1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми и совети на работното место

Дискусија во 'На работното место' започната од eli25, 24 август 2011.

1. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.564
    Седнете двете во четири очи, поразговарајте, со лутење и не зборување не се решаваат проблемите, туку само се зголемуваат. И не си ставај сѐ при срце.

На Lianna Anna и elimkd им се допаѓа ова.
  2. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.361
    @Specifi4na приватниот живот треба да си остане таму каде што му е местото-дома и никаде на друго место, уште помалце на работно место. Жени ко жени зајадливи, меѓусебе љубоморни.
    Не ти останува ништо друго освен да бидеш смирена, со разговор се се решава, кажи и дека ви е потребно тимска работа, слога и разбирање како фирмата би имала напредок.

На Bozica1980, cresa-jagoda и Leni-Eleni им се допаѓа ова.
  3. Leni-Eleni

Leni-Eleni Активен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2017
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    73
    Мојот совет @Specifi4na е да ја игнорираш. Пробај некако да немаш комуникација со неа, доколку можеш.
    Знам дека е лошо, да седиш 8 часа со просторија со личност со која не си во добри односи, но моето искуство покажа дека не можеме да бидеме во ОК односи со сите колеги.
    Можеш да пробаш да разговараш со неа, ама ти си знаеш на кој левел е женава и колку е спремна за те разбере.
    Јас тоа што го научив од професионалниот однос е дека не секој е спремен за спогодба. Длабоко во себе се надевам дека сум грешка, и дека кај тебе може да има позитивен крај.

4. stelastela

stelastela Активен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2017
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    9
    Девојки имам проблем на работа со колешка... Јас сум претпоставена, но по нова почнав да работам пред 6 месеци и сум помлада од колешкава, нејзе и е криво што сум јас помлада од неа и ја имам таа позиција, а таа сакала веќе подолго време да е на мојата позиција, но претпоставените не ја ставаат затоа што ги нема потребните квалификации. Сметам дека премногу си дозволува со мене и понекогаш ми наредува да правам работи што се нејзина обврска и тоа ми го кажува со наредувачки тон. Јас не сакам да се расправам и не и пререкувам, но не знам како со други зборови да и кажам тоа не е моја работа. Премногу си зема за право поради разликата во години, не ми се ни доаѓа на работа од нејзиниве комплекси поради мојава позиција. Што би направиле вие на мое место?

5. Specifi4na

Specifi4na Активен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2017
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    12
    Samo dve sme na taa pozicija a jas sum nova i seuste mnogu raboti ne gi znam. Sakav da rzgovaram so nejze da i kazam deka ne e taka kako so ona si stavi vo glava i deka privatniot zivot so rabotata nema vrska ne sakase ni da me slusne . Duri i koga ja prasuvam sluzbeno nesto ne mi odgovara kako da ne postojam.

6. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.260
    Допаѓања:
    67.817
    Кога ќе ти рече нешто ти кажи и дека си зафатена со друго и замини или продолжи да си бркаш работа. Не мора да и пререкуваш или да навлегуваш во конфликти ако не сакаш, на фин начин откачи ја. Игнорирај и го тонот сосема, неоснован е секако.
    Ај ова направи, зафатена сум со ова, можеш ти да го завршиш (или ти заврши го). Заостри и ти малку тонот, вака и се може.

На Elen4e_sonce, Sunshine_1979, theowndemon и 5 други им се допаѓа ова.
  7. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.589
    Допаѓања:
    5.936
    Здрaвo,сoвет ми требa.

Пoсле 6 месеци смеaм д земaм oдмoр,плaтен. Дoкoлку сум oделa нa рaб. Вo истaтa фирмa 6 месеци или ќе ми се признaaт три месецa и oд другa фирм?

8. L-a-r-a22

L-a-r-a22 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2013
    Пораки:
    1.337
    Допаѓања:
    10.771
    Мора да работиш во една фирма 6 месеци за да користиш одмор. Не ти се признава ништо од друга фирма.

9. SaNJaAaaAaa

SaNJaAaaAaa Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2010
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.468
    @SunnyGirl2
    Се признава доколку нема прекин во работен однос, односно, ако на пр. ја одјавиле вчера и денес веднаш ја пријавуваат во новата фирма. Исто така, мислам дека старата фирма ти дава некаков документ во кој пишува колку денови имаш искористено, односно, останато за искористување од годишниот одмор.

