Здраво, се извинувам но би сакала да слушнам мислење од вас. На кратко се вработив во парфимерија, сакав во Таск.Но не ми одговараа смените. Овде ми е убаво се работи за ланец на парфемерии низ цела Македонија и комуницираме едни со други . Проблемот е што од предходните вработени имаат измешани артикли , фалат одредени работи кои јас не знам ни како изгледаат , со колешката нон стоп пишуваме е-маил до надлежните да се тргнат бидејќи се распродадени, а ние пристап до сајт немаме и никој не ги трга исто како да не сме известиле. Тоа ми стана многу токсично и преку глава , правевме попис на наша иницијатива го пративме пак ништо не е корегирано и кога ќе побараат другите салони одреден артикл и нарачка на сајт ние се повторуваме - ги/го нема. Тука се ствара тензија. Не знам што да правам навистина ми треба работата и платата ми е добра ама ете почнав да чувствувам стрес. Што би направиле на мое место?
Сите така ми велат и дечко ми скоро секој ден кога ме зема. Едноставно не сум човек што се кара, повишува тон, културно и достоинствено се однесувам и сега кога ќе има нарачка на сајт на артикл кој 10 пати е кажан од мене, од мојата колешка дека е продаден да се тргне..Ќе го бараат од мене и тоа не на фин начин што навистина ме погодува.
Кога ќе ти го бараат артикл 10 на не-фин начин, кажи им дека веќе си ги известила во претходен е-маил дека нема залиха од тој артикл, во иднина да ги читаат е-мејловите (со менаџери во цц)
Како се враќаат саатите во една компанија? Пример, ми се лоши на работа поради Х причини и сакам да си одам а ми остануваат уште 3 саати работа или уште 4.
Секаде е различно,или ги покриваш тие саати со боледување или ги одработуваш со прекувремена работа .
Како интерно сте се договориле, така. Јас работев со пациенти, па ако откажев некого, се презакажува во наредните денови, секој ден по саат-два. Ако твојата работа не е временски врзана со странки или рокови, може било кога. Треба да имате интерен правилник за вакви работи.
Може некој да ми помогне ве молам. Сакам да земам одмор. Дали според македонскиот закон и сабота/недела се бројат во потрошените денови за одмор? Пример сакам да сум слободна од Понеделник до Недела - ама ми викаат тоа ќе ми било 7 дена искористени за одмор, не 5, сакаат и тие 2 да ми ги бројат. Ова ми звучи екстремно лажливо. Не знам. Може некој да ми каже како е законот?
За да ти скратат повеќе денови од одморот можда? Пример од понеделник до недела би ти одзеле 7 дена наместо 5, и така ако рачунаат на годишно ниво би имал помалце денови одмор за користење.
Па не е легално, го користат приватни газди што може да манипулираат со работниците. По закон минимум е 20 работни денови. Дали ти работиш сабота? Ако работиш сабота, ајде донекаде да ја прифатам саботата, ама недела никако не влегува во броење на денови за одмор.
е па не е бе чоек. Еве ти доказ имаш закон со член со се. Пиши таму маил цитирај им закон и член и дека ќе ги пријавиш доколку ти земат денови за сабота и недела.