Проблеми и совети на работното место

Дискусија во 'На работното место' започната од eli25, 24 август 2011.

1. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    За било каков сектор 12 дена без слободен ден ќе паднеш и физички а и психички не ја гледам поентата колку да има човек ли е работата? 6 работни дена константно и еден слободен па пак си утепан,а не пак 12 дена без сон да бидеш, законски после 13 дена мора да бидеш слободен да не ги гони законот они не би дале ни еден ден слободен при тоа и не платени како што треба. Затоа луѓето го гледат излезот надвор, сите одат за плата на работа, а не да се оптеретуваат од колеги што се вработени преку врски при тоа да ги местат и омаловажуваат.

На GirlLove, tina2018, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.676
    Допаѓања:
    14.141
    Катастрофа. Како што рече ти, како да сме робови и како да нас не ни треба ништо освен да бидеме робови на лакоми газди. Некогаш така се однесуваат газдите како да се Господ и како на после нив готово, крај на свет, потоп ќе биде. Како да душа ќе ти земат. Но, тоа го направија институциите. На одмор запознав жена која работела 10 години и знаела дека е пријавена и дека има 10 години стаж. Ова од времето кога не можеше да се гледа електронски дали си пријавен или не. На крај испаѓа дека ја лажеле и дека има само 1 година. Каде биле инспекциите сите тие 9 години? Значи таму кај што работела, не поминала инспекција никогаш инаку ќе била откриена. Газдите знаат дека има голема невработеност, и затоа се однесуваат како ќе им текне. Но, се водам по девизата дека ако јас спум спсобен работник, како нив ќе најдам, а тие како мене нема да најдат.

На NewMommy, Fontana, tina2018 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Оленка*

Оленка* Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2014
    Пораки:
    371
    Допаѓања:
    1.751
    Новиот одмор за 2021 од кога може да се користи? Дали од мај или од јуни?

4. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Од јуни

5. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    776
    Допаѓања:
    2.125
    Годишниот одмор за тековната година можеш да го искористиш по правило од 01 Јануари до 31 Декември, но, вообичаено работодавците овозможуваат во тековната година да искористиш 12 работни дена и тоа претежно во летните месеци, а останатите 8 работни денови ги овозможуваат да се користат заклучно со 30 Јуни наредната година.
    Сепак ако ти треба користење на цел годишен одмор (наеднаш сите 20 работни денови) можеш слободно да го бараш од работодавачот и тој согласно закон не може да одбие, освен ако со тоа ептен се нарушува работниот процес.
    Ако те интересира нешто поконкретно пиши ми во порака. :)

На Оленка* му/ѝ се допаѓа ова.
  6. NewMommy

NewMommy Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2015
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    1.060
    Дали смее да те одјави работодавач додека си во карантин со решение? Пријавена сум со договор на определено. Се налути газдата зошто јас имам решение за изолација заедно со ќерка ми. Во градинка има корона воспитачката. Требало мм да бидел во изолација, а не јас. Па само јас ја носев во градинка. Не им кажав јас да ме пишат мене. Едноставно такво решение добив. Ама немаме држава, па ако реши да ме одјави не знам дали би ме заштитило решениево.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. NewMommy

NewMommy Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2015
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    1.060
    Исто имам пример каде државата дозволила да не се плаќаат придонеси и луѓево се без стаж. Ова за 2001, 2002 година во војната. Ама чудно ми е како газдата има стаж, а сите други не :^)

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.453
    Тој дел после распаѓањето на СФРЈ беше страшен и хаотичен. Никој не водеше ред за буквално ништо.

На Tanjamm и NewMommy им се допаѓа ова.
  9. NewMommy

NewMommy Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2015
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    1.060
    Работам во фирма каде се работи 7 дена неделно. Инспекции сто поминале. Еден ручек во кафана им ги затвора устите. Луѓево земаат минимална плата за работа од 6 дена неделно а неретко и 7 дена неделно. Јас сум таа што ги пресметува платите. Не се плаќа минат труд, не се дава к-15, нема 13 плата и плус работат неколку месеци без осигурување пред да бидат осигурани. Сето ова го знае инспекторот трудов, ама казна еве 5 години сум таму, нема стигнато. Затоа државава ни се празни.

На Tanjamm, tina2018 и Bezimenka90 им се допаѓа ова.
  10. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.404
    Вакво размислување начекав од работодавец. Мора нешто да ти фали ако менуваш работа цело време. Мајката...Само кај нас го има оној менталитет, ќе се вработам и ќе седам во истата фирма до пензија.
    Јас не 7, туку и повеќе работни места сменив. Со што да се задоволам, на едно место експлоатација, на друго место непријавена, на трето ниска плата, итн.... Па ќе ги свртам сите ако треба, на крај ако не остане ништо, ќе си одам од државата. Нема да седам на работното место, пошто зашто. Или го добивам она што го барам, заслужувам, ми следи или збогум.

На Emy867, cresa-jagoda, black-angel и 5 други им се допаѓа ова.
  11. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.676
    Допаѓања:
    14.141
    Знам, ама скоро секаде е исто. Ако имаш шанса за надвор бегај. Тие се свесни дека немаш таква шанса и затоа одиш од фирма на фирма.

