Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проверка на крвта во текот на бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Sonce77, 25 февруари 2012.

1. Bici05

Bici05 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2016
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    106
    А како го оправи? Природно или со апчиња? И мене ми е на долна граница на гинеколог ќе одам др недела па ќе видам што ќе ми каже..:(

2. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.013
    Во мед, ставив семе од коприва, секој ден по 1-2 лажици супени + ферумлек мислам беше за џвакање таблети

На Bici05 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ladyiff

ladyiff Активен член

Се зачлени на:
    13 април 2016
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    8
    Женски итно ми е кој знај да ми одговори... Вчера од мојот гинеколог добив упат да проверам крв кога појдов во лабараторија ми рекоја дека за тоа испитување потребно е да испијам некој раствор и да да лежам два часа за резултите да бидат точни. Јас ова прв пат го слушнав дали некоја има слично искуство и може да ми објасни што точно е ова. И дали сте биле на кардиолошки преглед за срцето на бебенцето 25 недела сум инаку фала ви однапред

4. kara1

kara1 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2013
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    101
    Epa sig ti dala uput za proveruvanje na gestaciski dijabetes,toj se pravi vo 25 nedela i ti davat da pies rastvor,a posle 2 casa ti zemaat krv i proveruvaat

5. kara1

kara1 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2013
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    101
    Zdravo mamicki, kako ste mi? Pred nekolku dena pravev krvna slika i hemoglobinot mi e 10,a serumskoto zelezo 7.E sega uste ne sum otisla kaj maticnata za da go vidi rez,ama mislam deka e nisko ova.Ima nekoja so sl.rezultati da mi kaze?

На Emana му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Emana

Emana Активен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    103
    Допаѓања:
    138
    Мислам дека ти е ниско. Еве на пример и мене хемоглобимот ми е 10.5 ама па затоа серумското железо ми е 21 па докторот рече само да зголемам витамин ц. Во твојот случај мислам дека ќе треба дополнително железо (некој суплемент, не само преку храна) затоа што како ќе напредува бременоста, така и ќе се намалува железото па би било добро на време да го качиш :)

На kara1 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.361
    Допаѓања:
    7.651
    Мамички од која недела почнаа да ви прават крвна анализа? Јас денес бев на контрола но не ме пратија да направам крвна слика инаку сум 7+3.

8. Bici05

Bici05 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2016
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    106
    Мене уште првиот пат кога отидов на преглед ме прати и од тогаш секој месец :)

9. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    6.935
    Допаѓања:
    36.053
    Јас прв пат испитував крв,мокрача и уринокултура во 7ми месец. Уринокултурата е добра нема бактерии. Пред да ме боцнат ми кажаа дека само некои работи се испитувале на бремени а мене сите ми ги штиклирале. Испитував во Авицена и во резултатот до секое стои референтна вредност за возрасни. Според неа хемоглобинот ми е намален, леукоцити зголемени, леукоцити во урина зголемени, триглицериди и холестерол зголемени, уреа и кратинин намалени, серумско железо намалено, кристали во урина - а треба да се плус, а епителни клетки +- а треба да се +, хематокрит слабо. Воглавно не ми изгледа добро баш чекам да видам матичната што ќе каже.

10. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
    Јас мислам претерано е секој месец да се прават крвни слики,може само на почеток од бременоста,доколку се е во граници на нормала и после седми осми месец,кога паѓа нивото на хемоглобин па да се даде железо,или да пиете повеќе чај од коприва или семе од коприва,нема потреба од толку боцкање.

11. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Мене од самиот почеток ми даваат на секој 4 недели да направам крвна слика ,железо,шеќер и урина .Железото почна да ми се намалува ама си купив од здрава храна зрна какао ми се качи одма од нив .

12. kara1

kara1 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2013
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    101
    Mamicki da ve prasam,koga prv pat pravevte ispituvanje na d-dimeri i dali e zadolzitelno,jas bev pred dve nedeli kaj maticniot lekar i nisto ne mi kaza za dali da se ispitat ili ne,inaku 27 nedela sum

13. 2ndLuck

2ndLuck Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2017
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    74
    Zdravo kara1, jas imam zakazano na transfuziologija nareden petok za d-dimeri, hemostaza I afa. Maticnata mi rece da napravam preventivno pred 28ma nedela. Mislam deka ne e zadolzitelno cim ne prakjaat site lekari. Znam samo deka ima mnogu guzva na transfuziologija, se zakazuva meseci unapred ili se ide so prioriteten upat.

На kara1 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Babyboy88

Babyboy88 Активен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2017
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    14
    Leukociti vo urina ne e vo red. Zavisi kolkava e vrednosta, na primer na mene mi bea 500 :o sto znaci deka ima nekoja infekcija i mi dadoa vaginaleti clindamycin i plus tableti za cysticare, odnosno za urinarniot trakt. Ako e mala vrednosta ne e problem, ama ako e golema kolku mojava, togas imas infekcija.

15. Babyboy88

Babyboy88 Активен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2017
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    14
    I jas sakav ova da go prasam. Znam vo prvata bremenost ispituvav d dimeri, a sega veke sum 30ta nedela, a doktorot mi nema spomnato nisto.

16. Babyboy88

Babyboy88 Активен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2017
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    14
    Me interesira i dali nekoj ima provereno sedimentacija. Procitav deka na trudnici ne treba da se proveruva sedimentacija poradi toa sto sekako ke bide visoka. Toa go procitav otkako veke mi napravija kompletna krvna slika kaj koja sedimentacijata mi bese 70, a normalno e od 4-10. Dali nekoj imal slicen rezultat?

На Emana му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Babyboy88

Babyboy88 Активен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2017
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    14
    Jas mislam deka ne e bas taka. Ne e koj znae kolku bockanje ednas vo mesecot. A moze da ima golemi promeni od mesec do mesec, taka da sto si e sigurno, sigurno si e. :)

На aleksandricka77 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Emana

Emana Активен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    103
    Допаѓања:
    138
    Da, mojata maticna po default mi stava u upatot sedimentacija pa mi se cudat vo Avicena zasto. Na trudnici im e sekogas mnogu visoka. Ne se sekiraj ;)

19. Babyboy88

Babyboy88 Активен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2017
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    14
    Okej :) mi olesna malku..

20. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    6.935
    Допаѓања:
    36.053
    Пишува нормално е 0-12 во хпф видно поле а јас имам 23.07. Уринокулутурата е чиста, можеби е од вагиналната инфекција уште ја немам излечено.