Проблеми и совети на работното место

Дискусија во 'На работното место' започната од eli25, 24 август 2011.

1. martin01

martin01 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2012
    Пораки:
    494
    Допаѓања:
    530
    како се справувате со досадни луѓе на работно место кој имаат време да прават муабети и наместо да си ја бркаат нивната работа се занимаваат со друг кој шорекол како рекол ? има 2 женишта со кој работам 3 години и едната нема ден да не се жали на нешто како и е тешко како не и се работи и ми објаснува шо праеле колешките од спротивната страна кој колку време седел и буквално се знај за секој. поради неа дојде и момент да напуштам од работа само ради нејзините глупи муабети. се жалев кај тим лидерката ја опоменаја и помина недела дена пак исто. значи какви женишта постојат по фабрикиве то чудо.

2. Asistentkа

Asistentkа Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2017
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    4.541
    Игнор само игнор.:|
    п.с.Што си земаш толку при срце што зборува и за кого.
    Најдобронамерен совет,ти се буниш-жалиш од муабетењево на колешкава ако продолжиш со примедби до тим лидерот на крај ќе испадне дека ти си проблематичен вработен.
    Никој од горе не сака да се замара со банални проблеми на тие од доле.
    Ако тие од доле сами не заат да се усогласат делува дека се неспособни за било што.
    Така да игнор дефинитивно.

На martin01, +++, buba4e89 и 2 други им се допаѓа ова.
  3. poenta

poenta Форумски идол

Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.028
    Допаѓања:
    36.094
    Не знам зоштп мислиш дека училиштата сами треба да одредуваат износ на плата.Се што треба е наведено во оглас. Договорите не се склучуваат на несечно ниво, освен ако не се работи за замена на вработен кој е на пократко боледување. Во основните училишта месечната плата со полн фонд на часови (20) е околу 20.000 ден. Зависи од фондот на часови. Во средните е малку повисока 21.000 -22.000 ден.

На cresa-jagoda и theunforgiven им се допаѓа ова.
  4. theunforgiven

theunforgiven Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    3.257

Значи, ако бев правник или нешто во таа сфера, немаше да прашувам :)

Мислам дека убаво појаснив, ама ајде уште еднаш: Договор за дело во средно училиште. Односно, замена на вработен кој е на кратко боледување, иако договорот не гласи така. Полн фонд на часови. Па можеби и повеќе од полн. Дали игра улога тоа дали училиштето е државно или под локала, или кај сите важат истите правила во однос на плата? Не ми е јасно тоа.

Ќе бидам уште малку досаден, се извинувам многу, ама не ми е јасно. Дали смее платата/хонорарот да биде помал од минималната плата во Македонија? И, што ако е така, какви права има вработениот за да си го добие „загубеното“ ? Има шанси на некаков начин да си ги добие парите или, штом се согласил со потпис да работи за некоја сума, тоа е тоа?

EDIT: Прашав дали некаде на интернет постои да прочитам нешто во однос на платите за конкретниот случај? Јас барав насекаде, и на страната на Министерство, и на страната на Сонк... Прочитав неколку закони но не забележав нешто такво.

5. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.715
    Висина на плата на просветен работник зависи од фондор на часови во неделата. Максимален фонд на часови е 20 часа во недела плус можност за класен час. Како што ти кажале, платата за полн фонд часови е околу 20000 (не знам точна сума, другарка моја е професорка, па од култура немам прашано за точна сума, таа рече околу 20к). Професор кој има 10 часа зема 10,000 денари, со 15-15,000 итн.
    Не ме фаќај за збор, ова го кажувам од она што ми го имаат кажано. Не можам да потврдам дали оваа информација е 100% точна.

Сите училишта се државни, наставниците земаат плата од министерството т.е. државата.
    По твоја логика, кои училишта се државни а кои под локала?

http://rabotnickiprava.mk/directory/договор-за-вработување-на-определено/

Еве како се одредува времетраењето на договор за вработување.

------

Плата и хонорар не е исто, прашај конкретно што те интересира.

Хонорар е сума која се плаќа за извршена работа, значи ти договараш со некого да направи нешто и откако ке заврши со работата, плаќаш и тука завршува соработката меѓу вас. Хонорарот никако не зависи од минималната плата, воопшто не се поврзани. Хонорар може да земе и личност која е вработена и личност која е невработена.

