1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми и совети на работното место

Дискусија во 'На работното место' започната од eli25, 24 август 2011.

1. Ladyinblackkk

Ladyinblackkk Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2020
    Пораки:
    557
    Допаѓања:
    701
    Не знам што да правам ептен сум во недоумица. Имам понуда од друга фирма за работа за 400$ повисока плата, форста е што си како contractor/freelance немаат фирма во мк бидејки се од Америка. Работата е фулл ремоте од дома што ми е многу привлечно. Сега кај што сум е исто америчка фирма но имаат фирма и овде кај што сме пријавени на минималец тука сум 2г веќе и имам убава позиција но платата е помала и нема да покажат ништо повеке од 10% плус се работи само од канцеларија до 11 вечер.
    Од друга страна могу се приврзав за луѓето и влегов во comfort zone со работата и многу ми е тешко да дадам отказ а до денес треба да имам одговор, вчера мислев дека одлучив да си одам и закажав разговор со директорката денес, сега кога станав главата хаос.

2. carangigia

carangigia Популарен член

Се зачлени на:
    15 мај 2017
    Пораки:
    912
    Допаѓања:
    6.663
    Се плашиш од промени. Јас на твое место би си дала отказ бидејќи за новото работно место кажа повеќе позитивни работи.
    Со колегите ќе продолжиш со комуникација и ќе се гледате на кафе. Знам дека не е исто, ама и они ако имале подобра можност сигурно ќе си дадат отказ.

Директорката ако те цени ќе ти даде плата и повисока од што ти нудат на новото работно место.

На celineparis, Осе, GirlLove и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Ladyinblackkk

Се зачлени на:
    17 септември 2020
    Пораки:
    557
    Допаѓања:
    701
    Само на минималната да плаќаат придонеси, значи на 21к тоа се околку 11 илјади. Најмногу и единдтвен минус ми е тоа што не си пријавен ама шо фајде и ваму на минималец исто ко ништо. Ем сега имам само 20 дена одмор во нив се вклучени празници 6 и 14 опционални денови и ако си болен од тие 14 ти одзимаат. Новата фирма не е така, си имаш регуларно 20 дена одмор плуд празниви и боледување. Ваму 10% покачување би било 100$ што значи пак ќе биде 300$ помалку од сегашната понуда. Ама не ми е само за парите, имаат удел секако ама не ми се главна причина.

Само не сум сигурна дали за пари од Western Union треба да плаќам данок во ујп секој медец 10% од сумата. Ако треба тогаш нема да сум во плус на плата многу.

4. Ladyinblackkk

Се зачлени на:
    17 септември 2020
    Пораки:
    557
    Допаѓања:
    701
    Се плашам да, многу дури. Мислам дека имаат стекнато голема доверба во мене на работа и имам доста одговорност, прво не знам како ќе им кажам дека сакам да си одам, не знам ни они како ќе прифатат и реагираат дали ќе има понуда од нив назад за нешто но освен плата ало покачат неверувам нешто друго и така ако прифатам ќе биде само ради пари сум го направила ова а не е така.

На carangigia му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Космонаут

Космонаут Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2023
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    778
    Убаво е што размислуваш вака и ти е грижа за работата, ама на крајот на денот работиш за плата, не за добра воља. Значи дека се работи за пари, затоа не размислувај толку многу, спореди си ги условите и одлучи спрема тоа, не се приврзувај за фирмата сентиментално

Иако најверојатно каснам со одговорот, разговорот веќе се случил

На GirlLove и Ladyinblackkk им се допаѓа ова.
  6. Ladyinblackkk

Се зачлени на:
    17 септември 2020
    Пораки:
    557
    Допаѓања:
    701
    Не касниш, денес во 5 разговарам. Фала ти!!!

На Космонаут му/ѝ се допаѓа ова.
  7. L.i.n.a.a

L.i.n.a.a Популарен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2013
    Пораки:
    1.881
    Допаѓања:
    3.374
    Што направи? Разговараше ли, што одлучи?

