1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проверка на крвта во текот на бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Sonce77, 25 февруари 2012.

1. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.023
    Да да. Не ни отидов. :D
    Следна недела ќе одам на контрола кај матичниот, ќе побарам упат се да си проверам. До тогаш ќе се полевам со цвекло! ;)

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.215
    Јас крвна слика правев пак, и пак хемоглобинот ми е низок, уште понизок од претходно :| А веќе цел месец сум со терапија фероглобин, плус пијам домашен лек од коприви и маџун :worried: Буквално никакво подобрување, ама па железото ми е малку покачено, 15 ми е, што ми олесна. Вака ок се чувствувам, не сум малаксана или нешто. Почнав само многу киселини да имам и нешто малку повеќе да изедам одма на повраќање ме тера. Којзнае желудникот кај ми е отиден, се е изместено внатре, тоа знам.
    Требаше денес на преглед, едвај чекав, ама наредна недела ќе биде, док. немала да биде на работа ни денес ни утре.
    Вие што сте имале проблем со намален хемоглобин, а ок железо, може ли препорака што сте пиеле? Се трудам да јадам и месо, спанаќ, цвекло, сите препораки што ми ги даде докторката, ама пак ништо. Инаку, не ми е драстично паднат, на преходната крвна слика ми беше 107, сега ми е 105, а долна граница е 115. Ама пак се нервирам :(
    И леукоцитите ми се покачени малку, ама не е страшно. Урина ок, што ме радува.

Последна измена: 19 октомври 2017
  3. Lexy10

Lexy10 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2017
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    274

Срце и јас си имам проблем со хемоглобинот уште од почетокот...хеферол пијам цело време и исто како и ти цвекло, вишна, какао, аронија..мада немам значително подобрување...го прати докторката и тоа па ќе видиме ..и мене ми е 105 уште на почетокот од бременоста а железото ми е 15.да се надеваме дека и тоа ќе се среди што помина до сега па така да и до крај ќе навиваме да се подобри и тоа.. :)

На Sexybaby86 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Lonely1604

Lonely1604 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2017
    Пораки:
    350
    Допаѓања:
    300
    Lelle majki.preplasena.sum... si gi.zemah sega rezultatite od krv, hemoglobinot.93,.eritrociti 3,2, zelezo 6,5, leukociti 11. Inaku imav proliv cela.nedela... nogu.mi e.strav.. ima li care?

5. Snow white

Snow white Популарен член

Се зачлени на:
    29 февруари 2016
    Пораки:
    1.096
    Допаѓања:
    1.945
    има... шо се секираш за крвта ќе ти дадат тотхема а и направи си дома семе од коприва со мед тоа мене само ми ја крена крвта

На Mimmi39 и Lonely1604 им се допаѓа ова.
  6. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    1.700
    Допаѓања:
    4.216
    Сакам една консултација со вас во врска со крвната слика, резултати од денес:
    хемоглобин 10.8 (реф. вред. 12-15)
    еритроцити 3.8 (4.1-5.1)
    лимфоцити 21.4 (25-40)
    Овие три вредности се малку пониски...има место за паника?
    Вечер сум на преглед, обавезно ќе ги покажам, но ве молам и за ваше мислење.

железо 18.9
    глукоза 5.35

7. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.728
    Хемоглобинот и еритроцити пониски, пожелно да ти дадат апчиња/сирупче (јас пијам Хеферол ќе видам за недела дена дали имаат дејство), а шеќер над 5 тука малку припазување со исхрана.
    За другиве не знам и мене ми се вака малку пореметени ама не ми спомнувале ништо, дури за леукоции 12,13 ми викаат не е страшно.

На Mimmi39 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    1.700
    Допаѓања:
    4.216
    Ти благодарам на одговорот.
    Ми даде сируп Легофер.

На DuchessAnn му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Lonely1604

Lonely1604 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2017
    Пораки:
    350
    Допаѓања:
    300
    So.ke kazete za.krvnata slika vo 31 nedela I sovet?

Прикачени фајлови:

10. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.201
    Допаѓања:
    111.843
    Мaјкa слaбoкрвнa си. Сoветувaј се сo гинекoлoгoт зa терaпијa. Oбичнo дaвaт хеферoл. Јaди пoвеќе месo спaнaќ јaткaсти плoдoви и леќa. Витaмин ц oбaвезнo.

11. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    Женски, иако бременоста ми се преќина во 8 недела, денес ги зедов резултатите од крвта и гледам дека во уринарен статус, поточно во седимент на урина имам покачени вредности, но бидејки не сум во Мк. има разлика во бележење и пресметување па не знам како точно би превела на македонски, па вака општо ако некој знае на што укажува такво покачување? @joy1 можеш ли да објасниш, или некој друг упатен?

12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.769
    Допаѓања:
    324.644
    не пишува ли подетално кои вредности се покачени?Дали леукоцити,кристали,еритроцити,цилиндри,бактерии?Веројатно има плусуви некаде(+++).

13. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    Еритроцити, леукоцити покачени и уште едно ама не знам како да го преведам, ќе прашам подоцна мм.

14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.769
    Допаѓања:
    324.644
    леукоцити ако се повеќе од 5 може да укажуваат на инфект на урогениталниот тракт.

еритоцити ако се повеќе од три исто инфект,камен,бубрежни проблеми и слично.

15. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    Различни вредности,единици се овде, не е вака 5 и 3, во секој случај се многу покачени и се подзагрижив, а кај матичната имам дур во петок навечер..инаку се друго што е испитано е во ред освен овие 3.. тие денови имав слаби крварења се мислам може и тоа има нешто, ама баш ѕоа утро не видов крв, не знам, не сакам да читам по нет кој знае што ќе си најдам. Ти благодарам @joy1

16. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.732
    Допаѓања:
    145.123
    Ќе ти направат уринокултура.
    Некоја инфекција е во прашање.

На bella.s му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Anicka30

Anicka30 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2017
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    155
    Девојки, јас денес правев крвна слика и иако од лабораторија ми велат за состојбата се нормални вредности, многу од нив се намалени - лимфоцити, еритроцити, тромбоцити, плочки, хемоглобин, уреа и вкупните протеини. Дали и кај вас така? (скоро 30 недела сум)

18. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    1.700
    Допаѓања:
    4.216
    И кај мене се намалени. Нормално е да биде така, дел од крвта оди и кај бебушко. Треба и доктор да ги види и ако треба, да ти даде терапија за подобрување на крвта. Јас сега сум со хеферол. Нема значајни подобрувања, но за среќа, не се ни влошува, држиме под контрола. :)

На Anicka30 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Anicka30

Anicka30 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2017
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    155
    Да, во среда имам преглед па ќе види докторката а во меѓувреме ќе почнам со таа мешавината на мед, семе од коприва и лимон, што ми ја препорачаа тука, гледам многу трудници ја конзумираат (fingers)

20. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.728
    Секој месец правам крвна слика и секогаш уште од старт на бременост (23 недела сум моментално) ми покажува зголемени (малку над граница) леукоции и гранулоцити, а на долна граница другите вредности (еритроцити и сл).
    Четворица доктори (матичен гинеколог, докторката во Систина каде правев ИВФ, докторката на трансфузиологија и една роднина докторка) ми кажале дека е нормално кај многу трудници да се малку изреметени вредностите во бременост, секој организам различно реагира, и плус имаме зголемен волумен на крв.

За хемоглобинот и железо секако се намалуваат, цицаат бебиња, па со суплементи (Хеферол) одржувам некое ниво.

На Mimmi39 и Anicka30 им се допаѓа ова.