Проблеми и совети на работното место

Discussion in 'На работното место' started by eli25, Aug 24, 2011.

1. Nataalija44

Nataalija44 Активен член

Bukvalno bevme na obuka i imam uste 1 nedela...Covekot ne izbrka..Po povod jeste moze bavni sme, ama sakame da naucime i svee..I druga priicna sme muabeteel ne sum bila ozbilna..ALO SITE MUABET KOLEGI SI PRAVEA...Sve vrz mene be u pmm...Mnogu sum nervozna :(

2. Jasmin88

Jasmin88 Истакнат член

За свадба кога правиш колку слободни денови од работа следуваат? Кога е најправилно да најавам на газдата, што порано?

3. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

3 слободни дена.

Jasmin88 likes this.
  4. Bellaa1234

Bellaa1234 Истакнат член

Vaka, veke rabotam okolu 8meseci skoro priblizno na mojava struka, koja mozam da se nadograduvam.
    Neznaev nisto na pocetok, so tek na vreme znam skoro se.
    Rabotata vo firmata kaj so rabotam e administrativen so prakticen del. I nikoj nema opredeleno svoe mesto. I sekoj raboti sto stigne. Od sekoj se bara se da znae. Jas od samiot pocetok se bazirav poveke na prakticniott del deka imase poveke da se uci I interesno mi e.
    Vo posledno vreme me iritira koga gazdaricata mi veli treba da znaes I adm.del, a da znam adm.del se Kako so treba, ke treba da se iskaram so koleskata zasto edvaj ceka da si sedne na kompjuter. I stopati imam kazeno vikaj me za ova I ona, treba jas da go naucam. I Pak ista pesna taa si zavrsuva se, ne me vika. I nemam motivacija.
    U prakticen del nauciv se, cenite na rabotta gi pokacija a platata ista minimalna.
    Se mislam Kako da go pocnam muabetot so pokacuvanje na Plata. Strav mi e deka odgovorot ke bide nemoze tolku e, a jas ke ostanam uste dolgo vreme zasto drugo nemozam periodot da najdam.
    Muabetot ke e, pa znaes, nemame periodot tolku rabota ova ona, a leetovo stranci vriese.
    Da lugje, minimalna, smesno mi e da kazam. A imam odgovornost, duri vtora smena cistenje na objektot za minimalna.

5. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Не верувам дека фирмите ќе бидат во состојба да даваат покачување сега во овој период. Скокнаа многу трошоци и за нив, а ги чекаат и повисоки даноци. Види си што опции имаш, дали можеш да најдеш нешто подобро. Ако те шутне, 8 месеци работа во ЦВ не е ништо, било ко да не било. Друго, ако си во мал град, газдарицата може да те разгласи на сите дека си барала покачување, и да те прикаже во лошо светло ( ова мислам за потенцијални идни газди, не да те разгласи на обичен народ“. И малку е минималецот секако, но не брзај, со ладна глава размисли кои опции ги имаш, и со колешката со фино пробај да те научи тоа што не знаеш. Таа веројатно не сака да ти продава знаење, да те учи како што прават многу други.

Bellaa1234 likes this.
  6. KiT

KiT Популарен член

Се сеќавате на колешката која стално ми ѕвони и секој чекор ми го прати? Некој ми препорача да си ја чувам, дали @Kasiopaja221 беше? :?:

Туку, денеска не ми беше добро, грлото ме боли и качив температура (буквално преку ноќ) и им јавувам на работа за ситуацијава. Таа, истата колешка за која секогаш сум била тука и сум ја менувала по цели денови, направила скандал на работа дека сака да си оди штом и заврши смената :o

Иако, ослободена од шефот, сепак се изнервирав на нејзината реакција и и реков: слободно, затварај, ич не ме интересира!
    Колку ја користи мојата добрина, а плус после ѕвонела да праша како сум, нормално не кренав. Се прашувам, јас будала ли сум?!? :wasntme: :worried:

Kasiopaja221 likes this.
  7. KiT

KiT Популарен член

Те читам, јас сум мед.сестра и да, минимална земам и плус втора смена чистење на ординацијата. Се, за тие пари.. срамота да кажеш. Сега за сега тоа е, поголема плата само во државна болница, ама тешко е да се влезе.

Bellaa1234 likes this.
  8. Bellaa1234

Bellaa1234 Истакнат член

Realno ne e fer. Ama toa e, ke si pocekam

KiT likes this.
  9. Kasiopaja221

Kasiopaja221 Популарен член

Сега видов дека си ме тагнала :wasntme:
    Не се сеќавам што сум ти пишала ама сигурно било шала
    Еве примеров ти е доволен да видиш дека не ти е поткрепа во итен случај и можеш да бидеш построга и да ја одј..биш:angel:
    Не вреди ни 5 мин да одделуваш од твоето приватно време за неа. Додека сте на работа,изнамуабете си се...после тоа-сиктер.Чисто колегијален однос.