8. Ladyinblackkk

Се зачлени на:
    17 септември 2020
    Пораки:
    557
    Допаѓања:
    701
    Разговарав да, баш убав искрен муабет направивме им кажав што ми е понудено за жал поради company policy ништо од од условите не можат да ги понудат, освен плата. Им кажав дека не ми е тоа приоритет ми ја сфати поентата и тоа е тоа. Сега следна недела треба да се договорам за кој ќе ми е последен ден.

На L.i.n.a.a и eliesaab им се допаѓа ова.
  9. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.733
    Допаѓања:
    6.722
    Што е ова што ми го бараат и како да го извадам?

20230920_172159.jpg

10. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.376
    Допаѓања:
    40.701
    Ќе одиш во ПИОМ да ти дадат извештај од пензискиот фонд за колку имаш стаж до сега, ќе им го скенираш и доставиш.

На blueeparadise му/ѝ се допаѓа ова.
  11. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.184
    Допаѓања:
    16.419
    Не мисли што ќе помислат другите.
    Мисли на себе, те молам.
    На работа, барем кај мак фирми, сите сме заменливи во рок една секунда, верувај и тоа го видов со сопствени очи.

Ако си го сакаат вредниот работник, нека го почитуваат и нека му зголемат плата.

На Ladyinblackkk, Осе и simoncelicius им се допаѓа ова.
  12. blueeparadise

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.733
    Допаѓања:
    6.722
    Вака, се вработив кај еден клиент од странство, работата е fully remote и тренингот ќе биде од дома. Се работи за start up, и еден од газдите ми изгледа дека е малку надмен, ми кажа дека бараат некој што е fast learner, и демек ти слободно прашувај што не ти е јасно, ама можеш да ме прашаш само еднаш и јас вториот пат веќе очекувам да го знаеш одговорот и да не ме прашуваш што искрено ме изнервира малку. Јас баш напротив, сум slow learner и ми треба малку повеќе време додека разберам и научам нешто како функционира, ама откако ќе научам немам никаков проблем, можам јас на друг обука да држам.

И сега малку ме плаши како изгледа целиот тој процес на тренинг од дома, како ти објаснуваат, страв ми е дека нема да разберам убаво и да научам, зошто до сега сите тренинзи ми биле од канцеларија и биле баш темелни, прво се учело теорија, па пракса, сум правела shadowing додека другите работеле, и така сум учела каде да кликнам, што да направам и слично. На оваа работа користат и доста нови системи, непознати за мене, Hubspot, Monday.com, Zoho People, дали се лесни за сфаќање и работа? Може на некој му звучи смешно ова, ама не се снаоѓам добро со технологии, особено нови и ми треба време додека се привикнам, и најмногу ме интересира околу тренинг делот како обично се одвива.

13. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.440
    Допаѓања:
    8.030
    Овие што ги наброја се преедноставни, за да вежбаш направи си акаунт со твој мејл и ќе чепкаш и додека си дома.
    Исто и на Јутјуб има мнооогу видеа со описи за сите вакви системи.

На raww и blueeparadise им се допаѓа ова.
  14. simoncelicius

simoncelicius Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.689
    Допаѓања:
    8.634
    Јас не преферирам да барам совети од некој трет ама ајде еве тука ќе си ја пробам среќата.

Вработена сум во приватна фирма, и шеф ми е идниот девер.
    Во старт се договоривме тоа да не го кажуваме од одма туку да си се претставам јас како јас додека сите ме запознаат и стекнат мислење за мене како единка а не како идна снаа на шефот.
    Се беше супер додека не се знаеше.
    Работата навистина си ја сакам и си ја работам максимално посветено. Дури и работи кои не се под моја надлежност сум се обидувала да помогнам да се завршат.
    Дури и многу пати сум добила коментари како се замарам премногу и дека не треба да се посветувам толку.

Е се беше супер додека не се дозна.
    Кажал самиот шеф на една од колешките ( со договор да знае само она, ама она нели проширила низ цела фирма).
    Тој период кога се дозна се осеќав ептен ама ептен непријатно, влегуваш во просторија и одеднаш штама. Излегуваш и имаш чувство дека те убиваат од одговарање.
    После тоа почнаа некои коментари од страна она нашето сељачкото - снашке и не знам што.
    Помина и тоа.
    Иако ми беше тоа најужасен период и со мака се спремав за на работа. Ама како и секоја тема стивна.

