Проблеми и совети на работното место

Discussion in 'На работното место' started by eli25, Aug 24, 2011.

1. orevka

orevka Популарен член

он не е крив,јас повеќе ја гледам вината во газдата што неможе да си најде луѓе и што сите си играт како сакат.
    иначе јас гледам да сум подалеку од него читав како да не се прифати вирусот ма да кај колегава не е мн страшно.
    иначе да така планирав да му кажам дека си имам оврски еден куп.
    газдата со мене мн за останување не разговара од кога барав да ми ги платии саатите

2. DAngel

DAngel Форумски идол

Епа тоа де, кривицата е на газдата. Кога веќе имаш луѓе што ја работат истата работа - имај секогаш еден вишок, за една плата ваљда нема да осиромашиш а ќе избегнеш вакви ситуации, плус порастеретено ќе им биде на останатите, ама не бе не... ретко газди кај нас...

3. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

1. Ни под разно денар да не си вратила.
    2. Таа не ти е другарка, таа е љубоморен олош.

4. teressa

teressa Истакнат член

Здраво дечки..кој може да помогне со проблемов : сестра ми работеше во една фирма али газдата сега веќе 2 месеци откако она напушти не сака да ја одјави.. сеуште ја држи пријавена ..дали инспекторат за труд може да помогне или? Позз и фала ви

5. AURUA

AURUA Истакнат член

д
    Да, нека пријави одма ќе ја одјави газдата, а зошто не сака да ја одјави?не ми е јасно како префрла плати без неа да и плаќа како му поминува таква пресметка на плата преку ујп.

cresa-jagoda and Luna91 like this.
  6. teressa

teressa Истакнат член

Не му одговара да ја одјави пошо е преку овој проектов на владава за вработување нешо шо беше не ми текнува добро, и за секој вработен он зима 4000€ и ако ја одјави у рок од месец дена мора да и најде замена иначе ги губи субвенциите ...

cresa-jagoda likes this.
  7. Luna91

Luna91 Популарен член

И јас си го поставив истото прашање. Нашата чудесна земја :x.

cresa-jagoda and AURUA like this.
  8. Maja95.

Maja95. Истакнат член

Газдата ако сака може и 1 денар да и помине како плата.

cresa-jagoda likes this.
  9. AURUA

AURUA Истакнат член

Јасно,ама она тогаш глада на трансакциска дека и префрла 1 барем 1ден. Треба на трудова инспекција да пријави и да биде поупорна тоа е.

cresa-jagoda likes this.
  10. AURUA

AURUA Истакнат член

Ако е така она може да се испазари да молчи а газдава да префрла нкоја сума како компензација, ем ќе има плата ем стаж ќе и тече а он ќе си добие тоа што му е ветено од државата,ама поверојатно е она да си најде замена и да ја одјави. Најдобро да се пријави во трудова инспекција нема друго решение.

cresa-jagoda likes this.
  11. Dennings

Dennings Популарен член

Девојки не знам дали прашањево е за тука, ако не е преместете го.
    Вака дечко ми пред два месеци работеше во еден од нашиве скопски кафичи, напушти, сега работи на друго место но бившиот газда му должи две плати и никако да му ги исплати. Секој ден вика утре и никаде го нема. Проблемот е што додека работеше 5-6 месеци цело време викаа ќе го пријават утре, но никогаш не се случи тоа. Сите му работат непријавени. Има ли некое чаре, како да постапи да си ги земе парите? Срамота е ова, од вакви газди си патиме.

12. miss-bootylicius

miss-bootylicius Популарен член

Здраво девојки. Како кај сите така и кај мене имам проблем со ниска плата ... Работам во сметководствено биро со 40 солидни фирми. Само јас и сопственичката работиме. Таму сум три ипол години. Имам завршено екон. Факултет на смер сметководство, значи работам по струка. почнав со 6000 денари демек на пракса и неосигурана. Однесов 5 мои фирми од мои роднини и пријaтели кои се нa се плaќаат 12 000 ден. До пред една год ми даваше едвај 10000 ден а цела работа јас и ја работам таа само на три фирми работи. Значи сама си ја земам платата од моите фирми а за нејзините работам гратис. Сегс земaм 13000 денари значи буквално се работам а таа и е гајле зашетува кафе ова она... Ко има глупава како мене да работи се за без пари нема проблем. Вработена сум со проект македонија вработува значи не плака за мене придонеси три години. Насметка ми поминува 20000 ден бидејќи до толкава висина на плата покрива државата придонеси а јас и враќам 7000 ден. За време на завршни сметки тоа е дватри месеци седиме и до 19 часот ивосабота и во недела... Сега има закон да за едно сметководтвено биро да земи лицрнца за работа потребни се двајца сметководителиво фирмата. И ја дадов мојата лиценца за тоа и сотоа значи дека јас ако заминам ке ја изгуби лиценцата. Оттогаш откакоја изваде лиценцата со помош на мојата лиценца не итекнува да покачи. Два пати одбив работс во гентерм бараа помошник сметководителај си велам и тррбам, врзана е со проектотуште една година и и требам за лиценцата за фирмат ама таа очигледносе прави наудрена. Сега е крајно време да си настапам јас да си побарам покачување и требам восекој случај. Башка имам понуда за 24000 ден помошник сметководител во новафирма што ке почни со работа во февруари.штомислите како да постапам? Како да побарам знам дека треба отворено да зборнам ама тАА целовреме кажува како таа има трошпци засинот за на факултрт за ова заона. Знам колку пари зема и се собираат преку 2000 еврамесечно, а трошок има 150 евра месечно. Знам оти вледам се тоа е раб на сметководителот :) инеможи да ми кажи деканеможи дс ме плати солидно. Како да постапам совет...
    Од друга страна сега планирам дете две годс сум во брак и имав проблеми со спонтани абортуси здравје боже сивикм декасеа кебиде се во ред и затоа ми е стрАв даприфатАм друго работно место,но морам да добијам повисока платА мн е малку колку обична чистачка ми е платТА (иако веке кажав моите 5 фирми иплакаат 12 000ден месечно)

