Mamicki, hemoglobinot mi e dosta namalen 10, a treba od 12 do 15, isto taka trombociti dosta namaleni 107, a treba od 140-400, inace nosam bliznaci 14ta nedela. Nekoj sovet dali imate?
Задолжително почни си со некој суплемент за железо, тоа сега допрва ќе паѓа како расте бебо. Прати ги кај матичната ќе ти предложи што да земаш. Јас ферозомал пијам веќе втор месец, ги поткачив во граници ама уште не се најсјајни, ќе мора до крај да пијам зошто имам проблем со анемија цел живот.
За хемоглобинот немам искуство, а и веќе ти одговориле. Тромбоцитите кај мене почнаа да паѓаат прикрај на второ тромесечие мислам или почетокот на трето. Поради нив ми го исклучија Аспиринот, па ми воведоа Клексан со објаснување дека ги штител тромбоцитите. Хематолог ми кажа дека станува збор за гестациска тромбоцитопенија и ме советуваше да ги следам на 2 недели. Моите прикрај паднаа на 90 некаде.
Го пиеш заедно со витамин ц? Јас пиев тотхема беше добро до некаде, но ги прекинав бидејќи ми ствараа премногу грчеви, почнав со ферозомал но хемоглобинот ми опадна и покрај тоа што ги пијам
Внатре имаат вит ц а јас наутро земам од 1000ка плус кој се разградува низ цел ден (такви земал маж ми ) па може и тоа помага.. јас имав ептен мака со желудник од тотхема овие ми се најок, ама еве после 2месеци користење забележувам проблем со запек...претпоставувам е од нив. Не ти одговараат изгледа, нека ти препишат други со време да го средиш до пораѓај
Веќе ти одговориле, а од мое искуство - земи и аронија, притоа пиј и сок од портокал по можност свежо цеден, избегнувај тој период кафе и млечни работи, исто и семе од коприва со мед, а добро е и какао да консумираш, јас летен период бев па пиев ладно какао секој ден
Тоа железо е ниско, мораш суплемент да зимаш. И јас почеток на бременост железо над 20ка, после 25та недела почна да паѓа, па зимам Флорадикс. Бебе како расте зима поише од тебе. Консултирај се со гинекологот што да земеш.
Девојки некоја да има негативно искуство со авицена за уринокултура? Утре немам каде друго да направам а не ми се чека дури вторник. Откако сум трудна 7 месеци цело време во урина нешто си јавува плусче, бактерии,епителни плочести тела итнитн и секој месец правам уринокултура секогаш е стерилна (биотек и авицена менувам) сега матичнава вика напрај на микробиологија и ме збуни зар е можно да се неточни во двете лаборатории? Јас симптоми за уринарна инфекција немам а додека земам упат за микробиологија ќе измине уште 1 недела додека земам резултати плус. Вода да признаам макс 1 1.5л пијам дневно тоа ми е маката и ми кажаа дека имам песок во бубрези ама не можам никако да испијам повеќе од тоа ме заболува стомакот дури
Во авицена уште одамна им е тоа за трудници дека не им се релевантни наодите и секоја втора се демек е со некоја бактерија, а уствари врска нема.
Ох немав појма..матичнава баш ме испаничи а продолжен викенд кај да најдам за уринокултура. Па си реков синлаб да одам утре, ваљда се ок ?
Син лаб се нај океј според мене или пак биотек, во биотек ти е 500денари уринокултура баш прашував пред скоро време.
Здраво би сакала една консултација со вас за резултати во бременост од крв и урина. Штотуку ги земав резултатите и во мисла ми е додека да ги виде гинекологот наредната недела. Од крв имам покачени WBC (12.02 a граница од 4-10), додека RBC ми се под граница (3.87 а граница од 4-5,7). Исто проблем со хемоглобинот кој ми е 115 ( а долна граница за жени 120), додека железото ми е 29,6 (а горна граница за жени 26). Во урина имам проблем кај Кетони (+-0,5), Леукоците (2+ Le125), Крв (1+ Er 25). Дали некој може да ми појасни што имал слично искуство дали е загрижувачки оваа слика или не?
zdravo, imam upat za kaj dr. Jani, e sega prasanjeto mi e za zemanje na krvta moze so istiot upat vo istiot den ili treba drug upat za hemostaza i ddimeri od prethodno.
Посебен упат ти треба за во лабораторијата, или евентуално Јани ако те испрати но јас така се надевав дека Јани ќе ми даде да испитам и на крај тој рече дека немало потреба иако му побарав. Најдобро претходно извади.
Мене на секој преглед ме праќа во лабараторија и после чекам резултати со извештај на мој термин некаде околу 6 попладне
Кај мене едно ќе се (под)среди друго се расипува оваа бременост Железото после 3 месеци суплементи конечно од 7 на 13ка ама сега хемоглобин мпв мцх лимфоцити паднати под граница сите. Што да земам плус? Веќе 36та недела не знам колку може да направат беља овие при самиот пораѓај или за бебе сега? Во среда сум дури на контрола читам по нет што да зимам плус ама секој совет е добредојден...
Органско какао, интегрален таан и маџун. Сооднос 1:1:1 мерено со лажица, мешаш и јадеш секое утро по една лажица пола саат пред оброк, најдобро со цеден портокал, два часа далеку од млечни производи. Мене значително ми се подобри крвната слика од ова дур бев бремена, лекови не земав никакви.
Не знам колку ти е хемоглобинот под граница, ама очекувано е да паѓа во бременост. Мене цела бременост ми беше малку под долната граница (а железото во нормала), немав никакви проблеми ни во бременоста, ни при породување. Ниту ми дадоа да пијам нешто дополнително за тоа, само пренатални витамини. После породување сам си се врати во нормала. Најубаво ќе ти каже доктор, ама во меѓувреме, мислам дека немаш причина за загриженост.