Проблеми и совети на работното место

Discussion in 'На работното место' started by eli25, Aug 24, 2011.

1. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Тоа што не ти одговара не го прави лично, прифати го и најди начин да се носиш со истото.

Јас би рекла дека поголеми компании се многу подобра опција, повеќе луѓе, можеш да бараш и да правиш свои кругови во секое време.

KittyAgnes and MarigoldA like this.
  2. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

@KittyAgnes и јас мислам дека не е до компанијата. Мене најпозитивно искуство ми било во компанија со 400 вработени и најдолго таму работев. Додека во помала фирма држев дистанца со колегите, пошто атмосферата беше поозбилна.

Друго, можеш ли да опишеш конкретна ситуација кога те изнервирале или навредиле, што точно кажале? Еве може случката од денес. За да знаеме дали е до нив или до тебе како што викаш, можеби ти премногу лично сфаќаш и ја преувеличуваш ситуацијата. Пошто "сите не чинат" став на тоа ми личи. :?:

Плус ако е поголема компанија, не може, ама не може баш секој да е расипан. Макар само едно пријателче налик тебе сигурно можеш да најдеш.

Главен фокус стави си на нешто надвор од работа, хоби, пријатели, семејство. Од искуство. Нема многу разлика да ти прави дали си имала убав или лош ден на работа, ако после работа ти е баш побитниот дел од денот.

Ruzica00 and Nikolina35 like this.
  3. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Не сакам сарказам и не сакам да бидам гор
    Па гледам повеќето претпоставиле дека е голема фирма...не е..Ние сме 5 души во тимот..Како што пишав не е секој ден вака, и стварно не идам со ставот дека сите нечинат, фала богу такви мисли знам дека само лошо можат да донесат... Да не навлагам мнг за да не се препознае некој (никогаш не се знае) но еве еден општ опис, денов без доброутро ко на гробишта, гледање од дистанца во мојот монитор, барам да дојдат кога веќе гледаат за да им покажам што раб - ме одбиваат, муабети од типот колку другите нечинат, почнуваш општи теми (филмови, книги) те одбиваат, почнуваат тие тема за тебе, прашуваат по нешто за дог твој, по нешто за претх раб искуство и зборуваат лошо за твоите претходни раб места ( а јас баш објаснував некои позитивни работи) Пробувам да се надоврзам со позитивни смешки што ги искусиле тие тука со некои од моите смешки кај претх, раб места,тие сечат и пак јадење трици колку општо не чинеле луѓето таму (ко да ме стсваст во тој ќош), при тоа јас го игнорирам тој муабет и продолжив со описот на мојата смешка... итн итн... раскажав на мои другарки подетално деф не е ок атмосфета и ми се чини дека си имаат проб со себе..

tina2018 and MarigoldA like this.
  4. Hoping

Hoping Истакнат член

Па и јас не би на работа почнувала муабети за филмови, книги или слично. Таму сум за работа а не за муабети како на кафе со пријатели.
    Ако не велат добар ден, голема работа, што се замараш.
    Премногу даваш значење за неважни работи и премногу си осетлива. Колеги не мора да ти се пријатели и не мора да сте во близок и добар однос. Заврши си ги твоите работни задачи и ич не се замарај.

Ruzica00 and cresa-jagoda like this.
  5. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Пак ќе кажам не барам пријатели и 99 посто од времето се ќути и се работи, само се надевав на попријатна атмосфера- пак поминуваш 8 саати со луѓево и на поголема колаборација бидејќи мал тим сите зависиме едни од други.... очигледно и сум чуствителна (и тоа не е нешто лошо како особина) ќе си барам помош на психолог, фала на одговорите

6. Hoping

Hoping Истакнат член

Муабети за филмови и книги се муабети за со пријатели и искрено никој не е должен на работа да прави некоја си атмосфера како што велиш.
    Никој не рече дека си за на психолог, јас мислам само дека не треба да имаш толкави очекувања од другите и дека не можат сите да мислат како тебе.

GirlLove, cresa-jagoda and KittyAgnes like this.
  7. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Thank you:f:

8. Abel

Abel Популарен член

Викање добар ден не било голема работа у фирма со пет души? Сериозно? Тоа е простотилук на куб. Во едно далечно време во омразениот социјализам срамота беше да се разминеш со некого во влез, во фирма, во инстутуција и да не кажеш добар ден. И на познати и на непознати се вика добар ден. Добар ден е елементарна култура. На работа поминуваме 60% од времето што го имаме во овој живот и многу е битно и за менталното и за физичкото здравје како го поминуваме тоа време. Светот измисли game rooms, тим билдинзи, бесплатни доручеци, 30 часовно работно време, масажи на работно место, пристап до психолози и групни средби, а ние... смисливме да не правиме муабет за филмови и книги. @KittyAgnes со среќа нека ти е, за себе знам според тоа што го опиша дека и мене би ми било тешко во таква нездрава средина.