KiT likes this.
  10. KiT

KiT Популарен член

Знам дека беше шала Каси, ама ич не е за шалење. Размислувам озбилно да мењам работа :x

Добриот човек ќе трпи и одеднаш пука.

Kasiopaja221 likes this.
  11. Kasiopaja221

Kasiopaja221 Популарен член

Озбилно? Па ти вистина на мака си била 8-|
    Не се разбира никако со муабет а?

KiT likes this.
  12. БиЧос

БиЧос Истакнат член

Работев во сериозна фирма..Пред да се вработам ми даде проект да го изработам дома и да види како ќе оди, ми вети дека ако е добро средено ќе биде платено нешто минимално некои 150 евра..Не ни ме занимаше колку ќе плати само си гледав да е завршено добро. Беше задоволен веднаш ме пријави си идев на работа...Минимална секако..Ми даваше работа што не е за мене и преку последен проект ме истестира како ќе средам..Можеби тука згрешив и му реков - Јас ова не сум го работела досега зошто не ми е по струка.. На тоа ми рече - Мора да се снајдеш ти , како ќе ја заслужиш платата?
    Секое утро типот вреѓаше и викаше, страв и трепет беше штом влезеш во канцеларија. На крај му реков дека јас не би сакала да продолжам и ми рече - Еј фино, и јас сакав исто да ти речам па малку истестирав и еве ти плата и за осигурувањето. Ми даде 20 000 , минимална и плус 2...А тие 150 никаде..
    бтв струката моја би требало повеќе да е платена

Bellaa1234, Tanjamm and Arjanit2021 like this.
  13. злоба

злоба Популарен член

Доколку имам дарувано крв и сакам да ги искористам тие два слободни дена, дали би можело да го направам тоа покасно, да речеме за недела-две, или па морам веснаш во истиот момент?

14. Abel

Abel Популарен член

Работникот кој доброволно дава крв има право на отсуство од работа на два последователни работни дена за секое давање крв. Еден од тие денови, односно првиот е самиот ден на дарување. Ако ти треба слободен ден за онака, ќе си искористиш од одмор денови. Поентата на слободните денови за дарување крв е таа, сѐ друго е злоупотреба.

cresa-jagoda and Estranged like this.
  15. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Реално 8 месеци искуство не се ништо. Дури после 5-6 години искуство можете да имате некоја подлога да се опуштите, да повишите тон, да бидете дрски, па и да ставите до знаење дека имате врати каде ќе тропнете и дека може да ве изгубат како работник ( ова ако се издвојувате од другите, а ако сте работник кој може да го заменат лесно, ич око нема да им трепне). За покачување на плати, сум работела 1.5 година за иста плата, ова додека бев почетник, а потоа се случи да добијам покачување, па за 3 месеци, оопп пак ново покачување. Реално пресметајте дали да се бара покачување е опција или е ризик да се изгуби работно место, иако 18.000 се премалку. Денес ова го дискутиравме, имам десетина млади во комшии, што средно медицинско, што на медицина студираат. Кадар колку сакаш.

16. Bellaa1234

Bellaa1234 Истакнат член

Da, ima dosta sredno medicinsko. Ete striktno jas imam plus 3plus edna faks. So ljubov go ucev se toa.
    Vecno ke Im blagodaram na rabotata I isukstvoto sto go steknav od kaj niv. No realno za 18.000ne se raboti od koi 4mi se za prevoz. I Kako sto velis ima mnogu medicinsko sredno. No retko koj ke raboti sve. Ke ja izvrsuva medecinskata rabota. Ke vari kafinja na gazdite. Ke se javuva I ke bide sekretar, ke gi sreduva ordinaciite, za samo 18.000den, Bez da sednuva. Da se ostrucava da sedne pred gazdata. Ke si zamine stranstvo, kade me bide dobro platen
    Ete zasega okej, nemam semejstvo na grb ama utre da rabotam uste 4godini za Kako so velis malce 8meseci, e toa e smesno na 21vek kade cenite se do plafon.
    Drugo, imam koleska koja izigrava sefica I koja gazdata ja podrzuva vo se. Toa nemozam da go trpam poveke. U stil zosto vaka, zosto vaka si iscistila, poubavo nemoj taka. A taa samata gjubreto go ostava za utre. Treto, ovaa plata ja zimaat vo butici I sportski kladilnici(poveke zimaat, 20) kade sto opaanosta e mnogu pomala. Za takva odgovornost iako indirektna, ne e okej. Ova u privaten sektor kade rabotat so drzaven fond plus, milion pacienti.
    I najiritantno koga koleskata edvaj ceka da zgresis nesto I da te poducuva. Eve nz Kako veke

17. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Те разбирам јас. И 18.000 денари не се ништо на оваа скапотија, како да работиш за џепарлак, а не за плата. Зависи каде си, во кој град и дали имаш шанси за нешто друго. Ама па во бутик ако работиш, ти ќе се одалечиш од професијата. Работа во бутик е нешто кое не нуди никакви вештини. Таму нема да научиш ништо. Ако си млада, можеш да учиш германски јазик, и тоа ќе ти отвори врати. Соништата се едно додека учиме, а реалноста е сосема друга. Еве знам медицинска сестра која или пакува чевли во кутии во фабрика, за плата и под минимална или не ни работи воопшто. Слушнав и во Крива Паланка отвориле паралелки за средно медицинско, така што ќе има кадар со лопати да ги ринеш. А за шефување од колешки кои се прават поголеми газди од газдите, тоа секаде го има. Затоа оние кои не работеле ни ден не сфаќаат колку е тешко во Македонија да се задржи работно место, макар и за мала плата. Мораш да се избориш со сопки и терор од колешки, а дури потоа за повисока плата.

steela.honey likes this.
  18. Bellaa1234

Bellaa1234 Истакнат член

Realno sramota e da se kazi. Na tolku rabota kade otstrana e Kako nisto ne rabotat. Ete ima denovi
    Za sopki od koleski ic ne se ni izboruvam. Zatoa sto ne vredi. Gazdata veli deka e ramnopraven so site, no so mene realno ne. Valda deka postojano I odam kontra na koleskata sto sefuva. Taa edno, jas drugo. Bitno vrabotenite I do doma si gi ostava(ponekogas), Mene duri mi ima kazeno duso ti vozis ako sakas prefrli gi. I nikad ama bas nikad mi nema receno zemi si barem od baksisot za nafta, iako sum od drug grad. Pokraj taa koleska ne ni mozam tuka da napreduvam. Sednati celo vreme na kompjuter I da pomine denot za niv.
    Veke pocnav da baram rabota, da prakjam CV. I mozebi ne sum fer, no ni tie. Barem da Im tekni da reci eve Bella barem 2.000den ke se zadrzav uste dolgo.

steela.honey and Tanjamm like this.
  19. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

@Bellaa1234 , Никогаш првата работа не е како што сакаме. Секогаш ќе биде малку платена, со премногу работа.
    Пошто немаш искуство, секогаш постарите колешки/ги ќе ти шефуваат, газдата ќе има поинаков однос кон тебе, самите обврски и работи кои на старт треба да ги учиш ќе ти ствараат тензии и притисоци.
    Но, гледај го тоа како отскочна даска за во иднина.
    Замисли каде може да бидиш за година-две, а каде за 5.

Ќе ти бидe стекнато искуство кое ќе ти помогне многу за добивање на следната работа, каде што ќе можеш да испреговараш подобри услови (со искуство, ќе имаш и поголем избор), а и самите постари колеги ќе те ценат повеќе кога веќе имаш работно искуство и си етаблирана личност во струката.

Во Скопје, сестрите земаат по 500, па и повеќе евра.
    Сето тоа ќе ти биде за скоро остварливо.
    Не се откажувај сега од професијата.
    На добар пат си.

steela.honey, злоба and Tanjamm like this.
  20. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Барај си друга работа. А да пробаш во меѓувреме да не порекнуваш, да не се контраш? Може им делуваш како безобразна и затоа колешката не сака да ти продава знаење, да те учи да го совладаш административниот дел? Газдите секогаш повеќе ги ценат старите работници, иако можеби не се перфектни. Учи си германски јазик, тоа е многу паметна опција. Зијан нема да имаш. И смисли нешто, не ги развезувај колешките ако за тоа не ти плаќа никој.

Еве јас на првото работно место, каков тивок терор сум трпела, оохооо. Ја сакав работата, ама сопки милион. Не сум се ни жалела на шефот, затоа што знаев дека крива ќе испаднам. Со тек на време тие што ми правеа сопки, кренаа раце од мене. За кажување како се работи, па никој не ти кажува, ама сфатиш добро, ако не, отказ секако ќе следи.

Една ситуација каде јас немав лоша намера. Одам да работам со колега, кој е 10 години постар од мене, и веќе си фатил корења на работното место, и сакав да врзам муабет со човекот, го прашувам колку време работи, ми вели „8 години сум тука“, велам „ а претходно“, и овој „па јас немам 100 години да имам и претходно искуство, а вие што се мислите, сте излегле од факултет и мислите се знаете, а поим немате, јас не сакам со почетници да работам...“. Сто муабети ми изнакажа и се жалел од мене кај шефот па веднаш ми беше пренесено кој и што се жалел. А ништо лошо не му кажав. И мене како сега тебе ме потресе тоа, си ставив на срце, зошто некој да се жали од мене, а ништо лошо не кажав. Тој си беше терсене, не сакаше со млади да работи, само со искусни колеги и колешки. И ги навредуваше скоро сите млади. Потоа се научив, се возиме пола час со него во службено возило, муабет не правиме, само тоа што мора и толку. Потоа и јас веќе не бев нова и го научив. Си омекне и тој со тек на време. Не зборувај премногу ако си нова, не прашувај сешто, не влегувај во конфликти.