Вистината е некаде на пола пат. Газдата гледа да плати што помалку, да заштеди, работникот сака да заработи повеќе пари, ама да си заштеди на енергија, да не го мачи мозокот. Отпуштените се во кредити, станбени, што значи дека е тоа терет плус. Бизнис е тоа, не е црвен крст. Додека им носиш пари немаш гајле. И двете страни се злобни и не се наивни. Една бивша колешка работеше кај еден бизнисмен што имаше кабелска, фирмата не носеше пари оти забошотуваа, почнаа да доцнат со плати и затвори. Муабетот на колешката беше "ееее Тањо, знаеш ли тој колку пари има, кабелска има". Реков колку и да има, не значи дека некого ќе го чести плата и придонеси и ќе држи фирма која не носи приходи. Демек ако бизнисменот има пари, на црни очи, за седење по фејсбук и приватни разговори во работно време плата некому ќе даде. Ако се вложуваш со 30% како очекуваш на дол рок да биде фирмата стабилна и да не ти биде загрозено работното место? Истата што очекуваше по автоматизам да зема плата оти бизнисменот имал пари, отвори своја фирма, ама барала некое младо дете, да и работи за хонорар, без придонеси. Кога таа е работник смета дека треба да и дадат пари скоро за џабе и да и плаќаат стаж, а кога таа е газда, сака некој нејзе да и работи скоро за џабе.
Дадов претходно најавен отказ од временски период од еден месец, уредно е извршена мојата работа до последен ден, но на платата ми се скратени 30%. Нема никаква писмена или усна казна, ниту прекршок немам направено, ниту одмор. Чаре? Некое правно лице или некој со искуство да ми пиши. Да пријавам во инспекторат за труд колку ќе се заангажираат? Не ми е толку за парите, туку за тоа што достоинствено си одработив се како што треба и некој да се подјебава на мојот труд..
Во секоја фирма кога даваш отказ макар бил и пред 6 месеци најавен кинат на пари. Затоа отказ се дава прво земија платата и следниот ден телефонски му кажуваш дека неодиш поќе.
Во ред нека кинат, по која основа и по кој закон ми кинат? Сакам закон, член, став кај што пишува дека е тоа законски. Баш и поради таа причина имав најавен отказ, да си ја земам цела плата.
Исто ти е. Секако плата земаш еден месец покасно. Пак ќе скрати. Ако земеш плата на 1ви не земаш, за тој месец што вчера завршил на 31ви.
Нормална фирма не му крати на вработениот ако уредно си најавил отказ, остави тоа што така прават повеќето. Секогаш може и двете страни да не се пронајдат во нешто, ама затоа и постои комуникација да се разберат убаво. Со лошо секогаш се може, работата е со убаво да се среди @AAKG. @Mazegin од ЗРО, парична казна, чл.84 вели вака „Во зависност од степенот на одговорноста на работникот, условите под кои е направена повредата на работните обврски и на работниот ред и дисциплина, поранешната работа и однесување на работникот, тежината на повредата и нејзините последици, работодавачот може на работникот да му изрече парична казна, која не може да биде поголема од 15% од последната исплатена месечна нето плата на работникот, во траење од еден до шест месеца.“ Да си бараш да ти образложат по кој основ е тоа, освен ако во договорот за вработување немаш некоја посебна клаузула во случај да се оправдаат тие 30% кратења.