Проблеми и совети на работното место

Discussion in 'На работното место' started by eli25, Aug 24, 2011.

1. Idedemja

Idedemja Популарен член

Отворен разговор и ваков пристап со личност која покажува иницијатива за соработка, со ваква кој завидува дека надредената е поставена на таа позиција, а не таа нема разбирачка ни со добро ни со повисок тон на дискусија. По јавна опомена само со казна може да се разбере. Ама ако и само ако не е дректна врска и заштитена мечка од газдата, во тој случај може да ја испреврти ситуацијата и надредената да настрада.
    Во тимот односите и соработката се многу специфилна и жива, променлива материја.
    За да си добар раководител треба многу добро да ги разбираш сите задкулисни работи, да планираш и предвидуваш и го насочуваш тимот со знаење, авторитет и способност. Ако те намирисаат дека си добра и мека во душа, настрада тогаш @kikicat .

Last edited: Sep 10, 2020
  2. Idedemja

Idedemja Популарен член

Нажалост во повеќето приватни фирми кај нас тој закон служи да фаќа прашина по рафтови, повеќето приватњаци имаат колективен договор кој се применува прилично селективно. Веќе и пишав како да постапи.

3. Abel

Abel Популарен член

Искрено, ова малку ми боде очи. Како знаеме дека завидува освен од впечатокот на членката? Впрочем една од болките на македонските "шефови" е токму таа, дека нив некој им завидува, сѐ нешто некој нив сопки им става баш затоа што се шефови.

Ако е тој случајот, тогаш газдата ќе си го реши проблемот и ќе превземе одговорност. И над шефот има шеф.

Овој момент не е одлика само на подредените, туку најчесто и на надредените, скоро секогаш поради моментот "заштитени мечки". На крајот на денот, зошто побогу би сакала да раководам со тим кој има завидливи луѓе и заштитени мечки, и зошто очекувам дека нема да ме боли глава?
    Јас лично би оставила газдата да го има последниот збор. Не сакал да се меша, возрасни сме биле, како да не. Не сака него да го боли глава, затоа и ставил претпоставен, ама кога ситуацијата може потенцијално да ескалира, мора да се умеша. На крају краева, негова е фирмата, тој најмногу ќе изгуби.

4. Idedemja

Idedemja Популарен член

Газдата пак ќе остане газда, ќе изгуби тој што не е кадарен да се справи со потенцијално ескалирачка ситуација. Решение на проблемот и е пишан погоре како ќе одлучи таа да постапи нејзино е. Секој па и не го бива за претпоставен на крај на краиштата. А за завидливост на работно место ај раскажи ми пак што и како ти боде очи. Претпоставувам немаш ден работен стаж во типична приватна македонска фирма.

Tanjamm and cresa-jagoda like this.
  5. Abel

Abel Популарен член

Препоставките се лоша работа,во случајов неточна. Поминав седум години во " просечна приватна македонска фирма" , ама не знам што таквиот опис значи за тебе. Погоре објаснив делумно какво било искуството за мене (и напоменав дека секој има свое да сподели, не сме сите со ист багаж што е нормално). Немало заштитени мечки, сите биле примени на работа по заслуга, немало гледање низ прсти, немало правење проблеми за дружби, пријателства и врски (јас лично имав и колега партнер), немало завидливи затоа што сѐ било транспарентно и затоа што сите биле свесни дека трудот ќе се исплати.
    Ако ние самите не се обидеме да промениме нешто кај себе без разлика дали сме подредени или претпоставени, нели е глупаво да имаме такви очекувања од другите. За кавга и казна секогаш има време.

Tanjamm likes this.
  6. Idedemja

Idedemja Популарен член

Независно што си на работа, пред се си работник, а очекувањата не вадат плата, навистина ова.
    Ако некој ме кочи во работата, останувам прекувремено да му ги оправам грешките и сум претпоставена, а не смеам да и преречам дека одма ми повишува тон и при тоа не ги користам алатките кои ми се на располаѓање да го решам тој проблем да биде цела ситуација во полза на фирмата тогаш проблемот е до мене и моите огромни очекувања од подредените. По пишаново ти не си работела во '' просечна фирма '', ти си работела во фирма од соништата:D Јас повеќе во коментарот се фокусирав на типична фима, не просечна или над просечна.

Last edited: Sep 11, 2020
  7. Abel

Abel Популарен член

Небитно каде сум работела јас, во секоја фирма може да избие конфликт. Без разлика ете на моето пријателство со шефот или партнерство со колега ние секако сме имале несогласувања, ама од професионален аспект, врзано за работата, а не муабети петпарачки од типот кој кому завидува и кој кого оговара на пауза за ручек. Убедена сум дека со малку воља све може мирно да се реши :) Девојката очигледно избегнува конфликт или свесно не сака да ѝ наштети на вработената, сама кажа ради "мир у куќа". Според мене, може да изигра мудро и да не си цепа нерви и да му го препушти на газдата проблемот затоа што газдата е одговорен, во прва линија за сите вработени.