На Momichka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.537
    Допаѓања:
    20.148
    @Specifi4na Држи го непријателот на твоја страна. Особено затоа што се плашиш за работата. Малку, крени се психички и остави впечаток на стабилна, јака и независна личност. Не покажувај дека се плашиш за работното место. Јас би играла на карта дволичност. Би ги смирила провокациите од двете страни и би воспоставила другарски однос со таквата личност. Со тек на време, можеби и навистина ќе се развие таков однос. Ете, обиди се, не да разговараш за проблемот, ами да се здружиш со неа. Помагај и, ќе ти помага. Ќе разбере дека нема на што да ти завидува и да се однесува со тебе така, а уште помалку да се чувствува загрозено. Особено кога ќе види дека постои простор за нормална работна атмосфера и комуникација. Таа е љубоморна и среќна што зависиш од нејзините одговори. Ако се поставиш пријателски со непријателот, ќе биде голем плус за тебе.

Треба да имаш во предвид, дека можеби и таа се чувствува загрозено, па од тука и однесувањето. Да смирите страсти, ќе биде најдобро.

11. moon1

moon1 Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2015
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    2.637
    Работам на исто работно место со мојата најдобра другарка. Таа таму работи веќе 6 год.а јас сум таму 10 месеци. Другарки сме околу 15 години и никогаш не сме имале комфликти ни било какви недоразбирања се додека не почнавме да работиме заедно. Најпрво и имаше забелешки за тоа како работам и колку уредно ја предавам смената. Наводно ги премолчувала моите лапсуси пред газдите и ги средувалаа таа пред тие самите да забележат нешто. И ок, не и го земав тоа за зло, туку како совет што како треба да се прави бидејќи сепак бев нова и немав целосно влезено во рутината и суштината на работата. Имаше и случај кога самот газда ми рече да не го правам јас тоа и тоа и наредниот ден другарка ми кога отиде на работа и кога виде дека не е направено ми се налути и покрај тоа што газдата ми рече да не го гибам. Наводно мене требало жал да ми падне што сум ја оставила некоја работа незавршена без разлика што рекол газдата, тој газда бил, не работел ништо и незнаел дека ако таа работа не ја завршам ќе се искомплицирале работите понатаму. А кој треба јас да слушам? Неа или газдата? Таа таму е исто што и јас. Ок ај помина тоа, не и го зедов за зло, продолжи со нејзините замерки, ок прифаќав се што ќе речеше.
    Е сега јас работам само 2 дена (сабота и недела) а другарка ми и другата колешка работат 6 дена и еден ден имат слободен, односно јас работам таму за тие две да имат еден слободен ден. Другарка ми е слободна во сабота, јас и другата колешка сме на работа, а оваа другата колешка е слободна во недела, па јас и другарка ми сме на работа. Е сега на другаркава и следува платен одмор, ама таа сакала уште еден одмор бидејќи ќе и заминувал дечкото во странство за неколку месеци. И ми се јавува мене и ми вели: јас по правило сум слободна во сабота, епа нема да сум слободна ќе одам на работа на твоето место ти биди слободна, така неколку саботи да соберам слпбодни денови па после ти ќе одиш на работа од понеделник до петок за да ми ги вратиш слободните саботи. И јас фино лепо и викам океј. И поминува една сабота, друга и одиме на кафе двете кај другарка, и од нигде никаде, ко гром од ведро небо другаркава ми вели: абее знаеш штоо, јас кога ти се јавив и кога ти реков да ги работам саботите за да си берам денови, очекував ти какп другарка да ми речеш уживаај, оди биди слободна 5 дена па кога ќе замини дечко ти ќе ми ги вратиш деновите.
