Проблеми и совети на работното место

Дискусија во 'На работното место' започната од eli25, 24 август 2011.

1. Asistentkа

Asistentkа Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2017
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    4.541
    Потполно си во право ако на пример си адвокат или судиија или вработен во ''правниот'' систем на државава.
    Само тие би триеле раце во ваков и било каков случај на нарушување на права на вработен и во случај кога тужителот(читај вработениот) губи или добива.
    Тужба 2000,застапување во студница,судски трошоци итн. И да добие компензацијата парична ќе ја подели со адвокатот да го плати а овој да префрли и пари на судијата со кој е ујдисан за позитивен исход.
    Да не се лажеме каде живееме и како функционира правото кај нас.
    ЕУ прва замерка отсекогаш,ама отсекогаш имала за корумпирано судство и се уште има.
    Инаку и јас сум против угнетување на вработените.ама let be real ако немаш поарна работа ќе трпиш.
    Дека еве во право е и да му замери ќе си си стави трн во нога за газдава за се рачка да и наоѓа,а по извесно време и да и рече да замине дека нема потреба од неа(откако ќе ја натера и тоа законски да обучи некоја што ќе ја замени).
    Расипани се денешниве приватњаци.
    Јас кај што работев порано на приватно да не пишувам сега како газда ги поткупуваше инспекции и се останато.
    Инаку се те разбирам и наместо е пишано,но ако ова би било правна држава.
    И ај на крај agree to disagree da ne ja polnime temava of topic.

2. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2014
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    7.347
    А зошто не ја посоветувате членкава да си го погледне убаво договорот за вработување што го има потпишано, каде што пишува колку часа треба да работи неделно. Ако веќе има потпишано некаков договор убаво ќе види и на кој закон се повикал газдата за договорот и кои обврски ги има она како вработена и газдата како работодавач, и доколку е нешто противправно нека се обрати прво кај газдата со барање, а потоа во правните институции како трудова инспекција и слично. И немојте Ве замолувам, во нашата држава ова во нашата држава она, ако не си го мрднете газот за сопствените права никој друг нема да го мрдне за вас.

3. Asistentkа

Asistentkа Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2017
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    4.541
    Прво скокни па речи оп.
    Ај за џабе да не одам оф топик.
    И да те убедувам низ каква голгота со приватњак и инспекции имам поминато пак нема да ме веруваш.:lol:
    И да мора да се потенцира пред се за кавкви банални проблеми во оваа држава вработените се на пат кон заслужен отказ-според газдите ова.
    Знаеш ли повеќето приватњаци што менталитет имаат?
    Кај му давам работа и плата и се буни?:^)
    А вработениот си велли па каква-таква имам работа и плата зошто знаеш што во нашава апсофакинглутли
    Р.М. и мрдај газ и тверкај и чочеци играј и прекршувај се од работење и трчање по институции џабе ти е ако немаш дебели врски и јака по-зад(н)ина.
    Ко партал ќе си летнеш од работа и ќе си останеш и без тоа мало платиче.
    Зошто друг ќе трча и со насмевка ќе го работи тоа што ти несакаш.
    А ти ако имаш избор од работни позиции слободно рчкај се со газда не по свети закони по најсвети закони.
    Ако воопшто важат тука.:^)
    П.С.Советот ти е на место да си разговара со газдата прво да го опипа пулсот народски речено.
    Ама вака ко што пишала тој ја злоупотребува дека е без работничка-ради таа што дала отказ,па според мене ако сака да остане таму треба тактички да му посочи дека работи екстра саати не по воља нејзина и барем ако не и дава слободни денови да и ги плати со плус на плата.
    Тоа е фер и од него и од нејзе да знаат на што се.Утре да не и пререче ти своеволно доаѓање да работиш повеќе саати. @Cinderfakinrella што направи извести?

Последна измена: 1 февруари 2018
  4. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.902
    Допаѓања:
    14.585
    Да не бидам хејтер, ама оваа недела значи ти си била слободна понеделник и вторник, па сега треба да работиш следните пет дена (заклучно со недела), па следната недела ќе работиш пет дена, па ќе бидеш слободна 2. Јас не гледам каде е проблемот. Затоа што ти се менува кои денови ти се слободни, не значи дека те тераат да работиш повеќе од што требало. Се погодило 10 дена по ред да бидат (што можеби има закон кој го забранува тоа, не знам), но во овие вкупно 14 дена ти имаш 4 слободни. Според работните саати, газдата е во право, дека ќе бидеш мањак ако те пушти овој викенд слободна.

Се извинувам ако постои закон кој вели поинаку од ова, но некако логички ми е вака.

