Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проверка на крвта во текот на бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Sonce77, 25 февруари 2012.

1. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Мене пред ИВФ (Јануар месец) ми беше 2,3 и не ми дадоа никаква терапија. Кога останав бремена само еднаш на почетокот испитав ТСХ-околу 6,7 нед. и ми беше околу 2 и нешто не се сеќавам убаво. Ми рече нема терапија и да не ја испитувам повторно. Еве веќе 27 недела сум и ја немам испитано, а и немам никакви симптоми.

На pandelka, Ano и kukla21 им се допаѓа ова.
  2. Pepa B..

Pepa B.. Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јануари 2017
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    677
    Ljuge osven tothema so e pokprisno za krvta ...?

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  3. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.537
    Heferol.Za nepoln mesec zelezoto od 6mi se kaci na 24.I toa piev samo ednas nasabajle.Maticniot mi preporaca tothema ama od iskustva od bliski kupiv heferol.I ne zgresiv

4. Pepa B..

Pepa B.. Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јануари 2017
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    677
    Epa nz kako oni toa go gledat demek zelezoto bilo 20,9 a hemoglobinot 90 ..

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.534
    Допаѓања:
    201.636
    Железото е добро, ама хемоглобинот е низок. Освен тоа, во трето тромесечие ќе се намали железото од 20, тоа сигурно. Затоа ќе си пиеш што и да пиеш за железо, плус вит. Ц, фолна и вит. Б12

На iki26, Pepa B.. и stevemila им се допаѓа ова.
  6. Capricorn Taurus

Capricorn Taurus Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јуни 2016
    Пораки:
    1.662
    Допаѓања:
    22.988
    Денес правев крвна слика. Хемоглобинот ми останал ист 106 но железото многу подобрено од 4 на 15 што значи дека тоа би требало да влијае на хемоглобинот и ќе се покачи. Но и вака не е страшно како за во бременост е во ред. Е сега кај мокрачата ми пишува дека имам бактерии. И минатиот месец така пишуваше а уринокултура испадна стерилна. Ич не ми се прави повторно. Не знам дали има поента со оглед на тоа дека сум 38+ недела.

7. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Јас би правела. :)

На Capricorn Taurus му/ѝ се допаѓа ова.
  8. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.627
    Допаѓања:
    39.753
    Провери дали ти се зголемени леукоцитите во крвта. Ако не се, седи си мирна. Истиот случај и јас го имав, само со покачени Ле и бактерии во урина. Се консултирав со општ лекар и гинеколог. Ми кажаа штом не се покачени леукоцитите во крвта не е опасно и нема потреба од дополнителни испитувања.
    За хемоглобинот освен железо пиј и вит. Б6 и 12

На Momichka, Capricorn Taurus и fana им се допаѓа ова.
  9. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Тие во бременост обично се зголемени. Штознам дали ќе е индикација сега?!

10. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.627
    Допаѓања:
    39.753
    Кај мене беа во граница на нормала. Ете јас со двајца се консултирав рекоа штом немам други симптоми не било ништо страшно.

На Capricorn Taurus и kukla21 им се допаѓа ова.
  11. Capricorn Taurus

Се зачлени на:
    27 јуни 2016
    Пораки:
    1.662
    Допаѓања:
    22.988
    Не ми се зголемени. Во граница се. Од 3.5 - 10 е референтна вредност, мене ми се 7. Додека да направам уринокултура па резултати па ако треба антибиотик, нема да стигнам да ги допијам. Денес сум 38+3 недели. Исто сакав сега да се расчитам по нет за шеќерот. Цела бременост ми е под граница. Знам дека не е лошо тоа, ми потврди и доктор. Ама чисто ме интересира што доведува до таа состојба.

На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  12. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    На едно од предавањата во систина ни беше кажано дека антибиотик не се прима на крај. Треба да се знае дали има бактерија и таа се третира пред пораѓај. Докторката употреби некој термин, ама не се сеќавам како кажа точно.

13. Capricorn Taurus

Се зачлени на:
    27 јуни 2016
    Пораки:
    1.662
    Допаѓања:
    22.988
    Да? Епа добро, секако во понеделник сум на цтг ќе му го однесам резултатот на докторот па ќе видиме што ќе каже. Ако не се породам во меѓувреме (читај дај боже) :D

На kukla21, karibian и Ano им се допаѓа ова.
  14. RedRevolution

RedRevolution Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    3.454
    Од едно пакување тотхема ми се поправи крвната слика целосно, јас имав ужасно лоша крвна слика, дури и пишував во некоја тема, не ми текнува точно во која, една недела откако ги испив проверив и се ми беше во нормални граници или евентуално со минимални отстапувања што во бременост е нормално, ми се покачи хемоглобинот, железото, леукоцити ми се намалија значајно скоро па во граници на нормала ми се (сега не знам дали леукоцитите од тоа баш ама битно ете...), така да тотхемата ме спаси, сигурна сум во тоа.

На kukla21 и Pepa B.. им се допаѓа ова.
  15. Pepa B..

Pepa B.. Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јануари 2017
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    677
    Znam deka see efikasni ama nemozam da gi podnesam ...

На Capricorn Taurus, kukla21 и fana им се допаѓа ова.
  16. RedRevolution

RedRevolution Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    3.454
    Не знам како ја пиеш, ако директно или со вода, тогаш, да, грозна е, ама јас со сок од боровница или рибизла 100%, ја мешав во чаша, а не едно по друго, така не се осеќа воопшто тотхемата, и обавезно со цевка, инаку ги поцрнува забите, мислам се чисти тоа, ама треба едно 500 пати дневно да ги миеш забите.

17. Pepa B..

Pepa B.. Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јануари 2017
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    677
    Jas so sok od aronija. Ama izgleda ne mozam da ja podnesam bidejki vo prvata bremenost ja piev 4 meseci i pak na krajot od 8mi krv primav ..

18. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.049
    Допаѓања:
    21.686
    Јас пак со крвната слика...леукоцити 15, ми даде еритромицин. Железо 10 вика ок е. Урината ми боде очи ама ваљда е поврзано доста бактерии 4-6 леукоцити во поле. Утре ќе правам crp. Значи стварно нр знам што е ова...дали дека сега почесто се испитува крвна слика, мн се нервирам....нешто и кивам многу последнава недела. А инаку ок се осеќам, само што тежи веќе меше нормално.

19. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.239
    Допаѓања:
    76.252
    А еритромицин за што ти даде? За покачени леукоцити само? Која недела си и дали пиеш нешто за железо? Пази го на природна база ако не ти дале да пиеш...

20. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.049
    Допаѓања:
    21.686
    Да за леукоцитите..32+3 сум, а ме зачуди за железово што не искоментира...ќе го пазам шо да се прави...