Проблеми и совети на работното место

Discussion in 'На работното место' started by eli25, Aug 24, 2011.

1. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Јас покажувам заби ама не се трпи. Имам и јас проблеми со диви луѓе а од менаџерот неам разбирање бидејќи сите се блиски.
    Ми скисна сношти и ситуацијата ескалира и морав да преземам мерки.
    Ако ви кажам дека ништо не работат и се е на мене нема да ми верувате.

2. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Нормално дека не се трпи, секој има своја чест и достоинство. Не станува збора за половина час, сепак на работа го губиме поголемиот дел од денот. Нема шанси да трпам некој да ме прави на будала. Реално кога колегите не се погодени и кога човек е приморан да трпи неправедни нешта работата е најголемо измачување. Особено ситуацијата е сложена кога претпоставениот е здружен со еден свој тим на потрчковци кои му се лојални и кон нив е попустлив а останатите ги ,,јадат'' здружено. Решение за ова е да се оди со жалба на повисоко ниво ако е тоа можно или да се чека некој доказ против оние кои се однесуваат неправедно.

buba4e89 and Tanjamm like this.
  3. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Јас многупати во неколку наврати реков ќе поднесам жалба ама џабе. Преблиски се и сакаат да ме наместат. Почна од глупост заврши со мобинг. Се замешаа многу личности, јас ова психопатско однесување немам видено. Затоа некогаш те тера самата издржливост да дадеш отказ, некои луѓе не се за работа дефинитивно.

Pomona and Zaljubena26 like this.
  4. Pomona

Pomona Активен член

Атмосферата во работната средина е многу важна за работникот да има мотивација да придонесува повеќе.
    Има јаки фирми со катастрофална работна атмосфера со пари не можат да '' купат '' фини услови за работа и високо ниво на деловни и меѓучовечки односи.
    Има па и мали фамилијарни фирми во кои сите работат тимски.
    А најмногу се оние мали фамилијарни фирми во кои никој од фамилијата не работи и за сметка на тоа ги угнетуваат другите работници кои не им се фамилија и уште те убедува како ти дава плата.
    Делува како ти таму да одиш да седиш и '' финиов'' газда ти дава плата.
    Ако е неиздржливо најдобро да си бараш друга работа со подобри услови според твои критериуми и кога ќе најдеш да си заминеш од сегашната работа.
    А додека си таму не дозволувај да те предизвикува нивното однесување.
    Игнорирај,насмеј се и уживај и мисли си-'' My current situation is not my final destination''

buba4e89 likes this.
  5. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Точно е. Јас се водам според тоа,но некогаш не можеш ни да преќутиш. Проблемот лежи во лошата комуникација и личните проблеми. Тие личните проблеми си ги носат овде и на нас ни ги префрлаат т.е. се што не и оди во животот го префрла на мене. И јас имам лични проблеми ама кога не ми било добро во договор со менаџерот си заминав дома.
    Побарав преместување пред некој ден на друга локација и желбата ми се исполни. :) Благодарам на советите.

Pomona likes this.
  6. Pomona

Pomona Активен член

Ете убаво се решил проблемот:) Сепак извршниот директор во соработка со менаџерот имал разбирање за твоето барање или ако една личност работи и како директор и менаџер браво за него штом има такви квалитети.
    Good luck(fingers)

7. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Ne znaev na koja tema, kade pa ajde tuka da prasam.Izvinete na fond pisuvam od telefon. Dokolku imas dogovor na delo vo firma mesec dena i nekade na nedela dena od idenje na rabota sakas da prestanes,nekoja odgovornost pravna ili bilo kakva imas sprema firmata? Blagodaram

8. crimson

crimson Форумски идол

Ова треба да ти е дефинирано во договорот.
    Мислам дека само нема да ти платат и тоа е тоа.

Мариаа. likes this.
  9. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Da,taka i si mislev. Vo samiot dogovor pisuva deka moze da se raskine dogovorno po baranje na edna od dogovorenite strani ako nastapile bitni pricini. Fala ti

10. Bridget

Bridget Форумски идол

Мора да има отказен рок и во тој случај, само што обично отказниот рок е неколку денови претходно да кажеш. Не да си заминеш и да не се вратиш.

11. crimson

crimson Форумски идол

Баш пред некој ден спремав таков договор на дело преку авторска агенција, немаше, само стоеше дека фирмата нема обврска да плати за одработените денови.
    Ама може да е различно дефинирано во нејзиниот, сигурно има копија.

DAngel likes this.
  12. Bridget

Bridget Форумски идол

Да не плати ако си замине без известување или и со известување?

13. crimson

crimson Форумски идол

Без разлика, ако замине пред да истече месецот, нема обврска да плати за деновите. Тоа важи за вработениот, ако фирмата реши да го прекине договорот порано мора да плати.

14. Bridget

Bridget Форумски идол

Мoжеби зa дoгoвoр нa еден месец пoинaку вели зaкoнoт aмa јaс кoлку штo знaм секoј изрaбoтен сaaт требa дa се плaти и вaкoв дoгoвoр не знaм кoлку вaлиден е, a врaбoтениoт не мoже сo силa никoј дa гo држи нa рaбoтнo местo, се штo требa е дa испoчитувa oткaзен рoк.

15. crimson

crimson Форумски идол

Зборувам за договор на дело, преку авторска агенција. Јас конкретно го правев за платена пракса.
    Валиден си е договорот, така се пресметува кога вработениот е пријавен во фирмата, ова доаѓа како надворешен соработник или практикант. Инаку на колку часови и да е пријавен, нормално треба да плати фирмата.
    Со договор на дело може да се оди до максимум шест месеци на овој начин.

DAngel likes this.
  16. Bridget

Bridget Форумски идол

Не се рaзбирaме изгледa, јaс прoчитaв -немa oбврскa дa плaти фирмaтa aкo си зaмине пoрaнo. Пa ме интересирa кaкo мoже вaквa стaвкa дa стoи вo дoгoвoр?

17. crimson

crimson Форумски идол

Епа тоа ти кажувам, нема обврска.
    Да дојдам дома и ќе ти го цитирам точно тој дел :)

Edit: Доколку Практикантот го раскине договорот или самоволно престане со обуката,Обучувачот не е должен да му исплати надоместок за деновите за месецот кога е раскинат Договорот.

Како што пишав, ова е за платена пракса, со договор на дело, по урнек од авторска агенција. Секако не мора да е сегде така, зависи од договорот со фирмата.

Last edited: Nov 1, 2018
    Мариаа. and Bridget like this.
  18. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Јас да прашам, отворив боледување поради вирус.
    Е сега треба ли постојано да сме дома или можам да излезам малку од дома на воздух?
    Глупо ми е прашањево но сепак ме интересира бидејќи јас како личност не седам дома.

19. Forca

Forca Популарен член

Можеш да излезеш и да се напиеш кафе, да одиш на кино, на театар, исто како да си на одмор, НО, НЕ СЕ ЧЕКИРАЈ НА Facebook или да ставаш слики, секаде има шпиони одма ќе те издадат и следува отказ.
    Имам другар кој намерно некако преку негови познати зема боледување демек болен, за да оди на концерт во странство, и како сите останати се чекирал на fb, ставал слики, итн. Али некој шпион - колега негов одма кај директорката и оваа одма отказ заради злоупотреба на боледување... Затоа уживај си али без фалење и без да знае некој :)

20. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Проблемот е што навистина сум болна, само не можам да седам дома. Ти благодарам на одговорот.

Forca likes this.