Проблеми и совети на работното место

Дискусија во 'На работното место' започната од eli25, 24 август 2011.

1. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.171
    inaku nemas pravo....toa go znam bidejki jas taka vo edna firma bev i arno sto imav 6 meseci staz pa da mozam porodilno da zemam inaku se plaka drzavata slednite 9 meseci

На ♡BuBaLe♡ му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    71.272
    Имa ли некoјa феминкa штo се рaзбирa вo рaбoтни oднoси? Некa ме кoнтaктирa вo ЛП. Би сaкaл нештo дa прaшaм.

3. Pamela Daisy

Pamela Daisy Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2015
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    220
    Ме интересира каква одговрност сносува лицето што е овластено за потпишување фактури?Во кој слушај би можело кривично да одговара?Каква грешка би можела да се направи, па потоа тоа да се искористи за кривично гонење? Благодарам однапред.

4. Espadrila

Espadrila Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2013
    Пораки:
    1.170
    Допаѓања:
    21.159
    Па нешто на што од прва се досетив е перење пари...Фактурирање за неизвршени и/или непостоечки услуги...двојно книговодство...
    Не работам сметководство и не би знаела најдобро да ти објаснам.Да не водам во грешна насока некој друг ако знае подобро да објасни.

На Pamela Daisy му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Quincy

Quincy Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2015
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    8.009
    Девојки дали знаете нешто повеќе за проектот Македонија вработува? Скоро се вработив во приватна фирма, газдата сака да го фати тој проект со мене односно првата група до 35 год. Еден месец еве како одам неосигурна па сега од септември треба да ме осигура. Прашањето ми беше дали знаете на колкава плата може да ме осигура?
    Се распрашав во агенцијата за вработување и вработен таму ми вика не може да ти дава плата 10 000, 12 000 или 14 000 овој проект му се исплаќал демек на оние работодавци што даваат плата 20 000. Да не знаете нешто во врска со ова?

6. Sinisa123

Sinisa123 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2014
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    176
    Dobro vecher ljuge. Vaka sea da dobijam edno mislenje. Vraboten sum vo edna firma u Shtip, i ima eden magacioner shto e prav shpion, se kazuva gore u kancelarija na shefot i na direktorot se shto se desava i koj shto kazuva. Deneska rabotevme so nekoi vreki i oti ima uste eden kolega Sinisa shto se vika kako mene, i magacionerot mi vika ne gi treskaj kutiite na zemjata posteli neshto da ne se valkat i ja go poglednav i niso ne mu kazav, mislev na drugiot kolega zboruva i si premolchev i na vtorata kutija mi se razvika i sfativ deka misleshe na mene i mu vikam "e dobro de shto morash da se deresh kazi popoleka ne si mi shef da mi se deresh" i mi vika mi ja ti kazav na tebe ti se napravi kako da ne me slusna, i mu velam mislev na drugiot kolega mu kazuvash ne na mene, dvajca sme shto treba da napravam sea jas, i mi veli deka kje me kazal na direktorot utre koga kje dojdel na rabota deka ne sum go slushal magacionerot i deka ne sum primal naredbi od nego i sum mu vikal deka on ne mi e shef na mene. I deka sum kazal shto mi e gajle za kutitte deka kje se izvalele, kje mu kazal da me sovetuva direktorot. Znachi na mene kako shto mi e stoe tamu koj moze i koj ne moze nareduva, odi ovde, odi tamu, odi vamu, i samo treba da se molche. Oti samo jas sum opsht rabotnik site mi komandat na mene, a ja na nikoj ne mozam da davam komandi. I vchera rekoa deka kje se raboti do 14 h oti bilo Vodici, i imav so eden kolega prevoz do doma za da ne chekam avtobus za Strumica i si otidov so nego i ne kazav na nikoj deka kje si odam u 13:30 h i kolegata mi se javi deka ide da me zeme i eve go magacionerot trchal gore da me kaze zasho sum si otisol u 13:30 h da se bune, i direktorot mi se javuva po telefon i mu kazav deka magacionerot reche deka se rabotelo do 14 h i deka nemav avtobus u 14 h zatoa si otidov i me prasa dali sum kazal na nekoj deka kje si odam i mu rekov deka ne sum kazal i mi reche dobro i samo glavata ja zamavna i si zamina. Spored vas shto mislete za ova kakva kazna kje se dodeli oti sum si otishol porano vchera od rabota?

7. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.052
    Допаѓања:
    52.525
    А колегата ти е претпоставен? Тој треба да ја контролира твојата работа?

8. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.171
    ako e odgovoren za tebe, nisto cudno da te opomenat ili kaznat. ne mozis da si odis bez da kazis na nekoj deka ke si odis. makar na direktorot da mu objasnese, pa ke go naditrese magacionerot. vaka si kriv. ako ne te izbrkaat zaradi ova um vo glava

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  9. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.171
    nemoj nisto da potpisvas, mozi i vzatvor da zavrsis. zamisli ako nesto nelegalno svercuvaat, koj ke nalepi? se napravi ama ne potpisvaj

10. Sinisa123

Sinisa123 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2014
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    176
    Не ми е он на мене претпоставен. Он е обичен магационер само треба да прима роба и да издава роба од магацин и да потпишува документи и испратници. Он си нема никаква никаква врска со мене. Ама се прави дека е шеф на сите.

11. Sinisa123

Sinisa123 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2014
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    176
    Не ми е одоговорен он на мене он е магационер обичен. Како што кажав дојде магационерот и кажа дека ќе се работи до 14 h поради тоа што водици било. И колегата излезе порано од работа требало да оди до градот за некои работи да ги заврши и ми рече ќе те барам на телефон излези на улица, и кога ми се јави колегата дека доага се збунив на цело и наместо да се качам горе да кажам дали може да си одам ја право си отидов не размислив доволно. И магационерот (кој не ми е шеф) право отишол горе да ме кодоше дека сум си отишол порано и директорот денес ме праша зашо сум си отишол порано и не сум кажал и му викам магационерот рече дека се работи до 14 h и да не чекам автобус право си отидов со колегата и директорот рече добро и главата ја замавна само. Што сака нека биде.

12. eca333

eca333 Активен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2017
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    18
    @Sinisa123 Казната зависи од шефот но и не мора да значи дека ќе те казни, во секој случај оставаш со тоа лош впечаток за себе , без разлика дали се 30 или повеќе/помалку мин требало некому да кажеш , даљли на шефот дали на магационерот . Можеби нему шефот му дава некоја одговорност.. штом дошол да ви соопшти дека ке работите до 14 h , па сигурен ли си дека намерно те кодошел, ти кажа некој ти пренесе ??

На NOVAVON и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  13. Sinisa123

Sinisa123 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2014
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    176
    Pa da ti kazam iskreno magacinerot ako ne kaze nema koj ai plus toa me vide deka si otidov vo
    13:30 h i potoa se kacil gore u kancelarija da kodosi. Mi rekoa edni vraboteni koi go slusnale kako zbori losho za mene, ma da i na niv ne im veruvam mnogu mnogu. Zgresiv shto ne se javiv. I utre ako me viknat shto da mu kazam na direktorot? "Izvini zgresiv izbrav ne razmisliv dobro, kriv sum"

14. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.331
    Nemozes da si otides bez da kazes na nekogo.
    Vo WC koga idam pa vikam na koleskata "jas sum vo WC". Taka da znaat site, tuka sum, da me pocekaat, pa ako me nema podolgo mozda mi se slosilo, nekoj treba da me pobara.
    Odgovornost mora da se ima.
    Toa so kutiite isto taka e za zamerka.
    Nemozes da odbivas mislenje/naredba ako se raboti za imovinata na firmata.
    Kako mislis da se prodade nesto vo prljavi kutii?
    Ako ne se prodade, kako mislis da zemete plata?
    Ako ti ne si zainteresiran za firmata togas odi si, ima drugi koj sakaat da prodadat i zemat plata, ranat semejstvo.
    Direktorot mnogu pametno postapil. Odmavnal so glava i jasno ti pokazal isto kako ke postapi i kanadsko/americki direktor.
    I da znaes ima polno pravo da te izbrka.
    Toa bi ti napravile kaj mene.

