Проблеми и совети на работното место

Дискусија во 'На работното место' започната од eli25, 24 август 2011.

1. hermosa

hermosa Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2011
    Пораки:
    3.687
    Допаѓања:
    9.345
    Работа на пола работно време да или не?

2. hermosa

hermosa Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2011
    Пораки:
    3.687
    Допаѓања:
    9.345
    Пробај да кажеш на некој ,дали директор или некој шеф или обрати се во некоја институција биро на пример некој главен побарај

3. Youknow

Youknow Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    2.207
    Допаѓања:
    4.405
    Мислам дека не треба да се мешаш во врска со новата бидејки очигледно има некоја позадина. Можете да му спомните на директорот дека ви треба засилување, ако не преземи ништо тогаш тоа е, или ке си трпите или отказ..

4. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Прво ќе најдеш нова работа, па ќе си дадеш отказ.
    Имаш барано воопшто? Моментално има секаде побарувачка за работници со искуство.

На злоба, Tanjamm и GirlLove им се допаѓа ова.
  5. Aenarion

Aenarion Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    327
    Мислам дека треба заеднички со колегите да се состанете со шефот и да продискутирате за работните услови а во меѓувреме почни да бараш друга работа.

На cresa-jagoda и Billy Idol им се допаѓа ова.
  6. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.501
    Секој гледа да заврши се што му е зададено особено македонче. Не барате повисока плата за тоа што вие работите плус и згора на тоа успевате да завршите се и нормално кога гледа дека не останува ништо тогаш си вика овие не бараат, а работат повеќе одлично. Секој шеф и работодавец сакаат такви. Да те прашам здравјето каде ќе ти отиде после некоја година ваква работа? За 12часовна работа ако ти се падне саота или недела треба и така даси ги плати саатите. Ама вашиот ќе ве зеза и ќе имате иста плата, а бел ден нема да видите.

Работа ќе најдеш пуштај сиви оди на интервјуа и ќе се вработиш негде, јас секогаш така сум правела. Тебе ти требаат тие пари ама ти треба и тоа здравје заеби пари кога утре нема да бидеш способна за работа и дупло повеќе ќе дадеш за лекарства.

На cresa-jagoda, hermosa, GirlLove и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.193
    Допаѓања:
    16.442
    Јас не знам до кога ќе дозволуваме да нњ газат.
    Кај нас не може ни слободен ден да се земе, во никој случај.

Читај, нема кој да те замени.

Не знам во кој век живееме и зошто постојат сеуште изживувања.

За лошо, за арно. Не можеме слободен да земеме или да ни скратат од одморот, бидејќи нема кој да не замени.

Притисок и незадоволство од работодавците постојано .

Дали вреди на 30 години да си го даваме здравјето?

И мораме да лажираме боледувања.

А, тоа разговарање со шефови, батали.

Поврзани се еден со друг.

И кога ќе му покажеш заби одма си лош и си играш со работното место.

И зошто да си одиме оттука?

8. Nela678

Nela678 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2022
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    178
    Таа колешка не е нова на работа. Сме немале нов работник веќе1 година. А на секој 6 месеци си оди по некој од кај нас. Ете сега останавме само 6. Правевме со шефот муабет ни кажа дека ќе нема нов вработен.

Да, барам и друга работа, ама со некој склоп на околности не ми одговара. Не сакам грешка да ме сфатите дека пребирам многу, ама условите биле слични на сегашната работа.

Имавме состанок со шефот и му спомнавме за смените дека не ни одговара по 12 саати да работиме, ни рече ние сами да сме се договориле за смените, т.е сами да го направиме распоредот.
    Спомнавме за колешката зошто не иде со нас во смени, така нема да има 12 саати, барем ќе се намали на 8 саати и ќе е додека не се вработи нов. Шефот на сите различни одговори даде, демек многу работела, а после неа смената е катастрофа, ништо не е завршено. Кога тоа го спомнеме, шефот и таа се лутат.

Разбирам се, ама тоа е. Здравјето и психички и физички сум изморена. И не само јас, и останатите колеги исто така. За да искочам, да прошетам, не сум била оддамна никаде и многу ми е мака. Ете така ако излезам на едно кафе на брзина, на еден саат или два и потоа на работа или дома да одморам за работа. Дури во последниот месец и личните одврски немам време да си ги завршам.

Пред некој ден побарав слободен ден, не сакаше да ми го даде шефот. Исто ми рече нема кој да те замени, или евентуално ако некој од колегите сакал да оди дупла смена од 16 саати, тогаш можам да земам слободен ден. Ништо си реков тоа е и си дојдов на работа. Исто еднаш бев болна, побарав боледување и не ми одобрија. Отидов на работа, скоро без свест. Имав смртен случај во фамилијата, шефот ми кажа дека нема да ми даде слободен ден ни за тоа. Бев кај директорот да му кажам, не ми даде да се докажам, ми кажа си имаш шеф. Многу ми е мака искрено. Не знам дали имам излез од оваа, да се подобри некако?

На felisitas му/ѝ се допаѓа ова.
  9. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.825
    Допаѓања:
    18.655
    @Nela678 работници бараат секаде. Буквално секаде.
    Биди храбра и побарај си што е твое. Верувај во моментов работиците диктираат се.
    Не знам што и како работиш, ама не мораш иста работа да бараш. Луѓето во фабрики не ги третираат вака.

Замисли да имаше семејство, маж дете, каков живот е тоа?

