Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со зачнувањето

Дискусија во 'Бременост' започната од Zaljubena111, 20 февруари 2010.

1. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.563
    Допаѓања:
    106.294

а крварењето какво било?многу малку или како нормална менструација? ако не си сигурна направи си еден тест , но ако е негативен , не се оптоварувајте многу со правење бебе во плодни денови , водете си љубов кога и ке ви текне така полесно ке фати и нема врска колку често ке биде тоа ;) само психата игра улога овде штом се е во ред и со двајцата. И 3 месеци е малку за да кажеш ете , неможе да се фати бебе нешто не е во ред овде итн.. Со срека :)

На valjaaaaa и kic им се допаѓа ова.
  2. FallingStar75

FallingStar75 Активен член

Се зачлени на:
    17 јули 2012
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    1
    Не е точно. Секој гинеколог ќе каже, а може да се прочита секаде по интернет на сериозни медицински сајтови) дека после една година активно обидување, треба да се направат испитувања кај двајцата партнери (хормони, морфологија, спермограм). Има статистика во ова, така што се смета дека она што не се случило за една година, најверојатно нема да се случи и во втората и третата година. (Секако има исклучоци). Нема потреба толку да се чека, ништо не се добива со тоа.

3. ilence

ilence Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2012
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    88
    Јас па не се согласувам,знаци во последно време немозноста да се забремени е сведена на 1 година ,а претходно било тоа две-две ипол години,а тоа е така односно намалени се годините,само и само да не се цека и да не се губи времето,да не се создаваат нервози а тоа е и пречка,затоа што сега има -нели посовремени методи-полесно да се стигне до целта и младите да вршат испитувања ,значи која е логиката до пред 5 години да биде 2,2.5 години а сега да е 1 година ,некогаш и треба време и на психата,поздрав

4. crnamacka01

crnamacka01 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2011
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    25
    мене ме интересира дали клмаидијата може да биде причина з ада не може да се забремени?пример...кламидија која постои од 1-2 години?...и зошто кога одиме за пап тест гинекологот никогаш не преопрачува и тест за кламидија?и други микорбиолошки тетстови?...ние правиме само пап,,,,и толку,,а штое со кламидијата?нели некогаш може и да нема воопшто симптоми?

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.532
    Допаѓања:
    201.624
    Може да нема симптоми, многу јасно, ама ако се сомневаш, побарај си брис од гинекологот, стриктно да биде за кламидија. Инаку, да, понекогаш може да биде пречка за забременување, оти ако е присутна подолго време, доведува до појава на ожилно ткиво кое го оневозможува вгнездувањето на ембрионот во матката. Но не мора да значи дека кај сите ќе се јави ожилно ткиво (не знам како да го преведам зборов ожилно на македонски, се мисли на сврзно ткиво карактеристично за лузни). Испитај дали имаш кламидија, ако имаш, ќе примаш соодветна терапија и не би требало да имаш проблеми.

6. crnamacka01

crnamacka01 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2011
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    25
    фала многу,,,да,обавезно,,во план ми е да направам тест за кламидија,,,,подобро да си знам отколку да не знам,,,така ќе знам што да превземам....а кламидија сигурно имам,,,барем така мислам јас,,,не верувамд ека сама се повлекла,,,нема шанси,,,но се надевам да биде се како што треба..за тое се гинеколозите....ќе се измачам ако се направил некој поголем проблем,,ама тоа е...важно да се реши....

7. zazarsko

zazarsko Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2012
    Пораки:
    189
    Допаѓања:
    122
    кламидијата се лекува само со вибрамицин два патти на ден , пијат и двајцата и мажот и жената.јас имав направено испитуванје за кламидија преку крвта и покажа негативно за по 2.5 години да направиме брис и на брисот покажа позитивно.

8. Milena.Martina

Milena.Martina Активен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2012
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    6
    Zdravo sakam da vi kazam deka minatata nedela bev vo remedika na ispituvanje so siprugot i ispadna kaj nego problemot vo
    spermogramot.Rezultatite pokazaa deka spermatozoidite od 25 posto se dvizat samo 1 posto.Mu dadoja tableti i ni rece ke probame so 2 inseminacii ako ne bide uspesno togas in vitro.Sakam da prasam dali nekoj vo remedika ima praveno in vitro i da mi kaze kako odi procesot dali e bolnobidejki mnogu mi e strav.poraka do site sto sakaat da ostanat bremeni najprvo ispituvanja i za dvajcata.Cao i pozdrav.inaku imam edna kerka vo Mart ke napolni 5 god.

9. FallingStar75

FallingStar75 Активен член

Се зачлени на:
    17 јули 2012
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    1
    Здраво,
    Во Ремедика спермограмите „испаѓаат“ често лоши, за да ги испаничат луѓето и одма да им препорачаат ин витро. Затоа подобро напрајте си и на друго место за споредба. Успешноста на инсеминација е многу мала, 10 до 15% (светски просек). А за одење на ин витро преку фонд бараат доказ за 4 неуспешни инсеминации. Така да патот е мноооогу долг, т.е. за кого како.
    Јас сега во декември само што правев ин витро во Ремедика (со машки фактор, тоа е посебна метода) кај др. Петановски. Иако фондот се фали дека е бесплатно, она што го покрива фондот е малку, а се над тоа се доплаќа приватно. Ампулите што се примаат се ужасно скапи, ама нормално кога се нафатил веќе човек на тоа, ќе плати се што треба. Методата се вика ICSI, а за оплодување им требаат само неколку сперматозоиди, така да и тој 1% е доволен, нека не ве паничат.
    Инсеминацијата не е болна, како обичен гинеколошки преглед е. А за инвитро, 10 дена се примаат инјекции со хормони и после под анестезија се вадат јајце клетките. Така да за болно, не е болно, ама психички е огромно оптоварување. А иронично, жената треба целосно да биде ослободена од стрес за време на целиот процес...
    Поздрав

п.с. Во Ремедика ако правите инвитро, само кај Петановски.

10. cecule

cecule Активен член

Се зачлени на:
    30 декември 2012
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    zdravo 11 meseci se obiduvame da zacneme bebe :(( se e vo red so mene,a za soprugot ne sum veke sigurna,kako minuva vremeto vo bezuspesni obidi veke na se pomisluvam.Dali nekoj imal slicno iskustvo i sto mi sovetuvate.Odnapred vi blagodaram za odgovorite.pozz

[mod-kirilica:1to8zgdl][/mod-kirilica:1to8zgdl]

11. roza102

roza102 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    83
    душо како знаеш дека со тебе е се во ред? правеше испитувања? Иако мислам дека кога постои сомнеж за брачна неплодност со испитувања се започнува од мажот,со спремограм, (евентуално и спермокултура доколку е препорачано) поради тоа што тоа е многу едноставно испитување и веднаш го потврдува или елиминира мажот како фактор. Поразговарај со него,нека оди да направи спремограм :) ништо страшно :)

На cecule му/ѝ се допаѓа ова.
  12. butterfly.mk

butterfly.mk Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.079
    Од сите вас кои пробувате да забремените е некоја пушач или не? :^)

13. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Јас кога пробував да забременам бев пушач, и тоа години наназад. Последниот месец (кога забременив) ги оставив цигарите и удрив на витамини чаеви и здрав живот, и останав бремена.Но и тогаш припалував по некоја со кафенце.

14. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.528
    Ги оставив, што знам, шубе ми е. Толку го посакувам тоа бебе, ич не ми беше тешко! :)

15. mariatim

mariatim Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.152
    Допаѓања:
    12.528
    јас нити сум пушела нити пушам,а и мм исто така

16. HeidiDiWalt

HeidiDiWalt Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2010
    Пораки:
    1.163
    Допаѓања:
    1.515
    Jaс бев страствен пушач, и кога пробував да забременам во тие 6 месеци имав неколку неуспешни обиди да ги откажам цигарите... :( Сеуште не успеав, но ги намалив

17. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Ќе споделам искуство на мој близок другар во однос на зачнувањето и пушењето, баш пред некој ден го правевме муабетов. Значи тој и жена му скоро 3 години се обидуваат да имат бебенце. Он е пушач, и тоа баш пушач да речам 2 кутии на ден, згора на се и он и жена му се доста крупни, над 100 кг. И баш сега прв пат билЕ на лекар, и се разбира прво спермограм. И имало многу мал процент на сперматозоиди и многу малку подвижни (колку процентуално не запомнив), е сега прв совет од докторот бил: ДА ГИ ОСТАВИ ЦИГАРИТЕ ИЛИ БАР ЗА ПОЧЕТОК ДРАСТИЧНО ДА ГИ НАМАЛИ, ДА СЕ ЗБОГУВА СО АЛКОХОЛОТ (заборавив да пишам и на тоа си е така голем љубител) И НАМАЛУВАЊЕ НА КИЛАЖАТА КАЈ ДВАЈЦАТА (незнам им рекол замастување на органите). Им рекол начинот на живот и режимот на исхрана секако дека си остава последици на состојбата на телото во секој поглед.
    Сега за некој месец пак ќе одат на контрола па ќе видиме што понатаму.
    А другар ми, да ми кажуваа немаше да верувам ако не видев, од тој ден цигара нема запалено, капка се нема напиено.

На veli4ekate му/ѝ се допаѓа ова.
  18. butterfly.mk

butterfly.mk Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.079
    Не пушам често , ретко преку викенди најмногу ... еден месец пробуваме за бебе ама ништо ... сега планирам воопшто да не запалам, можеби баш тие се проблем. :|
    Имам 25 години па веројатно секој ден ми е плоден.

19. blond

blond Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    4.719
    Пушев пред да останам бремена, а и дури се обидувавме. Штом дознав дека сум бремена, ги оставив. После неколку месеца откако завршив со доењето, пак си ги почнав. Пак ќе ги оставам кога ќе работиме на второ :lol:

20. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.125
    Допаѓања:
    909
    sakam da prasam dali ima prostor za panika i dali da pocneme so odenje po ispituvanja, veke 3 meseci nemozam da ostanam trudna