Проблеми со бубрези и уринарни инфекции кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од ШноличкаМала, 27 декември 2018.

1. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    Како е напишан резултатов, има ешерихија 1.000.000, а тоа е многу. Добро е што е сензитивна на повеќето лекови. Претпоставувам дека ве следи лекар. Незнам дали имате испитувања правено, дали е нешто со бубрези поврзано, или случајно уринарна инфекција. Ако е повторувачка, обратете се кај Тасиќ.

На NarCis@ и ina..ina им се допаѓа ова.
  2. ina..ina

ina..ina Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јуни 2013
    Пораки:
    307
    Допаѓања:
    109
    Kaci tt i otkrivme deka e od urinarna infekcija, prima lendacin 5 dena i vo cetvrtok ni zakazaa eho na bubrezi vo sistina kaj Dr Nadica

3. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    Хм, ние бевме кај Надица, и ич не ме бендиса. А и ништо не кажа.
    Бевме и кај Дафина, и многу позадоволна сум од неа. И пак сметам дека Тасиќ, е најдобар. Кажа што да правиме. Овие другиве само за пари се зинати.
    Ама, заради ургентноста на ситуацијата, нека ве види Надица. Зависи што ќе каже, па не е лошо и уште некој да ве види.

На NarCis@ и ina..ina им се допаѓа ова.
  4. Emilija0501

Emilija0501 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2018
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Да не знае некој Пиолосептил сируп каде може да најдам?

5. ZAHRA

ZAHRA Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2016
    Пораки:
    1.625
    Допаѓања:
    16.921
    Во Систина има аптека,само таму го има.

6. day.dreamer

day.dreamer Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    900
    Го имаш и во аптеката во Капитол

7. ina..ina

ina..ina Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јуни 2013
    Пораки:
    307
    Допаѓања:
    109
    Zdravo majki, ke ve zamolam da spodelite vasi iskustva. Kerka mi dvapati vo urina ima eserihija koli, vo mart ja lecevme se antibiotic i bese na zastita terapija so dofurin eden mesec, po Eden mesec ja prekinavme terapijata i vo juni povtorno fati bakterija i Sega e pak na dofurin. Doktorkata sto ja sledi kerka mi, ne prati na pregledi kaj doktorka Kumanovska poradi toa sto se somnevase na lev hydroureter. Deneska doktorka Kumanovska i napravi eho na bubrezi i zabeleza zastoj na lev bubreg vo pelion od 1 Stepen. Poradi toa sto dvapati dosega ima urinarni infekcii ne praka na snimanje vo Plodnost vo Bitola, za da se utvrdi dali ima refluks ili ne.

8. 123baby

123baby Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2014
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    182
    Може ли да споделиш искуство, дали бевте во Битола за снимањето, ние се наоѓаме во скрпз иста ситуација како шо си опишала погоре. Прво еширихија два пати, па ехо кај Кузмановска, проширен канал виде и не праќа во Плодност за потврди дали има рефлукс.

9. ina..ina

ina..ina Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јуни 2013
    Пораки:
    307
    Допаѓања:
    109
    Da bevme vo Bitola, ima refluks i zatoa i fakjase bakteriski infekcii, ni dade Kuzmanovska preventivna terapija, koja ke mora da ja pie podolg period, najmalku edna godina.

10. Dusica24mkd

Dusica24mkd Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2016
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    87
    здраво мајки, ве молам за совет..имаме физиономски проблем со малечката..барем така мислам јас нема присуство на лабиа минор и отвор.матичната смета дека се работи за дебел химен но мора да се види.ве молам за препорака за детски хирург уролог и за преглед кај уролог ..на клиника кој како упатува, во приватно каде ..ништо незнам

11. Fani80

Fani80 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2016
    Пораки:
    216
    Допаѓања:
    158
    препорака за д-р Ристо Симеонов детскиот хирург од „Аџибадем Систина“

