Проблеми и совети на работното место

Дискусија во 'На работното место' започната од eli25, 24 август 2011.

1. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.587
    Допаѓања:
    14.830
    @Ugly Duckling сум имала и негативни, не велам не. Ама почнав да си го барам своето. Сумирано, не си должна да се објаснуваш зошто ти треба ден. И да, праксите се тешки зашто реално се работи (ајде ќе си допуштам да речам) - за ич пари. Еден совет, не се нафаќај на пракса подолга од 2 месеца. Да не спамам, пиши што те интересира во лична порака.

На GirlLove, Tam4yy, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2011
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    2.920
    ај и тука :)
    Како се регулира исплата на боледување кај вработен кој нема стаж од 6 месеци, а во фирмата е 4 месеци. Дали е поразлично или се третира исто?

3. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.563
    Се третира исто :)

На Tam4yy, Mari-Li и Forca им се допаѓа ова.
  4. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2018
    Пораки:
    1.501
    Допаѓања:
    11.608
    Сакам да побарам покачување на плата, само не знам како да се поставам. Сум немала замерки за работата од страна на претпоставени, имам добри performance reviews (од кои зависи висината на бонус), година дена сум во фирмата. Генерално сум задоволна. Бев задоволна и од платата, но сега моментот што ме фрустрира е од скоро ме ставија во тренинг на нови вработени, и ако вработат некој нов ќе треба да го обучувам, а јас и новиот би ја земале истата плата со која јас почнав пред една година, што некако не ми е фер, јес да немам 100 години во фирмава, ама не сум ни истата од лани кога почнав, сметам дека барем 10% плус треба. Не дека вработуваат многу често некој нов на иста позиција и не дека ми смета да бидам дел од нивниот тренинг, ама еве и двајца годишно да се, сепак е работа плус.

Кој е најдобар пристап? Има некој што побарал и добил покачување да сподели искуство?

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Dekoo

Dekoo Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2020
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    841
    Bez kruzenje odokolu. Vaka I vaka. Mislam zalsluziem radi bla bla bla. I toa e toa

На GirlLove, eliesaab и MarigoldA им се допаѓа ова.
  6. Spicy Senorita

Spicy Senorita Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2022
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    2.600
    Ако си само година дена, мислам дека нема да ти одобрат. Најмногу заради тоа што платата обично се покачува дури откако ќе појдеш левел погоре хиерархиски. За жал, во мк тоа нема врска со тоа дали обучуваш друг. Ама ти пробај секако.

На GirlLove, steela.honey и MarigoldA им се допаѓа ова.
  7. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.193
    Допаѓања:
    16.441
    Дали се случува и е нормално константо да е работодавачот незадоволен од вработените?

Кај нас веќе не се трпи.

Од една страна ни покачија од друга ни кратат.

На Sweetymk му/ѝ се допаѓа ова.
  8. злоба

злоба Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    1.121
    Допаѓања:
    3.667
    Не е нормално. Ние имаме месечни состаноци за work progress и ни кажуваат каде да се подобриме и каде сме супер. Али ако вашиот главен е незадоволен од сите вас тогаш до него е проблемот.

На Gosh, cresa-jagoda и GirlLove им се допаѓа ова.
  9. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.193
    Допаѓања:
    16.441
    И тоа има кај нас, но психички не малтретираат многу.

Работата се завршува сепак бараат игла во сено, тензии се прават и за најмала ситница.

Позитивни страни никогаш немаме слушнато од тим лидерката, се само нешто не чини.

Тренинзи прават ама не третираат ко роботи.

На Sweetymk му/ѝ се допаѓа ова.
  10. nadelinka

nadelinka Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2012
    Пораки:
    667
    Допаѓања:
    608

Нема најдобар пристап но ти треба добро да се подготвиш - во смисол како си напреднала за таа година, дали ти се сголемила рабоата - које рангот на плата зза твојата позиција. Воедно можеш да го истакнеш моментот дека сега ќе треба да обучуваш друг и слично.

На MarigoldA му/ѝ се допаѓа ова.
  11. злоба

злоба Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    1.121
    Допаѓања:
    3.667
    Епа тогаш користи годишен одмор и барај друга работа. Не ти вреди да се нервираш, џабе ти е добра плата ако веќе надвор од работното место ти влије тој стрес.

