Проблеми и совети на работното место

Дискусија во 'На работното место' започната од eli25, 24 август 2011.

1. Bellaa1234

Bellaa1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2020
    Пораки:
    903
    Допаѓања:
    1.013
    Denes eden od polosite denovi na rabota. Veke so denovi sakam da dam otkaz I da ja smenam rabotata no ne mi odi lesno.
    Imeno sum neiskusna vo strukata, I uste ucam novi raboti. Taka denes dodeka rabotam so nadlezniot mi se razvika za nesto Sto navistina ne bev vinovna. Drug nadlezen mi rece taka I taka da napravam a toj drugo mi veli.
    Kulturno rekov, mislev deka treba vaka I vaka, sega ke znam za sledniot pat. Nadlezniot samo mi se nasmevnuva ironicno I veli ,, ama ovde se gresi samo ednas,,
    Od firmata znaeja deka sum so skromno iskustvo. Mi velat celo vreme prasuvaj prasuvaj, I da zgresime od greskite se uci. Denes se stapisav, posle recenicata rekov samo dobro. I realno ne e kraj na svet. Nema potreba od takvi ispadi, podobro otkaz da mi dadese odman.
    Se prasuvam dali cekaat jas da si dadam Sama otkaz...
    Bukvalno se tresam na rabotta, poloso ne mi bilo

2. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    7.921
    Е па ке им кажеш дека еден надлежен ти вели едно, друг друго.

3. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.588
    Допаѓања:
    14.835
    @Bellaa1234 ти не се срами што си со скромно искуство, не се повлекувај и разговарај отворено. Иницирај заеднички разговор, прашај чии инструкции треба да ги следиш и кажи како ги вршиш работите од едниот, а како од другиот. Ако гледаш дека не оди, барај нешто друго во меѓувреме оти ова ќе го издржиш, ама на долг рок нема да можеш.

4. Bellaa1234

Bellaa1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2020
    Пораки:
    903
    Допаѓања:
    1.013
    Razgovarav uste na pocetokot takov muabet. 3ipol meseci Kako sum a jas sum stegnata I edvaj rabotam od strav, kako prv den da sum. Na pocetokot bev glasna I se toa. Mi imase kazeno edniot nadlezen nema potreba od toa, nema potreba da se natprevaruvame so koleskite. Se povlecev skros, sega mi velaat deka ne sum komunicirana voopsto. A toa se mi e poradi trema. Ednostavno nz Kako so niv. Ako gi prasam nesto zosto sum gi prasala, ako ne gi prasam ne sum zainteresirana. Tolku sum stegnata sto go mrazam sekojdnevieto. Duri custvuvam tahikardija koga ke kazam nesto, ili nesto zgresam. Ednas mi velat koj gresi toj uci. Vo drug moment mi veli kaj Nas samo ednas se gresi. A veruvajte ne pravam muabet za nekakva katastrofalna greska od koja nema nazad. Ova rabota sum ja rabotela na drugo mesto za mnogu pomalce pari, no bese super. Nemase takva tenzija. I sega kao demek mi prefluvaatt deka ne sum komunicirala. A Kako koga se ponasaat ko snobovi.....nadvor od rabotata se mnogu vnimatelni, no dzabe se toa. Vazat za edna najdobra firma ama dzabe mi e se.

5. Kalina J.

Kalina J. Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2021
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    1.027
    А што работиш ти,во канцеларија ли?

6. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.588
    Допаѓања:
    14.835
    @Bellaa1234 3,5 месеци е доволно време да видиш дали се пронаоѓаш таму кај што си. Не е поентата да си под стрес, да се плашиш да не згрешиш, да им се тресеш. Мислам дека средината не е за тебе, но ако планираш да продолжиш, поработи на комуникација, пробај да не ги размислуваш толку длабоко работите посебно ако платата ти е добра. Па ти барај нешто друго во меѓувреме дури работиш, не се ограничувај, праќај CV-а.

На Tanjamm, Bellaa1234 и BossGirl123 им се допаѓа ова.
  7. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.942
    Допаѓања:
    19.758
    Јас сум 9 месеци во една фирма и самите колеги не ти даваат да одиш напред, до сега требаше да ги знам сите работи во фирмата но заради кочењето од колегите и несфаќањето сериозно тапкам во место!
    Разговарав со шефицата она ми рече дека сум во право и дека ќе бидам обучена за повисоко ниво, но јас не гледам никаков напредок! Главниот шеф не го имам видено па да разговарам и со него, но мислам дека пак нема да се среди! 9 месеци ја работам позицијата којашто никој не сака да ја работи затоа имам блокада за напред, прво се вадеа дека сум била нова, после дека што сум мислела дека било лесно на друга позиција бла бла

На Tam4yy, Tanjamm, eliesaab и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. МитеМен

МитеМен Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2023
    Пораки:
    1.268
    Допаѓања:
    2.215
    Мојот работен „проблем“: До ден денешен не ми е исплатена разликата од платата што ја зедов до минималната плата за март 2022 година. 496 денари бруто (322 денари нето)

На ЀѐЍѝ му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Dignidad

Dignidad Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2022
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    1.161
    Дали има некој искуство со работа во фирмава за градење згради офиском во Аеродром?

10. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.501
    Тоа е стално така. Ти е секираш да не останеш без работа ако се правиш мутава како колешките. Искрено од една бивша колешка да е жива е здрава смао се фрцкаше се она не можеше да работи или ја забавуваше работата само за да не ја ставаат на такви места каде се бара брзина и малце мозок.

