Проблеми и совети на работното место

Дискусија во 'На работното место' започната од eli25, 24 август 2011.

1. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.227
    Допаѓања:
    17.947
    Ужас :x

2. pamelche

pamelche Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.728
    Допаѓања:
    17.687
    Да, но сепак знаат да се смилуваат па работиме со скратено работно време. :)

3. HelloHello

HelloHello Активен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2020
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    329
    Луѓе ве молам за помош и совет.
    Користам мерки за бремени, само два месеци до сега, и газдата проба на секој можен начин да ме саботира со уцени и закани да не ги користам мерките.. кога виде дека законот е на моја страна, сега се закани дека ќе ја затворел/згаснел фирмата, не знам како оди тоа, ама автоматски со затворена фирма губам работно место и губам породилно... и што да правам сега ајде кажете ми. До кој степен отиде замислете. А само јас сум осигурана, сопругот не е и навистина не знам што ќе правиме.

4. kolovoz

kolovoz Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    6.264
    Само за тебе не може да ја затвори фирмата. Ако ја затвара, ќе ја затвори за сите. И ти овде неможиш ништо.

На HelloHello му/ѝ се допаѓа ова.
  5. T.e.d.d.y

T.e.d.d.y Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.552
    Допаѓања:
    8.265
    Да се затвораше туку така фирма, сигурно до сега ќе беше затворена.
    Финансиски гледано, тој поголем трошок би имал да ја затвори фирмата, наспрема тоа тебе да ти исплати породилно.
    Мислам дека сака само да те заплаши.

На cresa-jagoda, Mikha4, Billy Idol и 2 други им се допаѓа ова.
  6. HelloHello

HelloHello Активен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2020
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    329
    Па да, за сите, не му е гајле. Нема многу вработени. Спремен е на се ете.

7. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.194
    Не можеш ништо. Тоа е негово право. Секој си го знае есапот. Ако си вработена 6 месеци, кога почнуваш породилно те презема фондот, ако во моментот на отворање на породилното си во раб. однос.

8. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Оф леле аман веќе од вакви газди сака сама да си дадеш отказ и мојот викаше се закануваше ќе те изгорам ќе те тужам за малце и бебе да изгубам од стрес и му кажав само дек аако продолжи ќе го тужам за закани и стрес. Тој тебе те гледа како проблем, а не другите вработени. И како што ти кажаа за да затвори фирма(а нема) ќе му требаат многу повеќе пари одколку што ја отворил. Гледај си го бебето и не му прави стресови, на кррај покажи му малце заби може ќе се подсмири

На cresa-jagoda, HelloHello и tina2018 им се допаѓа ова.
  9. pamelche

pamelche Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.728
    Допаѓања:
    17.687
    Дали има некое правило кога може да ти менуваат смена?
    На пример пред почеток на месец си имаш распоред за цел месец, денес работно време ми е до 18, и во 21 ми ѕвонат за утре пример место од 13 да дојдам од 16?
    Сепак нели може си имам приватни обврски пред/после работно време, ако кажам дека не можам ми викаат нас тоа не не интересира.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.334
    Допаѓања:
    19.761
    Приватњак како сакаат си прават, ако кажеш не можеш ќе ти рече ако не ти одговара ене ти ја вратата. За жал работникот има најмалце права, газдиве се заштитени мечки.

На Rubiii, cresa-jagoda, Billy Idol и 3 други им се допаѓа ова.
  11. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.702
    Допаѓања:
    40.077
    Мене така ми менуваа смена и работно место од ден на ден. Сѐ додека не си дадов отказ. Мислам дека не постои таков закон. Единствено да разговараш со газдата

На cresa-jagoda, tina2018 и pamelche им се допаѓа ова.
  12. СуперДевојка

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.194
    Нема закон додека работното време е регулирано према договорот, ако не ги прекорачува саатите и сл. Тоа е меѓусебен договор со шефот или колегите ако треба да се менувате.

13. pamelche

pamelche Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.728
    Допаѓања:
    17.687
    Да, еднаш кога кажав дека не можам дека имам обврски ми рекоа работно време е од 10 до 22, планирај си пред и после тоа (facepalm)
    Што значи ниту на лекар можеш да си закажеш, нути да испланираш да одиш некаде.
    Додуша не дека постојано ги менуваат смените, но некогаш стварно се погодува кога имаш приватна обрска.

