Проблеми и совети на работното место

Дискусија во 'На работното место' започната од eli25, 24 август 2011.

1. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.027
    Значи какви "газди" постојат. Да не чекаш ни ден повеќе. По ова што го напиша таа се кити со туѓи перја, заработува на твој грб. Убаво седни и кажи и дека сметаш дека твојот труд и искуството што го имаш треба соодветно да се вреднува. Кажи и дека имаш добра понуда за работа но дека ете прво сакаш со неа да разговараш и дека би сакала да останеш таму но финансиите се пресудни, сепак сите за пари работиме.

На miss-bootylicius му/ѝ се допаѓа ова.
  2. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.772
    @miss-bootylicius Ретки се газдите кои покачуваат плата. Ако сам не си побараш со убаво, никој не ти дава. Не треба да бидеш дрска, зошто може да изгубиш повеќе од што ќе добиеш. Може да се возгорди и да те избрка.
    Кога ќе разговарате за нешто онака спомни и како од шега дека некој ти понудил плата 20000 да работиш за него, ама дека не си се согласила. Таа тоа ќе го има во предвид и ќе знае дека може да те изгуби. Додуша она е свесна дека без тебе не би успеала и ако бара друг ќе треба да го плати најмалку 20000 ден. Плус време ќе му треба на новиот да се адаптира, а и колку ќе се погоди како вработен не се знае.
    Ако веќе не реагира за кратко време тогаш можеш да почнеш сама. Од дома можеш да си ги водиш фирмите на роднините, плус за почеток ке работиш поевтино и ќе придобиеш и други. Можеш да се консултираш со некоја поискусна колешка од друг град за совети доколку нешто не знаеш.

На Annath, Elen4e_sonce и miss-bootylicius им се допаѓа ова.
  3. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.184
    Допаѓања:
    124.689
    @miss-bootylicius таа гледа дека си ќутиш и ќе тера до кај ќе тера. И одговара. Или разговарај што планира во блиска иднина-во смисла дали има простор за зголемување ( а има само она да сака) или без многу размислување прифати нова работа. Но, со оглед на тоа што планираш бременост доколку си имаш решение тука повеќе би ти одговарало, ама со нормална плата. Стави ги овие работи на кантар и процени.
    Женче, си дала премногу , не заслужуваш таков третман. Греота е.
    Во однос на бременоста, јас жртвував 3 години за повторна бременост зошто одлучив да прифатам нова работа и напредувамво кариера. За тие 3 год ептен ми беше тешко зошто одлучив така, ама морав зошто после ќе се каев.Ништо не е лесно...Во меѓувреме направив комплет испитувања за спонтаните.

На miss-bootylicius му/ѝ се допаѓа ова.
  4. orevka

orevka Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2016
    Пораки:
    1.332
    Допаѓања:
    5.407
    Ајде пак помош.
    Оваа сабота ми е неработна и нормално си имам планови и планови за одмор пошто веке месец дена имам здравствени проблеми со несоница и тахикардија.
    И денес шефот ми вика дали оваа сабота сум на раб и му викам не и он па да видиме да дојдеш на работа,али ајде прво да видам со директорот и викам па мислам дека и јас имам оврски и он ќе видиме ќе ти кажам многу работа ќе има и му викам и минатата сабота имаше па се снајдовме добро поминавме и он ќе ти кажам ќе видиме.
    И искача шефов и надвор со колегиве и го прашуват што збореше што направи и шефов кажува и др.колега за што зима плата за што ич не ми е галје не доагам јас на работа ич не се замарам.
    Вчера едвај издржав на работа дојдов до степен на лудило,тахикардија,боцкање на срцето фалеше да паднам и да не станам.
    Али издржав и дојдов до степен на апчиња да пијам за да бидам ок и ств неможам повеќе ми треба одмор.
    Го чекам денот кога ќе паднам па кога ќе земам боледување па ич нема да им дојдам да видам што ќе прават.
    Што да правам совет некој?

5. Ashling

Ashling Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2010
    Пораки:
    1.228
    Допаѓања:
    2.579
    Наместо да ја кажуваш цела приказна без разлика како е,бидејќи реално од тука ништо не можеме да помогнеме, треба сама да се справиш со шефот.
    Доколку шефот не одговара на твоите барања има луѓе кои се на повисока позиција од шефот.
    Најважно од се е да си ги познаваш твоите основни работнички права и да се залагаш за истите.
    Сите македонски фирми сакаат работници што не си ги знаат своите основни работни права, бидејќи најлесно можат да ги манипулираат.
    Прво, дали си пријавена во фирмата, определено/неопределено?
    Колку работни часови работиш неделно?
    Доколку имаш здраствени проблеми не можеш да се доведеш до состојба да не станеш од кревет за да им докажиш дека навистина си болна. Верувај не ги интересира.
    Така да ова што го пишуваш тука кажи го на шефот, ако работиш повеќе од 40 саати и си пријавена, дополнителните ти следуваат по договор и треба да ти ги платат. Доколку имаш проблем можеш да си земеш ден од одмор. И да си стоиш зад тоа што го кажуваш, ако не шефот, кај другиот претпоставен побуни се.
    Искрено и не знам што очекуваш да ти дадедеме совет, ако самата не си свесна за своите работнички права. Почитувањето на истите треба да започне од самите работници,а не од работодавачите. Колку ќе му дозволиш да те газат, толку ќе те газат.
    Бори се за она што ти следува.

На AURUA му/ѝ се допаѓа ова.
  6. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.250
    Допаѓања:
    118.899
    Дa не бaрaш пoкaчувaње нa oвaa туку дирекнo дa си oдиш вo фирмaтa кaде ти нудaт пoвеќе пaри. Тaa aкo сaкaше ќе ти пoкaчеше дo сегa |(

На miss-bootylicius, Elen4e_sonce и Gosh им се допаѓа ова.
  7. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.589
    Допаѓања:
    5.936
    пишав во друга тема...

Земам 12,000 денари а сум година таму.
    Минатиот месец дојдоа 2ца нови и тие денес земаа 12,000 денари плата.

К15 ни е 1000 денари.

Недела слободен ден, на списокот за работа се потпишуваме 5 дена во месецот дека работиме по 5 часа а другите по 7 , а ние всушност работиме 8 часа.
    Ако каже некој на инспекција, одма име и презиме и чао од работа. Мал град немаш избор. Тешко.

Храна ние си купуваме,од систематскиот преглед отворени плика ко куче да ги касало. Дали е дозволено тоа? Хигиена нема баш. 15 мин. пауза + 15 мин пауза
    поточно втората пауза не ја користиме или е 5 мин. Битно да те има на список.

Се нервирам. Многу. А со факултет ама нема работа и работиш за леб. :(

8. L-a-r-a22

L-a-r-a22 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2013
    Пораки:
    1.337
    Допаѓања:
    10.771
    4 год сум во една фирма.
    Како и секаде ни тука не е сјајно.
    И сега ми излезе среќа за далеку подобро работно место. Плата многу поголема од оваа што ја земам.
    Но во дилема сум што да правам.
    Ќе морам прво цел месец да бидам на обука, па дури тогаш ќе се знае дали ќе бидам примена.
    Што значи ќе морам да дадам отказ на сегашната работа.
    И ако не ме примат на др место ќе останам без ништо.
    Не знам што да правам.

9. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.258
    Допаѓања:
    31.227
    Ризик е знам. Ама верувај дека тој што ризикува тој и добива. Лош е моментот што не примаат од одма, да беше така ќе те посоветував да не се мислиш и да одиш. Размисли колку си задоволна со сегашното работно место, освен платата согледај ги и останати фактори како опкружувањето, работна средина, односот на колегите, односот на претоставените и почитувањето на останатите права кои ги имаш како работник. Ако имаш некој познат во таа новата фирма, распрашај се како е таму. Оти не е само примањето, може и да те примат ама пак од каде знаеш колку време ќе те чуваат таму или пак каков ќе биде односот на останатите и дали ќе ги имаш сите останати права. На сегашното место имајќи во предвид дека си подолго време, претпоставувам дека работата е колку-толку стабилна. Но сепак, на работа се оди за пари нели. Ако слушаш добри гласини за новата фирма тогаш убаво би било и да се обидеш затоа што не се наоѓа лесно добро платена работа и штета е истата да се пропушти. Веројатно си млада и кариерата е тек пред тебе, сигурно нема целиот живот да си го потрошиш на едно работно место. Искуството е многу важно. Десет работи да промениш ќе стекнеш десет нови искуства.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  10. L-a-r-a22

L-a-r-a22 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2013
    Пораки:
    1.337
    Допаѓања:
    10.771
    Новото место знам дека е 100 пати подобро од ова сегашното.
    Местото каде што сум сега ќе го напуштев одамна да имав каде. Ама пусти пари требаат.
    Точно дека се согласувам со колеги, немам ништо лошо. Но без греење сме, скапа струјата. Еве ме три недели сум болна и кого му е гајле. Годишен одмор уште немам користено.
    Немаше воопшто да се мислам сега ако не постоеше можност на крај да останам дома.

11. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.258
    Допаѓања:
    31.227
    Штом е таква работата тогаш со позитивна мисла напред бегај на новото место. Не дозволувај некој алчен газда да се изживува, ако му е скапа струјата тогаш нека ја затвори фирмата. Јас да сум на твое место пред одење и инспекција ќе му донесам оти таму нема општи услови за работа како прво и на ризик ви го става здравјето. Јас претходно каде што имам работено редовно доаѓале контроли и мереле температура, влажност, вибрации и останати влијанија на средината затоа што точно е пропишано во какви услови треба да се работи. Ете сега ти е пружена нова можност. Верувај дека ако ја пропуштиш ќе ти биде криво. Повторно ќе кажам, распрашај се убаво околу новата фирма. Разговарај таму со претпоставени, убаво разјасни што точно ќе бараат од тебе, што е тоа што ќе биде потребно да го совладаш тој месец за да бидеш прмена. Самата ќе процениш дали го можеш тоа.

На cresa-jagoda и L-a-r-a22 им се допаѓа ова.
  12. theunforgiven

theunforgiven Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    3.257
    Не знам како да најдам соодветна тема за да прашам: Дали можеби некој знае да ми каже-објасни повеќе околу минималната „плата“ за договор на дело во средно државно училиште ? Дали тоа е одредено со закон, или институцијата (училишетето) има слобода само да си одреди сума за исплата ? Фала.

13. Bella15

Bella15 Активен член

Се зачлени на:
    16 декември 2017
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    91
    Mojot problem na rabotnoto mesto ne go posakuvam na nikoj! Znaci vo firmata rabotam pola godina i gazdata e normalno postar i koga ke pomislam sto mu e na pamet mi se povrakja bukvalno. Znaci postojano na rabota mi se smeska i pravi muabet so mene kako so drugarka i postojano ceka koga kolegata ke izleze nadvor da mi prosepoti da mu se javam koga sum slobodna i posto jas ne mu se javuvam,toj mi zvoni i sekogas izmisluvam deka sum zafanata zatoa sto bara da se vidime a jas sum sigurna deka ne e povrzano so rabotata, zatoa sto toj e dobro poznat na site kako zenskar!

На MikiTass му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    776
    Допаѓања:
    2.125
    Вака по ова што го напиша, претпоставувам тој твој газда има задни намери, и веројатно си мисли дека си во наводници лесна девојка, нареден пат кога вака ќе ти прави т.е. кога ќе ти ѕвони вон работно време или пак во работно време, а ќе те замара да се видите и слично, кажи му дека сексуално те вознемирува и да престане со тоа, ако продолжи кажи му дека ќе поднесеш пријава во полиција и дека ќе поведеш постапка против него за надомест на нематеријална штета.
    По ова што го напиша човеков дефинитивно е некој вид на сексуален манијак и од него наредно очекувај да започне да те уценува или слично за реализирање на неговата задна намера, пак кажувам НЕ ДОЗВОЛУВАЈ да започне да те уценува со отказ или слично, ако треба дај отказ, напушти ја работата, само не му се врзувај, не паѓај под влијание и не му верувај без разлика што ќе ти ветува, почитувај си го достоинството, не се плаши биди храбра и не го сожалувај или слично.

На cresa-jagoda и Bella15 им се допаѓа ова.
  15. Bella15

Bella15 Активен член

Се зачлени на:
    16 декември 2017
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    91
    Def
    Definitivno si vo pravo i vo potraga sum po nova rabota se nadevam ke najdam i ke se otrgnam odovde. Fala na podrskata!

На Forca му/ѝ се допаѓа ова.
  16. L-a-r-a22

L-a-r-a22 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2013
    Пораки:
    1.337
    Допаѓања:
    10.771
    Не знам дали прашањето ми е за тука, ама ајде да прашам.

Јас сум пријавена на цело работно време. Е сега треба да бидам пријавена на обука 15 дена на ново работно место, бидејќи обуката ќе ми биде платена.
    Прашањето ми е дали може да ме пријават на обука доколку сеуште сум пријавена во сегашната фирма? Бидејќи сепак сакам да си го испочитувам законот и уште еден месец да останам на старото место.

17. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.589
    Допаѓања:
    5.936
    Како да си побарам покачување на плата?
    На кој начин ?

Недостиг на работници и нова дојде еден месец е ваљда ќе и покачат плата заш ќе си оди.
    Друга падат мн смрдела и потешко ги сфаќа работите.

18. Elen4e_sonce

Elen4e_sonce Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2016
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    630
    Ќе му речеш на одговорниот: "Дали може да дојдам во канцеларија на муабет?", и после кога ќе одиш ќе му речеш дека заслужуваш поголема плата.

На cresa-jagoda и SunnyGirl2 им се допаѓа ова.
  19. poenta

poenta Форумски идол

Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.028
    Допаѓања:
    36.094
    Платата на вработените по основ на договор на дело во средните државни училишта е утврдена со закон.Институцијата нема надлежност сама да одредува месечни примања на вработените. Разликата во износот се должи на стаж и одбитоци.

На theunforgiven му/ѝ се допаѓа ова.
  20. theunforgiven

theunforgiven Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    3.257

А дали некаде на интернет постои да се прочита тој закон, можеби? Како да дознаам која е висината на платата?

Јас мислев дека Државно средно училиште може само да си даде предлог за тоа колкава плата/хонорар ќе зема вработениот врз основа на договор на дело (месец за месец работа, поточно. Или, месечен договор. Завршува еден месец, завршува договорот. Почнува нов месец - се прави нов договор).