1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со бубрези и уринарни инфекции кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од ШноличкаМала, 27 декември 2018.

1. ШноличкаМала

ШноличкаМала Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2018
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    34
    Majki samo sto se slusnav so Tasic, da moze da se vakcinira, pocna da vika kako moze da neznaat pedijatrite toa go ucele... Vika eve zapisi broj ako pravat problem da mi se javat... Bitno deka moze, eve za site majki sto go imaat istiot problem.

На Leo_29 и ZAHRA им се допаѓа ова.
  2. Ambra20

Ambra20 Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2017
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    1.096
    Мајки, вие што се соочиле со уринарна инфекција кај малите, какви симптоми имаа?
    Малата има 12 дена тт од 37,2-37,5. Мислев прво од заби, ама многу долго трае. Ја однесовме на лекар, црп и к.с. се ок, но во урина има покачени леукоците. Во меѓувреме чекам резултати од уринокултура и не пратија на ехо на уринарен тракт во Систина. Малата нема други симптоми никакви, само константна тт. Имавте ли и вие кои сте се соочиле со уринарни инфекции ниска тт кај бебињата?

3. ШноличкаМала

Се зачлени на:
    26 август 2018
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    34
    Da, sin mi imase temperatura 37,5 poradi eserihija, stom se pokaceni leukociti ima nekoja bakterija. Nisto strasno za sleden pat temperatura u prvo urina uspituvanje. A sto vo sistina, na klinika e Tasic vo taa oblast velat najdobriot

На Ambra20 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    Можно е да е уринарна. Моево беше со тт до 38 мах, а во урина имасе 50.000 ешерихија. До 100.000 не се смета за бактериска инфекција, но ете детето некако реагира. Зависно од антибиограм Бактрим или Трицеф се добри за уринарни.

5. ZAHRA

ZAHRA Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2016
    Пораки:
    1.625
    Допаѓања:
    16.921
    Ние бевме на контрола кај Надица.Бубрезите се со уредна форма само има уште мал застој во левиот бубрег.Паузираме со Пилосептил 2 месеци,во Април повторно на контрола.

6. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Не одеше и кај нас многу високо температурата, ако нема други никакви симптоми, многу веројатно е да е уринарна. Почекајте ги резултатите од уринокултурата па ќе видите што ќе правите, најдобро е да го види Тасиќ на клиника ко што ти кажа ШноличкаМала, нема потреба да давате пари во Систина ако успеете да добиете упат за кај него. Колкава е малата?

7. Ambra20

Ambra20 Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2017
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    1.096
    15 месеци. Ќе земеме упат од матичната, се закажува ли таму и се чека ли многу?

8. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Се закажува да, со мој термин, а дали ќе има слободен термин е чиста среќа, ние кога имавме проблем немаше слободно па моравме на приватно.
    Земете ги резултатите па ќе видите дали треба УЗ или не, ако да, нека проба матичната прво на клиника да ти закаже, ако не тогаш одете на приватно.

9. Ambra20

Ambra20 Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2017
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    1.096
    фала на сите, секако ќе ги чекам прво резултатите од уринокултурата.

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ШноличкаМала

Се зачлени на:
    26 август 2018
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    34
    Jas prvpat koga otidov kaj Tasic nemase sloboden termin pa i rekov na maticnata prioriteten da ni dade, nema da ve vrati bar za toa doktorot e ok mislam, ne primi prviot pat i od togas ni upat nisto ne ni pobarale,za malo bebe nema da pravi problem.

11. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.028
    Допаѓања:
    5.539
    Дали има мајка што вакцинираше ММР со застој на бубрег кај детенце или рефлукс?

12. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    Да сите вакцини уредно ги прима. Зафчера ММР му ја стаивме.
    Но, кај детето мое има мало проширување ВУР. За застој на бубрег сепак стручно лице само може да каже за дали е за вакцина или не детето, врз основа на здраствена негова состојба и историјата. Сепак не секое дете е исто со здраствен ист проблем и здраствена историја. Најубаво да се посоветуваш со стручно лице.

На eli.karameli и NarCis@ им се допаѓа ова.
  13. ШноличкаМала

Се зачлени на:
    26 август 2018
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    34
    Pa kolku sto Tasic mi objasni zastojot e ili od refluks ili pominuva sam od sebe kako rasne deteto, kaj nas se namali za sest meseci kako rece Tasic skoro da go nema, za vakcina koga vo prasav on pak isto ova treba da se prijavi vo ministerstvo za zdravstvo sto ima vrska refluksot so sipanici, normalno deka kje se vakcinira. Javise na brojot na detska klinika, nefrologija pobarajgo kje ti objasni.

На eli.karameli му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Ambra20

Ambra20 Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2017
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    1.096
    дали некој земал урина од бебињата со катетер во Систина?

15. ZAHRA

ZAHRA Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2016
    Пораки:
    1.625
    Допаѓања:
    16.921
    Моето бебе два пати му земаа урина со катетар првиот пат кога беше 4 месеци и на 7 месеци кај Др.Надица.Немој да излезеш од соба кога ќе ти речат јас така првиот пат ми кажаа да излезам и многу плачеше,во сон дури плачеше се будеше.Вториот пат не прифатив да излезам и кажав дека не може така дека се плаши и бев покрај него му ги држев рачињата,потоа цел ден ми беше лут :u::(

16. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.298
    Допаѓања:
    182.525
    А мора ли да им земат со катетер? Кој стрес е тоа за возрасен, не па за бебе или дете. Јас не би дозволила, кога тоа може и со кесичка да се изведе. А како што читам во Систина им е некоја практика, и на другарка малиот му земаа на 2-годишна возраст. Која траума му беше.

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. ZAHRA

ZAHRA Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2016
    Пораки:
    1.625
    Допаѓања:
    16.921
    Да срцка многу е стресно ептен ми плачеше малиот и мене тешко ми беше плачев со него.Докторката ми кажа дека најстерилно е со катетер,со кесичка не препорачуваат бидејќи се размножуваат бактериите.Јас првиот пат во кесичка земав од урината и во чашка и ја однесов во амбуланта и од Син Лаб ја земаа но тогаш покажа бактери 1000.000 а потоа кога му ја направија во Систина со катетар урина стерилна

18. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.298
    Допаѓања:
    182.525
    Јасно, ама не може секогаш да се зема со катетер. Јас во тој случај пак би повторила испитување. Некогаш е и до самите лаборатории, некогаш ние не сме зеле правилно. Ама од мое лично искуство потешко е да се земе на поголемо дете, отколку на бебе.

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Немам искуство со катетар, претпоставувам е многу трауматично, ама за докажување бактериска инфекција најдобар, читај најточен, е тој начин на земање урина. Било кој друг начин е со голем ризик на кросконтаминација и лажно позитивен резултат.
    Колку и да си испраксиран пак не можеш да создадеш стерилни услови, јас се скапав од носење примероци, еднаш негативен, еднаш 100 000, баш на граница и така сè во круг, многу е нервозно.

На ZAHRA му/ѝ се допаѓа ова.
  20. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.298
    Допаѓања:
    182.525
    Ниту Тасиќ, ниту Кузмановска ми рекле досега да земаме со катетер урина, а нив им верувам многу. И што со оние деца кои често прават уринарни инфекции? На секое со катетер? Не знам, јас сепак не би дозволила. Барем да ставаа некаква аналгезија, но знам дека не го прават тоа.

На eli25 и sofi2107 им се допаѓа ова.