Mozda zvuci ostro no vistinito.
    Guglaj po internet i ke go dobies istiot odgovor.

Dosta so toa Mk narode , "toj me kodosi".
    Nemozete da se ponasate taka na rabotno mesto. Ako vie bas gajle za platata i rabotata ima luge na koj im stalo i so pravo i obvrska ve kazuvaat.
    Toa ne e spiuniranje,.
    Naucete ednas deka toa e ODGOVORNOST.

Последна измена: 20 јануари 2017
    На Elen4e_sonce, Pamela Daisy, Bender Rodriguez и 5 други им се допаѓа ова.
  15. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.111
    Кажи ја вистината,што како било.
    А тие како фирма треба да ти обезбедат превоз до дома. И кажи го однесувањето на магационерот. Тој кодоши на шефовите веројатно затоа што сака да оди на повисоко место.

16. NOVAVON

NOVAVON Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2016
    Пораки:
    313
    Допаѓања:
    441
    Ако го направи ова т.е. клевети колега со подолго искуство е тек тогаш...уште ова му фали. Добар совет ти е да каже како било дека згрешил и дека нема да му се повтори ако ти дадат 2ра шанса @Sinisa123 . Реално треба да добиеш дисциплинска казна т.е. да ти скусат на плата до максимум 20%. И научи веќе некои работи кога си нов си млада невеста и ќе потрчуваш и поќутуваш ако ти се работи ако не најди си работа по твој ќеиф каде што нема кодоши и се работи по твое.

17. eca333

eca333 Активен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2017
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    18
    Па не би се сложила така да му кажеш , ако сега си избрзал и не си размислил добро значи и за други работи си сигурно таков , како личност, му даваш мислење за себе. Извини му се и речи дека нема повеќе да ти се повтори и онака немаш оправдување затоа што не си кажал на никој, а клеветење на колегите пред него во никој случај.
    Сфати си ја одговорно работата и заборави на наредби и кодошење, тоа што ти е тебе зададено за работа треба да си го сработиш без разлика дали тоа ќе ти го каже магационерот или некој друг.

18. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.052
    Допаѓања:
    52.525
    Ама мене не ми е јасно.
    Дури и да си мислел дека се обраќа на колегата, ако ти си го правел истото, а очигледно не е правилно, зошто продолжи? Со самото тоа покажуваш дека треба да те контролира некој, бидејќи не можеш сам совесно да работиш.
    Значи сепак магационерот треба да ја издаде робата, што значи мора да внимава што правиш ти со неа, тој потпишува испратници.

Не можам да разберам зошто тераш инает. Ти прочепкав и по старите мислења. Ако работиш одговорно, ништо од ова немало да се случи и нема да имаш никакви проблеми и нервози.

На Elen4e_sonce, toogood и Bender Rodriguez им се допаѓа ова.
  19. Specifi4na

Specifi4na Активен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2017
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    12
    Ај да прашам за совет и јас. Имам проблеми со колешка на работа. Во последно време е напната према мене или е сврекната , исто така љубоморна на мојот приватен живот. Инаку да напоменам е разведена со две деца и љубомори на тоа што некој има среќа во љубовта. Вчера имавме конфликт каде ја прашаа зошто е напната према мене и тааа демек кој знае шо и кажале почна да плаче и дојде шефицата се развика на мене ко демек јас крива. Денес не разговараме дури ни службено. Гледа на секој можен начин да ме намести , да се откажат порачките и да ме избркат од работа. Незнам како да постапам се плашам за работата дане ја изгубам а нова сум на таа позиција што ја работам освен таа нема кого друг да прашам за работата. Инаку работам во моделара и нормално многу модели бар кодови кеси хартии неможам сеуште да ги научам кој како оди. СОВЕТ

20. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.772
    Како што ти се плашиш, така и таа се плаши за работното место. Одгледува две деца сама. Можеби е исплашена дека ќе остане без работа.