На Asistentkа му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Cinderfakinrella

Cinderfakinrella Популарен член

Се зачлени на:
    17 ноември 2016
    Пораки:
    957
    Допаѓања:
    7.434
    Јас сум си ги одработила тие 40 саати и сум била слободна, ако работам 10 дена тоа се 80 саати односно 4 дена слободни. Законски повеќе од 40 саати не смееш да работиш..

6. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.902
    Допаѓања:
    14.585
    Бидејки не сум многу запознаена со законот за работни односи, решив да потпрочитам.

Неделен одмор
    Член 134
    (1) Работникот има право на неделен одмор во траење од најмалку 24 часа непрекинато, плус 12 часа дневен одмор од членот 133 на овој закон.

Според ова, неделно ти следува минимум 1 слободен ден. Бидејки од лично искуство на одредено работно место знам дека тој ден не мора да се паѓа во истиот ден секоја недела, тоа значи дека може да работиш 40 саата неделно, распределени во 6 работни дена и седмиот да ти е слободен. Но тоа значи дека може во една недела првиот ден да ти е слободен, па да работиш 6, или да работиш 6 па слободен да ти е последниот. Значи не се раководи по континуираност на работни денови (во мојот пример овде имаме 12 работни дена), бидејки во секоја зададена недела законот е запазен. На 40 одработени саати имаш минимум еден слободен ден.

Сум работела надвор од Македонија каде како работник имав одлични права (дури и да сакаш да работиш седмиот ден не дозволуваа, едноставно мора да одмараш), ама се случувало да сум слободна понеделник, да работам таа цела седмица, па пак следната цела седмица, па да бидам слободна во недела. Повторно, работиш 40 саати, одмараш 24 часа. По кој редослед мора да биде не прочитав никаде.

Не го кажувам ова бидејки сметам дека е фер, туку само мислам дека законски не е забрането така да ти ги распределат неработните денови.

На Asistentkа и Rebecca_R им се допаѓа ова.
  7. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.715
    Ама законот вели во една недела (од понеделник до недела) треба да имаш 40 работни саати. Т.е. после тие 40 часа да имаш одмор.

8. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.902
    Допаѓања:
    14.585
    Ама она имала одмор, па работела 40 саата, и сега заради сплет на околности, ќе работи 40 саати па ќе добие одмор. Никој не и ги зема деновите што и следуваат, само се менува распоредот.

На Rebecca_R му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.715
    Затоа и јас велам, нема ништо незаконски во ова. По некоја случајност и се поврзуваат 10 работни денови, ама таа во една работна недела има 5 работни и два неработни денови. Распоредот не е битен, битно од понеделник до недела таа има два слободни дена и 40 работни часа.

На Gosh и Spidy им се допаѓа ова.
  10. "Zoki"

"Zoki" Популарен член

Се зачлени на:
    2 декември 2016
    Пораки:
    1.032
    Допаѓања:
    9.127
    Месечно сати се собираат така и ќе израчунаш колку бара фирмата тој месец,колку исполнуваш ти.
    10/2 ќе ти излезат прекувремени,а не да ти фалат.
    Но незнам кај вас кој систем го работите.
    Јас секој месец искачам со 12/2 над 200 сати.
    Фирмата секој месец различно бара пр:168,176.Се над ова се плаќа прекувремено,можеби и на тебе ќе ти плати.
    Затоа седни и разговарај колку бара,колку ќе даде,како се имате договорено.
    Не прави кривично дело.
    Затоа што ти работиш 80 одмараш 48.
    А ако работиш според:
    40часа ти треба да одмараш 24 не 48;)

На Cinderfakinrella и Asistentkа им се допаѓа ова.
  11. Asistentkа

Asistentkа Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2017
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    4.541
    Tocno si rabotela od sreda do nedela i si koristela za izraboteni 40saata 2dena i sega on ti vika po toa teras pak od sreda do nedela i po novo od ponedelnik do petok i za toa odraboteno od pon. do petok imas sab/nedela 2dena.
    A za onie denovi od srreda do nedela 2slobodni sto ti idat SI POTKUSURENA.
    Znaci ti dolzi samo 2dena ili neka ti gi dade ili neka ti plati 2dnevnici plus na plata.