На Kitten, cresa-jagoda и theunforgiven им се допаѓа ова.
  6. theunforgiven

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    3.257

Јасно ми е што е хонорар, во ред. Меѓутоа, мислев дека доколку се вработиш како професор на замена со договор за дело, тоа се вика хонорар, а не плата.

И пак не ми е јасно. Во случајот „професор со договор за дело“ зема плата, или се договара сума помеѓу училиштето и професорот? Односно, дали за сите кои што така би се „вработиле“ ќе следува иста плата, или тоа зависи како ќе се договори секој индивидуално.

Не знам како да го упростам прашањево... Постои ли ПЛАТА за такво „работно место“ или се` е ствар на договор?

И, дали професорот кој го менуваш ја добива својата плата, или таа плата треба да ја зема оној професор кој е дојден на замена?

=) Се надевам дека не ја уплектав ептен работава =)

7. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.715
    Значи секое вработување во државна институција мора да оди преку јавен оглас. Иако формален, јавен оглас во најмалку два весника мора да има. Секо вработување е контролирано од министерството, платата е одредена, иста е за сите професори на територија на РМ и се одредува според фондот (т.е. бројот) на часови. Меѓу училиштето и директорот нема никаков договор.

Било за договор на неопределено време, било за определено време, било за замена на отсутен наставник, платата и правата остануваат исти.

Професорот може да е на боледување, породилно отсуство или да земе еден, односно три месеци неплатено. Според закон, и професорот на боледување, и жена на породилно ке земаат плата, плата ке зема и професорот на замена.

Доколку си го отворил линкот си можел да видиш,
    Во текот на времетраењето на работниот однос, работникот ги има целосно истите права како и работникот што склучил договор за вработување на неопределено време.

П.С. Од каде овие прашања? :drunk:

На theunforgiven му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Mamli

Mamli Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2017
    Пораки:
    1.501
    Допаѓања:
    4.241
    Rebecca_R, платата во образованието зависи и од стажот. Професори со 30+ стаж земаат и до 25 илјади плата.

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.715
    Е тоа не сум го знаела, другарката која е професорка работи неколку години, па ми нема дадено таква информација.

10. theunforgiven

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    3.257
    Ех, па ти сега... :)))))))))))) Шо е битно од каде прашањата :P Битно да помогнеш :)))))))))))))))))

Фала ти многу.

Се шегувам.

Изгледа мене ме имаат за**ано... И тоа многу. Немам коментар. Арно ама, нема да седам мирен, не сум идиот :))))))))) .

11. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Ќе си ја земеш цела плата како што е одредена со закон. Платата е таа без разлика по кој основ си вработен, и не постои таков интерен договор помеѓу работникот и училиштето. Тоа што имаш и повеќе часови од 20 неделно не ја зголемува платата. Другиот вработен кој е на боледување исто си зима плата, процентуално помала зависно колку долго и поради што е на боледување (освен породилно, тоа се зима 100%)

Изгледа мисли на основните, тие се под локална самоуправа, а средните се државни. Но на крајот сепак сите ја зимаат платата од министерство, а и износот е горе-долу ист :)

@theunforgiven што те имаат зезнато? Еве и јас имам искуство со работа по договор, на замена 9 месеци.

На theunforgiven и Rebecca_R им се допаѓа ова.
  12. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.715
    Не знам што, како и за што се работи, прашај адвокат. Aма не би требало, плата пушта министерството, на твоја сметка, не знам како би можеле да манипулираат? На крајот ти потпишуваш договор и читаш кои се условите.

Е да, повеќе од 20 часови можеш и да не прифатиш (не сум 100% сигурна, ама не можат да те присилат да држиш повеќе часови), ама кој би рекол не за некој час повеќе, знаејќи како одат работите кај нас?

Амин од министерство мора да има, тие ги регулираат договорите, тие пуштаат плата, така да локална самоуправа нема влијание на висина на плата. Мислам дека освен тоа што бираат кој да се вработи, локална нема никаква поврзаност со образование.

