Проблеми и совети на работното место

Дискусија во 'На работното место' започната од eli25, 24 август 2011.

1. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.563
    Сигурно веќе е завршен тој оглас на кој што те пријавиле. А другиот оглас што им е активен им е за некој друг да пријават откако ќе заврши огласот.

На Dodo1 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.310
    Допаѓања:
    1.642
    Се надевам, малку чудно ми падна зошто уназад неколку дена немаше оглас за мојата позиција. А во договорот наведените бруто и нето се далеку над минималната, така да според тој договор треба и платата на која ќе сум пријавена да ми е иста како во договорот нели? И каде може да видам на колку сум пријавена?

3. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.563
    Може претходно им бил даден огласот, штом веќе си пријавена сигурно имале оглас. Еден оглас откако ќе заврши има важност 120 денови за да пријават некој кандидат по тој оглас. Така да може и пред месец дена на пример да им бил објавен огласот и завршен, ама по тој оглас сега те пријавиле, затоа може не го знаеш тој оглас.
    Инаку нема врска напишаната плата во огласот.
    Пријавена си на таа плата која што ќе ти ја исплатат. Пример ако нето ти дадат 25.000, значи бруто ти е 37.224. Ти за да си бидеш посигурна секој месец барај си исплатна белешка на која што сè ќе ти пишува, бруто, нето, придонеси, ако имаш задршки.
    Инаку во бруто плата ти влегуваат и прекувремени саати или саати кои ги работиш за празник или во недела кои треба повеќе да ти бидат платени, така да на сето тоа мора и придонеси да ти бидат платени.
    Важно си пријавена во АВРМ и си потпишала договор и имаш примерок од договорот, не се секирај.

На Dodo1 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Bellaa1234

Bellaa1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2020
    Пораки:
    903
    Допаѓања:
    1.013
    Vo novata firma kaj sto sum mi se sluci nesto na pocetok kade sto na pretpostaveniot ne mu se dopadna Kako go napraviv toa. Iako ne bese greska, tuku ednostavno ne bese kako sto toj saka mi se razvika.
    Ottogas navamu koga treba da go pravam toa celata se pritresuvam, bukvalno mi se tresa celo telo I posilno e od mene.
    Kako ednostavno se spravuvate so vakvi raboti?
    E radi vakvi sitnici koi me povreduvaat mnogu, edvaj cekam da si odam od Mk.....

5. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.512
    Допаѓања:
    13.810
    @Bellaa1234 Не си ставај се на срце. Биди смирена. Речи само „извинете, кажете ми како треба да знам за следен пат“. Ако се караш ќе биде полошо. Кај мене и колешки со 20 години искуство велат „како ќе кажете така“ ако газдата најде замерка.

Еве минатиот пат брзав и задачата не ми беше нај, нај и ми велат „добра идеја, ама некако површно“, седнувам средувам и велам „да, се согласувам дека е површно, ама брзав и еве доработев, досредив“ и ми врати газдата „мило ми е што се согласуваш“. Тука се заврши дискусијата со смирен тон. Ти беше медицинската сестра така, што претходно се жалеше од колешките? Значи си сменила работа.

На Bellaa1234 и Осе им се допаѓа ова.
  6. Youknow

Youknow Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    2.207
    Допаѓања:
    4.407
    I vo stranstvo ima vakvi pretpostaveni/gazdi veruvaj. Jas kade sto rabotev sekogas ne bea zadovolni od poveke vraboteni ne samo od mene. Nie im bevme izduven ventil, dodeka ne go svativ toa, sekoj den bese takov i od koga si dadov otkaz se prerodiv.

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.512
    Допаѓања:
    13.810
    Пријателка што работеше во Швајцарија ми кажа дека ако нешто не е сработено како што треба, ќе те вратат и 5 пати додека не доработиш и да биде доведено во ред. Шефови, газди овде мора да укажат ако нешто не им се допаѓа, само да не биде со некои навреди и погрдни зборови.