Belgin1, JoanaS, friendy and 17 others like this.
  9. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Јас сепак се решив да посетам психолог за оваа ситуација, се согласувам со скоро сите мислења..времињава не се лесни, не може човек се да бира, и услови и колеги и плата да ти се погоди е мнг тешко ама јас искрено го барам основниот минимун за функционално и пријатно раб време... ова погоре ком. на Abel ми е стварноо на место, од претходни ситуации во едно раб место мнг трпев и мнг игнорирав и лоши поминав. План ми полека да се спремам и да пробам сама со неколку клиенти кои сеуште држам контакт, но треба време за тоа.. ова е проблем мој и морам активно да раб за да го решам

Cosmic Girl and eliesaab like this.
  10. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Ова е стварно токсична средина.
    Колку време си таму?
    Ваква е атмосферата од скоро или од прв ден?
    Ова стварно делува како нешто лично против тебе да имаат.

Да бевте поголема фирма, барем ќе можеше да побараш преместување во друг тим.
    Ако си во можност, смени работа, јас мислам секаде би ти било подобро од ова сега што го опиша.

Idedemja, GirlLove and KittyAgnes like this.
  11. Abel

Abel Популарен член

Со среќа. Во меѓувреме, да знаеш дека проблемот не е нерешлив и дека има пострашни работи во животот од тоа некои некултурни да не ти викаат добар ден :D Можеш и активно да си бараш нова работа, фирми има да ги ринеш со лопата.

eliesaab and KittyAgnes like this.
  12. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се пронајдов. Само јас на многу фин начин го решив ова. Имено, беше зима и празници идеа, и кај нас на работа собираа пари да идат на Предновогодишна прослава. Оно,кој од кој подволичен ќе славеле нешто. Јас не бев и немав намера,да седам и да глумам лицемерие.
    И не знам си пишав статус на фб, т.е.го најдов на фб и направив копи-пасте.
    Помина прославата и идам на работа, и еден од колегите ( што многу се прави се знае,а празниците не ни ги знае) ми вика “Како не ти е срам да пишеш таков статус”, викам “Каков статус?” и вика еве ќе ти прочитам и чита на разглас. Тој мислеше ќе ме обрука и сам се обрука.
    Викам сега кога заврши да ти кажам дека тоа е мој профил,на мој профил ако сакам и гола ќе се слечам. Второ,твоето носе во мојот профилот да не си го брчкаш, трето земи прочитај некоја книга,едуцирај се, на пример за верските празници а не да се снимаш за сториња и да те срцкаат таму како “woow bravo” џаба ти то ако си неписмен.
    Кога фатија да му се смеат сите. И од тогаш никој не се осмели да ми пререче нешто,оти знаат дека тоа што го прават не е во ред.
    Дојде една нова и се фатија на нејзе, истиот колега ја задеваше дека не можела да изговори некоја буква и тука пред мене и се потсмеваше и јас му викам “Абе ти ли најде нејзе да и се потсмеваш,ти кој не си се видел во огледало прво”.
    И после некое време и пружи рака и се извини.
    Со такви само строго.

13. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Глупаци. Што не ме пофалат кога нешто ќе сработам добро? Додуша ме фалат, ама ако сум заслужила 10 пати пофалба, јас еднаш ја добивам. Вака прават обиди за омаловажување на некого. Прославите се само лицемерие, место каде се собираат на купче и навредуваат.

14. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Нема да те пофалат,ти си им конкуренција. Им бодеш очи. И така ќе е дур сами не си паднат во стапицата. Само строго на фин начин.

15. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Не би сменила бидејќи слични проблеми се секаде :|(така барем е моето искуство), треба да научам како успешно да ги игнорирам луѓево, да не очекувам ни основна култура и сама (и со помош на блиски луѓе) да си создадам пат кон подобри работни услови за да го заштитам моето емотивно и психичко здравје. Среќна сум што познавам луѓе кои негуваат пријатна раб атмосф. и културни чов. односи вез разлика што во животот имаат далеку побитни/поитни/потешки раб.

MarigoldA likes this.
  16. Y Grint

Y Grint Истакнат член

Некој за во ЛП?
    Ми треба еден совет како одредена особа се извлекува и постојано ескивира работа, додека на другите и тоа што им следува не им се дозволува.

17. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Реагирај кај шефот, газдата.

18. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Oва не е проблем, но ќе споделам една ситуација од скоро. Еден колега кој работи во друга фирма во истата бранша, ме додава на фб, и го прифаќам оти го знам по име и презиме, знам што работи, а и тој мене секако, иако лично не сме се запознале. Човекот се шета веднаш по мојот фб, лајкува фотки, и по некој ден сакав да му го ѕирнам јас профилот, оти видов еден негов труд, човекот ме блокирал. На што личи тоа? Дали можеби не гледаат како конкуренција, па ајде да се прошета по фб, да ме истражи и блок.

19. Цобра

Цобра Истакнат член

Можеби жена/девојка му те блокирала, има такви кои им влегуваат и проверуваат на машките по фб со кој последно се спријателиле

Tanjamm likes this.
  20. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Можеби. Тотално глупаво како и да е. Ако е така ќе мисли јас сум го блокирала. Можно е, оти тој штом го додадов лајкуваше куп слики. Ако проверува и видела кого додал и лајкувал, се е можно.

Цобра likes this.