Проблеми и совети на работното место

Дискусија во 'На работното место' започната од eli25, 24 август 2011.

1. Reja

Reja Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2020
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    63
    Ве молам може ли некој подетално да објасни околу исплатата на боледување? Знам дека се исплаќа 70%. Но дали од цела плата или од дневницата од деновите кога не си бил на работа? Затоа што првото нема смисла

2. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2018
    Пораки:
    1.528
    Допаѓања:
    11.684
    Само за деновите од боледувањето.

3. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.631
    Допаѓања:
    9.130
    70% од платата во периодот во кој си била на боледување до две недели, над две недели 90%, до месец дена на терет на фирма, над месец дена на терет на Фондот (мислам дека овие ставки се непроменети).

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Reja

Reja Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2020
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    63
    Да знам дека е така. Кај нас на работа кратат 70% од целата плата имам таква информација. Што значи дека не го ни плаќаат. Не може на некој да му кратат 2000 ден за боледување на некои 6000. До фирмата е и непрописно работење.

5. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.631
    Допаѓања:
    9.130
    Не знам како е возможно тоа, како го правдаат кратењето на цела месечна плата кога во сметководство се водат по документот за боледување од матичен лекар,. Ако имаш боледување два дена, дневница 1500 денари, значи ќе ти исплатат 70% од тие 3000 денари. Сѐ друго е непрописно, и искрено првпат слушам дека вакво нешто може да се изведе.
    Пс. Колку ќе скратат зависи од тоа колку е долго боледувањето, кој колкава плата/дневница зема и на колкава плата сте пријавени, а тоа може да биде различно за секој вработен.

6. Reja

Reja Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2020
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    63
    Кај големи фирми за жал така функционира. Таму каде што очекуваш да е се законски. Работевме на празник и воопшто не ни е платен...

7. Ani297

Ani297 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2020
    Пораки:
    129
    Допаѓања:
    255
    Здраво.. Бремена сум и од март месец сум дома прво седев дома со потврда после ме напнаа да си отворам боледување. Отворив патолошка ми следуваше зошто имам историја на претходни не успешни бремености. Ми заврши патолошката и 45 требаше пред термин да отворам породилно бев на работа прашав дали ќе ми го дадат одморт за оваа година прво ми рекоа ќе ми го дадат па после искочи дека не сакаат да ми го дадат. Одвај успеав само 5 дена да ми дадат е сега сакам да знам дали може да не ми го платат или мора. И доколку знае некој повеќе што да направам зошто крајно безобразни испаднаа башка што им враќав пари што седев дома со потврдата уште одморов да не сака да го плати

8. Summerbaby

Summerbaby Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2020
    Пораки:
    668
    Допаѓања:
    1.789
    Приватите фирми секогаш прават како им одговара, закоите си стојат само така а неможеш ништо .Знам дека финансите се од голема важост, но сега фокусирај се на бебето да се роди живо и здраво и потоа ако фирмата ти прави константно вакви работи мислам дека време е да бараш нова работа.

На Ani297 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.845
    Допаѓања:
    17.743
    До јуни следна година, мора да ти даде да го искористиш одморот.

Пријави ги во трудова инспекција за ова.

На Ani297 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Ani297

Ani297 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2020
    Пораки:
    129
    Допаѓања:
    255
    Планирав само незнам дали сега или да чекам да ми заврши породилното башка кај и да е треба да се породам. Има и други неправилности не е само ова незнам дали сега да ја направам на големо работава или да почекам незнам стварно...

На Bezimenka90 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Bezimenka90

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.845
    Допаѓања:
    17.743
    Не смее да те отпушти ако си на породилно. Слободно тужи го ако го направи тоа. Кај некои газдички вакви и само да се заканиш со трудова може да има некој ефект.

На eliesaab, Luna91 и Ani297 им се допаѓа ова.
  12. WarriorAngel

WarriorAngel Популарен член

Се зачлени на:
    16 март 2012
    Пораки:
    1.824
    Допаѓања:
    5.092
    Дали ако имаш болест мораш да им кажеш на работа? На пример карцином, може во иднина ќе треба хемотерапија, операција и слично. Дали можат да дадат отказ?

13. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.404
    Се може. Зависи дали се луѓе или монструми.

14. barbiche

barbiche Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2011
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    120
    Zdravo, Dali e dozvoleno da rabotish dve raboti so polno rabotno vreme? Dali ima nekoi pravila vo takva situacija?

15. Bezimenka90

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.845
    Допаѓања:
    17.743
    Не е. Само двете на скратено. Или евентуално едната на полно, другата со договор на дело.

16. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.646
    Допаѓања:
    9.540
    Ако си на договор може да не ти го продолжат, а на неопределено да ти дадат отказ не смеат.

17. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.646
    Допаѓања:
    9.540
    Со сите колеги и колешки сум во контакт и имам секаков муабет, може да им помогнам, да ми помогнат, освен со една која се има испокарано со 70%.
    Истата е најслаба работничка и цело време следи кој што прави, намерно поминува покрај други да видат што прават муабет, во некој муабет и се вмешува, провоцира, а кога се кара о некој е тогаш се што има видено и чуено ќе го изнакаже од работа до фамилија дома.

Јас сум посветена, брза и сакам се да ми е завршено на време и многу ретко се случува да заглавам нешто. Не можам да не се замарам и да се правам наудрена. Поради ситуацијата менувам уште две колешки, сама се понудив, значи работам како за 3 и плус менувам и одговорна.

По што менувам и одговорна, имаше наредба да се побрза со работата и им пренесов на сите.
    Нели оние што најмалку работат тие најмногу реагираат е таа почна да напаѓа дека јас седам така, а таа работи цел ден.
    Како не. Сабајле таа пола саат покасно влезе на работно место, после цел ден разнесуваше нејзини слики да ги гледаат и оние колешки со кои се нема искарано, на мобилен зборуваше пола саат итн. Од 8 часа работни таа 5 часа има само работа и тоа неквалитетна со вртење лево и десно.

Едноставно тера да се караш иако е постара од мене, а на крај таа што ни е директорка и вика на неа "Ти неа ќе ја слушаш."

Или во превод не ја слушам што зборува, не е точно. Тоа е таа добра, вредна и повредена, а јас виновна што се расправав. Тоа што јас менувам и други е неважно, а можев и јас поради тоа што тие две се заразени и јас да седам дома.

Не е прв пат истата да ја начекаат како се кара, ама тоа е. Ваквите треба да се избркаат од работно место. Да не пишувам и дека порано на сите колешки и има крадено пари од ташна.

На Tanjamm и eliesaab им се допаѓа ова.
  18. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    4.569
    Допаѓања:
    11.121
    Ако има некој правник, ве молам нека ме исконтактира во лична порака, ми треба мала помош и консултација. Ви благодарам.

19. teressa

teressa Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2016
    Пораки:
    431
    Допаѓања:
    515
    Здраво женски. Фирмата во која што работев се затвори и сега ме интересира дали законски треба да ни исплатат к15 иако се затвори или можат да се извадат некако и да не пуштат? За плата знам мора да ни исплатат ама не знам дали мора законски и к15 или не?

20. Bezimenka90

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.845
    Допаѓања:
    17.743
    Сигурно не е затворена ако мора плата да ви исплатат. Во стечајна/ликвидациона постапка е?

Оваа година поради корона кризава немаат обврска да исплатат регрес ако се во загуба. А изгледа се, чим затвараат.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.