Последна измена: 2 февруари 2018
    На Cinderfakinrella му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Asistentkа

Asistentkа Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2017
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    4.541
    Vaka taa raboti 5dena po 8saati znaci zakonski ostavruva 40saati nedelno.
    No poveketo marketi i trgovski objekti si smislile rabotnikot da ima samo eden sloboden den vo nedela zanci 6rabotni i stavaat po 7saati sto e 7*6dena=42saati ama ke te drzi isto ko 8.
    Taka da rabotnikot vrti-suci e potkusuren.
    Inaku da spored zakon vikend ide luksuz.
    Pa privatnjak ke go molis ke mu se ulizuvas po 6dena na primer eve ponedelnik neka ti sledi sloboden ke molis za sledanta nedela da ti pocne odma so sloboden den vtornik kolku da zalepis vikend.
    Jas privatno kaj sto rabotev ako mu bese keif na gazda davase po lepenka od 2dena za sekoja vrabotena.
    E sega poprivilegiranite dobivaa sabota i nedela a drugive na primer sreda i cetvrtok lepenka od 2dena.
    Inaku po eden den vo nedelata sloboden zakonski davaat.
    Mi se slucuvalo rabotna nedela na primer ponedelnik da mi e sloboden i da rabotam od vtornik do naredna sabota za nedela da mi e sloboden den za slednata nedela rabotna
    .Zanci mi idelo ponedelnik sloboden 12 vo niza rabotni pa nedela da mi e sloboden.

На Cinderfakinrella и "Zoki" им се допаѓа ова.
  13. Asistentkа

Asistentkа Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2017
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    4.541
    I kusi 2dena slobodni- tie od rabotnata nedela koga raboti od sreda do nedela sto ne i gi dava deka odma i lepi naredna rabotna nedela od pon.do petok za koja i dava samo vikend sabota i nedela kako sto i sledi i po rabota i po zakon.

14. "Zoki"

"Zoki" Популарен член

Се зачлени на:
    2 декември 2016
    Пораки:
    1.032
    Допаѓања:
    9.127
    Ќе бара прекувремени две дневници да и се платат.
    Инаку правда јок,да имаше правда немаше саботи и недели да се работат,освен хитни дежурни установи.

На Cinderfakinrella и Asistentkа им се допаѓа ова.
  15. Asistentkа

Asistentkа Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2017
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    4.541
    Ama pa i site ne sme uceni za vo kancelarija so redovni vikendi;).
    Nekoj morame na niva da orame i kopame delnik-praznik.
    Mubetov e sto ne e plateno ekstra rabotenje za vikend/osobeno na nedela mislam.

16. Cinderfakinrella

Cinderfakinrella Популарен член

Се зачлени на:
    17 ноември 2016
    Пораки:
    957
    Допаѓања:
    7.434
    @Asistentkа @Spidy и Зоки средив работа, никој нема да е оштетен :) Фала ви на советите. Кога ќе работам од среда-сабота (4дена по 10 часа) ќе одмарам недела и понеделник и пак од вторник-петок (4 дена по 10 саати) и на крај викендот сум слободна :)

На Spidy, Asistentkа и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  17. Batterfly93

Batterfly93 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2013
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    216
    Здраво девојки ми треба ваше мислење. Во многу лоша и непријатна состојба сум. Бев вработена во една продавница како продавачка, бевме вкупно 4ца вработени. После неколку дена работа сватив дека јас таму сум за замена бидејќи нивната колешка била трудна. Што значи работата моја виси на конец.

Почнав да ја учам работата, се трудев и давав се од себе, но колешките мој гледаа како напредувам и затоа ме тргаат секогаш на страна. Тие беа веќе еден тим, секогаш се бранеа меѓу себе за се бев јас виновна, секоја грешка ми се препишуваше на мене, а шефот ни со прстот не мрдаше бидејки тие веќе беа пријатели. Тој само собираше инф од мене за утре да ги употреби против мене. Никогаш не видов колегијалност таму и затоа се решив да си дадам отказ. Пред три дена да ми истече отказот ги известив, и им ги срушив сите планови. Требаше да одат на одмор, роба, работа све на куп а јас си одам. Сите лути на мене, какви се не навреди слушнав и едвај издржав до последниот ден. Сите си заминаа лути и со едно Чао. Нечовек сум била во три дена сум ги известила, сега нрмало кој да работи итн итн...

Сега седам дома и размислувам... погрешив ли што така дадов отказ илии пак кој што си сеел тоа ќе си жнее ... ???

18. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.334
    Допаѓања:
    19.761
    Ubavo si ja pisala poslednata recenica, koj sto si seel toa ke si znee ic da ne se nerviras ne vredi voopsto.

19. poenta

poenta Форумски идол

Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.028
    Допаѓања:
    36.094
    Со оглед на тоа што си била примена на замена, порано или подоцна работниот однос ќе завршел. Со неочекуваната одлука си им приредила убаво изненадување.

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.676
    Допаѓања:
    14.140
    Во последно време работодавците ми натоварија еден куп туѓи обврски, оти сум вредна, а при тоа немам покачување на плата ниту истото е во најава. Толку сум нервозна, толлку сум бесна во себе, чекам да ми се каже нешто за лом да ги направам. Што би ми советувале?Едноставно не е е фер некој да си излегува во работно време кај сака, да се шета, а јас да работам и туѓа работа. Кнап сум со трпение. Совет?

На Gentlemen му/ѝ се допаѓа ова.