12. sweety1611

sweety1611 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    7
    Здраво женски
    Ве читав до пред некоја недела кога имав проблем со малиот поврзан со темава и најдов мал дел на утеха во вашите разговори, решив да го споделам моето искуство, може ќе се најде како пример или совет на некому..
    Синчето ми беше 1 месец кога забележав крвче на пелената, веднаш заѕвонив на матичната, ме посоветува да отидам некаде приватно на педијатар нефролог (ремедика/сиситина) заради короната не функционира државното здравство, конкретно мој термин за да закажеме на детска клиника. Заѕвонив во ремедика и заради итноста на проблемот мало бебче со крв на пелената ми кажаа да отидам в четврток или петок дека доаѓала проф. Др Кузмановска ќе не протнат некако..
    Отидовме на преглед на урината покажа висок број на протеини и леукоцити, нормално крв и висок ЦРП. На ехото покажа застој на левиот и десниот бубрег од 1 степен и здебелен ѕид на мочен меур.
    Земаа примерок од урината за уринокултура со тоа што резултатите моравме да ги почекаме до понеделник, во меѓувреме докторката ни даде панцеф додека да излезе антибиограмот со уринокултурата. За време на прегледот докторката не праша дали имаме добиено температура заради високиот ЦРП, немавме се до истата ноќ, кога качивме 39,4.Избезумена не знаев што да правам бидејќи ми е прво дете не знам што да му дадам и колку, температура дигна ноќта во 3 часот. Со сопругот отидовме во амбуланта кај дежурната екипа си велам каква и да е дежурната докторка ќе знае како да ја симнеме, отидовме ни препиша далерон 2мл. Во теот на денот ја побарав др.Кузмановска ми рече 3 ден да го боцкаме со гентамицин се додека да излезе антибиограмот и урино културата.Откако излегоа резултатите имавме висока вредност на ешерија коли 100000 вредност. Спрема антибиограмот го сменивме и антибиотикот почнавме со пиелосептил уште 7 дена. Синчето веднаш реагираше позитивно на антибиотикот, за 7 дена отидовме на контрола. На контролата на ехото немаше ништо се беше повлечено меѓутоа докторката ми сугерираше да направиме испитување на VUR т.е. дали имаме бубрежен рефлукс во Плодност во Битола за да ја исклучиме и таа можност за појава на уринарната инфекција која со пројавените симптоми алудираше на таа болест, малце се разочарав искрено кога ја слушнав цената 13000 меѓутоа таа ми рече дека е најсигурно дека нема големо рендгенско зрачење во спор3дба со тоа што го прават на клиника и во систина. Гуглав вака онака читав по форуми, дури и најдов контакт од др Ташиќ за второ мислење се слушнав му ги испратив резултатите се што теравме дури и тој самиот ми сугерираше да одиме на тоа испитување во Плодност како најдобро решение заради возраста на малиот. Отидовме иако е скапо меѓутоа немаше мирно да спијам ќе ме јадеше сумња и ако го повторе немаше да си простам. Се беше во ред немаше појава на VUR. Стресен цел месец, но на крај се се добро заврши...малиот е добар

На ina..ina, Alishan30, Septemvri и 4 други им се допаѓа ова.
  13. donii_27

donii_27 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2020
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    3
    Здраво мајки,
    Би сакала да ви ја раскажам нашата ситуација. На 27ми овој месец син ми ќе полни 18месеци, а точно пред првиот роденден јас забележав капки крв после уринирање или некогаш дури и на пелената. Одма отидовме на контрола и докторката ми даде антибиотик и раствор од камилица. 7 дена антибиотик на 8миот пак иста песна. Истата терапија ја има примано двапати, и само повторуваше докторката ништо не му е, само чистете го. Па нормално дека секој ден го мијам. Го однесов на колешката нејзина пред 2 м, и та ми ја даде истата терапија ама ми рече дека нетребало толку да се чека и ме упати на хирург специјалист да види посто мисли дека требало малце да се потсече. Следниот месец имаме термин ама денес забележав дека при отварањето како некоја течност нечиста се појавува, главичката му е скоро скроз побелена и забележав две мозолчиња од кои излегува ептен бел гној. Утре одма ке звонам ама овде баш не ми се многу озбилни. Мислам дека сепак детето има нешто посериозно. Ве молам барем малку да се ослободам дали имал некој слично искуство. Исто размислувам да го однесам во некоја приватна кај нас во Македонија, живееме во странство и поради ситуацијата со ковидов неможам кога сакам да си дојдам. И која приватна би ми ја препорачале. Ви благодарам однапред и Ви се извинувам за долгиот пост

14. day.dreamer

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    900
    Како детски хирург би ти го препорачала Симеонов, моментално работи во Систина. Во меѓувреме може да провериш урина и уринокултура, за да провериш да не има некоја уринарна инфекција. Како детски нефролози ти ги препорачувам Тасич на клиника или Кузмановска во Ремедика. Од Надица лично не сум задоволна бидејќи на синко не можеше да му даде точна дијагноза.

15. donii_27

donii_27 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2020
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    3
    Фала ти многу за помошта ама овде во тоа е и проблемот што никаде не ме ни упатуваат. Од мај месец се влечкаме само со камилица секој ден мирње и 3 пати имаше крем антибиотик по 7дена. Можно ли е од уринарната инфекција да се појавиче мозолчиња? Пошто ми е прво дете и имам мн прашања. за преглед во систина колку време отприка однапред треба да закажам?

16. day.dreamer

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    900
    Не би требало од уринарна да де појават мозолчиња. Најчесто кај уринарна е покачена тт и печење при мокрење, но не мора да значи. Кај синко немаше никакви симптоми дека има уринарна, ако не проверував јас често урина. Во Систина 1-2 дена порано може да закажеш, Симеонов скоро секој ден е во амбуланта.

17. donii_27

donii_27 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2020
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    3
    Добро ке идам и ке проверам сепак ти благодарам многу

18. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    @donii_27 во Ремедика е Ацо Димов хирург уролог. И тој е добар. Мислам дека со Кузмановска се одреден ден во амбуланта. Може да пишеш маил да прашаш.

19. donii_27

donii_27 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2020
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    3
    Супек ќе пишам
    Фала ти многу на информацијата

20. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.035
    Допаѓања:
    24.233
    Дека не му е отворено курето има бело внатре тоа е собрано, на моето прв пат кога му го отворив на 6 месеци така полно бело внатре му беше, а еднаш пред тоа на 4 месеци му потече малку па миев со камилица и му помина, за др проблем немам искуство.