Муабетот ми е што помалку знаеш за таа твоја работна позиција толку подобро, ако те прашаат што со тебе и ќе им кажеш вие ми кажавте дека ќе бидам обучена и ќе одам нагоре а не се случи тоа па сега толку ми е капацитетот. А ти ако мислиш да си бараш друга работа каде што ќе напредуваш барај си. Во некои фирми се цени знаењето и трудот но во другите интересот.
    Имаш работодавци каде битно им е како изгледаш, на други да имаш мозок, на трети даим се улизуваш. Се е до надлежните какви се така треба да се однесуваш спрема нив ако сакаш нешто повеќе, не сите го ценат трудот секогаш.

На Justicija му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.942
    Допаѓања:
    19.758
    Значи да се правам на 3 и пол?

12. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.501
    Ако гледаш дека не бива, огледај се на твоите колешки што се "шинале" од работа и каде стигнале и за колку време.

13. najjacha

najjacha Истакнат член

Се зачлени на:
    30 април 2018
    Пораки:
    769
    Допаѓања:
    584
    Здраво на сите.
    Не знам дали ова прашање е адекватно за во оваа тема, ако не е ги молам модераторите да го преместат.

Во моментот сум на тазе трудничко боледување, за некој месец треба да се вратам на старото работно место. На трудничко заминав во лоши услови поради проблеми со работодавецот во текот на целата бременост за жал, и не планирам да се вратам на старото работно место штом ми заврши боледувањето за неколку месеци.
    Прашањето ми е, дали доколку најдам ново работно место (карикирам месецов) можам да се префрлам на друго место, и друга фирма да ме пријави како вработена, со тоа што веднаш штом заврши трудничкото да почнам на новото место, да не се враќам воопшто?
    Дали можам да дадам отказ дур сум на трудничко боледување со пријава со нова фирма?
    Секако новата фирма би немала давачки за мене, трудничкото боледување ми го плаќа фондот.
    Ве молам доколку некој има познавање да ми одговори.:)

14. MladiotPropast

MladiotPropast Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2022
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    133
    Zdravo,sakam da prasam. Na boleduvanje sum se mislam dali da bidat 7 ili 14 dena dali ista suma ke mi skratat? Bidjeki kako sto slusav kratele 6000 za 7 dena a 3000 za 14dena

15. МитеМен

МитеМен Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2023
    Пораки:
    1.268
    Допаѓања:
    2.215
    Мислам дека ќе имаш проблем.
    Во сите договори за вработување има член: „Отказниот рок трае Х (најчесто 30) дена“. Прочитај го договорот за вработување. Ако дадеш одма отказ може да те тужат за „нанесување на штета“.
    Значи треба да најавиш отказ, да работиш Х (најчесто 30) дена, па да немаш никакви проблеми.

На ЀѐЍѝ му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Aenarion

Aenarion Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    327
    Иста сума се крати. За над 15 дена се крати помалку.

17. Mateica

Mateica Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2016
    Пораки:
    657
    Допаѓања:
    1.998
    Ti se cudam na istrajnosta
    Jas imam takva koleska na rabota i non stop sum vo konflikt so nea
    Ama toa voopsto ne me dopira zatoa preferiram kako se odnesuvaat lugeto taka i jas so niv
    Kvit sme na kraj :D

На SanelaS му/ѝ се допаѓа ова.
  18. kolovoz

kolovoz Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    6.261
    Незнаев каде точно да го поставам прашањето па се одлучив овде иако прашањето ми е малку поопшто. Денеска имав една ситуацијата на работа за која не сум сигурна дали е само моја проекција или и вие го делите истото мислење.
    И беше роденден на една колешка а во канцеларија имавме нов клиент. И сега она го почастува со бонбона и му кажува дека и е роденден. Овој учтливо и се заблагодарува и и вели:-Среќен роденден нека ти се исполнат сите замислени желби. До овде се беше во ред се до нејзиниот одговор:- Ви благодарам, се што ми посакувате да ви се враќа....
    Искрено одговорот го почувствував како да му вели во лице ако ми посакуваш лошо со лошо да ти се враќа... А мислам дека и клиентот се почувствува така зошто имаше една добра 5 минутна пауза. Во главата само помислив па побогу те знае само 5 минути што би можел да ти посака?!
    И сега кога си дојдов дома кога си подразмислив сфатив дека таа на сите честитки денес ни одговараше со истата реченица.
    Па прашањето ми е дали вие ја користите оваа реченица и доколку да, дали ја користете намерно?
    Искрено јас никогаш не сум ја користела оваа реченица. И лично мене ми делува како соговорникот да не е сигурен во она што му го посакувате. Односно како да има направено толку лоши работи за вас па очекува да му посакувате лошо. Па искрено ме интересира дали реченицата намерно се кажува кон некои луѓе или ова е само некој нов вид на заблагодарување на кое јас до сега не сум обрнала внимание?

19. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.295
    Сум ја користела.
    Што за арно, што за лошо, што за мајтап.

На kolovoz му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Polyincognito

Polyincognito Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.913
    Допаѓања:
    8.419
    @kolovoz Мене лично ми звучи глупо и преочигледно во смисла, ако си ми посакал лошо, лошо да ти се враќа.
    Па и професионално пред клиент, не ми иде. Можела да рече, 'Ви благодарам на убавите желби' и толку.

Јас лично така никогаш немам речено. Ми оддава негативна енергија. Вообичаено се заблагодарувам и велам 'дупло убавини да ве следат'.

Последна измена: 16 март 2023
    На kolovoz му/ѝ се допаѓа ова.