Проблеми и совети на работното место

Дискусија во 'На работното место' започната од eli25, 24 август 2011.

1. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    795
    Допаѓања:
    958
    Momentalno pominuvam niz isto sto i ti,bidejki smeniv provesija zasto sakav da smenam i idam na novo,i mi davaat 2 nedeli neplatena obuka i bas imase denovi koga nisto ne mi se pokazuvaa i dremev bukvalno pozadi kompjuter..Ne go sfakam licno ,zasto ne e do mene i so drugite na obuka e isto,i teram, stvarno uste nov i da ides da se zalis na nekoj sto pominal sito i reseto vo taa firma nema sansi i e glupavo epten ,baska i ke ti bidat kolegi..Si napraiv- tatktika zatoa gi zamiram menazerite sekoj den i prasuvam se bez pardon i sram i visam vo kancelarija baram dokumenti za ucenje,pa oni neka se zamarat da kazuvaat ili neka predadat odgovornost na drug kako im e drago.A za toa fer,pa retko ima fer nesto,eve ja spomna MAKEDONIJA,da bese fer nemase da se rodis tuka .

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.513
    Допаѓања:
    13.813
    Навистина фер нема никаде, не во Македонија. И да отиде некој работник во друга фирма, секаде ќе има по некој лев, секаде. Сакаш несакаш со тек на време се прилагодуваш. Одам на еднодневна тура, и таму една патничка ме прашува „Тања, ти уште си таму, во таа и таа фирма“, велам „да“, и оваа ми враќа, „јас за година дена три фирми сменив“. Бегаат луѓето од фирма на фирма, а разликите се во нијанси.

На steela.honey му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Lemon

Lemon Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2013
    Пораки:
    472
    Допаѓања:
    167
    Или што би се рекло кај нас на работа - „sharing is caring". Доколку се сподели работата на сите ќе им е полесно, тогаш зошто не би го подучиле новиот колега?
    Не се работи само за менталитет, туку и за култура на фирма или организација. Кога ќе се вработи нов човек, веднаш му се објаснува - ние овде работиме вака и ги негуваме овие принципи: тимска работа, соработка, поддршка на колегите што подразбира подучување итн. за да одиме напред.
    Или како што прочитав „го чувам документот на 3 различни компјутери за некој колега да не ми го избрише''? Како прво, кој може да се дрзне да седне на туѓ компјутер, потоа сите имаме лозинки на компјутерите, барем нели. Постои траг, кој влегол, што правел.
    Друг пример, колешката оди на породилно, јас ја заменував. Се' ми предаде, се' што треба да правам, да мониторирам, да договарам, значи исто како да е она на работа. И што требаше ....да не ми каже ништо и јас како ќе и' ја работев успешно работата доколку не ми пренесеше како што треба? Требаше да има страв да не и' ја земам работата?
    Или одите на одмор, водите проекти, кој ве заменува ако немате човек кој сте го обучиле или барем да прати колку-толку што работите. Помошник некој. Ама тој помошник ако не сте го подучиле добро, што фајде.
    Сепак мислам се работи за култура на организација и при влез на секој нов вработен не му се предочува начинот на работа. Големите фирми и организации внимаваат на менаџирање на знаењето, и најверојатно кај нас е до газдите што немаат појма што значи институциска меморија и дека треба постојано да ја градат, а не да зависат од еден или двајца.

На steela.honey и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  4. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.513
    Допаѓања:
    13.813
    Во фирма со 238 луѓе, имаше мрежа, и си имаш свој лог. Арно ама имаше 3 компјутери каде сите работат, таму беа главните материјали за работа, и таму немаш лог. Куп луѓе ротираат на тие 3 компјутери. Дури и да има опција да се најде кој избришал, ит инженерите имаа многу работа и нема да се заморуваат со нечии закачи. Колешката од која се плашев и поради која чував материјали во 3 компјутери, си куцаше ворд документ со податоци за тоа што ќе работиме месец дена, и оппп некој го избришал вордот. Се прекуца и се закануваше дека ит ќе најдат од чиј лог е избришано и дека тој ќе лета од работа. Мислеше дека сум јас, а не бев. Веројатно некој од невнимание и по грешка го избришал без да види што е. Многу луѓе, сите имаат пристап, некој избришал. Никогаш не најдоа, не ни бараа кој избришал, а јас бев посочена кај шефот како бришач иако не бев и никој не ми рече директно. Остануваме јас, шефот и еден фин дечко колега, и шефот вели "абе Столе, кој беше паметниот што го избришал документот". Алудираше на мене. Борба за превласт. Газдата поим нема за вакви работи. Има 5 ешалони до врвот.

5. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.513
    Допаѓања:
    13.813
    Погледнете какви кланови се прават на форум, па како се закануваат едни на други, бараат банови, бришење на нечии теми и сето тоа во простор каде сме анонимни, виртуелни, и немаме материјален интерес. Замислете го форумот како една голема компанија, охх и ќе сфатите дека тоа е народот во Македонија. Ќе се изеде за ич ништо, а ако се во прашање пари, покачувања, бонуси, службени патувања. Охх, како има да ококорат очи. Инаку, во фирма секој може да седне на сечиј компјутер, затоа што тоа не е приватен компјутер, туку на фирмата. Ако некој сака да ти наштети, ќе те демне. И на свој компјутер, со свој лог да работиш, ќе отидеш до тоалет, може некој да ти избрише материјал и ќе се прави како да нема поим. На крај новиот ќе испадне крив, нема да пријавуваат во ОЈО да најдат кој е виновен.