На GrimTheReaper му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.676
    Допаѓања:
    14.141
    Ова во Скопје или во внатрешноста? Ако е за Скопје баш чудно. Јас секаде сум земала к-15 и бонуси за празник. Барем тоа е добро. Но, имало и непријатени ситуации, во смисла да мрчат некој период скоро нон стоп.

13. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.676
    Допаѓања:
    14.141
    Ova se

На cresa-jagoda и tina2018 им се допаѓа ова.
  14. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    776
    Допаѓања:
    2.125
    Ако ви даде отказ т.е. одјави без врачување на писмен отказ од негова страна, обавезно испратете му препорачано писмен приговор, за да може да имате после право да тужите за неоснован отказ, затоа што веројатно и тој е свесен дека не смее да ви даде отказ само заради тоа што сте во изолација, на крај ако не сака да ве врати или ако помине времето за кое е склучен договорот ќе треба да ви исплати надомест на штета, работодавачот не смее да ви даде отказ поради тоа што сте формално во изолација.

Ако ве интересира нешто подетално пишете ми порака, не можам да ви пишам, не ми дава опција да ви пишам.

На cresa-jagoda и NewMommy им се допаѓа ова.
  15. NewMommy

NewMommy Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2015
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    1.060
    не е во Скопје. Инаку да, мрчат. А овде има случаи во фирмичкиве да земаат к-15 и после да ги вратат. никој не пријавува од страв за работното место

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  16. NewMommy

NewMommy Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2015
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    1.060
    Фала ти многу на одговорот. Немам некое прашање поконкретно. Сепак фала ти!

На Forca му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    776
    Допаѓања:
    2.125
    Благодарам :)

Инаку, не го оставај туку така ако ти даде отказ заради изолација одма приговор, и претставка до трудов инспекторат ама до Скопје, не во општина во твојот град, и ако трудовиот инспектор не утврди повреда заради пријателството со работодавачот, тогаш известување до министерот за труд и социјална политика, и известување до директорката на трудовиот инспекторат, затоа што сите знаат дека изолација не може да биде причина за отказ, и најверојатно ќе го добиеш предметот во суд, изгледа до сега никој од вработените не презел конкретни правни дејствија заради заштита на своите права од работниот однос и затоа вака прави работодавачот.
    Во секој случај ти нема да изгубиш ништо можеш само да добиеш.
    Во секој случај претходно ако те повика да потпишеш спогодба за отказ и слично, не потпишувај, башка наведи дека не плаќа К-15, минат труд, и други неправилности.
    Кратко и јасно, има правила на игра кои работодавачот мора да ги почитува, никој со сила не го тера да вработува, но штом веќе вработува мора да ги почитува правата на вработените од работниот однос, доколку не сака да почитува нека сам си го работи бизнисот.

На cresa-jagoda и NewMommy им се допаѓа ова.
  18. teddybearho

teddybearho Активен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2021
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    5
    Здраво, имам еден проблем, па можеби малку ќе избега од темава, но не замерувајте.
    Живеам со мајка ми која е разведена и останатите од семејството. Таа на секој муабет, става 10 лаги. Денес, земала плата, си иде дома, плата нема, само 500 останале. Кажува дека многу кредити имала, од каде тие кредити? Јас како што знам има само 3 и тоа еден најмногу до 2000. А и имам пронајдено лист од плата (од ноември 2020) дека зима 19000. Мислам дека ова стварно не е во ред што лаже. Сега во овој момент сме многу во семејна криза, таа не се замара, и демек не можела да извади кредит. Работи во конфекција.
    Прашањево ми беше, дали стварно поради коронава, не можеле да се вадат кредити?
    Ве молам, доколку има некоја од вас што работи во конфекција, или таква познаничка, да ми одговорете.
    А еве, мене сега ми требаат пари за матурска, факултет и ред други работи, а таа не се замара.

19. NewMommy

NewMommy Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2015
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    1.060
    Поради нестабилност на работните места точно е дека потешко даваат кредити. Но, сепак најголем интерес на банките е да дадат кредит и да земат камата. Види, 19.000 и не е некоја плата. Со таа плата тешко се покриваат домашните потреби, а плус на тоа и кредит да плаќаш. Можеби жената е во право. Јас земам повисока плата од таа, и верувај тешко ми стига. А немам кредит. Разговарај си со мајка ти убаво. Јас сум дете од село. Татко ми земаше околу 25.000 плата и работевме тутун сите од дома ( секое лето уште од 15 години го поминав во тутун берење и нижење) и пак ќе зачкрипеше. Многу е скап животот. Тоа е тоа. Поздрав

На tina2018 и anggell им се допаѓа ова.
  20. Espadrila

Espadrila Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2013
    Пораки:
    1.170
    Допаѓања:
    21.159
    Па ако си пред матура веќе си доволно голема да би требало да увидиш некои работи. Конфекциска плата од 19.000 денари воопшто не е голема. И не мислам дека мајка ти не се замара. Мајка ти нема. 3 кредита велиш дека има. Трите по 2000 денари се 6000 денари. Дали плаќате сметки за греење, вода, кабелска интернет, телефони- претплата или картица- сеедно, струја? Дали јадете дома? Едно скромно пазарење во продавница е 3000 денари. Животот е скап. Ако се има запишано на вересија или на рати во некој дуќан нешто вам да ви земе , или пак можеби и за храна, толку се парите.

На NewMommy, Tanjamm и tina2018 им се допаѓа ова.