    Е тука за малку шлог не ме удри. И и реков: Добро бе девојче оти ти кога ми се јави не рече јасно тоа шо ти треба, оти наместо да речиш оди на раб 5 дена ќе ти вратам од кога ќе замини дечкото, ти седиш дома и смислуваш како поинаку да ми речиш а мене да ми текне што ти треба тебе. Од кај јас да знам шо ти треба ако ти сама не кажеш. Јас сега ќе седнам и ќе му ја мислам што неа му фали во животот, јас за себе толку не мислам што ми треба, за неа ќе мислам? Ај да се знаеме од вчера, па да и е незгодно да ми речи, или да е некоја страмежлива... Ама не е... И ја замолив фино лепо друг пат кога ќе и треба нешто да каже тоа што и треба а не тоа што не и треба а јас да муја думам што и треба, и дали стварно и треба тоа шо го бара од мене. И ок рече. Ги искорости тие саботи што ги одработи, ама не и испадна така како што планираше да ги помине деновите со дечкото и сега ми се јавува пак и пак со истиот муабет: таа сабота да работи да собери слободни денови... И јас се закочив незнаев што да и кажам, не и реков ни да ни не, нешто друго почнав да зборам, незнам ни што и ок спуштивме и сега седам се мислам што треба да и речам ма ова. И си викам ќе и се јавам и ќе и речам така како што очекувала првиот пат да и речам кога ми се јави, а таа сигурно ќе ме одбие бидејќи се договориме кога ќе и треба нешто да каже како што е, а не едно а да сака друго шо мене треба да ми текне. И и се јавувам и велам така и таа како од пушка ми вика: еее важииии.
    Верувале или не нозете ми се секоа, солзи ми дојдоа. Што, сега демек намерно будала ме прави? И се видовме и кажав убаво се дека ме повреди многу со тоа што по втор пат ми рече така... И таа знаете што ми одговори?
    Шо? Така ти реков?-тоа ми одговори, ни да се извини ни ништо. И ок помина и тоа, запна денови ќе берела ќе одела саботите на раб, сигурна била дека тоа го сака. Ок и јас знам сабота сум слободна и си испланирав и договорив во сабота да одам во друг град. Кога во петок навечер ете ја ми звони и ми вели се предомислила, не сакла да бери денови да сум си одела јас на раб. Ок не и реков ништо, си отидв јас на раб, ама добро бе не и текна неа дека ми преправа во последен момент, дека јас можеби планови си имав, или само мене треба да ми текнува за неа? Ок помина и тоа.
    Е сега јас кога почнував на работа газдите ми кажаа ќе работиш два дена, пола работно време ќе бидеш осигурана толку и толку ќе ти биде дневница. И ми легнува мене првата плата која беше пола од платата на другарка ми. И јас прво што направив неа и се јавив и и кажав, таа рече со газдарицата направи муабет оти газдата е импулсивен може да ти се развика, и ок јас и кажав на газдарицата дека мене ми доаѓа поголема дневницата од другите (газдите никогаш плата не ми рекоа толку ќе ти биде платата, туку само дневницата ја спомнуваа) и таа ми вика нема шамси грешка си, пресметај си убаво, ние со години на ваков начин работиме не може да има грешка. И ок. Мене продолжи да ми стига пола плата од таа на полно работно време. Ми беше нелогично јас да да земам толку ама што требаше? Да застанам да ги молам газдите да ми прњфрлуваат помалку? И по некој месец другарка ми ми вели дека дошла инспекција и дека направила проблем за мене оти сум работела 2 дена во неделата а дум земала плата како да работам три, и наводно газдата ќе го средел тој проблем ама јас да не му велам ништо тој ќе ми кажел. И ок одам јас на работа никој ништо не ми рече, ни газдата ни газдарицата. Ок, доојде време за плата мене пак исто плата префрлено, и пак поминаа месеци и одам некни на работа и газдите ми велат дека наводно не знаеле тие дека толку плата ми легнува, грешка направиле и сега јас треба да им ги вратам сите пари што ми ги дале вишок во платите, и плус од сега ќе сум земала помала плата. Е како тие го откриле тоа дека ми пуштаат повеќе, така штп другарка ми видела лист на кој пишувало кој колку плата земал и се побунила до тој степен што излегла од работа и пошла кај книговодителот да се расправа за мојата плата. И ок, ме интересира што доби таа? Плус пари не доби. Љубомора е цела работа. Газдата не може да не знае цела година колку плата ми префрла, не сме некоја голема фирма, тројца вработени сме, со се газдите 5 души сме. И плус наводно нели дошла инспекција, ете проблем направиле за мојата плата, оти продолжи исто плата да ми префрла? Или заборави па сега пак дозна дека повеќе пари ми префрлал? Плус јас грешка не направив грешката ја направиле газдите и книговодителот. Е сега тие прават грешки јас да сносам последици а тие не. Јас да имам долг од нигде никаде, не планиран долг.

