Проблеми и совети на работното место

Дискусија во 'На работното место' започната од eli25, 24 август 2011.

1. AURUA

AURUA Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    2.608
    @toogood премногу лајк, истото и го пишав погоре. Она ми се дообјаснуваше. Нема дообјаснувања, за плата не се зборува тоа е деловна тајна. И за смена и јас и ти убаво ја советувавме, со одобрение од шеф-газда, фирмата не е на вработените и вработените се задолжени за правилно функционирање но и за пропаст на многу фирми. Искуство од кое треба да научи лекција. Пак ке повторам не за џабе рекле дружба си е дружба а служба служба.

На cresa-jagoda и toogood им се допаѓа ова.
  2. AURUA

AURUA Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    2.608
    Н е биди многу сигурна дека нема начини во нашава криминогена државичка. Биди праведна со чест да ти се враќа.10 000 е минималката а за пола 5000 мора да е, е сега што основицата на која полновремените се осигурени ко другарка тии и другите што е ниска па реално ти треба да земаш 3000 требале одма да ти кажат дека ќе мора да враќаш 2000секој месец. По мое раздолжи се и оди си и најди си саглам работа ако можеш дека свадба и живот во брак без лични приходи верувај е претешко и од искуство ти пишувам ова.

Последна измена: 17 јули 2017
    На moon1 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. moon1

moon1 Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2015
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    2.637
    Им дозволуваат да им кажува се оти најмногу ја сакаат од сите вработени. Оти изиграва ангел, сама се нуди да оди до пошта/банка да им ги плати сметките (демек успат и било), газдарицата кога ќе чисти генералка дома или спрема за слава или што и да е оди и и помага, излегуваат со газдарицата на кафе пред работа, и често газдите спомнуваат дека ја сакале како ќерка. И искрено жално е што ја сакаат како ќерка а 6 год зема минимална плата. Според мене се тоа е лице ни таа ги сака толку колку што покажува и кажува ни тие ја сакаат како ќерка. За мене голем збор е некој да сакаш како свое дете а да не ти е.
    За смените се договаравме меѓу себе оти уште на почетокот мене газдите ми рекоа демек како ни одговарало нас-така, ние најдобро сме си знаеле. Ама јас сепак после секоја промена во смените ќе ги информирам, да си знаат.
    А за игнорирање не ја игнорирам на работа, прам муабет ради реда, што ќе праша и одговарам, приватно колку можам си наогам рачки да ја избегнам.

На Elen4e_sonce му/ѝ се допаѓа ова.
  4. AURUA

AURUA Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    2.608
    Реално профитот си ја одредува плата. Како што пишав претходно секогаш вработените се одговорни за успехот и неуспехот на приватен бизнис, а газдите се задолжени з аправење ред меѓу вработените и правење пат за успех во сечија работа. Муабетот ми е ја сакале тие или на како ќерка ако немаат голем профит нелогично е да и даваат плата поголема од профитните можности. Е сега ако им правите многу промет а нејзината плата е минимална т.е. ниска,значи ако газдиве се скржави тоа е друг муабет. Инаку тоа што таа го прави и е начин успешно да им се напика под кожа и ко што спомна вака-така и запалило кај нив и таа е преблиска според мене со газдиве но ако тоа и е начин 6*365дена да има во новчаник од што да плати сметки и да си купи храна според мене е успешен пример на нивни ќар од неа и нејзин ќар од нив-работа и редовна плата шти и не е за потценување во денешно време во нашава чудесна земјичка. Учи го доброто,практичното од неа. Што се вели и од непријателот ќе научиш по нешто корисно. И држ ја до себе. Како велат пријателите се чуваат до себе а непријателите уште поблиску. Иако големи зближувања не ти требаат,ама и караници па ич додека не си најдеш нешто поарно. Не си земај при срце ништо. Учи,ова ти е добро искуство како и се во животот.

На Elen4e_sonce и moon1 им се допаѓа ова.
  5. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.331
    Ic da ne mu se sekiras vo biznis nikoj ne saka kako kerka. Toa e samo fraza. Nejze da i izleze podobra moznost vednas ke zapali konduri, no ja nema.
    Na site im doaga kraj i na nejze ke i dojde.Na rabotno mesto nikoj ne e nezamenliv i pamti "od kurnaz sekogas ima pokurnaz". Nema vecna ljubov, toa samo vo ljubovno romance postoi.
    Sum pisuvala kolku rabotni mesta sum smenila i se kakvi zbirutini od cel svet sum sretnala.
    Za site ima lek i za drugarkati ke se najde.
    Vaka kako kazuvas ti cisti kaj niv,po slavi pomaga,.... tie kako znaat sami da se zapletkaat vo sopstvena mreza posle ni gospod nemoze da gi otpletka.

Vinoto, dolgovite i vakvoto akademsko rabotenje imaat edna poraka "samo ti odi, jas ke te stignam".

