Проблеми со бубрези и уринарни инфекции кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од ШноличкаМала, 27 декември 2018.

1. Adelaaaa

Adelaaaa Активен член

Се зачлени на:
    14 април 2023
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    8
    Vo Skopje jas barav nemase nikade posle ni kazaa deka ima Veles vo apteka ziva farm go nosat od turcija imas broj na google javi se i ke ti kazat bidejkji nosat samo po narachka i stignuva za dva dena obichno

На Hippie му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Arnella

Arnella Активен член

Се зачлени на:
    15 декември 2023
    Пораки:
    135
    Допаѓања:
    77
    Sirupot piyeloseptily samo vo turcija go ima tesko vo mk znam zosto nije go koristevme porano

3. Adelaaaa

Adelaaaa Активен член

Се зачлени на:
    14 април 2023
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    8
    Jas go kupuvam od Ziva Farm Veles samo da se javis na ovaj broj 043251005 da si narachas i za dva dena da si go zemis. Jas kupiv pred edna nedela.

4. Hippie

Hippie Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2021
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    77
    10 дена пиеше антибиотик за бактерија во урината. 3 дена како не пие и се појави долу црвено дури има по малку бело. И после мочање пушта по некоја капка во гаките и вика мамо помочав се. Искуство мајки. Моментално пие дофирин 1/4( до дека да го најдеме сирупот пиелосептил)

5. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    9.627
    Здраво. Дали некој има искуство со проф. Дафина кузмановска ? Малиот веќе шовеќњ од 1 месец мокри по малку но многу често. Нема бактерија, ехото уредно. Докторката смета дека се работи за дисфункција на мочен меур, или меѓу народот хиперактивен мочен меур. Денес 2 ден како водиме дневник во мл. Колку мочка, колку течности пие и сл. Рече дека ке го стави на терипија со дитропан. Ако имате некакво искуство со ваква состојба ве молам споделете.

6. Hippie

Hippie Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2021
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    77
    Здраво, дали може од Дофурин уште почесто да мокри. Искуства?

7. Hilada

Hilada Активен член

Се зачлени на:
    25 декември 2023
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    1
    Zdravo majki....ako nekoj ima iskustvo ve zamoluvam da spodeli....maliot ima 4 meseci i sledna nedela treba da pravime ispituvanje za refluks so kontrasno sredstvo vo sistina....me interesira kakva e procedurata dali e bolno za bebe ,kolku trae i kolku e gore dolu cenata za ova ispituvanja..sekakvo iskustvo ke mi bide od pomos ......odnapred vi blagodaram

8. ina..ina

ina..ina Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јуни 2013
    Пораки:
    307
    Допаѓања:
    109
    Здраво ќерка ми имаше ВУР кој и беше дијагностициран на година и пол,сега е скоро шест години и е добро не пие веќе терапија. Инаку ние снимањето го правевме во Плодност Битола, бидејќи само таму тоа снимање беше без зрачење, за во Систина незнам дали е без зрачење. Во Плодност беше 15000 ден, но сигурно има промена во цена, најдобро да прашате.

На Hilada му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Hilada

Hilada Активен член

Се зачлени на:
    25 декември 2023
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    1
    Zdravo...dali nekoj znae doktorkata Kuzmanovska koi denovi ima termini za pregled vo Remedika?

10. Hilada

Hilada Активен член

Се зачлени на:
    25 декември 2023
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    1
    Iskustvo vo lecenje hidronefroza preporaka za dobar doktor nefrolog ke ve molam?

11. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.300
    Допаѓања:
    182.549
    Кузмановска во Ремедика ако работи уште.

На 1209 и Hilada им се допаѓа ова.
  12. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Кузмановска.
    Не ми текнува баш, во вторник и во петок мислам дека доаѓаше само попладне. Јави се во Ремедика и прашај за поточно.

На Hilada му/ѝ се допаѓа ова.
  13. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.877
    Допаѓања:
    45.107
    Моето е со хидронефроза ан едниот и рефлукс да деугиот бубрег, дијагностицирана е во бременоста, од само раѓање е на антибиотик. Откако се вративме во МК го водиме кај Дафина, задоволна сум од неа и од сите контроли и прегледи. Обично контрола на 3м и во меѓу време сируп(ант) ќе се види натаму како ќе се продолжи, треба да порасне малце. Засега е добар немал инфекција ниту проблеми, 1г е.
    Внимаваме максимално на хигиена и тоа е тоа.
    Правевме и испитување за рефлукс ви Плодност, исто Дафина го гледаше, работи и таму.
    Јас би ти препорачала да не правиш во Систина со контраст туку во Плодност ако има скоро термин.
    Внуката беше со рефлукс исто и сакаа во Систина да ја оперираат одма(многу беше мала) Во Белгија каде што живеат и рекоа дека до 3год не мора да се оперира зошто веројатноста да биде потребно што помал зафат или да се реши рефлуксот сам од себе е голема. Не се реши сам од себе ама зафатот беше многу лесен кога наполни 3г.
    Истиот совет и ние од Дафинка го добивме, плус у Плодност она гледа и ќе ја знае целата историја од прегледот предходно што е доста олеснително.
    Не се плаши ќе биде во ред. Процедурата не е болна ама за нив е малце мачна и сигурно ќе плаче и тешко ќе ти е да го гледаш, ама брзо минува, мора да се направи ќе стиснете заби.

Прегледот трае 10тина мин, можете да бидете внатре со него, резултати од мокрача ќе ви бараат ако може да однесете, ќе ви објаснат на телефон се што треба. Околу 13000 кошта прегледот.
    Ако нема рефлукс нема потреба од ант и само со контроли ќе биде. Кај нас на тој бубрег што мислевме дека ќе има рефлукс,што е со хидронефроза од 2-3 степен, нема, ама другот кој изгледа здрав е со ВУР.
    Среќа и двата му функционираат добро, и тоа се кажува на прегледот. Ако не функционира ќе закажат зафат во тој случај.

Ние сме со пиосептил сируп и јас го земам од една жена од СК(го носи од БГ, обично за недела дена стигнува, ако треба контакт ќе ти дадам)

Кај Дафина закжи по телефон број на ремедика.Со лесно.

Последна измена: 2 мај 2024
    На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Megi_9

Megi_9 Активен член

Се зачлени на:
    24 август 2021
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Iskustvo so operacija na cisticen bubreg, dali drzavno ili privatno, ako moze da spodelite iskustvo kako ste pominale pokonkretno okolu intervencijata.

15. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.278
    Допаѓања:
    37.127
    За уринарна инфекција кај деца што може да се земе од аптека без рецепт?

16. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.555
    Допаѓања:
    9.818
    Мислам дека ништо, евентуално чај од брусница или пак капки на прирдона база, зависно од возраста на детето.

17. Carpe Diem New

Carpe Diem New Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    608
    Допаѓања:
    559
    Zavisi od vozrasta moze d-manoza.

18. ina..ina

ina..ina Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јуни 2013
    Пораки:
    307
    Допаѓања:
    109
    Moze dofurin

19. ina..ina

ina..ina Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јуни 2013
    Пораки:
    307
    Допаѓања:
    109
    Dofurin zastituva od infekcija

20. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.555
    Допаѓања:
    9.818
    Zastituva, ama deteto vekje ako ja ima infekcijata, znaci mu treba nesto za da ja izleci.