Се до неодамна.
    Колешка од сосема друг оддел ме викна на страна за да ми натовари некакви муабети за шефот и да ме обвини дека произлегле од мене.
    Во смисла јас го знам приватно и тоа го злоупотребувам и ширам приватни муабети за него. Наводно цела фирма збори дека тие муабети биле излезени од мене, и цела фирма меѓусебно знае каде е шефот, што прави, кога доаѓа во државава и кога заминува.

Прво бев во шок и реков дека тие муабети прв пат од неа ги слушам, дека не сум запознаена дека воопшто такви муабети кружат.
    И секако се оградив дека ништо од тоа не е произлезено од мене.
    Особено што со наведените луѓе кои ме посочиле мене како извор за информации јас воопшто не сум ја имала таа тема на разговор.

И пошто мислев дека доаѓа како колешка да ме предупреди што се случува, и се заблагодарив и и реков ќе го исконтактирам шефот за да знае дека ништо од тоа за кое ме обвинува не е излезено од моја уста-на што добив реплика - нема што ти нему да му се јавуваш, он е веќе информиран, јас се му пренесов, можеш само да му се јавиш и да му се извиниш за грешката!

Значи јас останав со зината уста.
    Прво она не дошла кај мене како кај колешка да седне и да каже вака и вака е ситуацијата да знаеш тебе те посочуваат,ниту па да ме праша дали тие информации се точни, туку земала и прво на него му пренела рекла казала информации.
    Тоа најмногу ме повреди.

Коа од страна разговарав со другите колеги, никој од нив немаше појма дека такви информации кружат воопшто за шефот.
    Е сеа се размислувам дали воопшто оваа ги слушнала муабетите или сама си ги смислила?
    Слушав и од предхопдно за неа муабети дека е пакосна, дека смета дека купува поени кај шефот ако му пренесува се и сешто, и најмала глупост она ќе потрча да ја каже, дека на таков начин се додворува ...

И не знам ни како да се поставам.
    Не знам ни како да се дистанцирам и да пресечам секој пат кога ќе ми постават прашање каде е шефот, што прави дали е во државава и слични прашања од негова приватност.

Многу ми е непријатно затоа што се осеќам ставена во ситуација како да сум злоупотребила тоа што приватно го знам претпоставениот. И пред него ми е непријатно затоа што не сакам да има таква представа за мене.

15. blueeparadise

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.733
    Допаѓања:
    6.722
    Да, да, нив секако ќе ги разгледам пред да почнам со работа, веќе видов нешто на Јутјуб. Мене повеќе ме фаќа страв околу целиот тренинг што ќе биде од дома, дали лесно се учи, прашав две девојки што не ми се толку блиски, и двете само ми рекоа дека им било многу тешко да се снајдат и сфатат што треба да прават, а јас ко што учам споро и не ми фаќа кликерот си викам тешко мене. :D

16. Космонаут

Космонаут Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2023
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    778
    Снимај си ги разговорите, или екранот ако можеш, за после тоа да си ги прегледаш пак обуките повторно и да си повториш тоа што ти треба

На simoncelicius и blueeparadise им се допаѓа ова.
  17. Directioner005

Directioner005 Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2012
    Пораки:
    764
    Допаѓања:
    2.419
    Не знам колку ќе ти користи советов сега, ама според мене прва грешка е што воопшто си се вработила во фирма на фамилијарен член. Бизнис и приватен живот не се меша. Ако сакаш да си мирна и на работа, а и со човекот да си задржиш добри односи.
    Од друга страна, знаеме како стојат работите за кариера во државава, па ако ти е единствена опција да работиш таму, мислам дека треба да се поставиш различно.
    Не сте требале да криете, и онака 99% се вработени со врски или партиски, нема потреба од глумење лудило. Јас кога би била твоја колешка би била навредена ако криеш дека шефот ти е девер, а притоа правиме различни муабети, се “криеме” да испушиме цигара и кога касниме и слично.
    Веќе кога се дознало, најлошо што можеш да направиш е да испаднеш жртвата. Глава горе, на муабетите “снашка” враќај со иста мера(хехенце пази како збориш ќе му кажам на зетот). Нека не гледаат дека те повредуваат со тоа зошто ќе ти се нафрлат како хиени.
    Седни и збори отворено со деверот, кажи му за ситуацијата и замоли го при друга слична ситуација да дојде да те праша со цел да не ги нарушите односите за рекла-казала муабети.
    А на “добронамерната” колешка, покажи и заби, веќе кога си “снашка” во фирма, act like it. ;)

