Проблеми и совети на работното место

Дискусија во 'На работното место' започната од eli25, 24 август 2011.

1. SelenaGomez

SelenaGomez Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2010
    Пораки:
    853
    Допаѓања:
    1.795
    Немам плата земено за јуни, работам во здружение за социјални услуги, врзани сме со министерството и немаат платено пари за мај/јуни. Прво беше ради ребалансот, ајде помина тоа и еве веќе една недела немаат пратено, требело потпис од некој си таму. Разбрав денес дека ниедно здружение во државава нема земено пари ради овие причини а исто и министерството за култура, музеи библиотеки итн. Дали има некој овде со сличен проблем, да работи на некое од овие места да каже каква е кај вас ситуацијата и секако некоја информација плус.

2. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.624
    Допаѓања:
    17.387
    Прашај си в партија.

3. SelenaGomez

SelenaGomez Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2010
    Пораки:
    853
    Допаѓања:
    1.795
    Не сум партиски определена ниту имам контакт со луѓе од партија. Секако дека прво таму ќе прашав, не овде.

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  4. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.624
    Допаѓања:
    17.387
    Луѓе, пишав пред некое време.
    Мој најблизок го однеле на Брза Помош пошто му било лошо дур јас бев на раб и само мене ме има во градов.

Добив повик да појдам да не е сам,на раб му кажав ме пуштија. Да напоменам дека тоа беше во 22ч, тогаш напуштив а работам до 23ч.

Плус ми рекоа да го вратам саатот и го вратив.

Овде ми се поставува и прашањето дали имам право да не го вратам и да ми скратат од плата.

И кога појдов одма го однесоа на кислород, дур ојдов јас.

Дали може ова да ми го сметаат како непрофесионален однос кон работата?

5. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.076
    Допаѓања:
    15.013
    Си побарала да те ослободат, те пуштиле. Причината не е ни толку битна, иако се работи за нешто сериозно во случајов. Што има тука непрофесионално?

На bookslover, Aleks.mar и eliesaab им се допаѓа ова.
  6. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.624
    Допаѓања:
    17.387
    Ми прокоментира една колешка, дека не требало ни да прашувам воопшто, туку да си седам до 23ч, бил тој веќе во болница, под надзор на доктор и не требало да паничам и плачам.

7. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.076
    Допаѓања:
    15.013
    Не знам зошто воопшто се преиспитуваш. Си имала приватна причина да искочиш од работа, нешто што на секој еден човек му се случило, си прашала да искочиш од работа и надреден ти дозволил, како што е човечки. Колешката нека збори што сака.

На Mumoftwo30, simoncelicius, raww и 5 други им се допаѓа ова.
  8. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    1.777
    Допаѓања:
    4.675
    За ваква работа ниту прашувам, сако кажувам! Одам во болница и готово, не па колешките да ги слушам што не се нашле во слична ситуација.

На Mumoftwo30, simoncelicius, Aleks.mar и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Curious cat

Curious cat Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2023
    Пораки:
    798
    Допаѓања:
    2.806
    Ја не ни прашувам, кажувам и ме нема. Ниту се понудив да го вратам сатот, кратете го од плата гајле ми е.
    Коа они имаат мадиња да ми звонат 5 за 12 за да покријам туѓа смена оти им нема луѓе, и ја можам да си идам саат порано.

На Mumoftwo30, simoncelicius, LocoCroco и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Aleks.mar

Aleks.mar Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2025
    Пораки:
    387
    Допаѓања:
    954
    истата сум

На Mumoftwo30, LocoCroco и eliesaab им се допаѓа ова.
  11. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.270
    Допаѓања:
    31.299
    Баш се нервирам кога ќе прочитам колку гадни фирми и одвратни колеги постојат. Прво фирмата да е нормална за таква работа не би го ни барала тој час да го вратиш. У време кога се моли за работници, за вакви гадови не вреди да се работи туку веднаш да се пристапи кон барање на ново работно место. Не се сите исти, има коректни фирми и газди. И јас работев некој период за една таква нечовечна вошка што се занимаваше со 5 минути ако не немало месечно ама барем пепел го направив на заминување, сто штети му направив и ич око не ми трепна. (fingers) Ако можам јас да бидам фер и секогаш да излегувам во пресрет очекувам и фирмата понекогаш да ми даде еден час за некоја потреба.