На Bubce_bubi, ani23 и Nikolina35 им се допаѓа ова.
  6. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.513
    Допаѓања:
    13.813
    Се имам изјаснето дека не сакам прослави на работа. Таму не се прави ништо корисно. Луѓето јадат, пијат колку можат затоа што фирмата плаќа. Евентуално може да се озборува и и тоа е тоа. Плус на оваа инфлација ништо не ми значи еден ручек или вечера, што и да е. Ќе ми значи да покачат плата за 50, 100 евра, но таков абер нема. Последен пат кога бев на таква прославата, една пијачка испив, другиве скапаа од нарачување. Да не ми фали нешто бе? Дали и некој друг се осеќа вака?

Последна измена: 29 септември 2022
    На Maca Macka и Madrugada им се допаѓа ова.
  7. steela.honey

steela.honey Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    560
    Допаѓања:
    1.660
    Па од такви ко таа патиме ние фините. Шефовите секако не се замараат. И првата дезинформација што им стига одма ја прифаќаат ко вистинита. Жално е какви шефови постојат. Нема правда во такви околности.
    Најчесто е тоа погоре пишаното, дека ако се ти предаде ке и го земеш местото, па ако и подобро од нејзе сработиш,во проблем си. И после таквите ,се прават тимски играчи, а те чекаат на прва грешка, и во меѓувреме ти прават антикампања меѓу колегите за да го зачуваат местото. жална Македонија.

На eliesaab, ani23 и Tanjamm им се допаѓа ова.
  8. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.616
    Допаѓања:
    9.491
    Мене како нова во професијата многу ме имаа научено поискусните колеги, а доста работи и сама научив гледајќи од нив.

Никој не се плаши дека ќе му земам место, а и да сакам нема да можам додека самите не си заминат.
    После секој отказ на било кој прво мене ми ја нудат таа позиција, па после објавуваат оглас.

Проблем е што јас знам кои се проблеми ќе ги имам ако прифатам, секој ден гледам и со тоа ми прават притисок, стресови, нервози.
    И се тоа за малку повисока плата, некои 20%
    Да е 50% да одам напред, ама за малку не вреди.

Исто и јас имам учено нови колеги, така нема да можат да ви земат место ако веќе сте докажани.
    Работа има посебно ако сте професионалец ако не таму каде што сте тогаш на друго место.

9. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.513
    Допаѓања:
    13.813
    Доказ не ни можеше да најде, затоа што не сум го избришала. Инаку, ме посочила мене оти ме мразеше. Не направив ништо, само бев млада, амбициозна, со елан за работа, е сега ако таа не сака да се труди, јас не сум крива. Е, од таквите човек страда. И што беше најцинично, кога се случи фирмата да пропадне, ми бараше ако најдам веднаш работа, да преговарам и за неа да ја примат, да сум ја пофалела. Кои бесрамници.

10. steela.honey

steela.honey Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    560
    Допаѓања:
    1.660
    Зборот човек за таквите е преголем, тие се едноклеточни суштества, лигави ,и без мозок.

На eliesaab и Tanjamm им се допаѓа ова.
  11. Macedonianbro

Macedonianbro Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2015
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    38
    Луѓе, не знам каде е право место за да побарам одговор на форумов но тука ќе го поставам прашањето .
    Моментално сум во фирмава со полно работно време но сакам да сменам во пола работно време заради обврски со факултетот . Ме интересира правно дали треба да дадам отказна изјава за раскин на договорот моментален или само да поднесам писмено барање за промена во скратено работно време . Од човечки ресурси ми викаат мора да дадам писмено отказна изјава . Малку ми е чудно и немам искуство .

12. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    774
    Допаѓања:
    2.115
    Зошто отказ?
    Нека донесе работодавачот одлука дека од полно работно време ти се намалува на скратено работно време, нека си го пополни образецот, и да поднесе во ПИОМ и после во АВРМ за да се извади нова М1/М2 пријава - одјава, и толку, зошто комплицира кога е едноставно :)

На cresa-jagoda, Macedonianbro и Lemon им се допаѓа ова.
  13. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.383
    Допаѓања:
    40.731
    Може ли некој да ми пиши инбокс што разбира повеќе "корпоративен речник", ми треба мислење за една ситуација.

14. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.501
    Во која институција може да се види на која плата сме пријавени? Пиом, ујп, аврм?

15. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    По трансакциите од банка, ако се повеќе исплати тогаш само оние кои имаат дознака по основ на плата или нето плата, на тие се плаќаат придонеси. Ако пишува по други основи, бонуси или нешто друго тоа е без придонеси.
    Ако немаш електронско банкарство извади си извештај од банката.

На Madrugada му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.501
    Имам електронско само пишува 930 шифра а оваа шифра е за останати плаќања не е како по основ на плата :^)

17. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Кај мене е 101 - исплата на нето плата

Провери во АВРМ, најверојатно и не си воопшто осигурана

На Bezimenka90 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.842
    Допаѓања:
    17.728
    Еве и јас да ти потврдам. И кај мене е 101 за плата.
    Провери во АВРМ, можеби не си ни воопшто пријавена.

19. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.501
    Осигурана сум на тоа гледам дека сум, ама не пишува на која сума пишува 40 часа неделно.

20. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Во АВРМ не пишува сума, тоа во ПИОМ да провериш.