Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со зачнувањето

Дискусија во 'Бременост' започната од Zaljubena111, 20 февруари 2010.

1. kiki3047

kiki3047 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 мај 2010
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    24
    па се е можно,но некогас ние самите си правиме и мислиме дека можеби сме јас секогас си велам ке ми дојде а сепак се надевам и вистина пред да ми дојде мокрам на секој 10-15минути во текот на месецот ми се лоши,но ете на крајот ми доага и пропага се во вода малку ми е страв за утре одам на гинеколог ама што е тоа е бас ке прашам за тие таблети а фолна ке си земам не еништо страшно секој ден и по цел ден некогас свесно некогашпотсвесно си мислам на тоа

2. bik23

bik23 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    55
    значи фолна киселина секој може да пие
    без препорака од доктор
    а за што точно е истото оти ако отидам во аптека и побарам и ако ме праша таа за што ми е да знам да и кажам за што,малку ми е срам да барам работи за бременост во аптека :) може сум малку .... ама мн ми е срам
    ај обајснете ми поубаво ако може

3. Beluvce84

Beluvce84 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2010
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    71
    bik23 pa samo kazi go imeto na apcinjata i ke ti gi dadat...samo jas ne znam kako se vikaat tie apcinja vo MKD..i jas pijam apcinja folna ama jas ne ziveam MK i tuka se so drugo ime..moite se vikaat folio forte

4. Tenna

Tenna Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2010
    Пораки:
    305
    Допаѓања:
    332
    Нема што да бараш работи за бременост во аптека,ќе си отидеш кај гинекологот твоји ќе си прашаш се‘ што те интересира,тие се фала богу за тоа таму.Ќе си прашаш и за климофенот,јас колку што знам они најчесто него го препорачуваат како прва алтернатива во потешкотии со бременост и исто и за фолната киселина,која не е штетна,ама па консултација со стручно лице не е на одмет.Ти уште не си бремена,па мислам дека тие жени земаат фолна во помали количини,отколку бремените.Може да ја зема и партнерот,исто и витамин Ц кој ја зголемува подвижноста на сперматозоидите.

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.561
    Допаѓања:
    201.725
    Фолната киселина можеш да си ја земеш без проблем, никој во аптека нема да те праша зошто ти е. Само побарај си такви таблети, ги има со различни имиња: Тифол, Фолан, Фоливит или што знам јас, зависно од производителот. Инаку, фолната киселина помага при забременувањето, затоа се препорачува да се пие веднаш штом жената ќе посака да забремени. А во првите месеци од бременоста, посебно во текот на органогенезата ги спречува аномалиите на нервниот систем кај ембрионот. Освен тоа е добра и кај анемичните, помага при ресорпцијата на железото од желудникот.

Кломифенот пак е друга приказна. Тој не се зема на своја рака. Можеби може да се купи без рецепт, ама сепак се работи за хормонски таблети. И обично се дава кај жени со полицистични јајници кои поради тоа имаат нередовен циклус т.е нередовна овулација, значи нема сигурност кои денови се плодни. И како сега некоја ако не може да забремени со месеци, а нема полицистични јајници, да го зема кломифенот на своја рака? Подобро не, таков ризик не е потребен. Барем тоа е моето мислење како медицинско лице.

6. bik23

bik23 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    55
    Фала ти многу Annath за обајснувањетво за ова
    мн ти благодарам
    позравче :) :) :)

7. kiki3047

kiki3047 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 мај 2010
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    24
    вака јас денес бев кај гинеколог на преглед вагинално ме гледасе се ми е во ред му казав дека почна да ми иде порано ми вели не епроблем во понеделник ке одам пак ми заказа а 3ден од циклусот кога ке добијам а дај боже да не добијам мора да испитам хормони овие фоликостимулирачки и за тироидна се ми изнаписа јас ги имаам иститувано и се мие во ред ама ај ке видиме пред месец правев и папа се ми беше ок мада ке правиме и спрематограм за маж ми го прасав за фолна и ми реце и до сега си требало да земаш почнав од денеска да земам па ќе видиме гледам да сум повеќе опустена ме праса за години ми рече ок ми вели психата и тоа во глава е посилно од се па ќе видиме за кломифен го прашав ми рече никако додека не се видат хормоните неможе а и ми вели немој случајно да ги земас сама без да ти кажам ми вели рано е цекајте вие тек 6месеци сте заедно е тоа е драги мои

8. Zaljubena111

Zaljubena111 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2010
    Пораки:
    2.087
    Допаѓања:
    1.647
    Кики а како треба да се пијат апчињата со фолна, по 1 или 2 на ден, како?