На Youknow му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Tam4yy

Tam4yy Истакнат член

Се зачлени на:
    16 септември 2010
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    130
    Ме интересира дали сте се нашле во ситуација додека сте на боледување фирмата да објави оглас за вашата позиција? Да напоменам дека беше кратко боледување поради повреда. Сега веќе одам на работа и стварно не знам како да реагирам. Не сум блиска со надредената да прашам што се случува. Постои шанса да им треба човек плус, но искрено многу ми е сомнително тоа што огласот е пуштен одма следниот ден од кога земав боледување. Дали ви се случило нешто слично и што мислите дека е најпаметно да направам?

9. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.409
    Да прашаш отворено.
    Кажувам како јас би постапила.
    Може и увиделе дека нема кој да те замени, баш за боледувања.

На злоба, eliesaab и Tam4yy им се допаѓа ова.
  10. pdb123

pdb123 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2011
    Пораки:
    1.448
    Допаѓања:
    5.900
    Прашувам од аспект на прво и единствено работно место:
    1. Како знаете да процените колку заслужувате да сте платени, односно дали обврските ви се поголеми отколку што сте платени?
    2. Откако ќе процените, како знаете кога да побарате покачување? По 6 месеци, година, независно од времето?
    3. Како да знаеш колкаво покачување да побараш? Кое се смета за добро покачување?
    4. Постојано слушам дека на почеток додека се стекне искуство, треба да трпиш и пониски плати, ама како да знаеш кога имаш доволно искуство, кога заслужуваш повеќе итн? Можеби кога работиш во мали фирми можеш полесно да добиеш претстава што и колку зависи од тебе, но што кога работиш во поголема фирма, каде и други можат да ја преземат твојата работа или си полесно заменлив?

Сфаќам дека одговорот е индивидуален, субјективен, ама искрено, тој одговор воопшто не помага :) Не можам да проценам ако немам други искуства, а не можам да експериментирам со работни места (особено не во држава каде што не се почитуваат еден куп работнички права, нема редовно и целосно исплаќање на сите обврски од страна на фирмите итн) само за научам/сфатам ова :(
    Дали имате некои конкретни насоки, индикации и слично?

Последна измена: 28 декември 2022
    На Tanjamm, Alm. и theowndemon им се допаѓа ова.
  11. Alm.

Alm. Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2022
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    2.243
    Ќе пробам да ти одговарам на неоки прашања. Работам веќе година дена, прво работно искуство.

1. Пред да се вработам јас прво се заинтересирав да видам отприлика колку се платени работниците во мојата професија. После ги анализирав околностите, дали мене може отприлика толку пари да ми бидат понудени на местото кај што работам јас, дали имам простор да барам толку (земајќи го во предвид фактот дека бев со нула работно искуство и дека реално првите месец/два/три и нема да им бидеш толку од корист. Тие месеци се период на прилагодување во кои треба да учиш многу од практичната работа пред се.) И трето, дали сум им толку потребна или има кој да ме замени? (секој може да биде заменет, ама јас се вработив во момент во кој стварно немаа многу опции за бирање, нема ниту време, ниту простор).

2. Покачување уште не сум побарала, ама чувствувам дека заслужувам затоа што голем дел од работата е на мој терет. Така да, можеби во скоро време. Плус имам шанса да работам нешто плус во рамките на таа фирма, така да тоа може да ми биде причина плус дека треба да добијам покачување.

3. На ова прашање не знам како да ти одговорам. Веројатно од фидбекот што ќе го добиеш од газдата ќе знаеш што да побараш.

4. После година дена сметам дека имам доволно искуство. Тоа го согледав преку работата, преку односот на вработените, преку респектирањето. Јас не мислам дека треба да се понижуваш за многу ниски плати, ако макотрпно си учел за да добиеш знаење и диплома, треба да си поставиш одредени стандарди, да се цениш пред се самата себе оти нема другите да те ценат, ама не и да летнеш високо на небото, затоа што како што кажав првите месеци те плаќаат за обучување. Повеќе им сметаш отколку што си им од корист. Практичната работа не е иста со теоријата.

Ако се трудиш и си ја работиш работата, верувам дека искуството, самодовербата и покачувањата ќе си дојдат сами од себе.

На pdb123, Tanjamm и theowndemon им се допаѓа ова.
  12. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.512
    Допаѓања:
    13.810

1. Секогаш сум била платена пониско од реалната сума. И денес мислам дека мојата реална плата треба да биде за 100 евра повисока. Да не те разочарувам, но не се надевај многу. Газдите нема да возат џипови ако ни исплаќаат до денар колку што заслужуваме. Но, по Нова година поради помал профит во фирмата од причини кои не зависат од нас, ќе има откази, така што сметам дека сум во „безбедна зона“. Приватен сектор е и ако сите се опуштаме, фирмата ќе ја снема, а со тоа и пари ќе нема. Еве вчера сретнав колешка и по којзнае кој пат во фирмата им доцнат со плати. Работиш 2 месеци, и третиот земаш една плата, што е исцрпувачки.

2. Побарав покачување еднаш во животот. Газдите тоа го сметаат за дрскост, демек им бараш преку леб погача. Обично се лутат. Оставам сами да им текне да фрлат некој денар повеќе, некој бонус, ваучер итн. И тоа чини пари. Ако бараш сам покачување можеш да добиеш клоца и после да најдеш бетер работа, со пониска плата, со токсична работна средина итн.

3. Во овие услови покачување од 1.000 денари, за мене не е покачување. Сум имала порано покачувања од 50 евра, тогаш тие пари вредеа и тоа беше како денес 100 евра. Ако денес скокне платата за 100 евра, сметам дека е добро, но е реткост.

4. Додека си млад, анонимен и со искуство од 1, 2, 3 години си никој и ништо. Кај и да тропнеш, нема да паднат во несвест од твоето искуство. Дури сега имам комодитет, да не се нервирам ако добијам отказ, ама имам контакти, вештини. Ако тропнам на 3 врати, барем една ќе се отвори. Заслужуваш повеќе кога имаш опција плус, кога ти можеш да ги бираш фирмите и газдите, а не тие тебе.

На pdb123 и злоба им се допаѓа ова.
  13. Bellaa1234

Bellaa1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2020
    Пораки:
    903
    Допаѓања:
    1.013
    Da da, smeniv firmata samo, inaku seuste go rabotam toa, no vo ovaa firma na sosem drug poinakov nacin. Tamu bev rabotev svasta, vo trcanje, nabrzina, no bese poinakva atmosferata. Tuka nemam konflikti so koleskive. No rabotam I so gazdite, celo vreme. I gi ima onie pogledi. Bas Kako izduven ventil.
    I naprotiv ne se karam, vikam samo okej dobro, ako kazam nesto, strasen pogled. Ako ne kazam nisto, poloso.
    Nema atmosfera. Pa posle 10min se e okej, ama mene ne.
    Bukvalno se tresam od strav, iako zemam realno pogolema plata I toa navistina pogolema od prethodnata rabota. Tamu bev potrcko za epten smesni pari, tuka sum kako na ,,jajca da gazam,, za okej pari za devojka vo mk, no za familija ne.
    Najmnogu me boli toa sto od 8meseci prethodno iskustvo na drug oddel so malku zaednicki raboti vo rabota ocekuvaat da sum perfect.
    Dodeka na koleskata koja e bez nikakvo iskustvo ton ne I se povisilo.
    Na krajot sfakjam deka ne treba da kukam, da ucam povise I da ne se zamaram za nisto vo mk. Samo nz Kako ke go iskorenam delot so sto me faka panika da ne zgresam sto nikad ne mi se desavalo, duri ni koga bev bez nikakvo iskustvo.Mi nabijaa custvo da izgubano seta doverba vo mene....
    Znaete koga ke naucite da vozite ete, avtomobil? I posle nekoj na drug nacin ponovo.....Eve vakvo e custvoto.

