На почеток мора да пријават определено, обично на 6 месеци. Ако после тие 6 месеци не те одјават или ако нема нов договор на определено, тогаш автоматски се продолжува на неопределено.
Имам потпипано договор на една година и сега сакам тој договор да го раскинам поради заминување на др работно место дали од страна каде што сум моментално вработена ми претстои некое не одобрување за раскинѕвање на договорот ? Инч само имам договор не сум пријавена никаде , а се водам како вработена .
Каков е тој договор ако не си пријавена нигде? Не ти плаќаат придонеси и земаш плата во кеш? Ако е така немаш обврска никаква да седиш пошто не е законски тој договор. Се зависи што точно си потпишала..
Што кога газдата цело време наоѓа причини и се заканува дека нема плата да дадел? И тоа остава и пишани докази. Гнидите никако не сфатија дека платата не е подарок туку обврска. Може ли да се пријави некаде и дали би реагирале? Со кое право ни предизвикува стрес, некој зависи од таа плата а испаѓа дека може нема да ја добие. Ми се чини дека вакво нешто само кај нас смее да се случи.
Ne se ni mislete prijavete neka go opomenat malce neka go stresat pa ke vidis kako ke isplato toa sto mu e obvrska.
Пријавете во трудова инспекција, или поведете постапка за мобинг, затоа што ваквото однесување на работодавачот е класичен мобинг од негова страна врз вработените, или опоменете го лично вие односно сите колеги и колешки заедно со писмен поднесок, или да биде опоменат писмено преку адвокат. Ако ве интересира нешто друго во врска со ова, пишете ми во порака, да не должам овде со долг пост.
Да. Имало и ќе има. Само смирено, и нагаси со работа, згази ги. На првото работно место се вработив на 21 година, и една колешка која до ден денес и дваат пари на работно место како да е Црвен крст, нон стоп ми правеше сплетки. Колку сакаше да ми направи проблем, јас уште толку работев, ја газев со работа и ме батали после некое време. Значи тие подвалуваат, а јас им се реванширам со работа. Тоа е најисправно,
Пријавете во трудова инспекција и покажете им ги писмените докази. Ќе излезат на терен и ќе постапат по службена должност, ако не е некој изврзан со нив од тие таквите газди.
Здраво,во огромен хаос сум,бидејќи направив грешка на работното место исто така си го расипав цел викенд....ако има некој овдека што работи во канцеларија ве молам да ми се обрати во порака за да го прашам дали може да се поправи таа грешка.......би ви била благодарна.
Пиши тука што е проблемот, може ќе има некој кој ќе може да помогне. Работа во канцеларија е широк поим, доколку се работи за стручна грешка ќе ти биде потребен некој кој се разбира од таа област.
Затоа јас додека работев со колегите кога ќе ми речат здраво само насмевка ради култура и ништо поише ,на паузи сама си седев ,само првиот ден со нив бев и сфатив дека само оговараат и трачарат едни за други и од тогаш не стапнав со нив.
Ја веќе не можам да работам во канцеларија со газдите....многу се напорни и ми ствараат притисок,ме знаат од мала и не знам како да им кажам дека не сакам да работам веќе кај нив..
Ако останам таму ке станам премногу нервозна и веќе сум при крај со нервите,имам 23 години и не знам веќе
Дај отказ штом се наоѓаш во таква средина, затоа што еднаш ако ги изгубиш нервите за цел живот се изгубени, работа како работа, секогаш ќе има, сепак сѐ зависи колку ти е значајна постојната работа, ако е значајна, тогаш прво најди нова работа па напушти ја постојната.