Проблеми и совети на работното место

Discussion in 'На работното место' started by eli25, Aug 24, 2011.

1. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Фала многу за одговорт, ама искрено не можам да се снајдам на странава :( Може ли помош, ако имаш време да ми кажеш како точно да побарам, да видам. Барем да имаа help дел од странава...

2. GirlLove

GirlLove Форумски идол

https://e-rabota.av.gov.mk/

Ама јусернејм и пасворд мислам дека треба да појдиш во пензиско7и таму ќе ти дадат.
    Она што е во Аеродром. После Ред кафе

KittyAgnes likes this.
  3. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Фала, ќе средам баш сега. Фала многу девојки :l::inlove::inlove::inlove:

tina2018 likes this.
  4. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Иди на АВРМ страната и имаш е-работа направи профил на страната и горе во делот кај што пишува работни места прво ти го дава работнотто место моментално, а надоле сегде каде што имаш работено

Tanjamm, GirlLove and KittyAgnes like this.
  5. GirlLove

GirlLove Форумски идол

@KittyAgnes работодавецот мора, значи мора да покаже м1 и м2 иако рекол дека те пријавил.
    Јас се имам скарано за ова со една газдарица.
    Треба да ми стои во документација во фирмата каде што работам.
    Па и уште, тој најде да ми кажува да си барам сама.
    Ма ич не му ја мисли.
    Барај си права.

tina2018 and KittyAgnes like this.
  6. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

И да си на неопределено не значи дека ме може да те избркаат од работа. Е малку покомплицирано, но не и невозможно.

7. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Да, тоа ми е многу јасно ама сепак има разлика во тоа да се биде на неопределно и да се потпишува секој месец (или на 4/6 месеци) договор. Сум била на неопределено и некако психички повеќе ми одговарало :D

пс- иако на крај фирмата се затвори и останавме 30 души наеднаш без работа, битно бев на неопределено :D:D:D (kidding, kidding)

8. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Што мислите, дали на работодавецот му смета ако имате сменето повеќе работни места.
    Пример јас од лани имам 3 сменето.
    Дали е негативен знак тоа?

9. Abel

Abel Популарен член

Зависи од струката, а зависи и од фирмата. Во последниве години фирмиве малце имаат склоности да прават селекција ко да регрутираат за Наса. Биди спремна секогаш да образложиш зошто си се разделила од претходната фирма и тоа би требало да е доволно. Сум добивала такви прашања на интервју и сум прашувала кандидати исто така. Од многу работи зависи дали ќе ти биде минус или плус тој податок. Често од "филмот" на одговорните, значи не можеш многу да промениш.

Tanjamm and GirlLove like this.
  10. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Ккао се справувате со притисокот што ви го вршат вашите колеги?
    Кај мене се тандем и ме напнуваат како нова.
    Постојано, ми зборуваат дека се што ми кажуваат е за мое добро, а од др страна, ги имам наслушнато каде што ме омаложиваат и потсмеваат.
    Како за месец дена ништо не сум научила, како, еднашка, ко ме прати колешката и купив нешто погрешно за јадење.
    Другата почна на најпрост начин да ме вреѓа по телефон, па и го дадов местото каде и е.
    И ја нема да списка.
    Ми се јави по втор пат и се врти муабети само никако да ми се извини.
    Хахаха
    А другата се знае и таа е се во право.
    Јас.
    Си молчам, ако ме нападнат се бранам.
    Иначе не сум тип што се лиже и глуми лудило.
    Ајде тема да свртам. Книги - слабо.
    Филмови-слабо
    Концерти - и така и така
    Млади сме бре на 30 години ти да не се стремиш бе за напред да одиш...

Tanjamm likes this.
  11. Аничкаa

Аничкаa Истакнат член

Лелее како за себе да читам.. и јас сум нова 2 месеци сум и јас многу сд невирам и да се објаснуваме јас не испаѓам во право и сакав да напуштам па си реков јас нема да останам без плата ради нив нема да ги приметувам. Не е дека не ме допира што зборат ама гледам да не ги мислам многу. Доаѓаме за плата а не нејзе да и го терам ќејфот и да ја слушам така да нека си збораѕ

GirlLove likes this.
  12. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Хаос! Знам дека за плата идеме, ама по која цена еј! Ова ми звучи како иживување. Кој им го дава правото така да се однесуваат, без разлика дали сте нововработени или не... Имате ли препоставен, да можете да разговарате? Колку што можете игнорирајте, правете се зафатени (дури и кога реално не сте) и дистанца, физичка и психичка (колку што се може) Многу е тешко да не се фати човек во ваква мрежа, особено кога повеќето од луѓето се такви на едно работно место...да е една или две особи ај човек ќе се справи ама кога се повеќе од ваква сорта, тогаш тоа е сигурно токсично работно место....

13. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Гледај, кај мене се две.
    Ама мал простор.
    Ај да е голем дуќан или канцелариска, ај, ама ова.

Сега дознав дека сум 6та нова хахаха.
    Пример тие си прават настрана муабет сами и јас си се занимавам, или ако му се вмешам во муабет одма ме прават као јас ништо да не знам, или не ме слушаат што кажувам кога се вмешувам во муабетот.

Јо ќе сме една по една на смена, ништо, таа. Не можи в лице ништо да ми речи едната и ќутам и в мобилен си гледа.
    Чат-пат можи да се затера муабет, ајде јас со убаво, со смирени. Не бре, не.
    Ко ќе ми зборува не ме гледа во очи, настрана гледа.
    Другата, паа Боже. Ко главна се прави, а и е, фактички прва е откако отворил дуќанот.
    И се знае, се. Сама себи хвалим хахаха што ако не чита книги она знае наслови.