12. L-a-r-a22

L-a-r-a22 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2013
    Пораки:
    1.337
    Допаѓања:
    10.771
    И ти ја нарекуваш другарка? Не ти е. Тоа не е другарство. Немој да бидеш наивна и да и премолчуваш за се. Покажи малку заби.

На CameliaMiller, Sunshine_1979, Lolipop23 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. moon1

moon1 Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2015
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    2.637
    Премолчував оти сме другарки 15 години и оти пред да почниме да работиме заедно се беше супер, неможев ни една замерка да и најдам. Си мислев ај период е, ќе помине, ама после ова последното со платата што го направи пресеков засекогаш. Не планирам ни да и објаснувам ни ништо, си знае таа што се направила. Звони не и кревам, пишува на фб зс кафе, за ова она, ко ништо да не се случило, само seen и не и враќам ништо. Само игнор, не можам да се замарам со неа.

На CameliaMiller, cresa-jagoda и DAngel им се допаѓа ова.
  14. AURUA

AURUA Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    2.608
    Значи не е пожелно нит ваков игнор со оглед дека ти е колешка. Е ако планираш да напуштиш од таму и неа нит професионално,нит приватно да ја дружиш разбирам. Зошто мислиш дека е љубомора за платата а? Искрено и јас 6години да работам таму, да се мачам итн.се знае во прватно колку е тешко да одржиш работна позиција и ми доаѓа таму некоја нова и зема повеќе од што и следи за што и ти сама си дала сигнал до газдата и мене не би ми било сеедно и би сакала или корекција на мојата плата да биде повисока во согласност со твојата наплатаена саатница или тебе нека ти ја корегираат да е согласна со саатницата на нејзиното,полно работно време. Што галамите за ова? Не за џабе е речено дружба си е дружба а служба си е служба. Што се буниш? Мислиш газдите или сметководство нема да приметат дека те преплаќаат по некое време? А за тоа кога ти рекла газдите не знаат што ви е тековна работа тоа во право е,иако за таа ситуација си можела да и преречеш за тој ден газдата така ми рече. Ианку по мое ти трупкала нејзина работа како што прават сите на новодојдени независно пријател или непознат. Едноставно некои работи кај нас се така, колку побрзо ги осознаеш и соџвакаш,дури и и правиш лице ко ај ти е гајле за се и гледаш интерес ако имаш да имаш здраво-муабет полесно ќе си врвиш на работа. Јас ова од долго искуство сум приметила. И јас сум правела игнор и полошо ми се возвраќало, така да си имам научено како треба во приватно тука и несебично ти пренесувам, а како ќе ме доживееш/разбереш оставам на тебе.
    П.С.за смените и така да те врти да се премислува е навистина лошо така следен пат ко ќе ти бара ќе си речиш културно прашај го газдата ако тој ми даде дозвола да те манувам може,зошто ако сака ќе ти намести дека не одиш на работа кога треба саб-нед и ќе имаш и казна на плата, не дал Боже....

Последна измена: 16 јули 2017
  15. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Затоа не се кажува кој колку зема плата на работа, за да не доаѓа до вакви конфликти.

