Мене пред ИВФ (Јануар месец) ми беше 2,3 и не ми дадоа никаква терапија. Кога останав бремена само еднаш на почетокот испитав ТСХ-околу 6,7 нед. и ми беше околу 2 и нешто не се сеќавам убаво. Ми рече нема терапија и да не ја испитувам повторно. Еве веќе 27 недела сум и ја немам испитано, а и немам никакви симптоми.
Heferol.Za nepoln mesec zelezoto od 6mi se kaci na 24.I toa piev samo ednas nasabajle.Maticniot mi preporaca tothema ama od iskustva od bliski kupiv heferol.I ne zgresiv
Железото е добро, ама хемоглобинот е низок. Освен тоа, во трето тромесечие ќе се намали железото од 20, тоа сигурно. Затоа ќе си пиеш што и да пиеш за железо, плус вит. Ц, фолна и вит. Б12
Денес правев крвна слика. Хемоглобинот ми останал ист 106 но железото многу подобрено од 4 на 15 што значи дека тоа би требало да влијае на хемоглобинот и ќе се покачи. Но и вака не е страшно како за во бременост е во ред. Е сега кај мокрачата ми пишува дека имам бактерии. И минатиот месец така пишуваше а уринокултура испадна стерилна. Ич не ми се прави повторно. Не знам дали има поента со оглед на тоа дека сум 38+ недела.
Провери дали ти се зголемени леукоцитите во крвта. Ако не се, седи си мирна. Истиот случај и јас го имав, само со покачени Ле и бактерии во урина. Се консултирав со општ лекар и гинеколог. Ми кажаа штом не се покачени леукоцитите во крвта не е опасно и нема потреба од дополнителни испитувања. За хемоглобинот освен железо пиј и вит. Б6 и 12
Кај мене беа во граница на нормала. Ете јас со двајца се консултирав рекоа штом немам други симптоми не било ништо страшно.
Не ми се зголемени. Во граница се. Од 3.5 - 10 е референтна вредност, мене ми се 7. Додека да направам уринокултура па резултати па ако треба антибиотик, нема да стигнам да ги допијам. Денес сум 38+3 недели. Исто сакав сега да се расчитам по нет за шеќерот. Цела бременост ми е под граница. Знам дека не е лошо тоа, ми потврди и доктор. Ама чисто ме интересира што доведува до таа состојба.
На едно од предавањата во систина ни беше кажано дека антибиотик не се прима на крај. Треба да се знае дали има бактерија и таа се третира пред пораѓај. Докторката употреби некој термин, ама не се сеќавам како кажа точно.
Да? Епа добро, секако во понеделник сум на цтг ќе му го однесам резултатот на докторот па ќе видиме што ќе каже. Ако не се породам во меѓувреме (читај дај боже)
Од едно пакување тотхема ми се поправи крвната слика целосно, јас имав ужасно лоша крвна слика, дури и пишував во некоја тема, не ми текнува точно во која, една недела откако ги испив проверив и се ми беше во нормални граници или евентуално со минимални отстапувања што во бременост е нормално, ми се покачи хемоглобинот, железото, леукоцити ми се намалија значајно скоро па во граници на нормала ми се (сега не знам дали леукоцитите од тоа баш ама битно ете...), така да тотхемата ме спаси, сигурна сум во тоа.
Не знам како ја пиеш, ако директно или со вода, тогаш, да, грозна е, ама јас со сок од боровница или рибизла 100%, ја мешав во чаша, а не едно по друго, така не се осеќа воопшто тотхемата, и обавезно со цевка, инаку ги поцрнува забите, мислам се чисти тоа, ама треба едно 500 пати дневно да ги миеш забите.
Jas so sok od aronija. Ama izgleda ne mozam da ja podnesam bidejki vo prvata bremenost ja piev 4 meseci i pak na krajot od 8mi krv primav ..
Јас пак со крвната слика...леукоцити 15, ми даде еритромицин. Железо 10 вика ок е. Урината ми боде очи ама ваљда е поврзано доста бактерии 4-6 леукоцити во поле. Утре ќе правам crp. Значи стварно нр знам што е ова...дали дека сега почесто се испитува крвна слика, мн се нервирам....нешто и кивам многу последнава недела. А инаку ок се осеќам, само што тежи веќе меше нормално.
А еритромицин за што ти даде? За покачени леукоцити само? Која недела си и дали пиеш нешто за железо? Пази го на природна база ако не ти дале да пиеш...
Да за леукоцитите..32+3 сум, а ме зачуди за железово што не искоментира...ќе го пазам шо да се прави...