Последна измена: 12 јануари 2021
  14. СуперДевојка

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.194
    Види, те читав и претходно, работиш во мол, таму е така, тие се условите, тоа се големи корпорации и да пријавиш не верувам дека инспектор ќе пише казна или било што. Никој не рескира да му најдат нерегуларност во работењето особено не такви фирми со менаџери врагови, ова општо зборам. А за конкретниов проблем, не е човечки да ти речат така, но можат и ќе ти речат. А следно е “ене ти ја вратата ако не ти чини”, зашто знаат дека ќе дојде друг одма кому му треба работа и така до недоглед. Секој сака да знае кога му е смена, од колку до колку, но ти како вработена можеш да не појдеш на смената со што сигурно ќе бидеш казнета или да дадеш отказ и да најдеш друга работа која исто ќе има недостатоци. Нигде не е идеално. Да работиш во мал бутик, да се менуваш со газдата, ќе си стално на работа како нему му одговара. Еднаш да побараш по твоја потреба, одма ќе се намршти и едвај ќе се сложи.
    За ова сега, да си имала неодложна обврска си требала да кажеш или да земеш слободен ден, ама сметај дека еден ден кога тебе ќе ти треба смена како би ти било да не ти дадат ради шо никој нејќе да те менува?
    Во секоја работа треба пред се да си колегијален и прилагодлив за тоа да го очекуваш од колегите. Ако сепак наоѓаш повеќе минуси од плусови, тогаш можеби треба да ја смениш работата. Ама идеално не е нигде.

15. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.453
    Тоа е цената кога имаш огромна невработеност. Со опаѓање на невработеноста и недостатокот на работна сила, автоматски драстично ќе се подобрат условите за работа и односот газда-вработен.

На cresa-jagoda, Billy Idol, tina2018 и 2 други им се допаѓа ова.
  16. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.702
    Допаѓања:
    40.077
    Ако смената е од 12ч секој си го планира времето пред и по работа и не е во ред во последен момент да кажат пример денес си од 10ч на работа. Воопшто не е коректно. И мене вака ме заебаваа сѐ додека не ми пукна филмот и не си дадов отказ.

На tina2018 и pamelche им се допаѓа ова.
  17. СуперДевојка

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.194
    Да, не е коректно, не е фер, не е човечки, но го прават тоа затоа и толкаво мислење и напишав на членката зашто и пред скоро прашуваше за нешто, очигледно не и одговара работата. Во секој случај, освен да дадеш отказ нема друго решение зашто ниеден закон не регулира која смена ќе си утре.

На cresa-jagoda, tina2018, forumce и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. pamelche

pamelche Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.728
    Допаѓања:
    17.687
    Не ми одговара точно, но додека да најдам некаде (се надевам) подобро, морам нешто да работам.
    Инаку за колегијалноста знам и се согласувам со тебе, јас до сега од над 20 пати сменети колеги, 2 пати само навистина не сум можела ама ете што и да било бидејќи нив не ги интересира сум била на работа. Мене не ми е проблем да заменам некој само доколку на време се каже.

На Tanjamm и СуперДевојка им се допаѓа ова.
  19. Pearl234

Pearl234 Нов член

Се зачлени на:
    31 октомври 2020
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    Devojki pozdrav!
    Ve molam za eden sovet.Rabotam vo privatna firma.Dogovorot koj go potpisav za rabota e na 40 saati nedelno koi jas gi ispolnuvam od ponedelnik do petok(rabotno vreme mi e od 8-16h)megjutoa rabotodavecot me forsira da doagam I vo sabota na rabota I toa neplateno.koga probav da razgovaravme mi objasni deka nego mu e potreben covek da doaga bo sabota megjutoa on ne bil vo moznost da gi plati(vo prevod da rabotam za bez pari vo sabotite)I ako ne mi odgovara togas nemalo da prodolzime da rabotime t.e da me otpusti.nikade vo razgovorot za rabota ovoj moment ne mi bese spomnat.ve molam za pomos kade da se obratam za ovie raboti

20. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    776
    Допаѓања:
    2.125
    Пренеси му на твојот работодавач дека и да сакаш не може да не ти плаќа за прекувремена работа, затоа што треба да го извести подрачниот трудов инспектор дека воведува прекувремено работење, и дека мора да води евиденција за прекувременото работење истото да го засметува и да врши пресметка и да ти плаќа додаток на плата за прекувремените часови, како и бонус од една нето плата ако имаш работено повеќе од 150 часа прекувремено во текот на годината, а не си отсуствувала повеќе од 21 ден, не вклучувајќи ги неработните денови и годишниот одмор.
    И дека глобите се високи ако не го почитува законот, и дека ова не зависи од негова волја туку законски е така. :)

На buba4e89, Brpbrp, Pearl234 и 2 други им се допаѓа ова.