На CameliaMiller, Someday, BlackNight и 2 други им се допаѓа ова.
  6. BlackNight

BlackNight Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.357
    Допаѓања:
    5.789
    Мудар совет.
    Ова со менувањето смени може сериозно да се злоупотреби доколку не знае шефот. Не дај Боже другаркава згреши додека ја одработува твојата смена, па ти да одговараш зошто тогаш требало ти да бидеш на работа. Оди, потоа докажувај се, ако нема ништо на писмено ќе си го однесеш. Не ја игнорирај, ама не мораш да се дружиш приватно, полека дистанцирај се. Кој е прав пријател ќе го почитува твоето право на работа и заработка и нема да те злоупотребува за ништо.

На moon1 и toogood им се допаѓа ова.
  7. Artemission

Artemission Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2011
    Пораки:
    2.031
    Допаѓања:
    15.673
    @moon1 оди си од таму ако ти бараат да враќаш пари. Не си ти виновна за нивната грешка, нека си отворат очи за друг пат. За 3000-5000 може да најдеш работа во секое време.

Последна измена: 20 јули 2017
    На Elen4e_sonce, CameliaMiller и DAngel им се допаѓа ова.
  8. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.715
    @moon1 си напишала онолкав текст а не си кажала ништо. Јас реков, она ми рече, така, вака, онака... :drunk:

Еве мене ме интересира што те задржува тебе на ова работно место? Платата сигурно не. Да не е работното време можеби? :?:

Млада си, здрава, права. Па како келнерка да работиш ќе земаш повеќе пари. За 50 евра месечно поарно малтер да мешаш, сериозно ти кажувам.

И да не заборавам, какви се тие газди кои не знаат колку пари им пуштаат на 3ца вработени? Па ја знам лебот кај е поскап за 2 денари. Значи штом си осигурана, ти земаш 5000, ама они пуштаат околу 7000 за здравство и пензиско осигурување да платат. ;)

Последна измена: 20 јули 2017
    На Elen4e_sonce, CameliaMiller, Gosh и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Abril

Abril Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2016
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    771
    Врaбoтенa сум сo зaкoн дo 30 гoдини.Незнaм кaкви привилегии нoси oвoј зaкoн сaмo ме интересирa следнoвo.Денес дoбив oткaз,не дoбив никaкoв дoкумент дa пoтпишaм.Не нaпрaвив никaквa грешкa oд никaде јa изгубив рaбoтaтa.Имaв oтвoренo 1 неделa бoлувaње ,3 денa oд кoгa се врaтив дoбив oткaз.Мoже ли дa ме пoсoветувaте штo дa превземaм?

10. L-a-r-a22

L-a-r-a22 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2013
    Пораки:
    1.337
    Допаѓања:
    10.771
    Летото ќе заврши а јас одмор никако да користам. Кај ќе одмарам само 7 дена па и уште не се знае ни кога.
    Ми се смачи од ваквата работа.
    Слободен ден цела година не сум имала, знак прашалник и дали и одмор ќе користам.
    Да ви се плукнам на таквите газди. Дојдете вие работете така. Ама не бе, газди се тие имаат право на се. А работникот душа нема. Работникот не се разболува, нема лоши денови.
    Ми се смачи.

На Luna91, CameliaMiller и crazylady им се допаѓа ова.
  11. AURUA

AURUA Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    2.608
    Што ти пишува во решението за отказ? По кој основ ти е прекинат работниот однос?

12. AURUA

AURUA Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    2.608
    Лошо како и да е. Но за тие работи се договара уште пред да се прифати работното место. Јас знам за пример што не подржувам,ама фирмава кај што работев порано презема една вработена од конкурентска фирма, демек ја бивало,ама нема врска муабетот беше да се украде вработен. И типкава веќе имала уплатено одмор а во новава фирма кај што работев требаше да почне од мај и одморот уплатен за јуни. Си рече дека и е уплатен и дека ако не и дозволат за месец дена да ги искористи ич не заминува од старата фирма. И и дадоа да користи и дадоа поголема плата од старата фирма и најлесна работа,ама муабетот беше појаки сме ви ја презедовме.Газди.(facepalm)

13. Abril

Abril Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2016
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    771
    Не дoбив никaкoв дoкумент

14. AURUA

AURUA Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    2.608
    ?:o
    Ја како што знам секој има досие на работа во правна служба или кадрово по старо и обично ти даваат они документ да потпишеш или ако не ти стига по некое време на домашна адреса дека те одјавиле на тој и тој датум по тој и тој основ. Ова твоево многу чудно. Имаш право да си бараш. Дека ако имаш минимум 9месеци за нив работено и те одјавуваат по нивна вина со докумети т..е. отказното и потврда за работен стаж одиш во АВРМ и еден месец од агенција треба да земеш плата а за од 9месец нагоре стаж повеќе месеци треба агенција да ти дава иста плата ако не се вработиш одма. Барем така знам беше порано. Ама мора да знаеш на кој основ си одјавена. Дури и да штимаат најлесното дека 3дена по ред не си се појавила на раб. и дека те бркаат ради дисциплинска мерка пак ти треба документ за тоа. Тогаш ншто не ти следи од агенција демек сметаат по твоја вина си изгубила раб.

