Да се надоврзам на предходниот муабет, доколку ме примат во новата фирма и си дадам во старата фирма отказ којшто трае нели 30 дена, дали се сметаат 30 дена работни и дали пример би можело да си го искористам одморот или да ми го исплатат доколку тој не се префрла?
30 календарски дена, и ти препорачувам да си ги искористиш сите денови од одмор што ти следуваат. Ретко кој ги исплаќа за да работиш до крај, знаат да дадат потврда за неискористени денови, ама во следната фирма не се должни да ти ги дадат дури и со таа потврда.
А прашање е и воопшто дали ќе ми ги дадат деновите да ги искористам ако си одам...Пошто скоро цел одмор го имам.
Писмено ќе си поднесеш барање за одмор. Ако те одбијат ќе бараш да ти ги исплатат, пак писмено. Законски може да те одбијат до 3 пати и нема време кога понатака да искористиш.
Здраво сакам да прашам за помош, работам веќе 8 месеци осигуран со валидни документи а последниве 2 месеци фирмава се затвора веќе до ден денеска а јас и уште некој колеги немаме добиено јануарска плата а за оваа да не зборувам и не се надеваме. Прашањето ми е ако го тужиме имаме во план како оди процедурално и колку временски? Ви благодарам за секој совет.
Временски е многу, поготово со нашево судство. Тоа знам од искуство затоа што јас се имам тужено со бивш работодавец за смешна сума (ме фати инат) и 4 години се акав по судови. Би ти препорачал најчовечки да си направиш муабет што и како планираат со вас и да си почнеш со барање нова работа.
Здраво Ме интересира дали некој знае нето платата што ја пишува на договорот што го питпишуваме за работа, дали тој износ е без минат труд?
Јас имам слично искуство (втор пат) и тоа во ист период баш како тебе.Отказ без размислување.Секој што вреди и верува во своите способности не треба да се грижи за својата иднина а уште помалку да седи на местото каде не ја добива онаа почит која е заслужена
Од моменталната фирма кадешто сум, ќе си одам. Е сега ќе ми дадат да си искористам некои 1-2 дена, меѓутоа ме интересира што со другите денови, дали имам некое законско право да ми се исплатат или како оди процесот? Да напоменам јас сум тука две години веќе, и какошто ги разбрав од одморот што ми е до јуни имам само 2 дена да искористам.
Од одморот од 2025та колку што имаш денови останато, тие можеш до јуни оваа година да ги искористиш. Ако си одиш пред јуни, тогаш можеш во отказен рок да ги искористиш. Или може да ти ги платат ако не ги користиш, или да ти издадат потврда за неискористен одмор и остатокот од деновите да го искористиш во новата фирма (ова доколку немаш прекин во стаж и ако новата фирма прифаќа да даде неискористен одмор од стара фирма).
Луѓе не знам дали е соодветна тема ама ми е проблем па еве: За некој ден треба да вадам лекарско, крв ,мокрача... Детален преглед. Имав многу стресен период каде што бев без работа, одев на психолог и знам да си земам бромазепами пред спиење и преку ден против анксиозност. Дали тоа ќе се појави на тестот? Ви благодарам .
Фала ти, ги прашав баш денес и така е, ќе ми ги исплатат останатите денови по завршувањето на договорот.