Проблеми со кои се соочуваме при ИВФ процедура

Discussion in 'Бременост' started by Ѕвездички, Dec 27, 2016.

1. Ano

Ano Форумски идол

Така е, само за инсеминациите неможам да сфатам во преводот. нешто како да вика бесплатни неограничено

2. Lost angel

Lost angel Популарен член

Mozebi i ne znam za koja drzhava se raboti...

3. Lost angel

Eee da imame pravo nie na 6 bi letale na oblaci...Barem bi imale nadez..

stevemila likes this.
  4. coco mademoisele

coco mademoisele Истакнат член

Јас сум тука за било каква подршка...

stevemila, kukla21 and Lost angel like this.
  5. Ano

Ano Форумски идол

Задолжителни испитувања:
    - кога не насочуваат матичните за испитување хормони, микробиолошки брисеви да имаат точна информација каде има реагенси за да завршиме работа, особено за хормоните, бидејќи ако не го фатиме 3 тиот ден ни пропаѓа цел циклус
    - да има реагенси за овие испитувања секогаш и во сите поголеми амбуланти и клиники низ државата
    - истото важи и за матичните на нашите сопрузи за спермограм и спермокултура

Незнам каква е состојбата со инсеминациите на државно, колку се плаќаат, зошто јас ги правев приватно. Можеби треба да се прави корекција и во овој дел

Sukre93, lalapo, stevemila and 2 others like this.
  6. Lost angel

Dobra ideja.Ne znam i jas Tashe me prevari 4 inseminacii kaj nego...ne znaev kako odi procedurata

7. Ano

Ano Форумски идол

Терапија пред и по инвитро:
    - да се стави на позитивна листа контрацептивите и/или циклопрогинова кои ни ги даваат како подготвителна терапија
    - исто така и утрогестан/крионин гел, прогестерон депо/пролутекс кои исто така се почесто ни ги препишуваат
    - да се објави транспарентно дека за Fraxiparin/Clexane може да се рефундираат средства од фондот, со соодветно мислење од трансфузиологија дека се потребни
    - најитно да се донесе во нашиве аптеки метилфолат

8. Ano

Ano Форумски идол

Ина на државно на ГАК, ама незнам дали и колку се плаќа, затоа реков незнам каква е ситуацијата во тој поглед

lalapo likes this.
  9. Lost angel

Naten e mire(Dobra noc)utre so novi sili i ideji:* ke pishuvame pak

stevemila and meckicka like this.
  10. Ano

Ano Форумски идол

Женски тоа е се што ми текнува за сега. Мислам дека треба да надополнат другите со што проблеми се соочуваат, сепак јас сум од Скопје и многу работи ни се подостапни.

И се разбира поголем број на ваучери за прво дете. Не е фер некој да е осуден да е без потомство (барем едно дете), заради неможност да платни на приватно, а ги искористил 3-те ваучери.

DzasX, lalapo, stevemila and 4 others like this.
  11. meckicka

meckicka Истакнат член

Okolu 900den se inseminaciite za drugite drzavi jas ke kazam za srbija imaat pravo na tri obidi na ivf do 40 god terapijata im e besplatna bugarija isto na tri obidi megutoa cesto pati bolnicite davaat beneficii za tie sto daruvaat jk hrvatska imaat pravo na 6 obidi 4 stimulirani i dva prirodni ivf postapki slovenija mislam oti imaat pravo neograniceno no neznam dokoja vozrast na zenata

stevemila and Lost angel like this.
  12. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

13. *Mila24*

*Mila24* Популарен член

I jas sum ovde ve poddrzuvam za se inace vcera GI podnesov dokumenti te za ivf odnosno za prv vaucer.

lalapo, mimi.mimi, Lost angel and 3 others like this.
  14. meckicka

meckicka Истакнат член

Jas imam uste eden obid preku fondot megutoa sto ako ne uspeam i ovoj pat kolku i da sum pozitivna treba da sum spremna na se

stevemila likes this.
  15. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Eve me i mene. jas pak imam 40 god i nemam i sega planiram da podnesam za prv vaucer. ama i da mi odobrat terapijata sto kje ja kupuvam i hormonite ako ne mi stignat i kje treba da gi doplatam i patnite trosoci.. pak kje izleze kako celo inv na privatno :(.. ama aj za srekja mazot mi ima povekjee od solidna plata, a mozam da zamislam kako i e na onie so nasata "prosecna"plata. da se nadevame deka nesto kje promenime

Lost angel and stevemila like this.
  16. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Чек :makeup:
    И јас ги искористив трите ваучери :tmi:

17. stevemila

stevemila Форумски идол

Se soglasuvam vo celost so vas.Poveke Vauceri za prvi dete toa na prvo mesto.Da pocne fondot da pokriva od terapijata za posle Et.I konecno vo drzavnite bolnici da imaat reagensi zasti mene iskreno mi skurci.Ovoj pat dadov suma pari za ispituvanjata pred.Emi sea skrecing,pa posle terapii gjavol ipol.Ve podrzuvam i ovde sum za se so treba:bow:

lalapo and Lost angel like this.
  18. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Tebe sistina treba besplatno dozivotno da te lekuva od bilo sto posle takva greska

19. CocaColla

CocaColla Истакнат член

Женски ај малце поорганизирано да кажеме конкретни проблеми со кои се соочуваме, не само за бројот на ваучерите туку и за целиот процес на лечење на стерилитет. Сеуште немам направено ни едно ин витро, така да не сум целосно запознаена со сите проблеми, ќе ги пишам оние кои досега сум ги имала или сум ги сретнала кај познаници и сум ги прочитала овде.

- Немање реагенси за испитување на хормони по државните клиники. Голем дел од хормоните се врзани за конкретна ден од циклусот, а се случувало да го немаат, и да не го добијат ни до следниот месец, па да одам истиот ден непланирано до Скопје. На приватно по хормон е 800 ден значи минимум 7 сум проверувала по испитување, што е 5600 ден само едно испитување. Не ретко има уште едно на 13 ти ден. Една минимална плата месечно оди на хормонско испитување ако нема реагенс на државно

- Немање реагенс за микробиолошки брисеви. Бидејки ги нема на државно морав како алтернативна опција да ги праќам во приватна лабараторија во Скопје, 1200 по брис што исто е многу.

- хормонските лекови се скапи и не се на позитивната листа, Достинекс на пример на покачен пролактин е околу 400ден по таблета

- терапијата за лекување машка неплодност е доста скапа, често има потреба да се порачува од соседните држави, фондот не покрива ништо

овие ми текнаа во моментот, дополнете за останатите проблеми

И кажете ми дали некој направи група на ФБ ако не еве јас ќе направам.

stevemila likes this.
  20. NOVAVON

NOVAVON Истакнат член

Јас мислам дека најголем недостато во битката за добивање дете е што нема бесплатна психолошка помош-подготовка. И не пишувам за нешто ради реда,зборувам за соодветна стручна психолошка/психијатриска нега. Сета таа хормонална терапија и тие емоции,надеж,исчекувања и разочарувања но и успеси се тешки без подршка од искусно здравствено лице.

stevemila likes this.