15. MynameisHelen

MynameisHelen Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2015
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    4.221
    Здраво девојки, имам едно прашање.
    Неодамна ми беше понудена работа за во едно приватно училиште, а претпоставениот беше доста коректен и ми рече и јас да предложам сума која што мислам дека би требало да ја земам. Е сега не сакам да се задоволам со многу малку, ама па не сакам и да треснам некоја превисока сума, сепак земам во обзир дека сум почетник, ова ќе ми биде прва работа, но сакам и да можам да бидам горе долу финансиски независна (да можам да си платам кирија, сметки и храна).
    Прашањето е: Што мислите дека би бил пристоен предлог од моја страна?

16. Espadrila

Espadrila Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2013
    Пораки:
    1.170
    Допаѓања:
    21.159
    Еве една идеја. Не знам дали е паметно, размисли си и одлучи си. Јас ја немам применето пошто не сум била во таква позиција, ама познавам луѓе кои така настапиле.
    На прашање каква плата би си предложила- одговор Просечна македонска плата . Тука се мисли на онаа од завод за статистика шо е околу 21.000. Исто така можеш да кажеш, просечна плата во Македонија а заради фактот дека сум приправник намалена за 10-20%. Така би се проектирала плата од некои 17-19.000 грубо кажано.
    Затоа што барање за просечна македонска плата е пристојно барање, пошто нели се ставаш на златна средина, не бараш ту мач, нити да се девалвираш самата, дипломата и работата, ама од друга страна пак, износот реално на газдите не им е па баш најсоодветен секогаш.
    Среќно, па кажи ни шо си направила.

На CameliaMiller и MynameisHelen им се допаѓа ова.
  17. orevka

orevka Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2016
    Пораки:
    1.332
    Допаѓања:
    5.407
    Помош девојки и момчиња.Може не е голем проблемов али понекогаш не е убаво да си добар.
    Дојдоа одморите и со колеги слаби сме,колега фати некој вирус али доага на раб колку може седи и се гледа дека може да издржи нели машко е вчера ме замоли да останам до крај на смена и ајде прифатив иако не требаше пошто мене ми се има слошено на раб. и мн др работи па не сум рекла а.
    Иако си имам оврски и потребен ми е одмор останав,али ако и денес ми рече јас неможам ,неможам веќе да функционирам.Тука секој за себе си гледа и секој гледа да си замине порано од раб.
    Вчера ми се јави и шефот и он има некој вирус и ми вика за денес да останам и викам аа не реков само денес а за утре(денес)неможам си одам во 4 сат имам оврски ич не ме интересира.
    Е сега муабетот ми е што да правам?што да кажам ако пак ми спомне за останување?
    Да напоменам дека имам еден куп оврски еден куп сериозни муабет на кои треба да останам со очи отворени а не уморна.
    Што да правам?

18. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.258
    Допаѓања:
    31.227
    Така ќе си кажеш. Не си должна сите да ги покриваш. Ако веќе тоа го правиш или треба да бидеш повеќе платена или пак да си добиеш потоа слободни часови/денови. Што се однесува до газдите, да може некој да им работи по 24 часа без прекин по можност за без пари би им било нај добредојдено. За жал кај нас скоро секој е научен да молчи и да проголтува неправди само за да не остане без работа. Да знаеа повеќето како да покажат заби и да се изборат за правата, многу подобри ќе беа условите за работа но за жал такви сме, секој ја чува работата затоа што во кутрата држава е невозможна мисија лесно да најдеш нормална работна позиција. Немој да се нафаќаш секогаш ти да бидеш таа која ќе останува и ќе ги менува другите. Ако им фали човек, нека вработат уште некој.

На Luna91 и Elen4e_sonce им се допаѓа ова.
  19. orevka

orevka Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2016
    Пораки:
    1.332
    Допаѓања:
    5.407
    Тотално си во право.Еднаш имав плус 6 саати и му реков за плаќање а он ми се изнасмеа и му викам во ред нема проблем(во себе кога ќе ми рече нешто и јас ќе му се смееам )и така не ми беа платени и на никој не му се платени за жал ,другите си ќутат,а се прват силни.
    Јас му реков на колегата ќе ми треба сл недела па така ќе се раздолжиме па ќе видиме денес треба да дојде сеа на работа.
    Е сеа може и да не дојде е тогаш тешко на нас што сме на раб ќе го јадеме,а он ненајавено порано ќе си ужива.
    разбирам болест вирус али овој вирус трае 2-3 дена и може да се истрпи

20. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Абе ако е вирус подобро да не доаѓа за да не ве зарази и вас, ама да не е "man flu" :rofl:
    Кажи му на газдата дека не си планирала да останеш и си имаш други обврски, се имаш договорено веќе.