На CameliaMiller, Sunshine_1979, Hipster и 2 други им се допаѓа ова.
  16. moon1

moon1 Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2015
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    2.637
    Кога ми легна првата плата јас неа прво и се јавив и и кажав. Уште на банкомат кога бев, оти не сакав нефер да испадне кон неа. Таа не се побуни. И на газдсарицата и кажав (напишав и претходно), таа ми рече дека јас грешка сум била и дека тоа не е возможно. Што требаше да ја молам да ми ја намали платата, да и речам аман биди фер кон другарка ми. По неколку месеци пак излезе на виделина сумата на мојата плата, кога дошла инспекцијата на работа. И дури сега стана проблем? Нема логика газдите да не знаеле. Таа што не се бунеше уште првиот ден? Јас да сакав да прам мучки немаше неа да и кажам. А ако не и кажев јас уште ќе земав повеќе плата, ама мене тоа не ми беше цела. И газдите немаше да дознаат, и онака уште од самиот почеток не ја планирав таа работа за стална од самиот факт што земам половина плата (5000ден.) што е доволна само како џепарлак за девојка која живее со родотелите кои ја издржуваат, но наредното лето ме чека свадба, јас ништо не правам со таа плата од 5 илјади што сегс ми ја намалија на 3 и плус ми оптегнаа долг од 20 000 или 50 работни дена, како сакам така да ги вратам парите. Искрено, дали јас ќе барам подобра работа со се тие 3000 или без нив до свадбата не ми менува ништо. Јас ако сакам можам од утре ич да не одам на работа и тие немаат начин како да си ги вратат парите оти потпишале договор во кој стои дека ќе ми исплаќаат 5000. Мене и понатаму ќе ми стигаат 5, а јас ќе треба да им враќам 2, за да не се преправа договорот, наводно процедура била и плус коштало пари.

17. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.331
    Ova ti e perfektno iskustvo , a od iskustvo se uci.

Ribata smrdi od glavata, a ne od opasot - stara narodna.

Te primil gazdata i rabotis za nego nemam poima sto ima da ja prasuvas drugarkata.
    Gazdata ti rekol sto da pravis, si napravila taka i nema sto da slusas soveti od drgarka ti. Ubavo sto taa raboti so tebe no pak ke recam nema sto da razgovaras so nea za i okolu rabotata po rabotno vreme.
    Kolku zimas plata e Tvoja i Samo Tvoja Rabota. Toa ne se kazuva na nikoj. Mislam deka po ovaa slucka ke naucis zosto platata e tajna.
    Ova so platata kako razbrav ti si ikazala prvo na drugarka ti, ako e taka spored mene se ova okolu inspekcija i ponataka sto te terala da kazes na gazdite deka mnogu te platile i sl. e nejzina kreacija.
    Jas i na drugo mesto imam pisuvano deka Platata e Tajna . Nema tuka brat, sestra, ... najmalku drugarka .

Zaklucok, ke naucis deka platata e samo tvoja rabota.

Za tajnosta na platata sum pisuvala i vo tema koku ti e platata i vo tema nova na rabotno mesto. Vo edna od temite duri bev kritikuvana deka toa ne bilo tajna, ama vidis kako platata e tajna i plus najgolema tajna e.

Drugo
    Ne mi e prvpat da citam kako za zamena na smeni se dogovarate pomegu sebe kolegi.
    Znaci najvazna rabota e da sekoja potreba koja ja imas treba da ja razgovaras so sefot ili tvojot pretpostaven. Na komu mu trebaat slobodni denovi odi kaj pretpostaveniot i kazuva sto mu treba. Koj kogo ke go menuva ne e rabota na toj sto bara zamena nego rabota na sefot. Zatoa rekov deka ribata smrdi od glava.
    Drukpat koga nekoj kolega ke prasa za zamena treba da reces "zbori so sefot, sto ke rece toj jas se prifakam". Treba prvo sefot da znae , bez negova dozvola nemoze te da pravite transformacii. Zatoa i drugarka ti te iskoristila i sega kazuva gacki kako saka te izigrava.
    Ako nekoj vo idnina ti napravi vakva zavrzlama ti odma treba da kazes " ok nema poblem te zamenuvam samo da pojdam da mu kazam na sefot za da znae". I nemoj da cekas, odma ostavas se i odis kaj sefot oti nikogas ne znaes sto ke i padne na pamet i kako moze da te nasamari.
    Taka sefot ke znae kako nekoj te izigrava kako nego mu teknalo, baska ne pravis nisto nezakonito pozadi negov grb i plus kolegata e informiran deka ova ne e odluka pomegu vas nego imas odobrenie od sefot.
    Vo slucajov kako naivno postapi ona moze da izmisli svasta vo svoja korist i posto e postar vraboten nejze ke i veruvaat.
    Vo idnina nikakvo menuvanje bez znaenje na sefot i strogo ke naglasis deka "ti si Ok so sekoja odluka samo sakas da potvrdis deka i sefot i kolegata se informirani". So toa ti imas pokrieno dupe.