А да, тоа ми текна сега, во средно платите се нешто повисоки, колку точно - не знам.

На theunforgiven и Kitten им се допаѓа ова.
  13. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Локална имаат комплетна надлежност над основните училишта, во смисол свои образовни инспектори, вработување/отпуштање, потпишување договори...Само исплатата е преку министерство.
    Додека во средните училишта се под градот.

Платата е 1000 или 2000 повисока во средните.

На Rebecca_R му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.715
    Не е така за сите училишта, и основни и средни? Ја мислев исто е, ама грешка сум била. Небитно.

Муабетот ми е дека секој договор се праќа до министерство, бидејки нели министерството пушта плата, логично е дека откако ке се потпише договор, не може да се манипулира. Е сега, членот не пишал каков проблем има, ама мислам дека не може баш лесно да му наштетат.

На theunforgiven и Kitten им се допаѓа ова.
  15. xhon kenedi

xhon kenedi Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2018
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    33
    Nepravda imalo i stalno ke ima jas rabotam(rabotev) 13 godini vo edna firma prvite 3 godini neprijavena posle prijavena 2 godini na pola rabotno vreme ( rabotev po 9 casa 6 dena vo nedela) ama prijavena na pola vreme e posle 5 godini me prijavi na 8 casa posto imase nekoj zakon od drzavata do 25 ili 30 godini ne se sekavam tocno deka firmata ne treba da plaka prodonesi i taka firmata si iskoristi 2 godini da ne plaka pridonesi... dobro toa pomina nekako ostanav bremena 9 meseci trudnicko bolovanje i posle si pocnuvam so rabot najnormalno ama ete tri meseci pominaa e sega resile deka nema mesto za mene tamu deka ke se namali brojot na rabotnici (toa mene mi kazaa) a vsusnost toa bilo samo laga sea zele uste tri drugi rabotnocki (maloletni neprijaveni im odgovara) pred tri dena me viknaa vo kancelarija mi spremile otkazno resenie i da se potpisam jas ne se potpisav posto jas ne sakam da dadam otkaz oni sami me brkat od rabota i sakaat jas da se potpisam za otkaz ova ne e fer vaka pravat privatnici Ama sigurno ne e so zakon vakvo nesta od druga strana si imaat poznatstvo i sve si resavaat posto imaat pari a rabotnicite kakvi prava imaat eve vo mojot slucaj dali ke moze da me odjavi sam jas ne se potpisav

16. theunforgiven

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    3.257
    Многу ви благодарам за исцрпните одговори и тоа што ми помагата во целава оваа каша. Така е, ќе се обратам на професионално правно лице, ама во меѓувреме и тука зошто да не си дебатираме, и да поднаучам некои нешта. Се надевам ме сфаќате. Сакам да кажам, не е дека нема да се обратам на адвокат, де :)

На крајот од приказната јас сум крив што сум потпишал да играм таква игра, односно, да прифатам да ја играм играта за евтини жетони =) . Споменав и погоре. Прашањето ми е дали сега, отпосле, би можел да превземам нешто? Да пријавам, да се изборам за да си го добијам загубеното, или е веќе доцна, што било-било? Јас лично мислам дека треба да покренам некаква иницијатива зашто се чувствувам способен, борбем и ќе одам до крај. Тоа што ми се случило ми се случило во таков некој си момент на еуфорија, што не значи дека сум глупав и дека можат да си играат со мене. Тоа ти е кога си неискусен во тој поглед и сосема случајно ти се појавува нешто вакво и некако се` набрзина се случува, не можејќи убаво да размислиш.

Мене ми беше кажано дека таквата „плата“ е таква поради тоа што ја одредило Министерството за професори примени на договор за дело поради отсуство на веќепостоечки професор кој заминал на боледување. Немало ниту оглас, ниту ништо, само ми се јавија и јас отидов. А платата е, што да ви кажувам... Нити ментор ми дадоа, нити ништо. Сам си научив се во тој џган од нејаснотии, во тој хаос од „никој ништо не знае“ нешта. Толку многу се вложив во работата, нерви, време и ПАРИ потрошив за да биде се` океј, зашто сум човек кој кога прави нешто го прави до крај. Односно, на крај јас испаднав во минус =) наместо да бидам во плус, од финансиска гледна точка. И тоа во толку голем минус што не знам колку ќе ми треба за да се вратам пак назад, барем на нула.