На злоба и Tanjamm им се допаѓа ова.
  14. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.512
    Допаѓања:
    13.810
    Не им се замарај до толку. Еве јас бев на новогодишна прослава. Се усмрдев на цигари, се пушеше внатре, а и се изнаслушав глупави муабети какви немам чуено цела година. Ама сигурно нема за тоа отказ да си дадам. Инаку, дојде и сопругата на газдата. Жената беше приземна, се трудеше да биде љубезна со сите, а газдата од очи му се гледа дека има ароганција во него, сигурно си мисли „еее, копуци бре, пари млатам на ваш грб“. Имам една колешка која цело време се интересира за мене, постојано нешто прашува и само велам „не знам, немам, ќе видиме“, итн. Пред сите на прославата се истреска сум немала живот јас. Па немам богами. Треба да живеам во 2 соби со свекор, свекрва, девер со години како неа, па потоа да сум во кредити како неа, да се гребам од сите, да ги кодошам сите, е тоа е „живот“. Јас не објавив ни една слика од прославата. Таа се уби од објавување на храната. Не се замарај со толку. Сељаци има секаде. Учи си нови работи. Имаше една колешка која велеше „Тање, не се знае утре во животот кој до каде ќе стигне, а може ќе дојде време, па на нашите газди дали „здраво“ ќе им кажеме.

На Justicija, KittyAgnes, Mikha4 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. JanaMrava

JanaMrava Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2018
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    141
    Здраво дали некој знае каде може да се пријави работодавецот, поради што платата која последниов месец ја даде е под минималната, иако се работи на цело работно време, па изговор е дека не му се исплаќало, па нема од каде да ги исплати вработените

16. Bellaa1234

Bellaa1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2020
    Пораки:
    903
    Допаѓања:
    1.013
    Se te sfakjam. Ama mozebi e I do mene. Ednostavno ne se pronaogjam. Znaci ili platata e minimalna, ama nema stres psihicki, bev fizicki izmorena I Bez pari.
    Se stresiram koga nekoj mi povise ton, se stresiram koga nesto neznam. I posilno e od mene. Racete vi zivoto ne mi se tresele. E dotolku mi e nabien strav.

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.512
    Допаѓања:
    13.810
    Затоа што си млада. И јас бев таква. Човек отрпнува со тек на време. И тоа што велиш платата не е доволна за фамилија, знај дека на 80% од луѓето во земјава платата не им е доволна за цело семејство, ама се надополнуваат брачните парнери, помагаат баби, дедовци итн. Минималната кошничка е 54.000 за семејство. Човек треба да има 60.000 денари плата па да рече ок е, можам да издржувам семејство. Млада си, животот е пред тебе. Поздрав и среќни празници.

На KittyAgnes, eliesaab, Ursi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. злоба

злоба Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    1.122
    Допаѓања:
    3.674
    Зависи поради кој фактори бараш покачување, јас на пример никогаш не сум побарала покачување зошто знам дека ќе ме одбијат. Ќе си најдат иста како мене и око нема да им трепне. Реално, немам ни потреба зошто платата ја давам на банални ситници и пак ќе заштедам некој денар, неможам да зборам за некој што издржува семејство или има икс трошоци. Сега за сега важно ми е да стекнам знаење и вештини што ќе ми користат во иднина да се развијам професионално. Сите имале срам и страв кога почнале да работат, да се плашиш да прашаш за слободен ден, тоа сé се проаѓа и ќе видиш дека некои луѓе немаат ни срам ни перде што бараат. Ама тоа тек со искуство ќе го добиш и кога ќе ја знаеш твојата вредност како работник.

На pdb123 и Tanjamm им се допаѓа ова.
  19. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.501
    Трудова е за вработените. Таму треба да пријавиш дека без никакво известување е пуштена помала плата на трансакциска, само да не те зезнат да приложат демек си одсуствувала од работа па да биде намалена платата.

20. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.501
    Сите работодавци очекуваат да се совршени сите работници кои ги вработуваат, меѓутоа твојов проблем е и во други фирми ако се навикнеш на такво однесување зошто луѓето имаат таков нарав одвратен ќе функционираш океј, но доколку понатака ти задава се повеќе стресови и нервоза подобро смени фирма или позиција зошто ниедни пари психичкото здравје не го оправаат. А кај нас доста често ако земеш пример плата од 25000 бараат да си ајнштајн и веќе луѓето почнаа да си се ценат тука во државава и почнаа да си бараат и покачување за повеќе задачи, се додека не бараш на друг не очекувај дека ќе му текне да ти покачи кај нас сите работодавци си викаат ај бе овој може да работи му фаќа кликерот ако побара ќе му качам 1000че ама затоа цело време по нос ќе му го мавам.