На Mikha4, Tam4yy, eliesaab и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. CoverGirl10

CoverGirl10 Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2010
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    2.919
    Дали има некој што работи дигитален маркетинг? Ми треба совет на кратко за нешто :)

13. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.193
    Допаѓања:
    16.441
    Колега се правеше операција.
    Боледувањето му е отворено бидејќи месец дена мора да лежи.

Од ХР, секоја недела му праќаат пораки како си, дали си подобар, кога ќе го затвараш боледувањето.

Добро, во кој век живееме??
    Зошто ваква не терираат?

На Gosh му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.092
    Допаѓања:
    14.892
    И кај нас се дешава исто, не толку директно али сепак:D
    А се работи за доктори....

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    4.853
    Сакам да прашам,дали следува боледување за нега на трето лице,кој е на почеток ја Ајцхамерова болест,имам мислење од специјалист.

16. МитеМен

МитеМен Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2023
    Пораки:
    1.267
    Допаѓања:
    2.213
    Ти следува до 30 дена само ако лицето ти е сопруг.
    Screenshot_20230808-081746.jpg
    Screenshot_20230808-082148.jpg
    Screenshot_20230808-082602.jpg

На ЀѐЍѝ и Martka им се допаѓа ова.
  17. Lost angel

Lost angel Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2016
    Пораки:
    1.493
    Допаѓања:
    12.883
    Ај јас тука да прашам.Во новото работно место сум 3.5 години. Постојано сум под стрес,што од раководител што од поискусните колешки.Таква е институцијата ,внатрешните односи се скроз расипани,групирани по 2-3.Е вака јас кога сум под стрес тотално се губам дури спремна сум и отказ да дадам.Има ли некој правен начин да барам да ме префрлат на помирно место внатре во институцијата.Моментално сум на боледување поради тешка операција на двете нозе.И ако се вратам пак на исто место со толкав стрес не знам...Имам пробано со разговор ама не штима.Не знам веќе што да направам ,ум немам.

18. злоба

злоба Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    1.121
    Допаѓања:
    3.667
    Не си нова, дури би рекла дека си меѓу поискусните која сигурна си ја знае работата.
    Не знам дали се работи за државна инситуција, но сите работни места ти се такви. Постојано некој ќе пробува да ти се наметнува, да се групираат, кодошат, едно ставно катастрофа. Мора да им покажеш заби кога си на почетокот за да не ти прават нервози понатаму. Не знам за правно дали можеш да се заштитиш, освен да добиеш упат од психолог да те префрлаат во друг оддел или самата да си бараш да си се префрлиш.
    Прво закрепни, па почни да бараш друга работа.

На Lost angel му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.858
    Допаѓања:
    12.619
    Не знам за каде е прашањето, па ајде ќе пробам тука.

Дали ние во Мк имаме некој правилник за договор за работа, што смееме да напишеме во него и слично? Имено, сакаме да вработиме лица без искуство и да ги обучиме, но би сакала да има начин да ги задржам во фирма барем 2 години. Знам дека на сила не можам да ги држам ама доколку двете страни се коректни, задоволни, исполнети условите законски итн. и доколку работникот реши да ме зезне после обуката, што можам да направам? Дали можам да ставам член во договорот дека треба да ми ги врати парите од обуката, евентуално пенали?
    @Forca може ти ќе знаеш подобро.

20. Lost angel

Lost angel Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2016
    Пораки:
    1.493
    Допаѓања:
    12.883
    Да да државна институција која за жал секој ден тоне .Како се пензионираат луѓе така се затвара работното место од 160 вработени на времето сега дали сме 70.Тоа е терет на секој вработен внатре.Па секој новодојден е мета на злоупотреба.Не ми е прво работно место на другото бев 12 год.(преселба село -град напуштив )ама никогаш не се однесував лошо кон новите.На крај краишта од џеб не се плачаме меѓусебно па тортури да правиме.Не знам колку пати се расплакав поради една лошотија која ја имаме ,ќе ти се издере на лице и ќе отиде,едвај патот до дома го наоѓав,па следеше дури и повраќање и одбивање на храна од желудникот. Не можам да верувам дека постојат толку злобни на едно место.Има и добри не велам дека нема ниедна ама поголем број ако можат ќе те згазат.Иако сме даватели на услуги верувајте нема шанси да станеме од место ,пренатрупани сме со работа .Ама пак не им чини и нивната да ја работиме за тие да пијат повеќе кафе.Јас ќе одам на психолог и ќе се обратам кај директорот па ќе видиме дали нешто ќе упејам да направам.Ако не отказот ми и во фолдер зачуван ....

На злоба и Malesia им се допаѓа ова.