На raww, Kiko9, Dentina и 4 други им се допаѓа ова.
  18. simoncelicius

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.689
    Допаѓања:
    8.634
    Не е негова фирмата како фирма, само он ни е предпоставен и се оди преку него.
    Ама те разбирам на што мислиш. Искрено за оваа работа, во ова поле во кое што сум подобри услови никаде нема да најдам. Ама буквално.
    Од плата, до одмори, покачувања...
    Проблем се меѓучовечките односи.
    Повеќето се жени али премногу сакаат да оговараат. Оговарања од типот оваа се развела, овој си ја вара жената, на овој оваа му е швалерка и слично.
    Моментот со тоа примитивното боцкање го поминав, изгледа им здосади и си најдоа нова тема на оговарање, фала богу.

Во однос на ова што го наведе - самиот он како предпоставен од сам старт тоа го посочи да не кажуваме ама ете он кажал а потоа од таа една колешка се дознало на сите страни.
    Ама пак ќе кажам, никогаш никој од нив не се почувствувал да треба нешто да се стручева или пази од мене кога ќе излезе на кафе, кога ќе каже нешто. таа колешка на која он кажал е една со која е премногу близок, многу пати она споделувала секакви дешавки со него и никогаш ништо од моја страна не било пренесено. нити па ете она се осетила да треба да пази што ќе каже затоа што сум јас тука.

Проблемот е оваа "колешка" која и на други им има правено слични сопки. Затоа и велам, не знам ни дали воопшто муабетите кои она трвди дека се вртат дали постојат или самата она ги измислила.
    Значи она ме обвини мене дека јас сум изнесувала информации од приватениот живот на шефот - каде бил излезен, со кого се дружи, со кого се гледа и слично.
    Не дека е проблемот ова што ти го велиш - јас колешите да ги издавам на шефот

Не те разбрав, конкретно на што мислиш да го седнам деверот и да ме праша при друга ситуација? Што да ме праша?

19. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.931
    @simoncelicius
    Си згрешила што воопшто си се вработила таму. Инаку проблеми секогаш ќе имаш.
    Прво дистанцирај се од таа колешка, комуникацијата сведи ја само на тоа што е службено неопходно.
    За тоа кога некој пробува да извлече некоја приватна информација од тебе ќе кажеш кратко и јасно дека приватни работи не споделуваш и ќе замолиш во иднина да не те прашуваат такви работи.

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  20. simoncelicius

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.689
    Допаѓања:
    8.634
    Епа тоа и ми беше шокот што со таа колешка не сум на ист оддел.
    Не се ни гледаме затоа што од самиот старт јас сум на дистанца со сите.
    Не одам по кафиња, не пушам па не одам на паузи, нити на ручеци одам со сите.

Има двајца тројца од мој оддел со кои имаме слободни теми на разговор надвор од работата - факултет излегувања и слично и со нив сум ете поблиска ама и со нив сум исто на дистанца.
    Со оваа конкретнава па дали два пати во месецот ќе се сретнеме во ходници и ќе си кажеме здраво, како си, добра и толку. ( истиот однос го имам и со 95% од другите колеги )

И не сметам дека сум згрешила, затоа што таму не сум затоа што сум нечија познаничка, девојка или што веќе. работата си ја вршам коректно, имам соодветно образование за истата. Не сум отидена со раце во џеб, да немам појма од животот па ете ме туркаат колку да земам плата затоа што сум на некој.
    Плус тоа како што кажав, подобри услови за оваа бранша овде нема да најдам, странство можеби единствено.
    Сигурно дека нема да си дозволам да испуштам добро работно место пошто ете таму работи мој иден watever.

Последна измена: 23 септември 2023