Ај да не озборувам.
    Сакаат да владеат изгледа хахаха нон сенс.
    Чаре само со смеење јас и со зезање

Tanjamm likes this.
  14. Компир Манџа

Компир Манџа Популарен член

Биди си природна, биди си ти, не потпаѓај под манипулации и игри на колегите. Ги има многу такви.
    Ќе те набеди кај газдата за нешто што не си го направила, има многу такви, само за да си го качи гзот повисоко.
    Кога се работи во компанија каде што се оди во смена со минимум двајца колеги, треба многу да се внимава, бидејќи многу гледаат со љубомора ако си подобра од нив и гледаат да те избркаат бидејќи си поуспешна и подобра.

Доколку имаш проблем, соопшти му на газдата, а доколку не превземе нешто, барај друго чаре.

15. GirlLove

GirlLove Форумски идол

На газдата, воопшто не му е галје.
    Одма ќе те замени.
    Под притисок сум, сме, да секој што ќе влези треба да му продадеш.
    Се прават фаци, се глуми, се се прави само за да се продаде.
    Особено мн се лаже.
    Јас психички не можам да издржам.
    Отказ и ај чао.
    6 и пол саати да не седни чоек.
    И ко стока да јадеш, што побрзо да не влезе некој.
    НЕ.

Elf and Компир Манџа like this.
  16. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Ваквите работи се страшни и секаде, ама секаде ги има. Жално. Каков народ сме. Секој сака да напредува со кодошење, а не со работа.

GirlLove likes this.
  17. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Еден е Господ.
    Ќе нареди

Tanjamm likes this.
  18. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Потруди се да бидеш смирена и да истрпиш. Оти реално јас да сум работодавец не би примила човек кој сменил три работни места за една година. Како што пишаа погоре, газдите прашуваат зошто си останал без работа, а и да излажеш толку е мала Македонија, и Скопје, па секој со секого се знае. Една колешка на работа ја дознаа дека секогаш давала отказ во 5 до 12 без најава, само со СМС порака, и така направи и кај нас. Јас на првото работно место бев 3.5 години, и спелткарења колку сакаш, голема фирма, плати високи, па секој сака да напредува нечесно. Но, таа фирма отиде во стечај од политички причини ( не ги мирисаше власта и им ги сопре изворите на пари). На второто место бев 3 години и 10 месеци. Имав шефица невидена селанка. Сите ги викаше малограѓани, а таа беше врв. Прво што гледаше кај човек кој како се носи, дали има пари, и брачен статус. Арно ама повеќе одеше по кафиња отколку што се грижеше за работа и фирмата отиде во кризи, па ме отпушти откако сфати дека е во лоша состојба и нема да има да ме плаќа. Сега сум на друго место, еве 5 години. Исти сељаци и овде. Да не знаеш од кого да си чуваш грб. Превртливи, секој само свој интерес си гледа. Од ич ништо ми расипувале ден, ама некако трпам само ме мачи таа несигурност и фактор дека и покрај толку труд не се знае утре што може да биде. Жално, ама тоа е. Исто е сегде. Моја другарка се сомнева дека колешки ја снимале дури ја озборувале газдарицата, па ја накодошиле и доби отказ. Никако зближување со колешки. Озборување на минимум или никако не озборувај. Не дај боже па во инбокс да озборуваш, знај дека принт скрин има да заврши кај што не треба.

Brpbrp, KittyAgnes and GirlLove like this.
  19. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Сепак има разлика од работа до работа.Јас кога напуштив од едно место каде работев година и пол идев и 13дена последователни 3та смена тоа ти е = на убиство :) издржав некако кога аплицирав за работа исто во 3 смени каде што се работи, од која 3та смена е по потреба, на интервјуто ме прашаа зошто напушти? Јас кажав дека сум работела 13 дена без престан и на тоа добив прашање "а што тебе ти пречи тоа да работиш толку време" ? Не ние треба да сме робови да немаме никаков живот и само на работа да бидеме бел ден да не видиме :) Јас секогаш сум била искрена на интервју , само треба да се прашаат и нив кога прашуваат зошто имаш толку сменето работодавци треба и ние да ги прашаме колку луѓе се имаат сменето во фирмата и зошто :). Во нашава држава ако си кодош и безобразен,користољубив можеш да успееш ако си поштен и фин да ќутиш и работиш нема да мрднеш од таа позиција реееетки се тие фирми што ги унапредуваат вработените според заслуга

Marina*F, NewMommy, Idedemja and 5 others like this.
  20. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се тоа ми е јасно, и на сите им е јасно дека е крш. Но, ако на 5 месеци менувате работно место, ќе ги свртите сите скопски фирми од вашиот сектор и ќе видите дека секаде е исто. На крај нема да имате каде да аплицирате. Минатиот пат се сретнав со една колешка, досега сменила 7 работни места и скоро секаде лошо, нијанси. Ама некако и несериозно делува постојано да бара некој работа, исто како што и фирмата ако нон стоп бара работа нешто не е во ред. И кај нас кога има дежурство за викенд, се работи 12 дена без прекин. Упикувачи без никакво знаење напредуваат, факт. Сум го видела многу пати. Она што на паметен не би му простиле, на мутав и неспособен ќе му простат.

tina2018 and KittyAgnes like this.