Жива среќа имам многу пријатели кои веќе се запознаени со случајот, и тоа сосема случајно, а кои работат во просветна инспекција. Деновиве ќе одам на разговор за да се разјаснат работите и да се види што може да се стори.

Кога ќе подразмислам, ова го пишувам така-речи јавно, на форумов, ама од друга страна и треба да го пишам, бидејќи треба и МОРА да се знае со какви проблеми се соочуваме ние тука, во Македонија. Сигурен сум дека некој би можел и да препознае за што станува збор, постои голема веројатност, но јас ова го кажувам онака како што е. Ако молчиме во вакви ситуации, правиме слика дека сме глупави, прости и дека можат со нас да си играат како што сакаат. Не само во вакви ситуации, туку општо, во животот.

Но, да не филозофирам претерано.

Ме освестивте ептен и ми потврдивте дека тоа што го слушам неколку недели наназад е точно. Јас, всушност, сум требало да добивам редовна плата во висина БАРЕМ на државниот минималец, во најмала рака, или да ја добивам истата сума на пари која ја зема професорот кој што сум го менувал.
    Мене ми дадоа една третина од тоа што би требало (спред вас) да го добијам. Всушност, уште ми го немат дадено како што треба, чекам за вториот дел :))))))))))))))))))))))))))))))) И, да не заборавам: Не добивав плата од Министерство. Кога извадив извод од банка, стоеше дека добивам хонорар од училиштето.

Ма, катастрофа! Јас изгледа сум живеел во бајка досега. Ова во Македонијава било страшно, нечовечки односи и зафрканции кои се толку ужасни што го тераат човек да си купи овци и да замине на планина, раат да си чини.

Башка, мене ми е жал што постојат такви институции, луѓе и зезанции. Трагично е, јака им душа на таквите манипулатори! Изгледа немаат чуено за КАРМА =).

17. Cinderfakinrella

Cinderfakinrella Популарен член

Се зачлени на:
    17 ноември 2016
    Пораки:
    957
    Допаѓања:
    7.434
    Ми треба ваша помош, вака: Колешката даде отказ на работа и сега новото работни време ми е од пон-петок, арно ама до сега ми била понеделник и вторник слободни т.е работев од среда-недела. Газдава ми вика дека доколку работам три дена (среда, четврток и петок) и бидам слободна сабота и недела ќе бидам мањак саати. Па вика дека треба да работам среда, четврток, петок, сабота, недела и се така до наредниот петок за на крај да бидам само два дена слободни! На 80 часа укупно (10 дена без прекин) само два дена слободни!! По кој закон да се повикам и му објаснам дека е во грешка??

18. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    776
    Допаѓања:
    2.125
    Ако си во приватен сектор, повикај се на Закон за работни односи, го знаат газдите законот.

19. Asistentkа

Asistentkа Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2017
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    4.541
    И после тој муабет со газда-приватњак да си напише тестамент од таа работа.
    Вака може да си направи уште поголем проблем и да треба адвокати па од жалба/папир адвокат ти зема по 2000ден. Па газдава ако си е врзан со своја тајфа адвокат кој секогаш си оди во пакет со некој судија што си се заортачени. Само проблем на проблем бескрај пари за ништо загарантирано со закон како што е во земјичкава. Ја посоветував јас во дрга тема да не се повторувам. И јас и го пишав законов. И се е убаво и сјано во него напишано ама во пракса тенко реализацијава.

20. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    776
    Допаѓања:
    2.125
    Напротив треба да си ги бара правата, секој вработен треба да си ги бара законските права и правата од работниот однос ако работодавачот му ги прекршува, и тоа масовно да се бараат за да започне во реалноста да се применува законот и она што е договорено помеѓу работникот и работодавачот со договорот за вработување, во спротивно ако се молчи и трае работодавачите (со чест на исклучоци) и понатаму ќе ги злоупотребуваат правата на нивните вработени, а во овој случај секогаш оштетени се вработените.

На S.J.Parker му/ѝ се допаѓа ова.