Ако не сум грешка по последните законски измени за сметководствено работење мора да има овластено лице за потпис на ф-ри.Ти подготвувај а он како газда, управител или шо и да е нека ги потпишува.
Abe se ok.jas go znam toj zakon ama saka jas da gi potpisuvam fakturite se sprema ovlastuvanje da mi dade.Sekako deka ke si odam.fala vi na na site za odgovorite...postresna nedela ne sum imala
Поради тоа што работам во друг град, а не патувам, туку сум сместена под кирија, дали е возможно и постои шанса да си барам да ми се плати барем за патен трошок ( да ми даваат дополнителен износ т.е. толку колку што е месечна карта до моето место на живеење ) без разлика дали ќе патувам.. или си правам екскурзии со паметот имам колеги кои се од друг град исто, ама патуваат, знам дека си бараа они надоместок за патни трошоци и мислам им одобрија
Здраво... Работам на едно место скоро една година меѓутоа во последно размислувам за отказ, т.е. одлучена сум 99% само не знам како да настапам... отказниот рок е еден месец, независно дали оставката ќе ја поднесе вработениот или ќе биде отпуштен од фирмата, меѓутоа договорот кој последно го имам потпишано ми истекува за помалку од 3 недели... би било фер од моја страна да најавам дека ќе напуштам, меѓутоа имаат отпуштано мои колеги и без да го испочитуваат отказниот рок (кога било одлука на фирмата) така да не гледам обврска да го направам тоа, дури мислам дека само ќе си го пролонгирам престојот таму на тој начин, а во последно едвај се убедувам и да одам на работа. Имам преголем обем на работа а премалку сум платена и покрај одамна ветени покачувања, а и општо работата ми е премногу стресна и одговорна, особено за платата која ја земам. Со оглед на нивниот однос спрема другите колеги би требало да не ми е грижа, но сум одговорна по природа и сметам дека треба да најавам, но исто така не сакам во тој случај да испадни дополнително да се зафркнам/измалтретирам. Значи ме интересира: Дали имам обврска да најавам дека не планирам да го продолжам договорот, кој ми истекува за 2-3 недели? Дали доколку најавам тоа ќе се рачуна како отказ па ќе бидам приморана да го испочитувам отказниот рок и да одам уште барем мецес дена? Исто така, дали го губам паричниот надомест (материјално обезбедување) кој би следувал во следните месеци доколку најавам дека планирам да не го продолжам договорот (дали во тој случај ќе се смета за спогодбено раскинување на работниот однос)? Поздрав
Ако си во приватна фирма, тогаш газдата како му одговара така ќе направи. Во повеќето, одма ќе те избрка и нема да ти даде да си доработиш до договорот. Освен ако е добар и совесен газдата. Ама ретки се таквите. Е сега за паричниот надоместок, за тој месец што си го работела мора да ти го исплати по закон, ако го сработиш целиот месец. Само кажуваш еден месец порано дека ќе напушташ и друго се ти е исто.
Најдобро ти би било,да отидеш во Агенцијата за вработување,да ги прашаш они ќе ти кажат сигурно повеќе информации,има права и обврски на вработениот,кој наводно го штитат вработениот,јас би рекла повеќе обврски,ние нели мораме да ги почитуваме нив ,а они нас,е тоа е ти е така во нашава земја,страмота,претпоставувам дека се работи за приватна фирма според тоа што го напиша во постот,.па како што викаш самата како они се понашале спрема другите колеги,што има да се правиш фина,коректна,ако они биле спрема тебе ок,нормално дека ќе ти дојде тебе природно да бидеш коректна и да ги испочитуваш,ама ијас имам сл.поминато и преку глава ми е од тие празни ветувања,покачени плати и сл,па пријави одјави,значи они си прават како сакаат,нели ние сме робови и работиме стресно за некоја си мала плата(нели ветуваат поасле 3 месеци за незнам толку посто ќе ти се покачи па плус бонуси,усвари се е лага)а они робовладелци како си сакаат,да они сакаат да те избркаат уште сл.ден ќе ти го направат тоа без око да им е трепне ќе си најдат нов,нов па нов и нели така им се може се,па затоа ти викам иди си мислам до 16:30 работат,не заради нив ич да не ти е гајле,туку заради себе да се заштитиш,а инаку што се однесува за м.надоместок,секако дека ќе ти го исплатат,законот те штити за тоа,и за др.работи,ама се надевам они ќе ти кажат повеќе инфо.
За напуштање на работно место од работникот и прекинување на работен однос од страна на работодавецот обично е дефинирано во договорот за работа провери си таму Ако во договор за работа не е дефинирано престанок на работен однос тогаш законот гласи и работодавачот и работникот се должни да го известат другот 30 дена унапред Јас би ти предложила да си го известиш работодавачот со писмо и тоа пуштигопрепорачано и чувај си го тоа ливчето од пошта за доказ Постои опција да му откажеш одма и да не се појавиш повеке на работа ам асо тоа он може да те тужи и да паднеш на суд оти законот гласи така ке наведе дека си го оставила одма за еден ден си откажала и си заминала па он ен можел д анајде замена да речиме дали месец два три може и десет и ради тоа он изгубил толку и толку пари ке си направе пресмтка ке си побара оштета и ек му платиш не си играј играчки извести го со препорачано писмо и после тоа може да ти препорача да го прекинете раб однос врз база на истек на договор или спогодбен договор Ако одиш спогодбен договор немаш право на парични средства од државата
Дали во законот има клаузула дека ако си со договор на дело не смееш да имаш фиксно работно време? Јас мислам дека има ама не сум сигурна
Ај и ја да кажам мојот проблем бремена сум и ме бркат да си одам дома поради некои колешки не сум работила кога дознаа дека сум трудна почна вака да изиграват
A tie doma da si prat sho sakaat, da ne te zamaraat na rabota? Cccc, ic ne mu ja misli raboti si, neka si zborvaat
@sweeety91 прво со лесно бременоста Околу работата најбитно е - со каков договор за работа ти е регулирана работната позиција - дали на претпоставените им кажа за бременоста #суровата реалност - не си заштитена со ништо. Првиот отказ го добив по завршување на породилно отсуство Вториот во почеток на бременост Се работи за две различни фирми * контсктирав и адвокати и инспекција = нема закон што е на наша страна ^ совет од мене - дауспееш да отвориш боледување дури ти трае бременостаза да си тече стажот ида те слефи породилно кое државата го плаќа, фирмата не се терети тука. Со среќа мила!!
Епа вака ја сум тука од април а сум бремена 2 месец не знам што им е финтата изгледа не сака да платат породилно нели пола државата пола они или се лажам
za porodilno treba minimum 6 meseci da rabotis, taka e zakonski....ako si od april tuka moras uste 2 meseci da rabotis pa da imas pravo za porodilno ili bolovanje