Проблеми и совети на работното место

Discussion in 'На работното место' started by eli25, Aug 24, 2011.

1. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Сум работела во фирма со над 200 вработени, и по 6 месеци работа бев избркана, за глупости, а муабетот на мојот нареден беше „ти каде и да отидеш, ќе биде добар работник“, затоа што не можеше да се спротивстави на друга која е над него, ми дадоа отказ. За 6 месеци, им беа неопходна, ме вратија. Каков газда, хиените одлучуваат за ситните риби и ги јадат. Така беше, така остана.

2. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Периодов секој се плаши. Таква е ситуацијата, колку и да ни се сигурни работните места сепак по цели денови слушаме по медиумите за откази, намалени плати и многу други проблеми па сето тоа мава на психа. Џабе се нервираш, неможеш ти тука ништо. Уште долго си на породилно, опушти се. До тогаш може се да биде во ред. Плус штом ти е фирмата стабилна, не би требало да има проблем.

Tanjamm likes this.
  3. Mami3

Mami3 Истакнат член

I jas taka si vikam ama psihata me udri jako.
    Ne samo sto se stabilni, fer se i super gazdi i stvarno sum prezadovolna,ama... toa zdravi zivi

4. Stark

Stark Форумски идол

море многу зафилмани вие скопјаништава, да не имате сина крв?

5. friendy

friendy Форумски идол

Они тоа чекаат, да си заминеш.
    Мобинг, елиминација.
    Остани и труди се да не грешиш.
    Секаде ги има истите.
    Не се откажувај.:muscle:

Tanjamm and tina2018 like this.
  6. Masnicka.5

Masnicka.5 Истакнат член

Probuvam i se trudam megutoa realno i toa sto go greasam ne e greska sto moze da nasteti na firmata neznam kako da kazam sega imav pak situacija i celo vreme taka stvarno nemozam noze mi se vrakaat koga treba da odam na rab:(

7. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Машничка те разбирам како ти е. А дали имаш разговарано со директорот отворено за ова? Кажи му дека работата под постојан стрес е непродуктивна. Без разлика колку е близок со другите вработени, негова задача е да креира добра работна атмосфера.

Конкретно би рекла, не им преќутувај многу. Кој работи, греши и ситни банални грешки знаат да настанат при работа. Затоа постои проверка и контрола.
    Да биле големи грешки или навистина да и наштетувале на фирмата, не би те држеле уште таму. Ако колешката само бара кавга без врска, тогаш низ едно уво влегува, низ друго излегува.

Лош период е сега, би рекла издржи и барај нешто друго во меѓувреме.

Nightwish11, Tanjamm and Masnicka.5 like this.
  8. raww

raww Популарен член

@Masnicka.5 кажи му отворено на директорот па и на тие што ти сметаат, обично ако покажеш заби нема да ти сметаат повеќе. Биди отворена и со убаво објасни им, а ако продолжат покажи им кај им е местото. Се додека се молчи проблемот ќе расте. Сум била во иста ситуација да работам со злобни луге, да се вратам сега назад дефинитивно не би кутела и би се бранела себеси. Тие што се дрски секогаш повеќе ги почитуваат и не им пререкуваат.

Nightwish11, Tanjamm and Masnicka.5 like this.
  9. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Во право си. Постарите и мрзливи работнции сакаат да ги елиминираат помладите, поновите и повредните работници, затоа што само така ќе бидат безбедни.

10. Abel

Abel Популарен член

Немаш анекс на договорот со промена во сумата во соодветниот член? Ако немаш, гледај да го имаш, освен ако покачувањето не ти го даваат на рака. Затоа што работодавецот е должен да ја стави точната сума во договорот, најмногу за твоја сигурност (да не се предомисли за извесно време, а и за да земаш секако повисока плата што во некоја иднина може многу да ти се најде, како на пример пресметка на пензија, надоместок од Аврм во случај на невработеност и слично).

11. Abel

Abel Популарен член

Ако немаш договор, како те пријавува? Ако не те пријавува, немаш каде да провериш, не си регистрирана во ниту една институција. Фирмата е должна барем електронски да ти даде пресметка на плата, па ти во банка да ја споредиш сумата.

12. Abel

Abel Популарен член

Не го знам Законот наш, не го пратам веќе подолго време, но познавам неколку луѓе кои се пред пензија и работат во банка повеќе од 20 години и секоја година потпишуваат договор на определено време. Исто се случува и со една моја познаничка, вработена десетина години во една телекомуникациска фирма, она па сирота на шест месеци потпишува. Значи, дупка во Законот има и мкасимално се користи.

senza.parole likes this.
  13. Abel

Abel Популарен член

Твоето мото премногу ми се допаѓа, заслужува да се потсетиме после време :D

14. senza.parole

senza.parole Форумски идол

И за ова имаш право... после плукање по тие што вадат бугарски... предавници биле... а, само сакаат да живеат и работат во нормални услови, без да ги поде*ава некој. Државата прва ги предава таквите!

15. Abel

Abel Популарен член

Со работничките права кај нас се прават најтешки малверзации, почнувајќи од оние текстилните 'фашисти" (не знам дали смеам да си кажам :), па сѐ до овие корпоративниве неокапиталисти, чат-пат и на форумов ги гледам. Не знам дали е бугарски пасош решение, ама ич мува не би ме лазела.

16. Mami3

Mami3 Истакнат член

Sekoj si go bara careto,ic ne bi mi bilo vazno dokolku nemam rabota ili nemam uslovi vo mk da odam nadvor...
    :puke:
    (facepalm)(facepalm)(facepalm)(facepalm)

темјанушка likes this.
  17. senza.parole

Прашање број 1:

Дали по шест месеци практиканство следува годишен одмор?

Прашање број 2:

Има ли фирма кај нас која пробушила закон со тоа што и после шест месеци практиканство пак продолжила со Договор за практикант?

18. Mami3

Mami3 Истакнат член

Da,na dvete prasanja:|

senza.parole likes this.
  19. senza.parole

Пиши ми ЛП, те молам, јас не можам да ти пишам.

Last edited: May 25, 2020
  20. dankee

dankee Популарен член

Како се справувате со луѓе кои имат агресивен став и за најситна работа кога нема потреба од каранциа како да си бараат кавга ?