На Mumoftwo30, LocoCroco и GirlLove им се допаѓа ова.
  12. ySilver

ySilver Активен член

Се зачлени на:
    12 август 2024
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    15
    Фирмата во која што работам веќе 7 месеци е мала- газдата, јас и уште четворица други кои што работат во различен објект од нашиот. Пред околу две недели заминав на одмор и до тогаш работите течеа како подмачкани. Брзо се вклопив и ја научив работата, газдата секогаш кон мене беше пријателски настроен, љубезен, задоволен од мојот придонес во работата. Строг во барањата и очекувањата, но човечен.
    Пред одморот зедов поголем бонус како благодарност од моето залагање и дури и самиот ми рече дека после Нова Година ќе имам покачување во платата.
    Заминав на одмор оставајќи се во најдобар ред како и во работата, така и во нашиот однос. Се вратив- тотална спротивност. Газдата непрепознатлив- постојано лут и нервозен, едвај ме поздравува. Како да не е истиот човек. И сѐ тоа ќе беше во ред да немаше два големи испади кон мене со викање, урлање, дури и навреди пред клиенти за работи за кои што јас воопшто не бев виновна т.е и немаше некој реален проблем, повеќе беа измислени негови проблеми за да ми вика.
    Прво си помислив дека му е некој лош период, дека ќе помине, но забележувам дека ваков е само кон мене.
    Почнав да се чувствувам ужасно, едвај одам и едвај го издржувам времето на работа. Се чувствувам вишок. Чувствувам дека се затворам и дека на човеков веќе немам слобода да му се обратам и околу работата. Многу ја засакав работата, многу се заложуваб, а за жал и многу зависам од овие финансии.
    Да напоменам дела ми кажа дека додека сум била на одмор, некогашна поранешна вработена (но и поранешна негова швалерка) од која што бил презадоволен од нејзината работа, но ја избркал поради арогантното однесување, испратила човек (негов соработник) да бара да ја врати на работа, но газдата не прифатил. Па се мислам да не се двоуми, да не сака мене да ме шутне и неа да ја врати.

Ве молам дајте ми совет како да постапам.
    Опцијата отворено да го прашам за променетиот однос не доаѓа во предвид, зошто човеков веќе едвај ме поздравува.

На Cutiepie1 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.586
    Допаѓања:
    16.768
    Почни да разгледуваш веднаш друга работа, може и да не најдеш толку добра и толку платена но бар нема вака да седиш со тортури. Не вреди во животот да си правиш толку секирации за раб. Како што гледаш и сама, заменлив е секој секаде може да му текне да те избрка. Барај си друга работа

На hermosa, Sielo❤️, eliesaab и 4 други им се допаѓа ова.
  14. Cutiepie1

Cutiepie1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2018
    Пораки:
    1.625
    Допаѓања:
    4.631
    Џабе е мислам, ако некој нешто наумил...

На ySilver му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    4.294
    Допаѓања:
    12.924
    Како што ти кажаа, почни да разгледуваш за друга работа, ако треба и привремена да е, ама не останувај таму во такви услови, како тоа ти се дере и навредува, што е со "газдиве" бе? Цццццц.
    Сигурно нешто се случило додека си била на одмор, му штракнало у глава, или пак таа швалерката што сака да се врати, па се мисли да ја врати, и не очекувај дека е асален газда, тој што си имал швалерка на работа. :puke:

Последна измена: 1 октомври 2025
    На eliesaab, naturally, DragonFly22 и 2 други им се допаѓа ова.
  16. rainbowec

rainbowec Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2010
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    8.871
    Штом кажуваш дека кога си заминала на одмор се било ок, работата си течела и односот ви бил супер, тогаш нешто во меѓувреме со човеков се има случено за што ти воопшто не си виновна и не треба да се чувствуваш непријатно зашто некој е дебил и не знае да се носи со одредена ситуација (каква и да е, што и да се случило) па се истресува на некој што најмалку заслужува.

