Знаеш колку лажат околу наводното покачување? Дали му оди во прилог или не тој си знае, ама веројатно му е сеедно. Вообичаено држи два-тројца уходани во работава другово му е за фати- пократко време или подолго, па отпушти.
Па он губи ако дојде нов вработен а тој не се ангажира околу работата, новиот вработен ретко може да придонесува колку стар добар вработен, не велам дека нема исклучоци кои работат на стара слава, ама новиот вработен тек треба да ја научи работата, месец дена губиш во негова пракса и учење, тука се намалува и квалитетот на работењето, не секогаш е во прилог да имаш нов вработен кој што треба се да го учиш од 0, наспроти стар добар работник кој ти ја води цела фирма, и имаш доверба во него.
Тотално си во право, но сакам да ти предочам дека тој до некаде функционира и без нов вработен. Новиот вработен, поточно нововработена изгледа планира за друго да му служи.
Тоа да, затоа газда што знаеш дека имал швалерка на работната твоја позоција, не го сметај за газда, и оди си што побрзо од таму.
Газда што со вработена имал односи со секоја наредна ќе го очекува тоа. Бонуси, покачување, пофалби ми е како love bombing. Сигурно очекувал нешто за возврат, не добил и сега егото му е кренато и ќе ти се понаша. Ова е мое мислење.
Ви благодарам на сите за советите и за одвоеното време. Почнав да разгледувам некои огласи, па штом ми излезе нешто прифатливо, веднаш ќе заминам од овде, а ќе гледам тоа да е што е можно побрзо. И мене ова ми падна на памет. Толку ми е одвратно и незамисливо, што дополнително ми создава товар покрај целата ситуација.
Во право си за сѐ што имаш напишано, ама ако нешто научив тоа е дека многу газди се спремни да го изгубат баш тој еден вработен што ја носи на грб цела фирма, обично и тоа и се случува.
Здраво, имам дадено отказ од работно место без да се појавам 3 дена на 1ви септември но до ден денес од тоа работно место не сум одјавен секој ден им звонам и ми викаат денес/утре… помош како да постапам?
Тие мислат дека се спремни, во реалноста кога тоа ќе се случи сфаќаат колку изгубиле, и дека мн мн тешко се наоѓа работник денес, не ценат доволно газдите денес, за жал.
Да, законски мислам дека може да си пријавен во системот, и потоа да решат да поднесат дека 45 дена минус денешниот ден да те одјават. И нема да добиеш сретства за тоа. Не сум сигурна дали беше 30 или 45 дена. А за пријавување нема опција за уназад. Мора мин. еден ден пред да влезеш на работа.... За жал.. Според ова, ако некој даде отказ денес, а не 15, 20,30* дена како по договор, фирмата има право да ти одземе од платата како "пишик" (не знам како се вика на литературно)
Осигурувањето може да важи и некое време по одјава, зависи придонеси како биле плаќани. Провери во агенција за вработување. Ако си пријавен, треба и плата да ти пуштат за септември сега.