Цццц неажурни. Па уште ми викаат кај докторката ќе стигнеле. Ништо, ќе одам во вторник. А во главната зграда беше за да ги земеш?
Правев крвна слика пред две недели. Не беше лошо, меѓутоа железото беше близу горна граница. Докторката се чудеше, вели во бременост опаѓа хемоглобин и железо. Денес пак правев крвна слика и референтните вредности се 7-28 micromol/l. Мене ми е 35.3. Сликнав на матичната, вика што е работата со железово, ќе сме разговарале на преглед. Дали постои некое друго испитување ? Се јавив и на семејниот доктор, вели дека тој не го смета за релевантно серумското железо. Прашав што да правам, вели ништо уживај, не го земај во предвид. Меѓутоа на мисла сум.
Во 2020 во време на корона земавме нели многу препарати за имунитет. Не бев тогаш бремена но железото ми беше 41. Ништо не направив посебно само намалив препарати за имунитет и се нормализира.
Многу малце има во пренаталните, јас се убив од суплементи пиење два месеци и јадам храна шо содржи железо и пак паѓа, не многу ама не крева никако Сега утре ќе правам крвна слика и ако оди надолу ќе внесам повеќе витамин ц оти изгледа не ми апсорбира организмот железо
Зависи, секој организам е различен, индивидуално е. Јас земам од 20 мг и тоа не ги пијам редовно, железото ми е супер засега, 27 нед.
Здраво, некоја препорака за покачување на хемоглобин? Железото е на долна граница, пијам Флорадикс сируп, аронија, какао, спанаќ, ама никако не се качува....
Јас залудно пари давав за флорадикс, премалку железо содржи а е прескап. Ми се држеше во граница некое време и после нагло ми падна. Сега пијам хематоферол на втор ден па ќе видам резултати по еден месец. Хемоглобинот со флорадиксот ми се покачи ама конзумирав и семе со коприва измешано со мед.
Мене Сидерал форте ми го крена дури и премногу хемоглобинот 180, пиев две недели. Па после морав да паузирам од се, па и на исхрана да пазам за да го спуштам. За две недели ми се спушти на 175, и после месец дена се врати во нормала, ако и тогаш ми беше висок, ми рекоа да дарувам крв. Не знам што ќе имаше во кесичките ама, јас цел живот имам ниско железо.
Па и јас земав Сидерал Форте прво капсули и после матичнава вика некој 3 нед Флорадикс демек побрзо го качувал железото и поголема дома пијам, реално малку содржи железо, ама хемоглобинот послаб ми е сега откако пијам Флорадикс
Земи Малтофер таблети по 2 на ден заедно со витамин Ц. Мислам го има во Македонија. Ќе ти се подобри железото верувај.