Sahlene likes this.
  8. Sahlene

Sahlene Истакнат член

Газдата нема да најде ρешение..

Idedemja likes this.
  9. Abel

Abel Популарен член

Цел муабет е на база на претпоставки. Нејзино е да се обиде да најде што побезболно решение, меѓу останатото затоа што во случајов таа е претпоставена и има одговорност.

10. Idedemja

Idedemja Популарен член

Буквално небитно кај си работела и каде работиш, зарем те праша некој нешто во врска со тоа?:^)
    Муабети кој кому му завидува се редовни во таква типична македонска приватна фирма, а на крај на краишта од што ја почитува надредената и е презадоволна како ја раководи затоа и греши па другава коси кубе да открие кај згрешила прво па да поправи, дека нели не смее ни да ја праша што згрешила, вработенава многу осетлива е ако е исконтролирана нејзината работа:drunk: :D
    Имаш право на крај нека седнат да си направат психоанализа и да откријат која кој одбрамбен механизам го користи за арно во фирма и '' мир во куќа'' и за да не го вознемируваат газдата, ем они најдобри пријателки ќе си испаднат, ем газдата раат:handshake:

11. kikicat

kikicat Истакнат член

Целиот проблем е во тоа што одговорностите се на мене. На крајот од денот јас одговарам за сработеното на тимот. Од неа никој не бара никаков отчет. Со друг човек во фирма јас проблем немам. Ама тој што ја примил не се замара, едноставно е таков, не навлегува во вакви и слични проблеми и остава на нас да средиме. А со некој како неа, тоа е невозможно. Не дека ја брани, не се блиски, и друг да е во прашање повторно би бил ист. Никој не сакам да остане без работа ама ако ова продолжи, јас сум таа која на крај ќе испадне дека не ја води работата како што треба. А цврсто сум решена да не дозволам такво нешто бидејќи знам дека тоа всушност и е намерата. И покрај тоа што не сакам, отворено ќе мора да му кажам за грешките што ги прави, за тоа што не кочи и што нема никаква иницијатива за да си го надогради знаењето. Па згора на се повишува тон и иницира кавги. Немам намера да паднам на такво ниво ама пак немам намера ни да смирува ситуација постојано. Со колега кој веќе не работи во фирмата, истата таа еднаш до тој степен го навреди што за малку ќе дојдеше до физичка пресметка да не бевме тука со друг колега. Искрено се чудам и на трпението на тој наш газда, да е некој после тоа немаше да и дозволи да стапне во фирма. Се мислам дека се плаши да не дојде до застој, дека колку-толку стекнала некои познавања и дека нема веднаш да може да најде нов вработен.

raww likes this.
  12. Abel

Abel Популарен член

Вака ако скокате кога човек ќе напише свое мислење на одредена тема, не знам како рипате по вработените и после чуди се зашто оговарале, стварно.
    Ти претпостави во каква фирма работам јас, ти прва ја начна таа тема, јас на тоа ти одговорив какво било моето искуство и зошто моето мислење е дека би било добро со арно да се реши ситуацијата.
    Твоето писание е нешто што јас не го напишав, значи си протолкува како што ти одговара.
    Пак ќе пишам, да се караш е лесно, еве гледаме и тука. Со арно нешто да се направи е далеку потешко. Јас како и сите членови на форумов, имам право да искажам став, членката побара совет, јас кажав да се обиде да ја реши ситуацијата без драма.
    @kikicat пишав како би се обидела јас, како и да решиш, со среќа

Tanjamm, raww and kikicat like this.
  13. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Добро, кој газда приватњак држи неспособен и непродуктивен работник? Стварно не ми е јасно.
    Иначе работев во фирма кај што имаше ваква особа и не ја додржаа ни еден месец. Меѓутоа ние колегите, не ја криевме. Си кажавме на газдата дека тоа и тоа се проблемите и човекот почна да бара друга замена.
    Колку и да не се замараш, не може да му даваш плата на некој за ништо. Не е јавна администрација.

14. Idedemja

Idedemja Популарен член

Моментално ти скокаш по мене затоа што имаме спротивни размислувања на оваа тема на која колку и да не сакаш да признаеш очигледно по понатамошниот текст на @kikicat се стекнува појасен впечаток за каква вработена станува збор и кој е начинот на разбирање со неа.
    По вработени немам потреба тебе лично да ти се објаснувам дали сум рипала или не, ама ако ти така велиш да ти кажам претпоставките ти се тотално погрешни.
    Јас претпоставив, не те прашав за која фирма конкретно станувало/станува збор затоа што не ме засега тоа, ама по твоиве ставови и гледишта имам некоја првична слика за што станувало збор што е прилично далечно од типична македонска приватна фирма.
    А за тоа зошто и кој оговарал ќе се воздржам од коментари понатаму зошто некако не се разбираме па го вртиш кон навреди на лична основа, ама затоа нудиш мирни решенија на проблемите. Некако многу контрадикторност на едно исто место од тебе.
    Пак ќе се повторам секој не го бидува за претпоставен и ако не може сама да се справи со ситуацијата поради недоразбирања со вработената во краен случај нека се обрати во правната служба на фирмата за совет, а најдобро до вработен од областа на човечки ресурси ако ја има.

