Проблеми со бубрези и уринарни инфекции кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од ШноличкаМала, 27 декември 2018.

1. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    Во Систина Надица на сите им зема со катетер, 2000 денари! Независно што дијагноза е.
    Но, и Тасиќ му има земено на моево еднаш. И со голо око ја виде. Воопшто не ја прати на анализа.
    Едит: инаку не плачеше. Плачеше дека ја држеа нозе, тело да не мрда. Кога и го пикна цефчето не заплака. Можеби дека мала, па не разбираше. По стресно беше за мене мислам дека.

2. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.298
    Допаѓања:
    182.534
    Во Систина на дежурен биле и крвна слика покажала вирус, ама за секој случај провериле и урина, со катетер. Не ми е нормално, навистина. Разбирам во исклучителни ситуации, ама кај нив испаѓа пракса дека им е.

На Leo_29 и sofi2107 им се допаѓа ова.
  3. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    Ако се земе на правилен начин ( Тасиќ убаво ми има објаснето како ) и се однесе до лабораторијата во најкасен период од 40мин резултатите се веродостојни. До сега најмалце 10 пати со ќесичка му зимам мокрача и секогаш со веродостојни резултати. Освен првиот пат кога не бев информирана за како и што па во Хемолаб испадна ешерихија 100000 за нареден ден кај Тасиќ и во Авицена да испадне океј.
    Значи сабајлето кога му зимам урина го туширам долниот интимен дел убаво, ја повлекувам кожичката од пипето и ја одмивам со чиста вода убаво. Го легнувам на спална и оставам природно да се исуши тој дел. Рацете со антибактериски гел убаво ги чистам и ја лепам ќесичката убаво. Не му ставам пелена туку така голо го оставам. Кога цицаше легнував до него и му давав да цица и автоматски мочкаше. Ако така не ми успееше го гулицкав и смеев дур не се измочка. Доколку во рок од 30мин не се измочка одма пак со антибактериски гел раце трљав и лепев нова ќесичка. Откако ќе се измочка убаво ја преклопував ќесеичката и ја ставав во оние кутивчиња за мокрача што се од аптека. Сопругот одма ја носеше во Авицена и напоменуваше дека е земена мокрачата пред толку и толку минути и дека сака веднаш да се стави на испитување поради здраствени причини на детето ни се потребни веродостојни резултати. Од дома до Авицена ( не ни е далеку ) гледавме за најкасно 30-40мин да ја однесе.
    Па Тасиќ објасни дека некогаш слободно може да му земам примерок и во чашка за мокрача ( еднаш така он му зема па објаснуваше што да приметувам ) и да видам доколку мириса лошо, матна е или има парталчиња одма да испитам во лабораторија и при секое качување на тт прво да испитувам мокрача.
    Се надевам помогнав. Ова е моето искуство со синко еве 22месеци. Никогаш не дозволив ( Дафина еднаш сакаше со катетар да проверува ) да му земат така на детево. Знам како ми било мене со катетар па искрено не дозволувам да го поминува тој стрес.

На eli.karameli, ZAHRA и NarCis@ им се допаѓа ова.
  4. ШноличкаМала

ШноличкаМала Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2018
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    34
    Zdravo majki... Odamna ne nema na temava :) uste iname zastoj 1_2 stepen a nemame refluks, godina sme skoro...kje se povlece li ili operacija kje treba do koga se ceka.

5. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    На толку мал степен на застој обично не препорачуваат операција. Чувајте се од инфекции само. :)

6. ШноличкаМала

Се зачлени на:
    26 август 2018
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    34
    So eden funkcionalen bubreg sme... I na toj e zastojot Tasic ne mi go ni spomna ama sega na kontrola kaj privaten vika prisutna e pocetna delitacija na pielonot vikam hidronefroza vika ne ne e toa.. Infekcija nemame fala bogu ama se ostetuva li bubregot so toj zastoj kje se povlece li do sega se isto si stoi na pocetok e.

7. PinkGirl*

PinkGirl* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    430
    Допаѓања:
    651
    Како што расте ќе се повлече,сепак доктор најубаво ќе ти каже.Ќе се оштетува ако има инфекција.Редовно проверување урина

8. ШноличкаМала

Се зачлени на:
    26 август 2018
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    34
    Fala vi na odgovorite... Pod zastitna terapija sme ama ne poradi zastojot tuku poragi refluksot na leviot nefunkcionalen bubreg, na desniot nema refluks ama si stoi zastojot... Tasic ne mi kaza nisto ne mi ni spomna pa sega jas vo paniki zakazav kaj detski urolog Mile Petrevski mislam bese da slusnam i negovo mislenje, inaku eve skoro 11 meseci se tolku si stoi poceten zastoj ne se namalil.

9. vikicka88

vikicka88 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2015
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    47
    Колку време трае терапијата за ешерихија со пилосептил сирупот? Нас докторката ни препорача месец дена

10. PinkGirl*

PinkGirl* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    430
    Допаѓања:
    651
    Јас за ешерихија давав лидаприм и за една недела ја немаше.За сирупов незнам ама како ви препорачала др. така.

11. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Зависи, ако е повторувачка инфекција поради деформација на уринарните патишта се дава профилакса која се пие понекогаш и со години.

На Leo_29 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. ZAHRA

ZAHRA Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2016
    Пораки:
    1.625
    Допаѓања:
    16.921
    Ние со месеци ја користевме терапијата и кога ни кажа Докторката да правиме пауза бактеријата повторно ни се враќаше пак повторно со Пилосептил и сега сме на пауза.Син ми многу повраќаше од Пилосептил.

13. vikicka88

vikicka88 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2015
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    47
    Ваше мислење, доколку детето има ешерихија дали смее да се бања во езеро?

14. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.298
    Допаѓања:
    182.534
    Јас не би.

15. pianogirl

pianogirl Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2018
    Пораки:
    706
    Допаѓања:
    913
    Како се пренесува? Ќерката на моја другарка е 2 години и ја има бактеријата ешерихија коли и не сме се виделе до сеа, страв ми е да не се пренесе

16. ina..ina

ina..ina Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јуни 2013
    Пораки:
    307
    Допаѓања:
    109
    Zdravo, dali znaete cena za eho na bubrezi vo sistina i ako moze preporaka za doktor

17. emiliana

emiliana Форумски идол

Се зачлени на:
    28 октомври 2019
    Пораки:
    3.648
    Допаѓања:
    43.059
    Оди во мегамед топ се докторите.
    И Јовановски и Дамјановски врвни радиодијагностичари, само пофалби за нив. Нема да згрешиш.
    Цената е 1200 за цел абдомен.

На ina..ina му/ѝ се допаѓа ова.
  18. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.298
    Допаѓања:
    182.534
    Ако е за дете, најдобро детски нефролог.

Јас ќе ти кажам не за Систина. Ако сакаш приватно кај Кузмановска во Ремедика, а на клиника кај Тасиќ.

На ina..ina, Lolipop23, Leo_29 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. emiliana

emiliana Форумски идол

Се зачлени на:
    28 октомври 2019
    Пораки:
    3.648
    Допаѓања:
    43.059
    Сега видов дека е кај деца темава, моја грешка.
    Да, тогаш е подобро кај детски нефролог да го однесе.

На NarCis@ му/ѝ се допаѓа ова.
  20. ina..ina

ina..ina Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јуни 2013
    Пораки:
    307
    Допаѓања:
    109
    Dali nekoj znae da gi procita rezulatite, kolku e zastapena bakterijata i ako moze da spodelite iskustvo okolu lekuvanjeto, se raboti za 18 mesecno bebe

Прикачени фајлови: