1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми и совети на работното место

Дискусија во 'На работното место' започната од eli25, 24 август 2011.

1. kelly.r

kelly.r Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    849
    Допаѓања:
    557
    Скоро ме преместија во нов одел на замена на колешка и ќе си останам таму,но проблемот се колешките не сум на нивно ниво, се они си прават муабет се они си се викаат си се шалат јас како да не постојам.За пауза кога идат надвор на кафе и цигара мене ми викаат седи тука чувај ја канцеларијата, не покажувам пред нив ама почна да ми иде на живци.Жени во години така да се понашаат

2. -црноока-

-црноока- Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2022
    Пораки:
    556
    Допаѓања:
    3.329
    Сакам да прашам нешто во врска со кариера, но молам да ми пише некоја мајка во ЛП. Станува збор за децата..

3. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.501
    Јас да сум како тебе би излегла со нив заедно.

На cresa-jagoda и eliesaab им се допаѓа ова.
  4. Vraloma

Vraloma Истакнат член

Се зачлени на:
    9 ноември 2020
    Пораки:
    486
    Допаѓања:
    845
    @kelly.r јас имам изиграно вака и одма ми пререкоа, а ти не пушиш што си излегла. Демек пуш пауза им е тоа:smoke:
    После си најдов др.повод да излегувам со се нив, ама се виде не е продуктивно по работата. Тие уште подругарки да се направат пред мене се забораваа од муабетење па шефот нареди на пауза една по една и излегување вака групно исклучиво по потреба и тој ако дозволи:)
    Не им замерувај не е до год. тоа секогаш до карсктерите е, не примаат нови. Ти работи си коректно за себе, еден ден и тоа нивното ќе заврши или ќе се смени.
    И да знаеш помирна ти е главата што не слушаш секакви трачарии;)

На GirlLove и kelly.r им се допаѓа ова.
  5. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.501
    И јас работев во една фирма 3та смена 2 паузи едната 30мин другата 10мин ама втората за пуш пауза. И одмаги пресеков па аќние што пушиме може сакаме да јадеме, после тоа сите на пауза одевме. :)

На Vraloma му/ѝ се допаѓа ова.
  6. kelly.r

kelly.r Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    849
    Допаѓања:
    557
    На пауза сама си одам да јадам, дека не може канцеларијата така сама да се остави.Не можам да разберам нема јас работата да им ја украдам се уште сум во фаза на учење, ќе ми требаат години за да ги стигнам

7. Vraloma

Vraloma Истакнат член

Се зачлени на:
    9 ноември 2020
    Пораки:
    486
    Допаѓања:
    845
    Карактери се во прашање, не им се замарај. Учи од нив и самата преку работата колку можеш повеќе, така ќе бидеш и поуспешна и поплатена и нема да се секираш за ова.

На hermosa, GirlLove, st-el и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.774
    Допаѓања:
    22.752
    Не знаев каде да прашам.
    После колку време од почнување со работа, пријавена, имам право на боледување?
    Ќе ме пријават за скоро, а ќе треба можеби мај месец да се оперирам.
    Па таман најдов работа, си велам да не ме отпуштат едвај почната(facepalm)
    Малце сум ко у каша :drunk:

9. Macedonianbro

Macedonianbro Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2015
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    38
    Заеби работа,фокусирај се на здравјето. Побитно е . Ти дадат отказ,ќе најдеш друга .

10. tanjita

tanjita Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2010
    Пораки:
    1.306
    Допаѓања:
    4.104
    Јас имам отворено боледување после 3 недели од почеток на работа. Значи штом те пријават мислам дека можеш да отвориш боледување.

На BossGirl123 и Munchmallow20 им се допаѓа ова.
  11. МитеМен

МитеМен Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2023
    Пораки:
    1.268
    Допаѓања:
    2.215
    Штом те пријават од фирмата, можеш да земеш боледување, дури и да не отидеш на работа.

На BossGirl123, ЀѐЍѝ и Munchmallow20 им се допаѓа ова.
  12. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.733
    Допаѓања:
    6.723
    Дали е законски колективен годишен одмор да трае помалку од 20 работни дена? Има зимски колективен одмор од 5-6 работни дена и летен кој мислам трае 10 работни дена кои газдата ги планира кога ќе бидат. И каде може да се пријави неисплатена дупла дневница за работа на празник, давање одреден дел од платата на рака, немање право на слободен ден (ако земеш мора да го изработиш). И како сето тоа би се докажало зошто во договорот стои таа плата што се пушта на сметка, а на огласот и на интервјуто е друга што се доплаќа на рака, во книгата каде што се водат вработените кога дошле и си заминале од работа, кога работат за празници не се потпишуваат за тој ден за газдата да не исплати дупла дневница.. За слободните денови и одморот исто не знам како би се докажало.

13. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.501
    Се пријавиува во трудова инспекција они се заштитници на правата на работникот.

За да докажеш дека примаш пати на рака треба да го снимаш за они да имаат увид.

За да докажеш дека работиш на празник можеби е подобро на страната на трудова да има дежурен инспектор за да дојде на лице место. Зошто ако не ве исплаќа не ни пријавува дека ќе работи тој ден.

На cresa-jagoda, *Amethyst*, BossGirl123 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. МитеМен

МитеМен Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2023
    Пораки:
    1.268
    Допаѓања:
    2.215
    Првото: Може да трае помалку само ако работното време е неполно (член 48 став (4)).
    Screenshot_20230501-091608-1.jpg
    Второто: 2 недели е до 31 декември, остатокот до 30 јуни (член 141 став (3)).
    Screenshot_20230501-092612-1.jpg
    Третото: Државен инспекторат за труд.

На blueeparadise и ЀѐЍѝ им се допаѓа ова.
  15. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.733
    Допаѓања:
    6.723
    @Brpbrp @МитеМен Фала ви. Растргната сум помеѓу тоа да дадам отказ зошто покрај сите овие работи, во договорот стоеше дека следува покачување на плата по истекот на пробен период (и не пишуваше дека треба да се исполнат одредени услови за да се покачи). Единствено стоеше дека доколку во случај почнат да се прават продажби пред истекот на дадениот период, платата ќе биде покачена. Јас поминав и повеќе месеци од предвиденото, и платата не ми беше покачена, и кога конечно прашав зошто добив одговор дека не сум правела нарачки. Тоа ќе беше валиден одговор доколку платата не беше покачена на други колеги дури и пред истекот на целосниот период без да направат ниедна нарачка. Ме забележа дека тоа ми е на мисла, и утрча да се оправда, кажувајќи дека тоа можеби и не е толку важно, ама платата не ми била покачена зошто муабетот со клиентите на телефон ми бил лош, и pitchot не му се допаѓал. Таа причина според мене не е валидна зошто прво не се согласувам, второ ова се случува прв пат кај мене, непокачување на плата по истек на пробен период.

Е сега, за снимањето и викање на инспекција на празничен ден, не знам колку би било реално изводливо, зошто за првото сигурно би ме фатил и не сакам да ризикувам, за второто пак ќе знае дека сум јас зошто сме многу мала фирма и јас најкратко сум таму. За колективниот одмор, јас го добив зимскиот дел од одморот по 3.5 месеци во фирмата, ама беше пократок од тоа што треба да следи. Не знам ни тоа како би го докажала во инспекција. Мислам дека после се ова, најпаметно би било да дадам отказ, ама од друга страна не можам да најдам друга работа и се чувствувам ко да се наоѓам во безизлезна ситуација...

16. МитеМен

МитеМен Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2023
    Пораки:
    1.268
    Допаѓања:
    2.215
    На blueeparadise и ЀѐЍѝ им се допаѓа ова.
  17. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.501
    Најди си друга работа и оди си. Најтешко се докажуваат тие што работат комерција или како твојата работа. Еве јас лично имав пријавено работодавец во трудова и ми стигна писмо дека се било уредно 8 саати работно време и исплатена плата ама бонусот на рака што го даваше никако не можеше да се докаже. Е требаше јас приговор да поднесам кога ми стигна писмото но ме мрзеше дасе замарам. Но имаше сепак добар удел моето пријавување зошто го чешлале па после по пажливо работеше и им префрлаше плата со бонуси заедно иако јас добивав закани од него и му реков дека ќе го пријавам во полиција за закана па се повлече. :) Затоа ти викам тешко се докажуваат тие работи многу замарање треба.

На blueeparadise му/ѝ се допаѓа ова.
  18. tea1221

tea1221 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2020
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    32
    Добар ден на сите
    Ситуација е следна :
    Се вработив ноември , прво работно искуство ми е , овај месец правам 6 месеци во фирмата , дали имам право на годишен зимски одмор ?
    Благодарам однапред за одговорите .

19. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.501
    На зимски немаш право туку имаш право на користење по 2 слободни дена од изработен месец.

20. *Amethyst*

*Amethyst* Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    1.790
    Допаѓања:
    9.956
    Се докажува со помош на финансова полиција. Појди таму ке ти објаснат како е процедурата.

На tea1221 му/ѝ се допаѓа ова.