Како се пресметува додаток за одвоен живот, ако си привремено пуштен во странство, а пријавен во македноска фирма?
Сето тоа ќе ти изгледа привлечно, но од многу искуства буквално ќе бидеш како претепан. Слободното време ќе ти помине во спиење и ќе чувствуваш константен умор. Човечкиот биоритам не е адаптиран на трети смени, туку за спиење.
Вака не сум до сега пишувала во темава ама морам некаде да се испукам бидејќи со месеци собирам и мислам дека ќе пукнам веќе... на кратко... кога дознав дека сум бремена бидејќи само што дипломирав месец дена претходно а на едно работно место не ми успеа немав работа и се пријавив во една фирма каде придонесите си ги плаќам јас само за утре да имам нели породилно, после месец дена искочи едно работно место накое што знаеа дека сум бремена меѓутоа им требаше човек и јас се нафатив да работам иако знаев дека се кабает малце со понашањето, луѓето затоа што бев преку други луѓе ветија дека нема да има дерења викања нервози и сл. од прв ден почнаа да се дерат за се и сешто, на пример вчера се дереа затоа што они изгубиле нешто а личнста кај која што требаше да се јавам ми рече немам време сега има тој и тој се запишано. Јас у принцип не сум човек кој што дозволува да му се дерат ( доколку не е оправдано секако ) меѓутоа од почит спрема луѓето кои што ме ,,донесоа,, овде седам и ќутам од Април месец со што и да напоменам од Април до сега имам земено само една плата што ќе рече џабе работам кога ни придонесите неможам да си ги платам туку пак зависам од 2ри 3ти личности. Толку сум огорчена што не ми се ни работи веќе, ниту ми се разговара со никого седам само и тоа што е морално го завршувам другото не го ни гледам. Извинете на долгиот пост ама морав да се испукам некаде бидејки седам и собирам со месеци за да не биде дека јас кукам и се жалам.
Гледам дека предходно си ги плаќала придонесите и не си била вработена и подобро ќе ти биде да продолжиш така. Сите одиме на работа на плата, непочитување од тие што ти завршиле работа кога знаеле каде те праќаат ем плата не земаш ем ти се дерат.,па кој сака нека е ќе ги отерам во пм. Не заборавај дека си бремена и цел стрес што го доживуваш го осеќа и бебето. Прашање е и дали тој што не ти дал плата ги исплатил и придонесите и али те пријавил провери си.
Не ,не јас во друга фирма сум пријавена а работам во друга, останав првиот месец намерно таму за да видам како ќе е овде и можеби ете нема да испадне нели ништо па да не го изгубам социјалното, и фала му на Бога за таа одлука бидејќи овде плата се пушта од офф на леле да не речам за 5ти месец не е пуштена уште...Не знам ем ми е дојдено преку глава бидеќи не е тоа ден-два тоа е константно дерење секој ден за некој безвезни работи од типот на нема дата на маилот а има само нема кој да прочита ... Јас сум секако у була со нив и не ни верувам дека ќе ме исплатат само што зошто да си го губам и времето и нервите а од друга страна незгодно ми е спрема третите личности што ме пикнаа овде и немаат појма за ништо од ова.
Бидејќи не те плаќаат редовно, претпоставувам дека не ти плаќаат ни придонеси редовно и немаш здраствено осигурување (исправи ме ако грешам). Во целава ситуација тоа ми личи најризично, дури и да не си бремена. Во моментов мислам дека тоа треба да ти е најбитно. Што ако, не дај Боже, ти треба лекар, интервенција или сл. Се тоа приватно ќе плаќаш. Така да прашањето е зошто да продолжиш да работиш таму? Згора на тоа - проблемот со односот. Еве него го ставам на второ место, иако не е мала работа дерењето. Јас си дадов отказ од работно место откако бев сведок на ситуација каде менаџерот и се дереше на вработена. Тоа ми беше доволно. Те препорачале пријатели, ве поврзале, ок, ама не за да работиш под секакви услови. Не си роб.
сега го прочитав. Немаш потреба да седиш. Немаш никаква корист, сама велиш дека си во була. Стресот па плус.
не не јас сум во друга фирма пријавена кај што си плаќам придонеси, тоа ми е решено такада проблемот ми е ,,само,, дерењето и не плаќањето
стресот ми е катастрофа, после работа не ми се ни збори со никого нит сакам да видам некого колку ме утепуваат у поим.
Не седи таму веќе. Знам дека седиш поради тие трети лица, ама бремена си. Не е добро да си цело време под толку стресови, па уште и неплатена. Тие трети лица не знам ни зошто ти го предложиле ова. Ако не се свесни како е, ќе им објасниш. Сигурно ќе разберат, а ако не разберат не ти ни требаат такви.
така и планирам, фала ви што одвоивте време стварно веќе неможев да поднесам а да не кажам ќе попукав
Кај нас на работа се случувало ако некој нешто коментира на фб, било да е политика или општо, да објави некој статус, газдата зема прави принт скрин и го пушта во група за да видат сите, плус со смајли. Зарем не е тоа крајно сељачки? Мене ми е сељачки. Фаќање сеир.
Мораме. Групата е за комуникација. Тие често патуваат, и кога се надвор од држава ако треба пишуваат. Инаку, ако сум пишала нешто на фб, статус, па мој фејсбук си е, што сакам ќе пишам што има некој да споделува принт скрин каде што сум коментирала. Ептен е сељачки. Како баби на чешма.
Имате група за службена комуникација на фејсбук? Искрено, не знам за што фирма стануба збор, ама си постојат посебни софтвери за таа намера, фб е многу неформално средство за комуникација, и многу небезбедно особено за службени ствари, ама ок ако мора. Ако имате своја група, не мора да се додавате меѓусебе и така никој нема да може да ти ги види статусите и што и како објавуваш.