Сега со другарка бев во УНИ БАНКА и земаа 60 денари провизија за повлекување на средства од сопствена сметка.
СТБ: месечна провизија за водење сметка 30 ден., префрлање на друго лице пари/уплата ПРЕКУ е-банкарство зависи од сумата. За помали суми, па се' до 6.000 денари ми земаат 9 денари провизија, на пример, за 24.000 денари трансакција ми наплаќаат 12 ден. провизија. За режиски трошоци преку електронско банкарство мислам исто е 9 денари. Има готови подготвени налози за режиски трошоци, само пополнуваш сума и плаќаш. Се потврдуваат налозите со токен, кој го даваат бесплатно. Мој предлог е сметките да ги плаќате онлајн со картичка директно на веб страните на Водовод, БЕГ, Телеком, ЕВН....Телекабел...бидејќи во тој случај не плаќате ниту денар провизија.
Земаат и другите банки, само не толку. Ама затоа нека има дебитна картичка за да не плаќа провизија за повлекување на шалтер.
Да нема да плаќа провизија за повлекување на шалтер, но и дебитната картичка има провизија, таканаречена „годишна членарина“.
Ги гледам мислењата од лани и гледам дека провизиите уште повеќе се покачиле. Реално е премногу како за постара нација и дел од таа нација која не е во можност да има паметен телефон, а не пак да работат со апликација. Ако немаш во момент батерија на телефонот или си заборавил лк во папка или кола е невозможно да завршиш работа. Мизерно е ова што е направено со банките. Уште и ако треба да завршиш работа после 14 часот, дури и да имаш лк има да те изгорат со провизија. Порано имаше опција да се уплати наредниот ден ама сега изгледа и тоа не постои. И немојте со „ама ќе научат“. Не е секој во можност да научи, ниту пак да си дозволи. Не живеат сите во исти услови и некој одвај има за струја, а не пак за телефон. Во други држави не е вака да мора да оди све преку апликација инаку ќе те изгорат провизии. Во стопанска пак бараа да се регистрира за да може да уплати најобична уплатница! Во цела таа гужва уште тоа фали. Во 3 филијали 3 различни информации ми дадоа и на крај фатија да се расправаат и си заминав. Дури не ми се веруваше дека во странство поедноставно и побрзо завршувам работа отколку во Македонија. Банките се огромни грабатори!
И не само што се покачени туку и се најавуваат и нови каде што немаше. Комерцијална банка А.Д. Скопје најави провизија и за „користење на интернет банката“. Сѐ уште постои, но во реалноста само преку интернет банката. Еднаш во НЛБ банка А.Д. Скопје вработениот одби да ми уплати наредниот ден, може ќе ми ја блокирале сметката.
Како што пишав - грабатори. Услови ги сите да мораат да користат интернет банкарство па после некое време почни да го наплаќаш и него.
Не ми е јасно баш ова... станува збор за детско штедење орочено ... како на калкулаторов излегува толку каматата нели на 6000 ден 3.5% е 210 ден а тука покажува 1050, тоа значи 3.5 е годишно? А орочени се на 60 месеци ...
Ха кој лоповлук. Чим се рекламираат со 3.5% камата годишно треба да биде 6000*1.035^5= 7126, ама не, балканскиот лоповлук нема граници.