1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проверка на крвта во текот на бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Sonce77, 25 февруари 2012.

1. stsmua05

stsmua05 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    2.393
    Допаѓања:
    13.975
    Даа , планирам сега за брзо да ја проверам обавезно :hug::l:

На baby 5 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Santaa

Santaa Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    432
    Допаѓања:
    357
    Колку е дозволено серумско железо? 7.9 ми е, а по табела вика од 9.
    Сега не знам, таа табела дали варира кога станува збор за трудници?

3. LI89

LI89 Активен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2021
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    1
    Здраво женски, после 3 позитивни тестови со бледи цртки, денес испитав крв, за бетата се уште чекам да ми испратат резултат бидејќи е во друга лабораторија, но ме загрижува што на основната крвна слика тромбоцитите се намалени, а лимфоцитите се благо покачени. Од другите параметри MCHC е покачено исто знак за инфекција па ме интересираше дали некоја друга имала вакво искуство во првите месеци од бременоста или ова воопшто не е поврзано со бременоста?

4. IVA B

IVA B Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    125
    Majki, a dali posle poroduvanje primer neli se veli deka ako trigliceridite, sedimentacija i holesterol se pokaceni vo bremenost, koga bi se simnale dali vednas po poroduvanjeto dokolku bile prethodno vo red, eve jas sum toj slucaj nikoj pat ne mi bile pokaceni, i koga startuvav so bremenosta bea vo red i ponatamu vo mesecite mi se pokacija, ne mi e jasno dali zosto se pokacuvaat, aj ve molam za odgovor

5. mommy's love

mommy's love Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2020
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    365
    Седиментацијата и триглицеридите на првата крвна слика после 2-3 недели беа симнати, а холестеролот и после 3 месеци од породување ми е благо покачен, ама др викаат ништо страшно.

На IVA B му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Kailani

Kailani Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2021
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    1.142
    Да не пишувам повторно, ќе копирам одговор од друга тема на слично прашање поврзано со покачувањето на холестеролот и триглицеридите во бременост.

На Mamamami, tina2018 и IVA B им се допаѓа ова.
  7. sweetygirl56

sweetygirl56 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2015
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    18
    Здраво девојки, сакам да прашам за испитување крв . Бремена сум осма недела направив крвна слика но за урината ми пишува леукоцити во урина 250++ , специфична тежина на урина 1,010 наместо 1,015 , и пишува доста леукоцити, маса епителни клетки и доста бактерии. Дали некоја може да ми каже дали е ова многу лошо, бидејќи не сум сеуште појдена на гинеколог, и се плашам што точно значи. Ви благодарам

8. Ljubova

Ljubova Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2021
    Пораки:
    788
    Допаѓања:
    3.265
    Јас имав епителни клетки (нормално било да покаже на почеток на бременост) и бактерии на урина, на уринокултура не ги појави бактериите. Не е лошо да правиш и урона и уринокултура (од истото шишенце земаат урина, мн малце се доплаќа).

За другите работи не знам, нека кажат другите. Инаку урина се прави веднаш по одмивање, на прва утринска (малце истечена, значи не првиот млаз) мокрача, и во рок од 2 часа мора да се однесе во лабароторија (така ми кажаа мене).

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. sweetygirl56

sweetygirl56 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2015
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    18
    Благодарам на одговорот. Јас ја направив мокрачата со првата но со првиот млаз. Не знам дали нешто може да има тоа влијание.

10. Ljubova

Ljubova Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2021
    Пораки:
    788
    Допаѓања:
    3.265
    Порано стално ми покажауваше бактерии па после ми објаснија дека не треба првиот млаз да се користи (не знам од која причина, ама од тогаш така правам) и нема бактерии. Дополнително како што ти кажав прави си и уринокултура, бидејќи знаело да се случи на урина бактерии а на уринокултура да нема.

11. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.921
    Допаѓања:
    123.371
    Среден млаз

12. Inamya

Inamya Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.281
    Што мислите друшки, крва малку ми е падната, другото не е страшно така? IMG_20211225_183845.jpg

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. mina.baby

mina.baby Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2011
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    30
    Здраво, денес правев крвна слика, леукоцитите и гранулоцитите високи многу над граница.
    Секој ден имам киселини па болката на грлото како изгорено ја препишував на киселините.
    Дали се бројките за загрижување? 20220108_145553.jpg Матичната тек понеделник ќе види.
    *урина и уринокултура чисти

14. feminka#11

feminka#11 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2017
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    146
    Здраво @Kaja991 сакам да те прашам гледам си имала покачени АЛТ и АСТ поодамна :) сличен случај сум и јас сега пред некој ден испитував и ми се покачени исто како во твојот случај, јас сум 10та недела па ме интересира од што се утврди дека се покачени дали правеше дополнителни испитувања.

Последна измена: 13 јануари 2022
  15. Kaja991

Kaja991 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 октомври 2020
    Пораки:
    666
    Допаѓања:
    4.269
    Zdravo mila, alt i ast vo bremenost e normalno da se pokaceni, togas ispitav po preporaka na opst matichen I bilirubin tie bea vo normalna granica. Dokolku sega so praznicite si jadela I pomrsna hrana mozi zatoa e takov rezultatot. Za da si pomirna ti mozes da proveris I bilirubin so uput od matichen. Lesna bremenost :hug::hug:

На feminka#11 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. feminka#11

feminka#11 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2017
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    146
    Fala ti mnogu mila na brziot odgovor :) sega samo sto mu pisav i na dr vo Remedika mi vrati deka bilo normalno da bidat pokaceni vo bremenost, ne mi posoci nisto da ispitam dopolnitelno no jas pak za maximum dve nedeli pak ke ispitam i nilirubin.Fala i Imaj ubav den :l:

17. ShtruMfeticka

ShtruMfeticka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    782
    Здраво.
    Јас многу сум загрижена, до сега ми беа ок резултатите, сега ми се високи.
    Триглицериди 3.04 а треба да е <1.7
    AST 76 треба да е <35
    ALT 220 треба да е <35
    Холестерол 5.54 а границае до 5.20

18. feminka#11

feminka#11 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2017
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    146
    Здраво @ShtruMfeticka normalno bilo vo bremenost da se pokaceni ovie parametri, vo labaratorija mi napomenaa koga ispituvav ako bidat pokaceni holesterol i sl. da ne se plasam zasto bilo normalno vo bremenost, mene isto ALT i AST mi bea pokaceni se konsultirav so dr. rece deka e ok deka bilo normalno vo bremenost.

19. ShtruMfeticka

ShtruMfeticka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    782
    Мене ми рекоа дека може да ми е и од короната. На 7ми излегов позитивна на вирусот, можело аст и алт да се високи од вирусот, но ме плаши да не ми направат некои компликации. Исто така и од Триглицериди се исплашив, на нет прочитав можело да дојде до срцев удар :(

20. feminka#11

feminka#11 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2017
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    146
    Не читај на нет зашто свашта може да прочиташ, нормало е но пак за да бидеш помирна консултирај се со др. гинеколог.