На cresa-jagoda, Sielo❤️, Tam4yy и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.505
    Допаѓања:
    13.801
    Во државава ем нема работници, ем работниците не диктираат ништо. Да диктираа работниците услови, просечната плата ќе беше 45.000, а не едвај 35.000 и тоа мислам дека платите на функционерите го кренаа просекот. Патем, не знам дали прочитавте, во Свети Николе веќе дошле неколку Индијци да работат.

11. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Како да ти кажам, тоа што нема кој да те замени апсолутно не е твој проблем, ниту обврска.

Работната недела трае 40 саати, со 8 часа дозволено прекувремено но мора да се платени.

Слободни и денови за боледување те следуваат по закон.

Можеш да ги пријавиш анонимно на трудова инспекција, но нема гаранција дека ќе се подобрат условите во иднина, може ќе платат глоба и ќе продолжат како и досега, затоа само ти си одлучуваш дали ќе трпиш уште или не.

На cresa-jagoda и Tanjamm им се допаѓа ова.
  12. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.256
    Допаѓања:
    31.217
    Ем нема работници, ем на безобразните газди уште не им иде паметот да ги мотивираат за да ги задржат оние кои ги имаат. Ќе се освестат кога ќе нема воопшто кој да им работи па ќе треба да стават клуч на врата.

На cresa-jagoda, Tanjamm и Mikha4 им се допаѓа ова.
  13. Youknow

Youknow Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    2.207
    Допаѓања:
    4.405
    Не знам што да кажам веке за ваквите работодавци.. За жал не се случува тоа само во нашата земја секаде ги има..
    Иначе, од каде знаеш дека не ги третираат вака во фабрика и што се помалце лугето што работат во фабрика? Тоа е физички најтешка работа, затворен во карантин со на секунди броена пауза за каснување..
    Повекето од нив се со фамилии иначе кој би се нафатил на тоа.. се мора

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  14. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.825
    Допаѓања:
    18.655
    Веројатно познавам луѓе што работат таму, логично нели?
    Не знам дали мислиш конкретно на некоја фабрика, ама овие во Бунарџик така кажуваат дека е.
    Неколку познаници работат таму, има постари луѓе, ама има и млади луѓе од околу 30-35 години што кажуваат дека е ок. Платени им се викенди и празници.

Идеално никаде не е. Прост пример, медицински лица, конкретно сестри, како дрфицитарен кадар имаат премногу работа, смени по 12 часа, ден ноќ празник викенд.

Заборавив да спомнам дека млади луѓе со познавање на јазик многу брзо може да најдат работа и во кол центар.

15. BraBru

BraBru Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2023
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    957
    @Nela678 не знам што работиш, ама сигурно не е нешто нормално. Освен ако немаш кредити до гуша и дете што плаче за леб, немаш никакво оправдување да не дадеш отказ уште денес.

За боледување и смртен случај да не ми даде ден, нема да остане работоспособен, ти гарантирам.

Ако платата ти е под 500 евра, можеш лесно да најдеш привремено нешто да сработиш дур најдеш асална работа.

Не дозволувај за ич пари да останеш без здравје, тогаш ни 1000 евра нема да ти го надокнадат здравјето ни стресот.

На cresa-jagoda и Mikha4 им се допаѓа ова.
  16. Youknow

Youknow Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    2.207
    Допаѓања:
    4.405
    Ne znam ne sum od Skopje, kazuvam za mojot grad ima dve takvi fabriki. Odat po 10casa i saboti imam licno tetka sto raboti vo ednata tekstilna industrija e, skoro 30god ima staz, pa nema krenato od 26-7iljadi poveke... Ne znam na koj mu e ok ova, mozebi ne e vo site fabriki isto.

На cresa-jagoda и Tanjamm им се допаѓа ова.
  17. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.825
    Допаѓања:
    18.655
    Не мислев на текстилните, таму и јас имам информации дека е лошо, иако немам познаник да работи таму и да каже.
    Многу е битно и каде живееш. Во Скопје е многу полесно, во споредба со други градови, некаде дури и нема фабрика, па нема ни опции.

18. Мравојад

Мравојад Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2020
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    3.119
    @Nela678
    Сте разговарале повеќе пати и гледате нема напредок. Да е месец, два ќе се издржи, меѓутоа ви кажале дека нов човек нема да има. Не е лесно да се излезе од комфорт зона и да се бара нешто ново, но ако веќе е неиздржливо не гледам друга опција.

Убаво ти пишаа, има во моментов голема побарувачка на работна сила, поготово во странскиве фабрики во ТИРЗ, секој ден искачаат огласи за различни позиции.
    Пушти CV, оди на интервју, па види може и ќе ти се допадне на друго место.

Со среќа.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Aenarion

Aenarion Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    327
    Тогаш единствена опција ти е да почнеш да бараш нова работа. Со среќа.

20. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.501
    Да ако си увален на некоја позиција асална само за 1 човек. Јас од лично искуство па и од други околу мене што работеле ти кажувам дека 8 саати си на нога паузата ти се брои когасе тргаш од машина и враќањето на истата, ако не можеш да дојдеш во смената ќе треба да си бараш колешка да те замени од истата машина ако не сака нема менување. И пак повеќе од 23-25000 не се зема сосе 3ти смени не смееш даодбиеш работа на празник сабота плус превозот ти е саат време натака и саат назад вкупно 10 саати. Нема ти кога сакаш да пиеш вода и да мочаш ќе си чекаш замена па кога ќе дојде тогаш ќе одиш. За разлика ти што викаш сестри, тие ќе соберат некој денар и испод рука што им ги даваат, кафе, цигара може да си приушти повеќе, а ти во 10 саати 1 ќе јадеш и пиеш вода во фабрика.

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.