Last edited: Sep 11, 2020
  15. Abel

Abel Популарен член

Баш напротив, ти реплицирам и се обидувам да објаснам зошто имам спротивно мислење на твоето, тоа што го доживуваш како "скокање" е друг муабет. Тебе ти е дозволено да претпоставуваш, макар и погрешно, ама мене не ми е дозволено да го сторам истото, во ред ако е така.

Ова ти си знаеш што те увредило, не беше наменето да биде навреда (што и да било). Ако прошетаме по темите врзани за работа, работно место и однос со колеги/претпоствени ќе видиме дека многумина се жалат дека работат во "змијарници" и во нездрава работна средина. Ама сите имаат проблем да признаат колку самите придонесуваат за таквата ситуација. Убедена сум дека на луѓето не треба да им го правиме она што не сакаме нам да ни го прават. И затоа сум убедена дека "да си ги ископаш очите" со колега, да му опнеш казна, да го избркаш од работа и слично "решавање" на проблемот не води никаде.

16. Idedemja

Idedemja Популарен член

Никој не ти забрани да претпоставуваш ти велам грешно претпоставуваш и навредуваш дека рипаме по вработени. Види вака мене не мора да ме убедуваш што е ок а што не да правиш и ти прават.
    Ако ти не сфаќаш дека не е ок постојано да грешиш и да прикриваш грешки и да му повишуваш тон на претпоставен кога сака да провери што и како си сработилa во работниот ден и ако сметаш дека треба да седнат и да си ги анализираат одбрамбените механизми во ред, твое право. Ама на работа верувала ти или не никој не оди на психосеанси туку да работи и заслужи плата. Еднаш да згрешиш и како претпоставен да поминам преку тоа, твоја грешка ете се простува, ама втор пат и постојано да ми грешиш и јас да поминувам преку тоа и да ти оправам се згрешено, епа тоа си е лично моја грешка како претпоставен што ти го допуштам тој луксуз на работа. Ама кој како гледа, се справува со тоа. Јас ја насочив и со совет и со препорака каде да се обрати ако не може/ не знае сaма да се справи па подобро е да остaвиме простор таа да се искаже како се справила отолку да си објануваме една на друга што- како.
    Let's agree to disagree:)

17. loveyouuu

loveyouuu Истакнат член

Почнав со работа во едно место и ми ја побараја само личната карта за да ме осигураат ја дадов. НА страната што е на интернет сега видов дека сум пријавена меѓутоа ме буни што не ми побараа трансакциска сметка за платата. Дали е тоа поврзано едно со друго, пошто случнав ако сум пријавена мора да ми пушта плата?

18. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Секако дека мора да ти пушта плата. Трансакциската е потребна во сметководство кога ќе се работат платите. Тоа е крај на месецот/почеток на следниот. Ако заборавиле сега, тогаш ќе ти ја побараат.

Чим си пријавена, мора да добиеш плата до 15ти (15 декември, ако си пријавена на 1 ноември на пример). Ако не добиеш, тогаш можеш да ги пријавиш во трудова инспекција.

19. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Ако имаш една трансакциска сметка, во една банка веројатно нема да ти побараат зашто им излегува системски во книговодство. Ако имаш повеќе, бараат за да знаат на која да ти пуштат плата, која ја користиш.

20. pamelche

pamelche Форумски идол

Имам едно прашање во врска со договор на определно работно време ако знае некој да ми одговори.
    Имено, првиот договор ми беше на еден месец, вториот на 3 месеци и сега ми го продолжија уште на 3. Во договорот во членот во кој пишува дека договорот е на определно работно време, има дел во кој пишува "Првите 6 месеци од работниот однос се сметаат како пробна работа. За времетраењето на пробната работа Работодавачот може да го откаже Договорот за вработување со отказен рок во траење од 5 работни дена.".
    Е сега ме интересира, дали со тоа што тој има право да ме одјави со отказен рок од 5 дена, дали и јас го имам истото право, бидејќи во ниеден друг член не пишува колку треба да ми трае отказниот рок.
    Исто, дали некој знае зошто ова е наведено (во сите 3 договори), бидејќи од повеќе колеги со кои разговарав кај нив во договорите го нема тој дел. Ниту кај постарите во првите договори, ниту кај оние со кој во исто време се вработивме.
    Се извинувам на долгиот пост, само ме мачи и сакам да знам бидејќи го приметив дека е само кај мене.
    Ви благодарам. :)