Stara narodna i mnogu vazna
    "Dupe u za Zid". Drzise sekogas so pokritie.
    Za se moras da imas pokritie.

Da dopunam so parite.
    Bez razlika kolku god. raboti drugarka ti tamu nema nikakvo pravo da se zali ili da ja sporeduva platata.
    Da se slucelo kaj mene, ke bese kazano "sekoj po zasluga", pa ako ne i bese pravo ke si otidese.
    Sum bila svedok na slicna slucka, dolgo vrabotena si otide sama zatoa sto nemozese da se pomiri so razlikata vo platata, a drugava bese opomeneta deka go prekrsila "Breach of trust " koj sto e najgolem prekrsocen prestap (izdavanje na strogo poverlivi informacii vo koj spaga i platata).

Rabota ne e mesto za druzba, rabota e mesto za pravenje pari.

Toa e zivot. Se ucime postojano.
    Denes ovde ke zgresis, utre na drugo mesto.
    Otvaraj oci, uci kaj se sopnale kolegite da ne se sopnes na isto mesto i ti.

Ajde sega bez sekiracii. Ke se resi nekako. :nod:

Zaboraviv da ti napisam.
    Na rabotno mesto nikakvo ignoriranje, toa ti e strogo narusuvanje na covekovi odnosi vo tvoj fevor.
    Taka mozes i so sigurnost ke si napravis da te izbrkaat. Zatoa nikako ne ignoriraj.

Последна измена: 17 јули 2017
    На Belgin1, Elen4e_sonce, CameliaMiller и 5 други им се допаѓа ова.
  18. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.331
    @moon1
    Da pojasnam
    Ribata smrdi od glavata a ne od opaskata" - mislam da kazam site problemi poteknuvaat od gazdite sto ne gi postavuvaat rabotite na red.
    Ako toj jasno objasnil koj kakva funkcija ima vo firmata togas nema sto nejasno da bide kade i e metoto na drugarka ti na rabota, kako moze da sugerira na gazdata kolku plata ti e dosta, koj e toj gazda sto dozvoluva vrabotena da odi da pregleduva tuga plata kaj smetkovoditelot, kako moze vrabotenite sami da si pravat zamena na smena bez on da ucestvuva vo toa.
    Nekako mi stoi kako "firma gologuza" i nisto da ne bide ic da ne zalis. Firmava smrdi nacisto.
    Koj e tuka gazda koj vraboten, nekako mnogu nejasno e.

Ne te ubeduvam da ne se sekiras, ama stvarno koga ke dobies nekoe pogolemo iskustvo ke svatis deka od avion se primetuva deka nesto mu fali na rakovodniot tim.

На Elen4e_sonce, BlackNight и AURUA им се допаѓа ова.
  19. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    @moon1 нема што да им враќаш не се будали. Подобро остави ја работата ако те малтретираат отколку да работиш 50 дена без пари, па не си на улица најдена.
    Сигурно знаеле колку ти се пушта плата, ако не знаеле тогаш зошто и водат бизнис. Тројца вработени да не може да контролираат, хм :?:

На Elen4e_sonce, CameliaMiller, Sunshine_1979 и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.258
    Допаѓања:
    31.227
    Се работи за чиста љубомора, криво и е што ти си се вработила таму и што ќе земаш некој денар плус. Такви се луѓето, повеќето се завидливи и најсреќни би биле кога сите покрај нив би тонеле без никакви приходи. Но кога си веќе таму сака барем таа да биде главната, да те мота како што си сака а ти сето тоа да го прифаќаш без проблем. Ако ти беше другарка не би се однесувала вака туку во секој момент би била на твоја страна, заедно би соработувале и од секоја ситуација би се трудела и двете да го извлечете најдоброто. Но таа сака само да те зеза а во прва прилика кога би и се укажала можност би те наместила и да ти дадат одказ. Затоа, ако ти значи таа работа оддалечи се од таканаречената другарка и во иднина за ништо немој да се договараш со неа. Таму има газди и не е таа никоја да прави распореди во смените и да се меша за твојата плата. Колку помалку знае толку помалку проблеми ќе имаш. Ништо немој да и објаснуваш и да и даваш со тоа мотиви да прави сплетки на страна.

На BlackNight му/ѝ се допаѓа ова.