13. Justicija

Justicija Форумски идол

Душо зошто го трпиш сето ова?
    Седни разговарај со отворени карти и барај покачување на платата и наброј и ги аргументите .
    Апсурд е тоа што не ти го цени ниту трудот ниту фак. диплома , али мораш да и поставиш ултиматиум , доколку не сака префрли се во новата фирма и земај ги во новата фирма и фирмите од твоите роднини !
    Жалосно е што вака си играат работодавците , па после младите бегаат , ами ке бегаат !!!

14. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

@miss-bootylicius дa си пoбaрaш пoкaчувaње..сo чист oбрaз и кренaтa глaвa...
    Еден ден ќе се пишмaниш aкo не гo нaпрaвиш тoa...oвa oд искуствo гo збoрaм..8 гoд.рaбoтев кaј тaкви крвoпијaчи и искoристувaчи зa 6500 ден....се нервирaм штo пoмислувaм нa oвa...им врaќaв пaри истo кo тебе..и к15...и oдмoр имaв 5 денa рaбoтни вo целa гoдинa...и не смеев дa се рaзбoлaм...зaвиснa бев oд пaрите и мoрaв дa трпaм...

Имaш oпцијa...ич дa не ти е незгoднo нити гaјле...oчигледнo не те цени дoвoлнo...oдвaжи се и бaрaј си гo тoa штo ти следувс...aкo не aуфидерзен..

15. Lilit

Lilit Форумски идол

Ко некој што го поминал ова, прифати си ја новата работа и не мисли дали и требаш.
    Се нервирам само што те читам.
    Додека некој печалеше на мене и се збогати, се жалеше како има трошоци, работев таму и работев за странски фирми навечер од дома за да стигнам до ама баш солидна плата и...се разболев. А зошто не си одев? Од совест ко тебе, од страв за она и она и секако ми се десија лоши работи
    Она тебе не те мисли, ти неа ич. Ако има дете треба да те разбере уште толку, но те искористува.
    Оди си и не се врти назад.
    Намерно ти збори така и те манипулира за да не и бараш.
    Прифати понуда и оди си!
    Детето ќе дојде каде и да си и се ќе биде добро.
    Ќе се каеш ако не прифатиш.
    И ти ќе имаш дете за гледање.
    А кога ќе и кажеш у фаца дека си одиш веруј ќе се осеќаш ко да лебдиш.

eli25, Espadrila, Annath and 13 others like this.
  16. AURUA

AURUA Истакнат член

@miss-bootylicius а зошто им ги враќате парите не разбирам? Да пријавите они пред закон се чисти ви плаќаат ете 20 000 она 7 000 враќа. Испаѓа доброволно враќа.:^)

17. Stargazer

Stargazer Активен член

Многу нормално. Оди таму каде што ти плаќаат повеќе пари.

miss-bootylicius likes this.
  18. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Биди храбра, покажи и заби. Од тоа што си го напишала ти ја држиш неа во раце. Кажи и дека имаш понуда за работа со повисока плата, барај 20000 (да речеме) или едноставно замини си.
    Таа од тебе има еден куп бенефити а ти имаш смешни 13000. Таа има трошоци, имаш и ти.

Кога би била ситуацијата поинаква, да речеме, да имаш само средно, да не зависи таа од тебе, да плаќа придонеси итн, тогаш ако не ти одговара ќе си го подвиеш опашот и ќе заминеш. Вака, во твои раце е се, ама треба стискавец да се спротивставиш.

Здравјето, нервите и изгубеното време никој нема да ти ги врати. Со среќа.

19. Lemon

Lemon Истакнат член

Јас да сум на твое место, гледам две варијанти:
    1. Менувам работа за повисока плата (освен овде ако не ти понудат ептен подобра)
    2. Зошто не си отвориш твоја сметководствена фирма, кога имаш и лиценца. Искуство имаш, штом во фирмава скоро се' ти водиш, женава работи само на три фирми.

eli25, Espadrila and miss-bootylicius like this.
  20. miss-bootylicius

miss-bootylicius Популарен член

Сама некожам ни нас ни таа, башка таа е поискусна јас сум со три год работно искуство и не сум толку сигурна во себе дека можам сама. Мора да сме две во едно биро, да достигнам висока плата ми е целта бидејќи мислам дека заслужувам само незнам како да почнам муабет....