Ако мислиш дека нема простор за да разговараш со него и да видиш што е причината за сменетиот однос, и ако не би сакала да останеш во таква средина каде што повеќе твојата работа и труд не се ценети и каде што не си третирана со почит, тогаш почни да разгледуваш огласи за да си ја смениш работата. За жал некогаш работата ќе ни се погоди и ќе ни биде убаво, ама некој газда/шеф ќе ја усере работата и ќе направи да ти се одмили да продолжиш да работиш таму.
    Ништо не е повредно од твоето ментално и физичко здравје, ако е до таму дојдена работата не си го губи времето и сврти нов лист, ќе биде подобро. :hug:

На Ѕвездена, DEFNEDEFO, eliesaab и 3 други им се допаѓа ова.
  17. ySilver

ySilver Активен член

Се зачлени на:
    12 август 2024
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    15
    И денеска само обвинувања, обвинувања, обвинувања.
    Барем да знам дека вистински грешам, а не дека самиот бара влакно во јајце.
    Да не се правам безгрешна ама обвинувањата се од типот ме препрашуваш за иста работа по два пати.
    Немаш право на грешка, не трпам грешки, а страшно е ако го прашам нешто два пати (што е навистина реткост, не знам дали се случило 2-3 пати на почетокот).

Навистина ми е премногу криво. Многу се трудев, бев успешна и среќна.
    Мислев дека конечно најдов нешто што ми одговара (услови, плата, можност за раст на плата спрема напредувањето) и на крај вака.
    Многу тешко ја најдов оваа работа, после не знам колку лажни огласи на кои никој не се јавува или не враќа на меил.
    И јас размислував за отказ, но и самата не знам колку работни позиции сменив.
    Првите напуштања на работните места не беа по ничија вина, самите работни договори го налагаа тоа, но на претходното работно место, пред да дојдам овде, премногу слично вака си поминав од тамошната надредена.
    Со години талкам од едно место на друго. Се преморив. Колку повеќе се трудам, толку полошо си поминувам.
    Не викам дека сум безгрешна ама сум далеку од ваков третман.

Очајна сум да не останам без финансии или пак да налетам на некој сличен… како што ми тргнало…

На eliesaab, Mumoftwo30, rainbowec и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. DragonFly22

DragonFly22 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2024
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    3.499
    Ваквите малечки фирмички нажалост така функционираат, ќе те вработи исцица како лимун за кратко и ако има интерес од тебе (читај или имаш грб и моќ во професијата или како претходната ќе му бидеш швалерка-ама и ова си има рок на траење) ќе те држи некое време и после кога ќе налета на личност од која ќе има повеќе интерес ќе те шутне. Претежно работат на принцип еден газда и неколку два-тројца или еден со години фиксен работник, се другото е држ- пушти по некое време.
    Јас на твое место би си заминала веднаш, за да не заглибам психички па макар и одреден период да треба во маркет да работам, за таму имаш постојано потреба од кадар бар, а и спомна неопходни ти се финансиите.
    Е во меѓувреме ќе си барам и други работни места, ама имај во предвид дека ова сценарио може да се повторува, само научи да не си земаш толку при срце и да си имаш секогаш резервен план за друга работа ако се повторува истово.

На eliesaab, Mumoftwo30 и ySilver им се допаѓа ова.
  19. DragonFly22

DragonFly22 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2024
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    3.499
    Најверојатно ништо посебно не се случило, туку ќе ја напаѓа вака до декември, ене го кај е за да не и го даде ветеното покачување на плата, а во меѓувреме и тој ќе си бара друга работничка.
    Ова му е уиграна шема на функционирање, научен е дека тековната ќе дава максимум, а тој ќе изводи постојано налутен и незадоволен да има изговор зошто не и продолжува договор или дава покачување што и го ветил. Башка што и тоа ветување од старт му било лажно, само да ја намамува дека е фер и таа уште повеќе да се вложува. И да за тоа со швалерајот јасно е што очекува од тековна или идна вработена, мислам таков морален компас си има газдава, сличен како многу умислени газдичиња на вакви нискоразредни фирмичиња.

На intj_girl и DEFNEDEFO им се допаѓа ова.
  20. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    4.294
    Допаѓања:
    12.924
    Тој сам и спомнал за покачување од наредна година, таа не побарала сама, ако не планирал тоа да го направи не морало ни да спомнува, не ми е логично тоа што го збориш, сепак мислам дека нешто со претходната вработена се случило во меѓувреме, толку често да сакаш да промениш вработен, а при тоа да знаеш колку тешко се наоѓа добар и вреден работник, ми е сулудо.

И остај тоа, ако менуваш вработени често како што викаш ти, не ти е гаранција дека секој нов вработен ќе биде вреден и ќе се ангажира максимално околу работата, ова не му оди во прилог на никој газда.