Аха, знам такви и на кои да им кажеш ми гори куќата во моментот, ќе си збори. Со бебе кое плаче на месец дена ми се јавуваше колешка. Кај хормони, нервози, уште тоа. Втората тура совети со некревањето за вакви е само спас. Друго не разбираат. Ја разбира членката, јас пак не милувам да разговарам по телефон, не сум таков тип. Со другарки не се слушам често, а сепак си се имаме. Подобро на кафе, приошетка, на телефон кратко и тоа е тоа. Е сега, ако има нешто ново оли некаков проблем и секој ден да се слушам не ми е проблем, напротив. Ама кога се исцрпило се за муабет џабе. Plain talks не. Во најлош случај ако и креваш биди крута, безволна, со да и не, одговарај, ќе се осети глупо и ќе престане. Биди монотона, па и молчи на слушалка, нема да и го правиш филмот и ќе си најде друга. Со вакво однесување, утре и за нешто важно да те бара, ќе си добие игнорирање.
Кај мене, иако е помлада од мене и мажена со дете. Ништо поќе од детето не знае да каже. Секој ден слушам како не може да пие кафе на раат поради детето, не можела да спие раат, сабалје биле будни со мажот и, ми објаснува како се одвикнувало бебе од пелени. Кога ќе свртам тема, пример книга, ќе кажи што читала порано и ќе ми рече ти си по книгиве поќе. Ајде. Вчера бев настината и ми вели, најлошо е да бидеш настинат во лето. И што да одговорам? И велам ќе помини, нема галје. Никако не излегува на пауза, освен на ручек со мажот и. Нз за што се бореа за нас жениве. Еднаш имаше како ovetime, и сеа не се пријавува бе, како така, мажот и ако бидел и таа. Сосем случајност во дворот дојде куче и сеа појдов да го поиграм и леле како така да сум направела и демек и да ме каснело имало што да јаде. Му реков јас ќе ги земам за да се преплашен и ќе каснат и коски малку. Знам нонсенс е. Има колега шо буквално користи зборови : Л*јна Ку*ва И сл. Истиот денес ми рече сум била егоистчна особа полна со иронија и сарказам. Имам полно примери. Ради себе си правам од едно влези во друго излези. Им давам до знаење да не се задеваат со мене и на крај Im the bitch, ha. Имаме тука и атеншн сикр. Обавезно, секоја вечер и ѕвони на жена му и мораме сите да се поздравуваме пошто не гледа на камера. И детето е тука, па мораме да бидеме мал театар. Тоа е.
Тек да видиш какви драми во државно има, оти подоста не знаат дека се на работа дојдени Неколешка оти на кафе не им идам За сите се' ќе раскажат, не ги ни прашуваш, доаѓаат си зборат. Од каде потребата, не разбирам на работа да расправам цела фамилија.
Го исклучив телефонот, го вклучувам ми стига порака бевте повикани од колешката. Бидејќи неможам за неа да го исклучувам, удрив блок, ама ми искача тука дека ѕвонела. Што ќе и кажам од понеделник?
Отворено дека не можеш да зборуваш. Јас на една моја не и' кревав, после некој месец до душа сфати дека не сакам да дрндаме на телефон.
И да дрндаме до негде, блиски сме си имаме муабет, ама секогаш внимавам оти знам дека потајно е лисица. И од други ова го имам слушнато, еве и маж ми ја има проценето од вака кога доаѓа кај мене на работа.
Штом е така, кажи и во лице ич мува да не те лази...зошто и се плашиш толку? Ако се налути нека и стои навистина разбирам муабет во и вон работно време, колешки, сите сме имале ама ова е претеризам, те тероризира...
Ау под итно граница. Јас гледам со колешките да се дружам на пауза, по некој муабет. Приватно, многу, многу не. Кажи и в лице таму со убаво, нека не те смара ѓ
Луѓе, незнам дали е за тука прашањево, ама ли негде сектор/контакт каде можам да прашам за тема од законски регулативи во однос работен однос итн..
Уште пред да дипломирам работев хонорарно во една фирма. Сега дипломирав и кај шо аплицирав за работа ми бараат препораки, јас препорака можам да добијам од фирмата кај што одев, прашањето ми е дали новата фирма може да добие некаква информација дека не сум бил пријавен,пошо во тој случај ќе излезе фејк мојава препорака и начин како да го решам тоа?
Не е фејк ако навистина си работел таму, било пријавен, било непријавен. Независно како те плаќале и дали те плаќале, ти не лажеш дека си работел таму. Добрата препорака за тебе како работник му е еден вид потврда на новиот работодавец дека ТИ си добар работник и дека претходниот работодавец бил задоволен од твојата работа таму и затоа те препорачува како работник. Затоа ги бараат препораките, за да имаат некаква информација дека си добар работник. Потписот/печатот на препораката од претходниот работодавец е само по себе доказ дека си работел за нив.
Здраво девојки Итно ми е потребен совет Значи имав проблем со колегите дел од нив се свртија против мене другите останаа воздржани, но никој не застана на моја страна едноставно не можев да трпам неправда, а јас бев во право, но тие се единствени за манипулации, до душа тие еден со друг не се поднесуваат си се кодошат кај шефот меѓусебно, и мене ми се случи некој инцидент и земав боледување тие на работа да не знаат што зборуваат дека сум лажела бла бла ќе види кога ќе дојди ова она, во меѓу време најдов нова работа платата е иста има само една работа што не ми се допаѓа али веќе го направив интервјуто на вибер со директорот и чекаат само отказ да дадам(да напоменам дека платата е иста, помала работа, но сама ќе работам и еден друг услов не ми се допаѓа) а од друга страна веќе се навикнав ваму да работам и ја познавам работата муштериите и све ваму е све ново нов систем што ќе морам сама да работам Мислење?
Да си сакала да останеш на првата работа каде што си сега си немала воопшто да го правиш интервјуто,доколку сакаш да смениш работно место прифати ја втората работа новиот систем се учи доколу ти сакаш да научиш
Здраво феминки Верувајте полудев...едно 7-8 месеци трпам и веќе не можам мислам дека ќе полудам. Колешките на работа ретко ми прават муабет дури и ме избегнуваат со поглед а верувајте никогаш ништо не сум му направила, ниту сум згрешила нешто, се сум океј и во однесувањето, дури едната од нив до сега ме има многу навредено со зборови. Еве сега гледам и во групен чат ме одбегнуваат..едноставно се осеќам како да не сум посакувана во канцеларијата и јас сум со прашалници. Некој совет како да постапам ве молам, не ми се оди веќе на работа
Ако не ти зависи работата од нив,ич да не ти е гајле Чудни суштества сме и спремни сме на мобинг.А мене тоа ми е детска работа,да земеш да се групираат и да отфрлип некој од играта ...како мали дечиња во градинка.Не созреани се.Ќе ти треба време ама и на тоа ќе се навикнеш и ќе сфатиш дека ич не вреди нервоза да имаш што те отфрлаат.Тоа зборува само за нивното невоспитување и несозреаност. Државно да ме работиш?