Проблеми и совети на работното место

Дискусија во 'На работното место' започната од eli25, 24 август 2011.

1. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.661
    Допаѓања:
    42.166
    Муабетов :D

Boss makes a dollar, I make a dime. Thats why I poop on company time. :music:

На злоба и Raven22 им се допаѓа ова.
  2. asdas

asdas Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.069
    Допаѓања:
    2.038
    Колку имаш по договор работни дена во неделата, толку треба да ти минусираат. Ако работиш 5 - 5. Ако работиш 6 - 6. 7 нема никакви шанси и тоа е веќе кршење на закон и треба пријавиш во инспекција.

3. Sielo❤️

Sielo❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2022
    Пораки:
    998
    Допаѓања:
    3.577
    Дали имам право на зимски одмор ако имам започнато со работа од септември минатата година?

Последна измена: 9 мај 2026 во 09:06
  4. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.349
    Допаѓања:
    15.628
    Имаш право на 8 дена (4 месеца по 2 дена) за 2025, и после цел одмор за 2026 ако продолжиш да си работиш тука. Не знам што е поентата на зимски и летен одмор кога не си била цела година вработена. Летоска имаш право на споени 2 недели, тоа би ти било летен, ама сега за зимски можеш кога сакаш и колку сакаш од тие 8 дена да користиш, и мораш да ги искористиш до 30јуни.

На Sielo❤️ му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.274
    Допаѓања:
    7.771
    Здраво феминки. Имам една ситуација во фирмата и барам мислење од вас како вие би постапиле. Пред 3 месеци една постара колешка која е многу подолго време во фирмата се спремаше за операција и мене ме ставија на нејзиното место да ја научам работата за додека таа не е тука да ја заменам. Никој не ми кажа тогаш дека е само замена привремено ама ете јас така си мислев и прифатив. Позицијата многу ми се допаѓа и со голема желба ја работам ама не ни претпоставив дека ќе создаде ваков проблем. Во меѓувреме и една друга колешка ја научи па за тие 3 месеци се меневме двете додека да се врати другата колешка што стално си работеше таму. Јас имам преубав однос со оваа што беше на боловање, се почитуваме многу и од неа научив се па имам чувство дека ја саботирам и се мразам поради тоа иако не зависи од мене. Е сега во понеделникот таа се врати и не беше ставена на планот за таму, туку ова другата колешка што се меневме беше таму. Тоа за нас беше шок и неочекувано и никој не не подготви на тоа, што сметам дека не е фер. Да, претпоставените одлучуваат, ама мислам дека требаше однапред да не известат дека ќе бидеме дел од оваа каша. Другата колешка као не и е ок ама го прифаќа тоа со мисла дека не е она крива туку некој друг одлучува за тоа и ние мора да го почитуваме. 5 дена се мислев како да постапам доколку се најдам во таа ситуација, сигурно наредна недела ќе сум јас таму, и вчера решив да сечам предвреме. И кажав на претпоставените како се чувствувам и дека не сакам да бидам во средина, и ги замолив да ме тргнат од таму еден период додека да си легне или барем прифати ова од сите. Убаво разговаравме, ме сфатија и ми рекоа дека ќе се потрудат да ме држат на страна, ама сепак не е ок да ме тргнат скроз дека се задоволни како ја вршам работата таму и они сметат дека треба да останам. И дека ова не е заради нас, тоа е нешто помеѓу нив и постарата колешка, дека она мора да прифати дека правилата се сменети. И реков дека сфаќам ама ќе ми биде мило ако бидам настрана додека да прифати таа. Не добив директен одговор дека ќе ме тргнат ама не ми рекоа и дека морам да работам таму. Ова другата колешка ме убедува дека лошо сум постапила, дека ќе изгувам почит од нив и сум си загрозила напредување. Јас не сметам така зашто бев искрена и отворена и напоменав дека ја сакам таа работа и со ќееф ја работам, ама моменталната ситуација ми ствара немир да работам таму.

Што би направиле вие? Како да реагирам доколку пак ме стават таму на план?

Да напоменам дека со постарата колешка сеуште имам супер однос и со ништо не предизвика таа јас да ја донесам оваа одлука. Коректна е многу со мене и уште повеќе ја ценам сега

6. Xxxx2

Xxxx2 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2015
    Пораки:
    483
    Допаѓања:
    224
    Ако ти е убаво таму остани си и не мешај се повеќе во односите на претпоставените и колешката што била на боледување. Тоа е работа, а не пријателство, не саботираш никого и си испаднала фер што си зборувала отворено, ама ним им е целта фирмата да се развива и разбери ја и таа страна. Не може од жал да функционира фирмата. Ти не си и' го зела работното место, не си претендирала, едноставно тие одлучиле дека си подобар избор. Бркај си ја работата, на крај може само да се заплеткаш со муабети, ем да си расипиш односи со претпоставени ем со колешки. Ова е мое мислење.

На eliesaab и Anturium им се допаѓа ова.
  7. Iva:)

Iva:) Популарен член

Се зачлени на:
    9 април 2016
    Пораки:
    1.781
    Допаѓања:
    4.911
    Убаво рекле старите кога мечката игра во дворот кај комшијата и кај тебе ќе заигра. Од тоа ќути, трај, прај, не си ти во прашање си патиме. Утре и она ќе отиде на биледување и кога ќе се врати некој друг ќе и го земе местото. Ако не чинеше постарата колешка ќе ја сменеле до сега а не да чекаат да оди на боледување, очигледно таа го искористила отсуството и им се напикала на главните.

На злоба, eliesaab и GirlLove им се допаѓа ова.