9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.561
    Допаѓања:
    201.725
    ^^Обично пишува во упатството. Ако се таблетите од 5 мг, по една на ден е доволно.

10. kiki3047

kiki3047 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 мај 2010
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    24
    е извини сега ја видов пораката вака мене гинекологот ми реце по една на ден јас од денес веќе почнав по една ги зедов од аптека во мало пакување се од 5мг

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.561
    Допаѓања:
    201.725
    Девојки, да ве замолам од сега па натаму, вашите коментари за меѓусебната поддршка што си ја давате за бременоста да ги пишувате во оваа тема Поддршка за оние што сакаат да забременат. А оваа тема ќе продолжи за конкретни медицински проблеми во врска со зачнувањето. Поздрав и ви посакувам на сите што побрзо да забремените! :) :) :) :) :)

На gwen и blond им се допаѓа ова.
  12. bik23

bik23 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    55
    сакам да прашам нешто во врска со фолната
    јас почнав да земам тифол(фолна) ама моментално имам и имам мн големи болки а во упатството пишува дека не треба да се земаат др лекови освен те
    дали мозе да се напијам спазмекс (само од нив ми минат болките) или да издржам 2-3 без апчиња

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.561
    Допаѓања:
    201.725
    Тифол е само витамин и ништо повеќе, така што можеш да пиеш апчиња против болки. Тоа што го пишувало во упатството да не земаш други лекови, тоа важи за други препарати што содржат фолна киселина. Немај гајле, можеш да си се напиеш некаков аналгетик кога имаш болки (претпоставувам дека зборуваш за менструални болки). Само не во исто време со Тифолот.

14. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Zdravo dragi moi,
    i jas po prv pat vo zivotot se obiduvam od 15 noemvri za bebence, so mazot mi rabotime redovno na taa tema i posleden pat svrsi vo mene vo ponedelnikot i se molev da ne dobijam i op, denes sabajle dobiv....i se razocarav malku, zatoa sto ne ocekuvav deka ke mi dojde tocno na datata, a imam neredovna menstruacija....a kako sto citam na forumov moze i da ti ide redovno, a da si bremena....taka da, ne znam sto da recam, tuku samo da cekam....

15. blond

blond Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    4.719
    kallias ретко која останала бремена само со еден обид. Затоа еве сега кога надоаѓаат ладните денови, топлете се со мажот ви, водете љубов и направете едно бебенце. :*

16. ciribiribela

ciribiribela Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2010
    Пораки:
    1.272
    Допаѓања:
    652
    Среќници се тие што од прва им се фаќа. а сакаат нормално. Јас пробував 4 месеци, па дури мислев дека не можеме.Ама кога најмалку се надевавме бидна. Велат требало време да се приспособи спермата :lol: Не се секирај ќе биде, наскоро ќе се радуваш со нас :*

17. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    да цирибирибела, многумина така велат, но моја другарка што остана несакајки бремена и тоа првиот ден од менструацијата и од прв пат....значи гаранција нема кога и како да останеме бремени. Секако дека мене не ми се брза и еве веке почнавме со тренинзите за бебенце, па кога ке одлучи Бог тогаш нека биде. Инаку постојано читам на форумов од оваа област и да ви кажам право многу работи научив што не знаев...и наважното од се е да нема стрес,нервози и грижи, а тоа кај мене и сопругот во последно време се случува постојано така да треба да се релаксираме и опуштиме и верувам ке биде...

18. love23

love23 Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    716
    Допаѓања:
    915
    Дали нередовниот циклус значи и помали шанси за бременост

Со пореметување на циклусот се пореметуваат и плодните денови. Мене ми се случи два пати да добија во месецот и тоа од стрес. Крварење имав 20 дена па се исплашив и отидов на киноколог, при прегледот докторот ми рече дека во моментот сум најплодна и покрај тоа што имав крварење и дека пореметувањето на циклусот ја пореметува овулацијата. Доколку тоа се повторува пошесто шансите за забременување се помали така ми рече кинекологот, дали тоа е вистина?

19. missperfect

missperfect Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2010
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    60
    Ме интересира дали некоја од вас чул за ретроградна матка?

20. Lacrimosa

Lacrimosa Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2010
    Пораки:
    1.833
    Допаѓања:
    2.932
    Несакајќи останала од прво. Цирибирела рече дека не се фаќа од прва ако нормално сакаат.
    Најчесто млади што остануваат несакано бремени, нормално се фатило од еднаш, пошто тие не пробуваат нели.
    Тогаш опуштено водиш љубов не мислиш на ништо, и затоа одма остануваат бремени.
    Кога планирате бебе умот ти е таму и потешко се фаќа.
    Многу има влијание психата.