Форумџика на годината

Проблеми и совети на работното место

Дискусија во 'На работното место' започната од eli25, 24 август 2011.

1. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.829
    Допаѓања:
    17.898
    Па ако ве знаат сите од форумов, по име и презиме.... Јас мислев да знаеме од кого да се пазиме, од кои фирми.

2. evinaevina8

evinaevina8 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 октомври 2024
    Пораки:
    103
    Допаѓања:
    275
    Здраво. Имам своја фирма во која работам, а пред некој ден добив понуда да одам на друго место да работам ( по струка исто) за повисока плата.
    Мојата фирма сеуште ја водам со помош на мајка ми бидејќи сама не би можела сеуште комплицирано е малку, и ако ја нема мајка ми фирмата може да ми пропадне во иднина. Платата ми е минимална и не сум строго ограничена со време. Мајка ми ми рече оди во другата фирма да работиш јас ќе работам во твојата и ќе земаш од две места плати.
    Исто така, се плашам како би било во новата фирма.
    Да сте на мое место дали би прифатиле да одите на новото место и да бидете независни во работата, или би останале во својата фирма ( сепак свое си е свое ) па шта буде биче во иднина..?

Последна измена: 13 јануари 2026
  3. Iva:)

Iva:) Популарен член

Се зачлени на:
    9 април 2016
    Пораки:
    1.696
    Допаѓања:
    4.629
    Јас би направила како што ти рекла мајка ти. Не би ја затворила својата фирма никако, ама би прифатила и на другото место. Многу луѓе околу мене така функционираат.

На Tam4yy, ocicka2014, Spidy и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Polyincognito

Polyincognito Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    2.351
    Допаѓања:
    11.282
    @evinaevina8 Послушај ја мајка ти.

Прифати ја и другата работа со цел да ја стекнеш потребната независност во работењето која ти фали.

За утре во која и фирма да си, да можеш да работиш без проблем и страв, без да ти биде потребен друг.

Инаку вака цело време ќе се потпираш на мајка ти и развојот ќе ти биде статус кво. Пробај, нема што да изгубиш :*:

На Tam4yy, Iva:) и GirlLove им се допаѓа ова.
  5. zasekogas123

zasekogas123 Активен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2024
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    104
    Аплицирав за нова работа и денес бев таму да видам што како. Како за прв пат газдата ми остави добар впечаток фин и културен човек, платата е повеќе од солидна, ама нема некои којзнае какви услови таму. Имено, парното им било пуштено само до 13 часот ( а јас треба да сум до 17) а после пуштале клима ( која е надвор од мојата соба ) и не знам колку би ми било топло после 13 ч.... поради ова се мислам дали да прифатам .Што мислите вие со ова Се што го опишав?

6. Alek90

Alek90 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2024
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    580
    Барав соодветна тема, не најдов па ајде овде ќе прашам ако има некој да ми каже, да ми скрати време потребно за копање низ Закон за Работни Односи (ЗРО):
    Дали е опишано во ЗРО за ноќна смена кога се работи како се распределуваат часовите за таа ноќна смена, во кој ден?
    Да објаснам преку пример, ако работам во недела ноќна смена, дали е запишано во законот дали сите 8 часа (22-06) треба да ми се бројат како работа во недела или пак како работа во недела ми се бројат само 2ч (22-00) додека останатите 6ч (00-06) се бројат како понеделник ?

7. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.267
    Допаѓања:
    15.433
    Ноќна смена нели треба да е платена повеќе од работа во обичен работен ден и во недела? Мојата логика е дека треба се да биде платено како ноќна смена. Ако не ти сметаат така според тип на смена, туку само според денот (работен ден или недела), тогаш сфаќам зошто би било по саати поделено. Во законот иначе нема ништо конкретно за ваква ситуација.

На Mumoftwo30 и Alek90 им се допаѓа ова.
  8. Alek90

Alek90 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2024
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    580
    Ноќна смена во недела е платена повеќе од ноќна смена во работен ден, но ме интересираше дали е прецизно пропишано во ЗРО како треба да се пресметува или е оставено на фирмата да го толкува законот според нивниот "сметководствен" работен ден.

9. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.267
    Допаѓања:
    15.433
    Па добро, ако решиле да се водат по дата, тоа значи дека ако работиш во сабота ноќна смена, после полноќ ќе се води како недела. Така би било фер за сите. Инаку и тој што ќе работи во сабота вечер ќе рече јас работам и во недела, па испаѓа 2 пати недела да ја плаќаат.

10. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.829
    Допаѓања:
    17.898
    Луѓе, ај дајте совет, треба братучед ми да го носам на Клинички, освен мене нема никој..... И тоа два дена со ред.

Не сакам да трошам слободни денови, имам уште еден преостанато за до март, а од март имам уште 4.

Сакам да извадам боледување.

Еднаш кога бев кај матичната, поради паничен напад, проследен со несвестица, не ми даде боледување за 1 ден и ми рече нека ти дадат од фирмата слободен ден и што морав да си скратам слободен ден еден

Кај нас се поделени слободните денови.

Од јан до март 4 дена
    Од март до мај уште 4.

А, за да искористам ден пример од тие што ми следуваат од март, треба да му се правдам за што ми треба, и да се молиме и тегниме.

Мора да знаат, причина зошто би сакала ден од март.

Ни се праат толку љубезни, демек во пресрет ни излегуваат.

11. Компир Манџа

Компир Манџа Форумски идол

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    5.625
    Допаѓања:
    8.394
    Мора со матичната. Оди пак и кажи и ја ситуацијата дека нема кој друг да го носи и да ти даде боледување. Нека пише стрес и анксиозност и дека мораш два дена по ред да носиш блиско лице во болница, бидејќи нема кој друг.

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  12. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.829
    Допаѓања:
    17.898
    Се надевам ќе ми даде оти минатиот месец имав со истото.2 дена или три.

А иначе можат и од фирма да ми речат зошто мн боледувања имам...

13. Компир Манџа

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    5.625
    Допаѓања:
    8.394
    Па ќе му однесеш потврда и боледување на одговорниот или директорот и ќе знае зошто.

Матичните изиграваат бесни глисти. И јас не сум задоволен од матичната.

14. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.829
    Допаѓања:
    17.898
    Види, јас ќе му однесам секако, не ми е прв пат.

Штоако.

Тие пак ќе ми речат, секој месец на боледување си.

15. Компир Манџа

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    5.625
    Допаѓања:
    8.394
    Па што него го интересира колку пати си на боледување. Може си имаш мака. Му носиш документ од матичен доктор. И на тоа да не сумња?

Јас многу мразам вакви тешки директори/претпоставени. Ти не идеш од што си изморена од работа и да одмараш, туку од што сакаш да помогнеш на некој.

И јас да сум на твоето место, би го направил истото.

16. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    2.190
    По ЗРО ти следат 2 работни дена од годишниот одмор да си ги земеш по своја желба било кога во календарската година без да даваш оправдување за причините, само треба навремено да најавиш барем 3 дена однапред.

17. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.829
    Допаѓања:
    17.898
    Не можи, така е наредбата од менаџмент. Да се делат денови.

18. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    2.190
    Зборот на менаџерот не е појјак од зборот на законот, конкретно чл.144 ст.2 од ЗРО, тоа право не смеат да ти го ограничат, ако ти го ограничат, пушти им анонимна пријава до Трудов инспекторат како што е празен државниот буџет ќе им земат неколку илјади евра глоба, нив доволно им е да имаат основ за инспекција и ќе подберат и за други работи :)

На Tam4yy и GirlLove им се допаѓа ова.
  19. bookslover

bookslover Популарен член

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    1.653
    Допаѓања:
    5.836
    Не разбирам зошто да се правдаш за твои денови од одмор што ти требаат? Ова е против законски. А на матичната објасни и' ја убаво ситуацијата, нема што да се тегнеш и со неа.

20. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.829
    Допаѓања:
    17.898
    Гледај, тие се правдаат демек така е тоа поделено поради што сме повеќе агенти.

И демек фер да бидело за сите.
    И така ми ги делат деновите.