1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми и совети на работното место

Дискусија во 'На работното место' започната од eli25, 24 август 2011.

1. butterfly6223

butterfly6223 Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2012
    Пораки:
    421
    Допаѓања:
    1.251
    И кај мене е 930 шифра.

2. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.546
    Допаѓања:
    8.899
    930 шифра се води како "ознака при останати неспомнати плаќања" и не се користи за префрлање плата.
    Исплата на нето плата со безготовински пренос на средства е шифра 101 - се користи при
    исплата на нето плата и надомести, нето плата за полно работно време, скратеноа рботно време, или за работа подолга од полно работно време ( во вид на аконтација и по пресметка на вкупна плата со безготовински пренос на средства).
    Така што, прашање е дали сте пријавени.

На honey.11 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2018
    Пораки:
    1.502
    Допаѓања:
    11.608
    Проверив и кај мене во две претходни фирми стои шифра 930, а во цел на дознака стои "Прилив по основ плата" или фолио бројот од ујп + месецот за кој е префрлена плата на пр. 03/2021.

4. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.546
    Допаѓања:
    8.899
    Си била пријавена и правно лице ти префрлало пари? Единствено ако не ставиле шифра, па во банка да куцале генеричка, инаку нема поента да се користи општа шифра, кога има конкретна.

5. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2018
    Пораки:
    1.502
    Допаѓања:
    11.608
    Да, имам од тогаш листа за стаж вадено од пиом.
    Можеби било како што викаш генерички 930 во банката.

6. butterfly6223

Се зачлени на:
    15 ноември 2012
    Пораки:
    421
    Допаѓања:
    1.251
    Исто е и кај мене, 100% сум пријавена, платени се придонеси така да сигурно е генерички ставена таа шифра.

7. хОхси

хОхси Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2016
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    176
    Здраво, се вработив во фирма во која ми беше ветена обука. Како што започнав веднаш бев "фрлена" во оган - без никаква обука директно во контакт со клиентите. Чуствувам грижа дека не си ја знам доволно работата, што дополнително ми прави и стрес и одбивност. Дали и вие сте се соочиле со нешто слично? п.с прво искуство ми е и во овој момент ми предизвикува страв да променам позиција, за да не ми се случи повторно истото...........

8. butterfly6223

Се зачлени на:
    15 ноември 2012
    Пораки:
    421
    Допаѓања:
    1.251
    Досега не сум имала такво искуство. Секаде каде што требало да ме обучат, ме обучувале.
    Ако можеш прашај некој да ти помогне за нешто што не си сигурна, да ти даде насока, па полека ќе стекнеш искуство. Или кажи на некој од претпоставените дека ти е потребна таа обука за да можеш да работиш, да се запознаеш со начинот на работа.
    Сите сме биле нови некаде и нормален е тој стрес дека не си ја знаеме работата и може да погрешиме.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.546
    Допаѓања:
    8.899
    Нема потреба да менуваш работа, генерално, секаде е така, обуката е всушност работата, затоа што така најдобро се учи. Иако можеле и да ти објаснат каква ќе биде ситуцијата за да не ти биде ептен стрес, ама ако е некоја шалабајзерска фирма каде што ептен "се цени" мултитаскингот кој и не постои како формат на работа, тогаш од тебе зависи како ќе се адаптираш. Никој не се родил учен, ќе ти биде стресно особено ако си очи во очи со клиентите кои генерално се нетрпеливи, ама верувам дека за неколку месеци ќе ти биде смешно дека си се секирала за овие работи, ќе стекнеш и знаење и рутина.

10. honey.11

honey.11 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2013
    Пораки:
    520
    Допаѓања:
    973
    Дали може ова да се провери и преку извод од сметка во Банка да извадам? Или само го има како преглед на електронско банкарство?

Во ПИОМ, можат да видат на која сума сум осигурана?

11. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.546
    Допаѓања:
    8.899
    Да, во Пиом може да ти извадат извештај, а за шифрата во банка би требало исто на изводот да се гледа. Иако платата треба да ти ја пишува во договорот за вработување, а шифрата стои на некои пресметки за плата кои секој вработен би требало да ги добива секој месец за да споредиш со тоа што си го добила на сметка. Годишен данок како пријавуваш, вкупната пресметка тоа е на сите плати кои си ги земала, бројките мора да се совпаѓаат.

12. Pea

Pea Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    666
    Кога почнав на раб место од колешка добив обука, и со тек на време често се консултирав со нејзе во врска со работата... После 3м работа се чувствувам дека доволно знам и престанав да ја прашувам на што добив пораки дека за било што треба да биде известена. Кога и реков дека таа не ми е претпоставена добив одговор дека е навредена и ги наговори останатите да ме одбегнуваат. Се чувствувам лошо едвај чекам да заврши денот и да заминам.

13. butterfly6223

Се зачлени на:
    15 ноември 2012
    Пораки:
    421
    Допаѓања:
    1.251
    Знам дека се чувствуваш лошо, но гледај да не ставаш многу на срце. Си имаш претпоставени, што и да има ќе им соопштиш нив.
    Е сега колешката си пати од некои комплекси, ама колку што можеш игнорирај знам дека не е лесно оти сепак, поминуваме поголем дел од времето на работа.
    Биди си професионална, останатите колеги ако те одбегнуваат (што искрено смешно е, како деца мали) секако мораш да комуницираш службено со нив и држи си до тоа.
    Се надевам дека со тек на време ќе се смени ситуацијата на подобро.

На Pea му/ѝ се допаѓа ова.
  14. honey.11

honey.11 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2013
    Пораки:
    520
    Допаѓања:
    973
    Годишен данок треба ли да пријавам?

15. Pea

Pea Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    666
    Баш како во градинка се чувствувам.. Да се трудам на минимум да ни биде контактот. Се надевам со време ќе се промени ситуацијата.

На butterfly6223 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.095
    Допаѓања:
    14.915
    Ми се случи истото. На почетокот ми кажуваше, помагаше се фина. После ако ја прашував зошто прашуваш уште, ако не ја прашував зошто не прашуваш зар знаеш веќе. Е,се беше така. Само побетер се издаваше на претпоставените:D

На Pea му/ѝ се допаѓа ова.
  17. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.109
    Хах тоа е проблемот. Што си зимаат за право да изиграваат шефови, и после ко навредени сѐ.
    Игнорирај, проблемот е во нивната глава.

На Pea и Tanjamm им се допаѓа ова.
  18. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.546
    Допаѓања:
    8.899
    Нормално дека пријавуваш данок ако си вработена и земаш плата. Данок се пријавува до 31 Мај за претходната календарска година.

19. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.546
    Допаѓања:
    8.899
    Прашањето е дали таа е назначена од претпоставените да ти биде контрола, што не би било чудно. Можеби чувствува дека е одговорна затоа што таа ти држела обука, а ако гледаме од нејзината страна, доколку направиш грешка лесно можеш да се извлечеш дека "таа ти кажала така", што е уште почеста ситуација, па сака да се осигура дека тоа нема да се случи. Така што не избрзувај со заклучоци, мислам дека ако не постои суета може со три збора оваа непријатност да се реши.

На kolovoz и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  20. Pea

Pea Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    666
    Целава работа дојде до ова бидејќи си отидов од работа порано заради оправдани причини а за тоа беше известен супервизорот а не таа на што ми пиша пораки, си отиде, какви планови имаш, зошто не ми кажа, следен пат сакам да бидам известена...