Проблеми и совети на работното место

Discussion in 'На работното место' started by eli25, Aug 24, 2011.

1. Anaouou

Anaouou Популарен член

Здраво, сакаам еден совет вака како за пријателка, значи работам веќе 2,5 години во приватна фирма администрација. Плата не е проблем редовна точно до ден, но не можам да ги поднесам повеќе правила во фирма односно газдите само нешто ново воведуваат прво воведоа камери ии нон стоп сме надгледувани ма да ништо не ни коментираат али кога некој сака да остави тие собираат материјал, сега од утре ќе се ставени звучни камери значи мислам дека е претерано ( воедно јас знам дека тоа не е законски не сум сигурна ?) друго веќе неколку месеци работа ја остави претходна колешка па дојде една на замена само за трудничко да изгура до крај и ништо не е бише грижа да научи само д аи поминат месеци, па кога таа замина јас 2 месеци сама за 2000 ден плус иако јас ги рачунам сама и тие 5 месеци бидејќи немав помош од таа на замена.
    Воедно ме замараат за уште една фирма што ја водат да завршуввам некои работи. Значи бев во план да оставам после февруари да не седам само дома преку зима но сега веќе со овие камери толку ме извадиа од такт што би веднаш оставила, нее сакаам да мислат дека мене ми е зор да сум кај нива бидејќи молчам не се бунам дека морам да прифаќам се. А не сакам ништо да барам зошто стварно не сакам да сум тамо уште многу. Сега не знам само дали да изгурам до нова година или пак да с епомачам до пролет ?
    извинете на долг пост.
    Убааав ден :D

2. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Колку што знам не е дозволено вработените да се снимаат, поправете ме ако грешам. Спред мене, работата што не ја сакаш е само измачување и ништо повеќе. Не знам каква ти е метеријалната состојба, дали зависиш од таа работа? Не е едноставно да работиш под притисок, свесен дека постојано некој таму те демне но имај на ум и дека пристојна работа е доста тешко да се најде. Мој совет ти е да не избрзуваш, разгледај тековни огласи, распрашај се и пред да дадеш отказ најди нешто друго. Предпоставувам дека си млада што значи дека е штета дома да седиш. Најлесно е да дадеш отказ, снајди се прво.

Anaouou likes this.
  3. Dentina

Dentina Форумски идол

Побарај покачување. Ако ти дадат арно, ако не , ќе знаеш на што си...
    И тоа побарај сериозно колку што мислиш дека заслужуваш.
    Не спомнувај камери..

Anaouou likes this.
  4. Masnicka.5

Masnicka.5 Истакнат член

Skoro vo slicna situacija sum i jas sto samo kaj mene ne e do gazdata nego do vraboten sto izigrava deka e gazda.Plata redovna ama toj nekoj odnos pomegu kolegi vraboteni nekoja cudna atmoscera nezz.Mi se vrakaat noze,a nesakam da dadam otkaz.;(

Anaouou likes this.
  5. Anaouou

Anaouou Популарен член

Јас единствено што не сакам дома да ја поминам зимата стварно ќе ми е досадно аа вакаа ама ич не сакам да останам не сум во кој знае каков зор па да трпам се и сешто иако тие нислат се е нормално.

6. hellocity

hellocity Популарен член

Имате ли случај да ви се понаша вработената повеке од газдата? Индиректно ме потсмева дома со мажот и што се кара дојде нервозна истура се нешто се понаша.. Незнам како да се справам а убаво работно место имам медицинско лице сум неможам туку така да напуштам. Да игнорирам неможам темпераментна и емотивна особа сум. Некој да ми дае совет што се изборил со тоа или како да се справувам?

7. felisitas

felisitas Популарен член

Јас работев неколку години директно со таква особа. Исто и таа беше вработена исто медицинско лице ама повисока позиција од мене. И си земаше за право да ми се понаша како газда често, сакаше да ја тинтрам посебно да и наместам столица да седне, да и измијам што јадела, пиела. Јас тоа не го правев не ми беше во опис на работното место и постојано ме јадеше во секоја прилика да ми го дуплира тоа што ми беше работа. Исто и она ако дојдеше нервозна од дома, денот пекол ми беше. Можеш единствено да се пожалиш на газдата. Кај мене тоа не беше опција затоа што она имаше поважна улога на некој начин од мене и немаше да постигнам ништо. Дадов отказ јас.

8. hellocity

hellocity Популарен член

Ке се обидам да разговарам со газдата, ама ретко кога е во државата, иначе нема кај нас тоа сите имаме иста позиција со диплома и лиценца. А ти уште работиш таму или?

9. Alisa22

Alisa22 Популарен член

Работиш секој ден по 14 часа??

10. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Не се замарај. Терај инает. Јас така правам со такви.

hellocity likes this.
  11. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Тоа беше предлог од бившиот газда, еднаш до два пати неделно да се работи 12 саати, а тие два се одење и идење од работа.

12. Stark

Stark Форумски идол

Само едно нешто ќе ве советувам, не си трошете нервите и расипувате здравјето за на работа. Секогаш се наоѓа работа, особено во оваа наша пустелија верувајте, само ослободете се малку и учете од се по нешто. Јас работам се и не ми претставува да прекинам работен однос, отворено од стар им кажувам, дека ќе се трудам колку што ми е мотивот, а мотивот ми се парите, а не интересот кон работата. :D

Денеска пример прекинав работен однос кај газда што е егоистичен и секогаш тој е над сите и тој знае се'.

"Zoki" and fana like this.
  13. felisitas

felisitas Популарен член

Епа кај тебе е многу полесно штом се на ист ранг. Што и се замараш? Како што спомна некој погоре удри и контра. Лошо е кога е над тебе со самата работа и иако не ти е претпоставена нејзината работа е поважна од твојата и може да ти се осветува ако се жалиш. Јас дадов отказ не сум таму веќе неколку години.

14. Alisa22

Alisa22 Популарен член

Да не си нешто грешка?

15. felisitas

felisitas Популарен член

Да, се однесуваше на постот на @hellocity, не сум забележала се извинувам. Незнам како може да се корегира.

Alisa22 likes this.
  16. L.i.n.a.a

L.i.n.a.a Популарен член

Дали ако на пример денес ме одјават, а утре одма ме пријават, поради смена од определено во неопределено, ќе имам прекин во стаж?
    Ич не ми се јасни овие работи

17. Spidy

Spidy Форумски идол

Не би требало, сепак немаш пауза помеѓу двете пријави.

"Zoki" and L.i.n.a.a like this.
  18. slobodka

slobodka Популарен член

Мора истиот ден да се направи одјава- пријава за да нема прекин.

19. L.i.n.a.a

L.i.n.a.a Популарен член

Ако сум на 2ри одјавена, на 3ти пријавена, значи дека имам прекин? Амааан веќе

20. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Не. Немаш прекин пошто денот на одјавата те следува и ако си одма пријавена на 3ти немаш прекин.

L.i.n.a.a likes this.